icon

Učiteľky v škôlke nepustia deti cikať a potom sa pocikávajú. Ako to riešiť?

siuzun
8. nov 2016

Kde to riešiť. Môj samko chcel ísť cikat a učiteľka mu povedala že nepojdes. V spanku sa teda pocikal a ked som to chcela riešiť učiteľka mi povedala Zuzka to netreba ani riešiť. Tak neviem a nie som sama kto s tým ma problém.

exupery
11. nov 2016

@rondicka moja je prvacka a klasika,ked im treba,tak idu...aj ja ked som chodila do skoly,sme sa mohli cez hodinu ist vycurat...

rondicka
11. nov 2016

@exupery ale musia sa vypýtat,nie?

exupery
11. nov 2016
rondicka
11. nov 2016

@exupery hm,,lebo u nás sa musia pýtat,, aj to niekedy nechcu pustit,lebo si myslia,že vymýšlajú... 😔 ved,ale treba povedat učitelke,kam ide..

terezka1947
11. nov 2016

@rondicka aj u nas v skolke sa da vselico,ale dieta nic nesmie same...musi vzdy povedat,prihlasit sa a povedat,kde ide,atd.
ved je tam 19deti a casto len jedna ucitelka...takze je to aj o ich bezpecnosti a musia mat predsa ona prehlad...nie je to sranda.

momoqui
11. nov 2016

Mamicky treba sa vzit do koze ucitela. Ma v triede viac ako 2-3 deti a teda musi si vytvorit nejaky system a tiez skola nie je holubnik. Preto chodia deti do skolky aby sa naucili pravidkam rozkazom atd ... neverim ze ucitelka nedovoli cikat dietatu ale vidi kedy dieta vymysla a teda ak dovoli ist 1 tak pojdu vsetci a spat nebude nikto ... potom vznikde na MK tema Moje dieta sa v skolke nevyspi lebo uccitelka dovoli ostatnym cikat 😀 A v skole detto. 45 minu dieta musi vysrzat (pokial nema vynimocne dake zdravotne tazkosti), dieta same pojde na wc a zlomi si nohu a zas bude zle na ucitelku ze preco ho pustila ... podla ak vase deti nie subschopne posluchat a akceptovat pravidla medzi ktore patri aj "cikanie na povel" bohuzial musite si ich nechat doma a urcite budu cikat vtedy ked si zmyslia 🙂

momoqui
11. nov 2016

@jahodka11 rozdiel medzi vysokoskolakom a dietatom je (okrem ineho) se vysokoskolak je zodpovedny sam za seba a za dieta v skolke je zodpovednq ucitelka

sardinka336
11. nov 2016

@momoqui presne ako pišeš, su školky kde nie je upratovačka ani nik kto by na to dieta dozrel ked ide na wc...a učitelka má ako jojo behat medzi triedou a weckom lebo za tie deti je zodpovedna. Treba svoje deti viest k tomu, ze pred spanim sa chod vycikat. A samozrejme ze ak dieťatu naozaj treba ist - čo si myslím, ze učitelka vidi tak dieta na wc ide, ja osobne som nikdy ziadnemu dietatu nepovedala ze nechod na wecko. A ked sa ide na obedny odpočinok tak to ruší ostatne deti čo sa snazia zaspat ked tam furt niekto pobehuje. Ja nehovorim ze nepustit - ved aj tak sa vzdy niekto najde kto potrebuje ist ale nezvykat si na to, ze ved mozem ist ked budem v posteli, tak nepojdem pred spanim. Zial vsade funguju nejake aspon ramcove pravidla holt skupina bez pravidiel fungovat nemoze, ale dnešne matky nainfikovane modnym individualizmom si myslia, ze všetko je len o rešpekte a naplnaní potrieb. Pritom v realnom zivote to tak nefunguje, v realnom zivote musime aj počkat, a nie kazdy pozera na ,,naše potreby,, ....ked som brigadovala v tlačiarni tak ked išiel stoj tak na wecko sa ist ani nedalo...ja viem...všetci budu ťažky podnikatelia. 😀 😀 😀 😀

