icon

Úraz v škôlke. Ako postupovať?

larati
19. mar 2018

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o pomoc ako postupovať prípade, keď sa synovi stal úraz v škôlke, pani učiteľka nič nevidela, ževraj padol na pieskovisku( pieskovisko pozakryvane tehlami), mal dieru na čele, bolo potrebné šitie. Zvažujem aj sťažnosť na pani ucitelku,nakoľko nie je to prvý úraz v jej prítomnosti.Ale teda tento je najvážnejší...ďakujem za každú jednu radu

jezurka47
21. mar 2018

@meja3 na pobyte vonku majú mať deti aj voľný pohyb, nie iba riadené akvity, tých majú dosť za celý deň

meja3
21. mar 2018

@jezurka47 Neviem, ci to takto vnimaju aj deti. Ked bola dcera mladsia, boli sme na takomto betonovom ihrisku a prisla tam skolkarska trieda. Ucitelka samozrejme bez zaujmu voci detom, tak sa vsetky zhrkli okolo nas a boli radi, ze sa im niekto venuje. Nemusi to byt riadena zabava, ale aspom im dam loptu alebo hocico, nech maju co robit. Kazdy vie, ze ked sa dieta nudi, najviac robi zle.

takaakoty
21. mar 2018

Škôlkarov mam dvoch. Dcéra zatiaľ nemala žiaden uraz (tuk,tuk), zato syn chodí kazdu chvíľu s hrčou, modrinou, chrastou.... tym chcem povedať, ze deti majú rôzny temperament, čiže netreba vždy obviniť len učiteľky keď má bežne úrazy. Samozrejme, každý normálny človek uzná ze tehly v pieskovisku nemajú čo hľadať, ale zrejme sa to sklbilo aj a neposednym chlapcom... Okrem ústneho dohovoru s riaditeľom by som to viac neriešila. Možno dieťaťu vysvetliť, ze si ma v prvom rade dávať na seba pozor, aj ked sa pani učiteľka nepozerá ☺

mogaa
22. mar 2018

Podľa mňa tu má veľa mamičiek uplne skreslené predstavy. Zaplatia cca 20/eur mesačne za škôlku a očakávajú že dieťa bude mať naprogramovanú každú minútu. To je reálne skôr v súkromnej škôlke, kde má učiteľka na starosti 4-5detí a keďže ich má tak máličko tak sa im môže naozaj reálne venovať. U nás v škôlke sú od 8-10hod.aktivity- majú program kde sa im učiteľka vo vnútri venuje, potom od cca10-11:30 - sú vonku - tam majú zväčša volný program kde sa hrajú, ale je tam detský kolotoč, preliezačky a učiteľky im dávajú aj lopty na hranie,potom obed, spanie,olovrant a potom sa podľa počasia buď sa hrajú vo vnútri alebo vonku a čakajú na rodičov....Ale mamičky sú rôzne, máme tam aj také ktorým sa nepáči že sú deti veľa vonku a ich deti sú stále choré, mne naopak vyhovuje že deti sú čo najviac vonku a hlavne sa im tam páči a chodia tam radi. Ešte predtým ako som dala deti do škôlky som si ich obehala a pozrela aj vybavenie, okolie škôlky a popýtala sa na aktivity čo tam s nimi robia.

zuzanapjat
6. apr 2018

No koľko názorov na to, ako je to normálne keď dieťa má úraz v škôlke, ako asi nemalo na tom pieskovisku čo robiť apd....... no ja chodím okolo škôlok a vidím, že sa učiteľky rozprávajú v kruhu chrbtom od detí. Bolo to tu spomenuté viackrát. Ja keď som von so synom tak na neho dozerám. Nie som od neho chrbtom. Tobôž kebyže ide o veľa detí, tak sa postavím tak, aby som ich mala čo najviac v oku. Videla som minule, ako sa dve dievčatká snažili hombať na hombalke a jedno bolo príliš ľahké tak ostalo vo vzduchu. Sedelo takto hodnú chvíľu, len som čakala kedy to druhé z hombalky zíde a to hore si roztrepe hlavu. Učiteľky, vedľa nich, ale chrbtom. Za ďaľšie bolo klzko, jeseň a deti bez dozoru sa trepali na vysokú šmýkalku, ktorú majú zakázanú. Kedy boli upozornené?.... no keď sa už niekoľkokrát spustili... lebo učiteľky dovtedy sa vykecávali a nepozerali sa. Úprimne? Keby tam bolo pár detí čo sa rozhodnú opustiť škôlkarsky areál, ani by si to nevšimli. Úrazy v škôlke sa eliminovať dajú ...... ak sa často stávajú jednej učiteľke nebude to náhoda.

