icon

Vylúčenie zo škôlky

pepa1213
6. máj 2017

ahojte mile mamicky rada by som vas poprosila o vas nazor...
Mam dvoch krasnich synov...mladsi sa narodil ako hypotroficky novorodenec...od narodenia som s nim chodila na neurologiu a aj urologiu a vsetko mal v poriadku...ako zacal chodit tak stale niekde lieta...na zadku neobsedi ani chvilku..a zacina len teraz rozpravat...od septembra sme nastupili do skolky a zacal sa menit...posluchne az na piatykrat, pocikava sa, dava vsetko do ust, musi do vsetkeho "pichnut", bije brata,strhava sa zo sna...ucitelky v skolke uz od oktobra vravia ze ho vylucia...a odvtedy zasa s nim beham po nurologii, urologii (a nic nove nezistili-je zdravy ako repa),logopedii a psychologicke...teraz ho chcu vylucit a dovody uviedli ze sa neadaptoval,bije deti,nerespektuje ucitelky,pomocuje sa,narusa vychovno-vzdelavaci program...musim dodat ze som na nich sama a chodim do prace...

Strana
z3
pepa1213
autor
7. máj 2017

ked dostal zapal ucha som s nim bola...a so sluchom nema nic...
odporucania od psychologicky: vzhladom na vyssie uvedene zavery z vysetreni odporucame, abybsabpedagogovia MS vo vztahu k dietatu usilovali o zvyseny individualny pristup, ktory bude zohladnovat jeho aktualne vychovno-vzdelavacie potreby vyplyvajuce z nerovnomerneho vyvinu s viasnutim rozvoja reci a zaostavajucich rozumovych schopnosti dietata. dieta vyzaduje zvysenu pozornost zo strany ucitela a jeho individualnu pomoc a vedenie, ktore vsak ucitwl vzhladom na vychovu a vzdelavanie ostatnych deti v triede nedokaze vzdy naplno zarucit, preto vnimame ako potrebne zabezpecit pritomnost asistenta uciteoa resp. osobneho asistenta dietata na vychovno-vzdelavacom procese. pritomnost slasistenta moze mat pozitivny vplyv nielen na Patrikove prezivanie, vedomostny rozvoj a recove napredovanie,ale aj na vychovu a vzdelavanie ostatnych deti v triede....
a ked som sa ohoadom toho asistenta informovala tak som dostala odpoved ze mesto nema peniaze na asistenta...

charlie1980
7. máj 2017

@zuzana76 Scasti suhlasim, scasti nie. Pretoze porozumenie reci a rozvoj reci patri ku zdravemu vyvinu kazdeho jedinca od utleho veku(Ked odhliadnem od spravania sa dietata). A teda nastup reci a porozumenie reci u Tak maleho dietata je prvotnym ukazovatelom, Ze nieco nie je v poriadku. To vsetko ostatne su Uz potom len pridruzene problemy (frustracia dietata- otazka je preco je frustrovane, Mozno Aj to olizovanie veci o niecom hovori, ktore opisuje autorka, Mozno je to sposob jeho vyjadrenia frustracie-veku neprimerane). Preto treba sledovat vyvoj od utleho veku a zmeny.
No Myslim, Ze tu na Koni su castokrat AJ skreslene predstavy o Tom, Ze dieta je nevychovane, Pritom dieta moze mat naozaj problem.

charlie1980
7. máj 2017

@pepa1213 Tak potom....Ak Mate vyluceny PAS, s tymto psychologickym zaverom ho Urcite zoberu do logopedickej triedy. Ak taku ovsem Mate v okoli a je to v tvojich moznostiach, Ak je vzdialena. Je tam okolo 10 deti.
Bohuzial, dieta je mimo "normu ", nezvlada skolku a ich tempo. Mozno o 1rok to Zas bude Inak vyzerat.
BTW.moj ma dg. PAS (o com tiez niekedy zapochybujem, ci je to naozaj tak)
Do 2,5r Ani nemukol. Od 2,5r som sa mu zacala intenzivne venovat, vybrala som ho Preto Aj zo sukromnej skolky.
Kym sa rec spustila na komunikacnu uroven, trvalo to 5 mesiacov. Od 3.-3,5r spravil tak strasne pokroky, Ze Teraz zacina skladat vety. Zacinali sme od samej nuly, Dnes mi povie, "aha, vidis, osa.....
Viem, Ze si v uvode pisala, Ze si s detmi Sama, Ze pracujes.
Ked sa dieta bude citit v pohode, bude Aj viac napredovat. Ak mas moznost nechat ho v domacom prostredi, volila by som domace prostredie, pretoze nikto iny viac nenauci ako mama.