betunka39
11. nov 2016

@momoqui
@sardinka336 obidve,ste to pekne a pravsivo vystihli.Lenze mnohe dnesne maminky su veeelmi premudrale nech sa neurazia,ale takymto stylom ich deti nikdy nebudu samostatne a respektujuce .Mam sama,5 deti a tiez mali pravidla,odmalicka,aby vedeli spolu fungovat a mohla som ich nechat s babkou ,ked som sla na poobednu a nemusrla sa bat,ze sa nenaucia,neupracu a nebudu posluchat babku.Ale zacalo to vychovou k urcitym pravidlamktore mhseli respejtovat.Dnes ,kex su dospeli mi vela ludi povie,ze ako sme dosuahli to,ze mame take deti.

momoqui
11. nov 2016

@betunka39 presne tak, to ake su deti je vysledok rodicov. ti rodicia ktori sa najviac dusuju a vedia nadavat na skoly a ucitelky maju vacsinou iny pohlad na svet a ten opacny od mojho alebo teda aj tvojho 🙂

jahodka11
11. nov 2016

@momoqui no jasne a preto, ze je ucitelka zodpovedná za dieta, tak ho nepustí na wc a nechá ho pocikat....co je to za ženu vobec?

hivanik
11. nov 2016

@betunka39 Vermi ze moje deti su az priliz samostatne a respektujuce ale to neznamena ze si nemaju vediet presadit svoje potreby. Ani sama mozno netusis kolko krat tvoje deti chodili pocas spanku cikat lebo si sa ich ani nato nemala potrebu opytat. Maminka ktore su mozno citlivejsie na svoje deti su podla teba premudrele. Priliz velke sebavedomie je niekedy na skodu.

betunka39
11. nov 2016

@hivanik nie,ja nemam prilusne seavedomie,len sa viem vzit do koze ucitrlky a viem ju pochopit.A ano lrdstav,si ,ze moje deti tuez isli ibcas cikat,ked trebalo pocas spsnku,hlavne,ked boli chore,lebo sa ma,zvykli spytat preco nmozu ist cikat kedy chcu a musia si pytaf dovolrnie od ucitelky,a ja,som im to vzdy dookola vysetlova preco je to tak.Aj ja som chodila,xo skolky a viem co vsetko sme navytvarali.Su deti ktore su uzkostlivejsie,bojazlivejsie,napr.moja najmensia,kto ju nepozna....A predsa verim ucitlkam a nebuzerujem ich aj ked sa mi mala na nieco stazuje.Vzdy sa taktne opyta am je problem avyrirsime to v klude.

momoqui
11. nov 2016

@jahodka11 😀 Zeny mam pocit ze mnohe prilis prehanate trosku usmevu do zivota

sardinka336
11. nov 2016

@jahodka11 ale to tu ziadna z nás netvrdí ani s tým nesuhlasí. Pit a cikat pušťame deti vzdy. Ked som pracovala v školskom klube tak aj zo školského dvora sme pustili deti na wecko - išli same do budovy. Ale ked som videla, ze chcu ist 4 tretiačky na wecko a chichocu sa, jedna z toho je mierne povedane ,,šidlo,, čo rada vystraja tak som nepustila 4 naraz ale išli bud sama a čakala kym sa ta prva vrati. Za tie deti zodpovedame doslova kriminalom, uz sa stalo ze som sa išla na to wecko pozriet čo tam tak dlho robia a milé dámy stály na radiátore a vykukali z okna!!!! čo bolo na 2 poschodi.
Hovoríme o tom čo aj matky podla mna doma bezne robia...učit deti, ze idem na wecko pred spanim, pred cestou...to ja napr. bezne doma detom poviem, ze chodte na wecko lebo ideme tam a tam, pred cestou v aute (dlhšou) ide dcera na wecko..aj mne povie ze nechce sa jej a ja jej poviem, ze nevadi tak len skus ,,potlačiť,,.
Ono dnešne deti budu a maju velke problémy ked pridu do školy a zrazu sa všetko netočí len okolo nich ked v škd moze byt v oddelení 36 detí!!! čo som aj ja mala, jednoducho bez pravidiel a ,,posluchania,, zakladných veci by ma mohli odviezt do cvokhausu alebo do kriminálu keby si tam kazdy robil ako chce a čo ho v ktorej chvili napadne. Trpezlivost, schopnost počkat, delit sa a počuvnut pokyn lebo sa moze stat uraz musi byt samozrejmostou. Ak má skupina fungovat tak musi mat pravidla - zakladne, nehovorim ziadna drezura a autorita ideálne prirodzena, vtedy ani vrieskat netreba lebo dieta hned vie či to myslíte smrtelne vazne alebo nie.

