icon

Vylúčenie dieťaťa z adaptačného procesu v škôlke

helka29
27. sep 2022

Ahojte chcem sa opytat dnes po prichode do skolky bolo manzelovi oznamene ze nam synceka vulicia na 3 mesiace a potom si mame znova podat prihlasku. Vraj je spolocensky neprisposobivy ked robia aktivity napr.pri malovani rozlieva vodu, alebo znici vytvor z kociek inak pocuva. Syncek ma 2 roky a 8mesiacov do skolky nastupil 14.9 ked sa nahodne uvolnilo miesto inak ho kvoli veku nikde nevzali. Prvy den ked nastupil (po dohode s p.riaditelkou) bol 19.9 chodil do skolky zatial iba 4 dni od zaciatku na celoddene tak ako nam povedali ze po 14:00 pren chodit. V piatok uz nam oznamili ze bohuzial iba na 4 hodiny od pondelka. Dnes je pondelok a uz oznamili ze ho chcu vylucit. Nerozumiem preco ho uz po 4 dnoch chcu vylucit? Vie mi niekto poradit ako sa mam dnes branit ked o 11:30 pren pojdem. Ja od pondelka uz musim nastupit do prace tak ze s nim doma byt nemozem svokrovci ho zas na cely den nedokazu ustrazit kedze svokra je tazko chora. Prosim poradte ako postupovat 🙏🙏🙏😢

gir
27. sep 2022

@elizabet173 miešať deti s diagnózou a zdravé ale ešte nezrelé na škôlku je nezmysel

kiki68
27. sep 2022

@gir ide o moznost, ked trieda nie je inak schopna naplnit kapacitu. 2 rocne dieta sa berie za dve deti. Ale ak nie je kandidat vo veku od 3 rokov a viac, tak idu tymto sposobom. Nakolko inak pridu o dotaciu na chybajuce deti v triede. Co moze spravit paseku v rozpocte. Moze byt, ze v triede bolo vela predskolakov, tych vzali skoly, lebo mali miesta a tak brali vsetko a uz sa vytvori neumerna medzera, nakolko napr tie dalsie dva roky nie je tak silna generacia. Trieda je vsak stavana na 30 deti a dotacie na plnu triedu su 30 deti. Neviem aky s tym mate problem. Je to umoznene zakonom a toto je ten specificky pripad. Tiez skolka moze uprednostnit 2,5 rocne odplienkovane dieta, ktore je od roka v jasliach pred problemovym dietatom, hoci to uz sa oficialne diat nema. Su jasle, z ktorych si skolky draftuju deti, pretoze uz su socializovane. Aj to sa moze diat, samozrejme toto nepreukazete. Ale niektore oblasti maju malo deti a maju krasne velke skolky z doby 90tych rokov, renovovane, avsak tie deti zohnat musia. Inak kraj skolku moze zavriet alebo okresat personal. Toto sa uz dialo davnejsie a potom tam developer nastaval domy pre mladych a medzitym bola skolka fuc.

martul
27. sep 2022

@anjelicek26 len aký plat autorka..... To sú tak individuálne veci, že čo jednému vyhovuje je pre druhého neprijatí. Takže robiť závery čo má robiť, je veľmi ťažké.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kiki68
27. sep 2022

@elizabet173 v 3 rokoch nemoze byt uzavreta ziadna psychiatricka diagnoza, tam sa este neda dat ani stupen mentalnej retardacie. Moze byt spolupraca so vcasnou intervenciou. Riaditel skolky ani personal nie je psychiater a nesmie , tu upozornujem nesmie davat podnety alebo vyslovovat priamo typy diagnozy. Mozu iba odporucit po pol roku pozorovania rodicovi navstivit vcasnu intervenciu alebo Ergoterapeuta. Su na vzdelavanie a vychovu, nie na diagnostiku. Lebo vela riaditeliek si hned otvori usta a najradsej by hodili stempel

gir
27. sep 2022

@elizabet173 ale dieťa má tri roky, nie dva

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
luccija
27. sep 2022

@elizabet173 presne ja som za vekovo zmiesany kolektiv starsi pomahaju mladsim prevratit tricko, pomoct s niecim maju z toho radost citia sa uzitocni.
@gir ked si ucitelka tak musis vediet, ze aj vo veku 3, 4 r su obrovske rozdiely v emociach a samoobsluhe.Ale uznaj, ze po 4 dnoch hodit dieta cez palubu nie je standartne

vevesh
27. sep 2022

@gir u nas napriklad v skolkach su miesane deti v jednej triede od 2,5r.-7r., cize toto vobec neprejde, ze starsie deti su obmedzovane. Ani ze nie su odplienkovane nevadilo- v skolke bol normalne prebalovaci pult a beru deti aj s plienkami. Ani povinne spanie nebolo- bolo to na rozhodnuti dietata...

gir
27. sep 2022

@elizabet173 kde som písala, že v škôlke sa nemajú integrovať deti s diagnózou?

gir
27. sep 2022

@vevesh a koľko tam bolo personálu?

gir
27. sep 2022

@luccija nehodili dieťa cez palubu, len mu posunuli nástup o tri mesiace

vevesh
27. sep 2022

@gir 2 ucitelky na triedu v hlavnom case (od 9-14), jedna otvrala triedu, druha zatvarala.

gir
27. sep 2022

@vevesh a rodičom vyhovuje škôlka od deviatej do štrnástej?

vevesh
27. sep 2022

@gir skolka je od 6.45 do 17tej. Deti nepracujucich rodicov maju k dispozicii skolku od 9.00-11.30-14.00.