tarrra
Autor odpoveď zmazal
tarrra
Autor odpoveď zmazal
belllinka
6. apr 2018

@tarrra za čo ich riaditeľka sprdla???

tarrra
Autor odpoveď zmazal
belllinka
6. apr 2018

@tarrra Veď takéto niečo sa stane za pár sekúnd, že decko švinhe druhé, to učiteľka ani nemá šancu zareagovať. Tu sa určite nejednalo o nejaké zanedbanie povinností.

tarrra
Autor odpoveď zmazal
novana
6. apr 2018

@tarrra, čo ťa viedlo tu napísať o úraze dcérky a zdokumentovať fotografiou? Si sa chcela pochváliť, či poradiť alebo? Nepochopila som význam tvojho príspevku, i keď o mnohom vypovedajú tvoje slová podfarbené smajlíkom: "... určite ich aj riaditeľka sprdla,a predpokladám že si to navždy zapamätajú 😀 " Si škodoradostná. 😝

tarrra
6. apr 2018

@novana ten príspevok nebol adresovaný tebe ale autorke. ty to nemusíš chápať, to ma absolútne nezaujíma či si to pochopila alebo nie.

novana
6. apr 2018

@tarrra, hrdinka! 😂 Si sa poponáhľala s odstránením príspevkov, lenže aj tak už
neskoro. 😀

tarrra
6. apr 2018

@novana vôbec neviem o čo ti ide,ale nájdi si inú obeť ak tu chceš hejtovat.

belllinka
6. apr 2018

@tarrra preco si odstranila prispevky?

mooonika1975
6. apr 2018

@jezurka47 súhlasím, deti odmietajú už naše riadenie a už len počúvam......kedy si budeme môcť pobezkat😀

mooonika1975
6. apr 2018

@zuzanapjat paradoxne takéto mamičky, ktoré vykrikujú že dávajú pozor na deti, tak "dobité "deti prídu z domu ......skusenosti😉

mooonika1975
6. apr 2018

@zuzanapjat a ešte k tým učiteľkám v krúžku, predpokladám že v kancliku sa tiež na nejakú pol hodinku odrhnete a pokecate s kolegyňami pri kávičke, cigaretke, my sa s niektorými kolegyňami nevidíme aj týždeň, a tiež potrebujeme duševnú vzpruhu, keďže sa deťom venujeme v triedach 100%tne. Takže trošku ohľaduplnosti prosím. Určite tam nepijemé kávičku , väčšinou sa bavíme prekvapivo len o detoch

veriiik106
6. apr 2018

Akože baby veď si tu prácu vyskúšajte. Keď ideme von zastavím všetky deti a prvé čo poviem,nesmiete sa hrať na pieskovisku ale iba na Ihrisku. Rozumeli ste? Aaaano!!!! Zborovo a viete kde všetci išli? Rovno do piesku! A niektorý behom pol.minuty čo riesim deti ktoré sa hádajú, prídu hneď nejak zranení a pod. Nestíham ani registrovať,ale som rada že nemám v triede rodičov ako ste niektorí tu, a ze rodicia vedia aké deti majú inak by sme boli polovica ľudí čo robíme s deťmi zavreté! Ale samozrejme ak sa stane niečo závažnejšie a častejšie treba to riešiť už nejak ústne aj s riaditeľom

oksu
6. apr 2018

Veľakrát jedna učiteľka ma na starosti 20 deti, ktoré sú čím ďalej tým živšie. Do aktivít ich nemôže nútiť, a deti sa môžu venovať aj aktivitám podľa svojho záujmu! Napriek tomu, že ich učiteľky (veľakrát aj rodičia) upozornia, robia ci co chcú, to musíte uznať viaceré. Rodič ma často problém s jedným svojim! A stane sa úraz dieťaťu aj doma, hoc sme blízko neho... Jasne, ze to človeka trápi, no nechodí domov asi dennodenne s úrazom, či?