momoqui
11. nov 2016

Necudujem sa preco v skolach maju ucitelia problem so ziakmi. Rodicia nevedu deti tym smerom ktorym by mali a teda ze ak v skole daco povie ucitel tak to tak ma byt. Ked tak dieta nie je vedene rodicmi tak jasne ze ma problem od skolky az po strednu skolu. Pretoze vsade je to rovnako 🙂 nejde len o cikanie ale o vsetko ostatne ... chapem aj rodica ktory je citlivy na dieta a chce pre neho to naj ale trosku realneho pohladu na svet v takychto situaciach neuskodi ...

betunka39
11. nov 2016

@hivanik nedavno sne cetovali do Madarska na vylet,6 hodin z toho 4 po dislnici.Predstav si,ze aj my dospelaci vratane monrj najmensej sme museli cijat na povel,pretoze sofer zastavoval iba 2x.A vydrzala to aj moja mala a hoci sa jej nechcelo,jed sne zastavili sla na WC a skusila cikat.

jasminet
11. nov 2016

@exupery By som chcela vidiet tu skolu, kde sa decko uprostred hodiny zoberie a bez slova odide z triedy prec... aspon slusnost je oznamit, ze ospravedlnte ma, prosim, musim na toaletu...

sardinka336
11. nov 2016

@jasminet tak to by aj mna zaujimalo...bud je to sukromná škola kde ,,za prachy aj koleno vrtat,, alebo má dieta nejake problémy s močením, obličkami na ktore sa prihliada alebo neviem...ale v ,,beznej,, škole sa mi to velmi nezdá, ze sa len tak dieta zdvihne ze ani mú ani bú a vyjde z triedy - učitelka je snad povinná vediet kam jej ziak počas vyučovania ide kedze za neho zodpovedá, a deti vedia kde čo povystrajat. U nas v praci by to bolo porušenie pracovnej disciplíny keby som sa nezaujímala kam mi ide ziak, kde je....a si len myslím ze je na wecku, ved mi nepovedal kam ide tak čo ja viem....Ale ja som pracovala aj v špeciálnej škole s vozičkarmi, downi, DMOčkari a cikat chodili tiez cez prestavky, prebalovali sme detičky cez prestavky. ...vynimočne samozrejme aj cez vyučovanie, ale nebolo to bezné.

hivanik
11. nov 2016

@betunka39 ja som tym len chcela povedat ze osobne poznam aku neplechu moze napachat detskej dusicke taketo cikanie ma povel. A bud rada ak si sa s tym nestretla. A ano aj my dookola vysvetlujeme a zdovodnujeme ale deti su kazde ine.