pepa1213
autor
7. máj 2017

ak.by ste boli niektora laskava a vysvdtlili mi co znamena PAS a ine skratky...dakujem

charlie1980
7. máj 2017

@pepa1213 Porucha autistickeho spektra. Tiez moze byt sprevadzany oneskorenym nastupom reci, komunikacny problem celkovo.

zuzana76
7. máj 2017

@charlie1980 no ved ja suhlasim, len sama autorka zacala, ze maly v podstate ani nema problem, ze neurolog, urolog aj neviem kto este skonstatoval,ze problem nema, nakonieco zo zaverov sprav vyplynulo,ze problem ma a psycholo odporuca integraciu s asistentom

lucsyia
7. máj 2017

Zareagujem ako ucitelka v skolke : Bezna situacia v statnych skolkach...na jednu ucitelku doobeda -kym nepride kolegyna pripada cca 20 deti. O vekovej kategorii a tom kolko a akym sposobom sa treba detom venovat nejdeme hovorit. Avsak..pri takomto pocte staci fakt jedno dieta ktore- vyzaduje trochu individualnejsi pristup, viac pozornosti, viac trpezlivosti a je to nerealne splnit to, co vyzaduju ciele edukacnych aktivit v skolke. Nemozem ako ucitelka koli jednemu dietatu ostatnych 19 nechat tak a nevenovat sa im...je to nefer voci ostatnym detom. Uz samotna praca ucitelky je narocna- ved kolko krat mi rodicia povedia "ja by som to nemohol robit "...Jedno dieta ktore vyzaduje specialnu starostlivost-lebo tak sa tomu aj v odbornej literature hovori- dokaze ucitelkinu pripravu aktivit , snahu a vsetko co do toho vlozi svojim spravanim totalne znicit...v konecnom dosledku trpi dieta samo- lebo mu nie je poskytnute to co potrebuje, ostatne deti takisto- lebo tiez im nie je poskytnuta plnohodnotna cinnost a v neposlednom rade aj ucitelka ...Ja som za to, aby deticky, ktore potrebuju individualnejsi pristup mali umoznene sa takto vzdelavat pre ich vlastne dobro. Nie je to ziadna hanba, kazde dieta je ine, niektore potrebuje viac, niektore menej ...ale kazde by malo dostat to, co pre jeho psychomotoricky, emocionalny, racionalny vyvin potrebuje 🙂

charlie1980
7. máj 2017

@zuzana76 No presne tiez som sa nad tym pozastavila, ze nakoniec to ani nie je tak, ako v uvodnom prispevku, ze dieta je "zdrave ako repa", pretoze lek.zavery o tom nenasvedcuju.

Ale ohladne asistenta uz pomoct neviem, pretoze ja som to riesila po diagnostike tak, ze dieta ostava doma (pretoze som s mladsim na MD) a vypiplem ho doma za pomoci odbornikov. Cize neviem ako sa skolky stavaju k asistencii a individualnemu pristupu.

phulakova
7. máj 2017

@charlie1980 ja som pracovala ako asistent v škôlke s chlapcom s PAS. uvedená škôlka s tým nemala problém, spolupracovali sme, prípadne mi vedeli zabezpečiť aj samostatný priestor (kúsok priestoru), ak bolo treba odísť z kolektívu detí, prípadne ak deti robili aktivitu, do ktorej sa nemohol zapojiť (napriek integrácii sa nemohol, pretože činnosti nerozumel, nechápal, o čo ide, prekážali mu dotyky detí a podobne).
ale...neviem, či každá škôlka má túto možnosť (finančnú, materiálnu, personálnu, priestorovú).
pepa1213 ste z námestova?

