Výchova 5-ročného dieťaťa a priebeh dňa
Chcela by som sa poradiť ohladne niektorých vecí, ktoré myslím si, že nezvládam a neviem ako ich riešiť. Mám len jedno dieťa, dcéru, 5-ročnú. V domácnosti sme celkovo 3 ľudia, takže to nie je nič nezvládnuteľné a všetko by malo super fungovať. Mám pocit, že mamičky s tromi deťmi majú lepší systém a usporiadanejšiu a zabehnutejšiu domácnosť než ja. Takže to čo vnímam ako najvacsi problem v sucasnosti je, ze neustale musim to jedno dieta ktoré mám do niečoho nahaňať a nútiť. Ráno sa nechce obliekať, nechce sa umyvať, vymysla co si oblečie a čo si neoblečie. Do skolky musime odist o 7.30. Dceru budim o 6,45, ale ledva stihame. A to ked ma horsi den, tak sa zatne a neviem s nou pohnut, je tu plno kriku a vreskotu. Nechava sa odo mna obliekat a kedze potrebujem stihat, tak ju nakoniec obleciem. Najskor sa oblieka a potom umyva a potom ranajkuje. Mate tento postup, alebo ju mam nechat v pyzame a az potom ranajkovat a po ranajkach oblliect? Ako to stihate rano s jednym dietatom Vy? Ja uz neviem, ci ju nemam budit o siestej. Dalsia vec je prichod zo skolky. Najradsej ju hned zo skolky beriem von na ihrisko, lebo ak prideme domov, tak nechce uz odtialto odist, vobec nechce ist von, nechce sa jej znovu obliekat a ist. Potom este jej spravanie, odpoveda mi dost takym drzim tonom ze "dobree", tak pubertacky, akoby mala pomaly trinast a pritom ma len 5 rokov. Co sa tyka jedla, tak doma strasne vymysla, malo je. Zato v skolke vraj jedava perfektne. A este otazka, co robite doma s dietatom, ake cinnosti, lebo ja neviem co s nou, kedze nic nechce a mna akoby neznasala, alebo neviem preco je voci mne taka. Muz ju ciastocne zvlada, ale je to s krikom a rozculovanim. Ako to mate doma nastavene? Pocuva Vas dieta? Aky mate pristup. Ja uz neviem co mam robit. No a este vecer, nechce sa umyvat, jprezliekat do pyzama a neustale vymysla, uz aj ked lezi v posteli, ma precitanu rozpravku, tak este zahlasi, ze je hladna, alebo smadna.
akoby som čítala o našej 4,5 ročnej 😀 som rada že som si tu prečítala rady mamičiek, aj ja zisťujem že by som mala byť prísnejšia na dodržiavanie určitých pravidiel a termínov, lebo dieťa je v prvej puberte a skúša čo si môže dovoliť 🙂
@dinkel ahoj, precitala som len polku, a necitala som diskusiu... podobne, pozname....
rano prezliect az potom ranajky, nachystat nejake hodiny a povedat ked bude rucicka tu budes oblecena, naranajkovana, tu odchadzame, oblecenie nech sa nachysta vecer co si oblecie rano, ale dat iba dve moznosti vyberu, uz bude teplo tak ked sa nestihne prezliect, tak kludne v pyzame do skolky.....
po skolke jasne ze sa chce hrat, nemusis chodit po nu o tretej, kludne po stvrtej nech sa zahra, a na ihrisko je najlepsie ist cestou zo skolky....
vecer pustime cedecko s rozpravkami a dobru noc, ked vymyslala, tak otocka do postele a dobru noc, je smadna, flasa s vodou pri posteli.....

@lubi40