betunka39
11. nov 2016

@exupery to by som aj chcela taku skolu vidiet,lebo aj moj syn stredoskolak musi hlasit ak chce odist z triedy
@jasminet
@sardinka336 vacsina z tychto maminirk tu,este asi nema strediskokakov,lebo aj tam si nemozu len tak odist z triedy,rano ak nepridu bacas je skoka uz zamknuta a vola sa rodicovi,preco meska a ked ide k lekarovi musim to dopredu ohlasit,vypitat si listok na ospravedlnenie a ked ho potvrdi lejar,este aj ja musim podlisat.To he sikana,ze??? Nie,to he realita,lebo ziaci chosmdia poza skolu a casto su to tue deti,ktore su prospwchovo najhorsie,aj spravsnim. Astokrat,ale ked vidim tych rodicov na rodicovskom,ani sa necudujrm,ziaden respektvpred ucitrlom,bihe sa za s onu pravdu,tak co sa cudovat,ake je dieta? A,vsetko sa to zacina uz v utlom veku a v skolke.Ale to skoda vysvetlovat,lebo bohuzial prisla doba,ze su tu roduacia,co naju peniaze a nyslua si ,ze mozu vsetko a ich deti tiez,lebo su k tomu vedebe.Vecna skoda....Ja iba krutim hlavou nad tynto vsetkym tu.

sardinka336
11. nov 2016

@betunka39 práve sme to ,,riešili,, v inej teme, ze v dnešnej dobe ktora je silne orientovana na dieta - pedocentrická vobec ale ze vobec nevyrastaju deti psychicky odolné, sociálne pripravené...tu pride prvá nepohoda, nejaky bezvyznamny konflikt a deti su schopne sa pomaly ,,zrutit,, robia sceny, ta pychicka odolnost sa znižila, schopnost ovladat sa, počkat, poprosit...to treba učit čoraz viac deti...
Prišiel za mnou ziak ani mú ani bú, ze ,,kolko je hodin?,, hovorim mu snad ,,prosím vás kolko je hodín, nie?,, a to sa nestalo raz, ved ok sak stane sa, ze dieta nepozdravý, ponahla sa... ale to su stale tie iste deti čo nemaju tieto navyky to nie je o zabudani...a potom stretnem mamičku a ona sa na tom len smeje ako ,,pripečená,, ze jej dieta nezdravy, nedakuje, neobeduje...ja som jej povedala, ze jej dieta všetky obedy odnáša - aby vedela lebo potom na šk. dvore ,,obeduje,, rohliky a ona mi na to, ze ja si ten jeho obed kludne mozem brat...no skoro som odpadla, tak ak si myslela, ze som jej to hovorila koli tomu...Ešte jedna pikoška zo školy...deti sedeli pri stole a čakali kym prinesiem polievku a začnem nakladat, lyzicami buchali do stola. Kedze v jedalni je nas naraz aj 400 tak ten hluk tam naozaj je a veduca pozerala ze čo nam deti robia a potom sa aj stazuju ze robia deti krik, ja som deti viac krát upozornovala pekne slušne aby nebuchali, ze je tu hluk atd...oni neprestali, rehotali sa, vysmiaty buchali dalej tak som sa naštvala a hovorim im ,,ak niekomu z vás padne ta lyzica na zem, tak mu nedovolím zobrat si čistu,,. Si mala vidiet ako rychlo prestali buchat 😀 😀 😀 az potom som si to uz v klude uvedomila, ze kebyze pride dieta domov a povie ze ,,pani vychovavatelka mi nedovolila zobrat si čistu lyzicu, ked mi padla na zem,, tak veru čo by si ten rodič pomyslel? Deti poväčšinou povedia svoju verziu a nie to, ze vystrajali a preto im bolo povedane alebo nariadené to a to.

jasminet
11. nov 2016

@sardinka336 aj moja obcas pride s takou historkou, ze aj pochybujem kam som ju poslala. 😉 Ale po velkom udive a par otazkach zistim, ze pravda je inde... a tak to bolo aj v skolke. A ked sa mi nieco nezda, tak sa pridem opytat v prvom rade priamo ucitelky, vychovavatelky.