letfenixa
7. máj 2017

@pepa1213
Penazi na asistentov je strasne malo. Ale je moznost, aby asisenta robil niekto registrovany na urade prace v ramci absolventskej praxe alebo ako dobrovolnik. Negativom je kratsia doba posobenia.

pepa1213
autor
7. máj 2017

ja vravim ze doma je normalny...nepocika sa, obcas sa hneva, hej s bratom sa pobiju ako surodenci...a aj ja a skolka sme mesto ziadali o asistenta...skolka mala po ostatne roky vzdy asistenta a oen tento rok im ho nepridelili...ano som z namestova

charlie1980
7. máj 2017

@pepa1213 Ale to takto nemozes posudzovat. Neuveris, moj je tiez doma normalny. Lebo viem, ako na neho hovorit, aby mi rozumel, to predchadza frustracii, je v znamom prostredi, s mamou, mame zauzity system. No akonahle je vonku, kde ma vela novych podnetov, je ako utrhnuty z retaze (tiez stale menej casto). V skolke nevedeli ako na neho hovorit, esteze on je taky, ze nasledoval deti. Teda darmo mu ucitelka povedala, nech si sadne ku stolu, neurobil tak. Ale ked videl, ze deti si posadali, tak hned utekal s nimi. Tak isto to bolo so spankom. No nebolo v jeho schopnostiach drzat tempo s normo detmi a nepodal vykon ako normo deti. Odbehaval od cinnosti. Jedine stastie bolo, ze bol v sukromnej a teda mu nasli inu alternativu. No v statnej by sa urcite nic take nekonalo.

charlie1980
7. máj 2017

@pepa1213 A to sa moj odplienkoval v 2,5r hned aj v noci bez jedinej nehody.

pepa1213
autor
7. máj 2017

no ved to...chodime do statnej skolky...a chodia tam obaja drobci...a teraz sa bojim aby si ucitelky nevymysleli nieco aj na starsieho

charlie1980
7. máj 2017

@pepa1213 Mozno ako ti tu uz niekto poradil, hladat niekoho na Urade prace, nejakeho asistenta, coz by boli vydavky navyse. Kedze si pisala, ze si sama s detmi, tiez je to na figu.
Starsieho ti nemozu bez dovodu len tak vylucit. Na to by musel byt padny dovod. Co este viem, tak cirkevne skolky su v tomto smere zhovievavejsie, ale neviem, ci mas taku v okoli a vobec zaujem.

moni244
7. máj 2017

@pepa1213 tocis sa dokoliecka, furt vidis len to, ze si ucitelky nieco vymyslaju

pepa1213
autor
7. máj 2017

zial u nas cirkevna skolka nie je... @moni244 nemyslela som to ze by si na neho nieco vymysleli aby ho vyhodili...ale aby si na neho nesadli....a ak sa vam nevidi tak necitajte a nekomentujte...dakujem

eeffka
7. máj 2017

@pepa1213 kocky ti dobre pisu. Mladsi ma problem a mas to aj na papieri. Potrebuje asistenta.ak go mesto neprideli mas moznost si ho zaplatit sama. To se si na deti sama je mi luto ale nepomozes si.tvoj stn zaostava a potrebuje pomoc. Takze bud asistent alebo ina alternativna skola kde maju malo deti a maju moznost sa venovat individualne alebo vybrat syna a ostat s nim na predlzenom rodicaku zo zdrav.dovodov. Ak je starsi v norme.nikto nebude prihliadat na mladsieho.

phulakova
7. máj 2017

pepa1213, ak spĺňate kvalif. požiadavky, môžete aj vy robiť asistenta svojmu synovi, ak by vám to obom pomohlo (čo možno v začiatkoch práce by nebolo zlé). a po čase by ste možno našli asistenta, prípadne by vám škola v tomto smere pomohla.
škoda, že ste z námestova, keby to bolo v mojom blízkom okolí, rada by som pomohla.držím palce

pepa1213
autor
7. máj 2017

a to su ake ovalifikacne poziadavky?

phulakova
8. máj 2017

@pepa1213 podrobne si pozrite v zakone, resp. Vyhlaske 437/2009.

Strana
z3