elizita
27. sep 2022

@gir takze u vas v skolke 2rocni brzdia 5 rocnych? hm. dobre, som rada, ze moja dcera chodi do normalnej skolky, kde ma narok brzdit aj starsi mladsich

elizita
27. sep 2022

@gir citujes zakon, ze 2 rocne dieta mozu prijat vo vynimocnych pripadoch, ktore zakon nespecifikuje.. to si specifikuje kazda skolka, za 2 rocne dieta maju viac penazi, inak sa rata aj do poctu, jedni su dokonca ochotni brat s plienkou len aby naplnili stavy.. to su tie vynimocne stavy... to netreba specifikovat vo vyhlaske, kazda skolka si predsa rozumie co potrebuje a co nie

luccija
27. sep 2022

@gir ano, aj to je riesenie, ale nie davat sudy po 4 dnoch v skolke, ked dieta nevyzera, ze je problemove.

scorpionflower1
27. sep 2022

@helka29 ja chapem tvoju dilemu, ale napadlo ti, ze jednoducho je tak zjavne, ze nie je na skolku zrely, ze to vidia hned. V statnych skolkach je malo deti v jeho veku, mozno este nesocializuje a nevie sa zapajat pri aktivitach a je to uplne normalne, lebo je este maly. Take rady, ze nastojit za kazdu cenu, aby dieta zostalo v skolke, aj ked tam napr. az reve ako cirular je podla mna rozhodnutie proti tomu dietatu. Ja chapem, ze asi musis nastupit do prace, mrzi ma, ze si v tazkej situacii, ale nemusi to byt chyba skolky, aj keby som osobne dala tomu aspon tyzden - dva byt tymi ucitelkami.

osky
27. sep 2022

@gir prepac,ty si z toho Co som ja napisala urobila
uplne nieco ine.
Vyrastla som v skolkarskom a skolskom prostredi viem velmi dobre,co a ako.
A pribuzna je inspektorka pre skolky.
Ked mi vravi,co vsetko riesia, rozum Sa mi zastavuje...

gir
27. sep 2022

@elizita mne to vysvetľovať nemusíš,

gir
27. sep 2022

@osky čo som urobila iné, len som vyjadrila svoj názor, že nezrelé deti rodičia za každú cenu tlačia do škôlky

gir
27. sep 2022

@elizita nikde som nenapísala, že brzdia ale starším sa nedostáva toľko pozornosti, keď učiteľka potrebuje riešiť plienky, plakanie a pod. Učiteľka nie je kúzelník

elizita
27. sep 2022

@gir ale tzv nezrelé dieťa moze byť aj 4rocne aj 5rocne.. a po 4dnoch to nezistí ani extra erudovaný pdycholog..niekto je komplikovaný celú škôlku..nie je to žiadne pravidlo že krpci brzdia velkacov.. hrozne to zovseobecnujes.. neznámena že keď staršiemu netreba meniť plienku tak nie sú iné situácie kedy aj ten starsi kolektív brzdí.. (brzdia tu chap teda že sú ukrátení o učiteľkin čas). Či má decko 2r alebo 5r,proste ma nárok revat pri nástupe

babydesire
27. sep 2022

@helka29 citala som len prvu stranu komentarov a suhlasim ze ti ho nepravom vylucili... my sme dostali smernicu pri nastupe do skolky, ktoru som si podrobne precitala (ja som vtomto dosledna) a je aj na nastenkach v skolke.adap.proces je mesiac ale su zvyknuty na citove vylevy deti ak trvaju aj dlhsie teda v nasej skolke...4dni je malo, ocividne chce tam niekto pretlacit ine dieta...a ty nesmies mat strach stat si za svojim pravom..ako chces zo syna vychovat silneho a sebavedomeho chlapa ? Ani ty ani tvoj muz sa neviete zastat svojich prav, bude to mat vas syn tazke ked ho nanaucite bojovat za seba...hned by som sa stazovala zriadovatelovi !!! Uz je prijaty tak nech dodrzia svoje a plnia si povinnosti...ja by som veru dnes odchadzala s riadnym krikom zo skolky a nenechala by som to tak...

gir
28. sep 2022

@elizita a o čom som písala, že nemajú takú pozornosť ako menší. Predstav si situáciu, staršie dieťa si kreslí, strihá, lepí, maľuje vodou a príde maličké, začne mu veci brať, vyleje vodu a pod. Tak ani to staršie dieťa nie je v pohode. Ja mám svoj názor, ty svoj, tak sa nebudeme presviedčať o opaku.

vevesh
28. sep 2022

@gir pri mixovanom kolektive sa toto nestane (a ak aj ano, velmi rychlo si deti ucitelky upracu). Neviem, ci si videla/zazila ako mixovany kolektiv funguje -tam starsie deti pomahaju mladsim a ucitelka dozoruje hlavne "problemove deti" (co mozu byt aj najmladsie, ale nemusia). U nas napriklad kazde nove dieta v skolke dostalo "mentora" z predskolskej skupiny deti a toto dieta bolo zodpovedne za neho, cize ho napriklad drzal za ruku pri prechadzke, isiel s nim na zachod, pomahal mu stavat vezu, ked ten maly nezvladal a pod.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
28. sep 2022

U nas v skolke boli len zmiesane triedy v jednej aj druhej... vzdy sa prisposobovalo mladsim, predskolska priprava bola jedna velka flakarina, deti sa nevedeli s malymi v pozadi vobec sustredit...ale to uz sklzavame tematicky inde...