sardinka336
11. nov 2016

@jasminet ved tak je to najlepšie, opytat sa priamo učitelky a tak človek najlepšie zistí čo sa deje. Kdesi som čitala taku hlašku..ze ,,neverte svojim deťom všetko čo vam narozpravaju ze zažili v škole a my nebudeme verit vašim detom všetko to čo tvrdia, ze sa deje u vas doma,, 😀 😀 (alebo teda nejako tak to bolo napisane)
Lebo veru deti narozprááávajúú...jejda...ani sa ich človek nepyta a porozpravaju o rodičoch, o babke kto čo s kym...berieme to s rezervou. 😀

jasminet
11. nov 2016

@sardinka336 u nas v skolke je to v satni na nastenke 😉 😉 😉

betunka39
11. nov 2016

@sardinka336 veru,dnes vela deti nema zakladbe navyky,ale co Ti lovirm ja ked vidum niektore zeny u nas v praci,ze dospela zena ide na WC a pktom si bez umytua ruk sadbe k stolu a ide jest? ako chore to je.Jed,som nastupila do prace,kde som ,sefim je Franchz,tak v prvom rade co vyzadoval,bola galantnkst,slusnost.Neexistuje,aby si za njemym priska a pekne ho neoslovila a nepoprosika.Som tsm 11 rokov,mne to pride nornalne ,ake nkve baby,hkavne mlaxe co prjdu,tsk tie sa len lozeraju,ked pridu za mnou a potrebuju nueco zo skladu.Minula jedna pisla,ze dajte ny rukavice .A ja ,dava nj rukavice a vravim,nabudce nezabudnite poprosit.A ona kuka,ze co? A ja,ze slusne si poprosit,tu je tak zvykim.Takze,ako to moze lotom vyzerat doma.A ked na nu kuknes,tsk sa tvari,ze zjedla vsetku mudrost sveta.Moje starsie ked chodli do skoly,kolko krat rozpravali,ako deti nevedia poprosit,podakovat.U nas,aj najmensua,ak ju nepoprosis,tak ti nepoje doniest co chces.Ale ja ich to ucim odmalicja,zaklad je slusnost.A nrnaka som s nimi nikdy velky probkem.A na strednej vobec,vzdy ich ucitelia chvalili,dokonca babky z dediny mi vzdy v kostole chlapcov chvalil,ze im nosia tasky s nakupmi domov,ked idu z autobusu,co som ani nevedela.A vzdy mi prizvukovali,ze su jedini z dediny co to robia.Nechvalim sa tym,iba to davam ako priklad,ze co do deti vlozis,sa ti vrati.Aj to dobre,ale aj to zle.A to si mnohe dnes neuvedomuju,ked svoje deti tskym sebapresadzovanim vlastne ucia ignoranstvu a sebectvu.Ale tu to nemozes takto verejne pisat,lebo sme staromodne.

ada274
11. nov 2016

@hivanik zial zda sa ze nevysvetlis tomu kto chapat nechce a uz vobec nie pocuvat. Tema o skolkarovi - troj alebo stvorrocnom dietati kt. Ucitelka nepustila cikat sa zvrtla na nejaku odveci debatu o malych smradoch na zakladkach a strednych skolach ktori su drzi na ucitelky, papuluju a vobec nemaju stipku respektu k pravidlam. Toto je fakt chore a mimo temu preboha.

sardinka336
11. nov 2016

@ada274 tema bola davno obsahovo vyčerpaná, tak nechapem čo riešiš? O malých smradoch hovoríš ty ....

exupery
12. nov 2016

@jasminet a co tym ako chces povedat,ze si vymyslam?

stanulik33
12. nov 2016

Ja si pamätám ako ma v škôlke tiež nechceli púšťať cikať počas spánku. Jednoducho sme mali na obed čaj alebo malinovky a nechcelo sa mi hneď, ale až neskôr. A úprimne mala som z toho traumu veľmi dlho a škôlku som nenávidela. A môj syn to mal tak isto a mali sme smolu aj na učiteľku. Našťastie sa nám ho podarilo premiestniť do inej škôlky a tam absolútne žiadny problém nie je, dokonca ho chvália aký je samostatný a pekné sa pýta aby sa nepocikal. Takže o čom to je? O ucitelkach. A nepustiť dieťa cikať je sadizmus nie je to o žiadnom režime a bla bla. Veď je to základná potreba. Múdrosti skúsených matiek, pffff.