mooonika1975
6. apr 2018

@oksu 25 predškolákov a 20 mám 2-3 rocnych

novana
6. apr 2018

@tarrra, nevieš čítať s porozumením? Autorka diskusie sa pýta, ako sme riešili úraz dieťaťa v škôlke. Ty píšeš, že to riešiť nemieniš, ale vytešuješ sa z myšlienky, že riaditeľka učiteľky určite "sprdla". O tom zase veeeeľmi pochybujem ja, pretože v tomto prípade na "sprdnutie" naozaj nebol dôvod. Druhý krát najskôr rozmýšľaj, a potom píš, vyhneš sa praniu nohavičiek aj ušetríš čas mazaním príspevkov. Milujem internetové hrdinky!

mooonika1975
6. apr 2018

@montemotherone mala som 16 dvojročných tento rok, zapísaných 21. Strašná práca....fakt

zuzipuk
6. apr 2018

@meja3 pre tie deti je to najväčšia radosť keď konečne môžu len tak bez zásahu učitelky behať a hrať sa na ihrisku tak, ako sa im zachce. Takže podľa osobných skúseností sa deti nenudia, práveže si užívajú tú chvíľku slobody od stálej organizovanej činnosti 🙂

meja3
6. apr 2018

@zuzipuk Mne by nevadilo, keby sa volne hrali na ihrisku, ale oni su hodinu na betonovej ploche, kde nie je nic na hranie, nemaju hracky ani preliezky a to kazdy den, 5x do tyzdna, to iste miesto. To je taky vybeh, len aby sa nepovedalo, ved vsak vonku boli....

zuzipuk
6. apr 2018

@meja3 my ich tiež púšťame na takej ploche 🙂 a keď sme na prechádzke, tak sa opakovane pýtajú či ideme aj na ihrisko. A vždy je to ihrisko bez preliezok a hračiek 🙂 deti sú vynaliezavé a zahrajú sa hry aj bez takých veci 🙂 ako jasné, že keď je už teplejšie, tak im dáme loptu alebo kriedy alebo kadečo ine. Alebo keď vidíme, že niekto nevie čo so sebou, tak poradíme čo všetko sa dá robiť aj hoci len na obyčajnom ihrisku 🙂 ale väčšinou sa zabavia aj bez našej "pomoci" 🙂 🙂

montemotherone
6. apr 2018

@mooonika1975 uff ☹ Ja hovorím, že "studený odchov". To len preháňať ako kuriatka... do kúpeľne, do jedálne, von, naspäť.... ☹

mooonika1975
7. apr 2018

@montemotherone jasne. Oni sa ani nehrajú, len plaču, a plaču a pozerajú, keď sa rodič vo dverach spýta či sa hrá, veď doma sa nudí už, tak by som ho najradšej tými dverami ovalila nech sa spamata

vroni
7. apr 2018

Ja len k tomu organizovaniu behania vonku: to vazne potrebujete z deti cvicene opice? Ze nemaju “len tak“ behat, ale maju ich ucitelky organizovat? Deti sa najlepsie zahraju, ked mozu volne behat a skakat a nie aby ich ucitelky sustavne animovali loptou, svihadlom, popisom stromov a chrobakov, aby sa, chudatka, ani stotisicinu sekundu nenudili. A potom z nich vyrastu znudene otravy, neschopne vydrzat ani chvilu sami so sebou, vecne odkazane na inych.
A co sa temy tyka - nevadila by mi rozbita,hlava ako taka, to sa stane v okamihu a ucitelka naozaj nie je superman. Ale vytocilo by ma do nepricetnosti, ze boli deti na nebezpecnom ihrisku (lebo tehlami oblozene pieskovisko nebezpecne je) a asi aj ucitelka, ktora by sa k situacii postavila sposobom: sa nezblazni, hystericka mater, mohlo sa stat aj tebe. Pretoze napriek tomu, ze je to fakt, ocakavam od ucitelky aj nejaku tu empatiu a socialne kompetencie.