Zabudli ho v triede. Porozprávať sa s učiteľkou?
moj syn chodi dva tyzdne do skolky a uz tu mame problem. vcera po olovrante odisli vsetci von a mojho syna zabudli zobrat 😒 povedal mi ze este dopijal mliecko a ked ho dopil tak v triede ani nohy a totalne ticho.. zlakol sa, bezal ku dveram od triedy, ale trieda bola zamknuta. "nastastie"!!!!!!!!! bolo okno dokoran!!!! (podotykam ze je na poschodi) a cez okno krical aby niekto prisiel 😢 po mne presla elektrika, ked som si predstavila ze okno bolo dokoran a on cez to okno krical... boze dobry, bolo mi do placu, moj syn sa kazde rano tesi do skolky ale dnes uz vstaval s otazkou ci sa mu to zas nestane... vnimal to ako krivdu, nedokaze pochopit ze preco ho tam zabudli... rano som ucitelke nepovedala nic, nakolko poobede ich ma riaditelka, a stalo sa to jej.. dnes sa chystam ze jej o tom poviem ze to viem, no mam obavu aby sa nejako nezmenilo jej spravanie voci mojmu synovi, aj ked to nepredpokladam ale ludia su vseliaky.. mam jej o tom povedat? myslite si ze by som si to s nou mala vydiskutovat? manzel vravi ze by do toho nerypal, ze riaditelka je z toho urcite poucena, no ja mam stale pocit ze jej o tom musim povedat.. poradte ako by ste reagovali, predsa len ked ho tam rano davam, davam ho tam s pocitom ze vsetko bude ok a zrazu toto..
@andika niektoré veci, ktoré som napísala v mojom príspevku, neboli myslené priamo na Teba, to som už potom reagovala na debatu na tejto stránke, ale očividne si to asi pochopila, podľa Tvojho príspevku, ten prístup v maďarsku je zaujímavý... to aby som sa tam zamestnala a zabezpečila si dvojičky... 😉 Ale na druhej strane, ak učiteľka vie, že sa to mamičke stalo už niekoľkokrát, tak by mohla podniknúť aj nejaké kroky, dieťatko môže byť zanedbávané a nechcem maľovať čerta na stenu, ale keď vypadne z okna a mamičku nájdu ožratu v kuchyni na zemi, tak bude neskoro kričať, že veď aj v škôlke ho zabúdala... Nevieme, aký dôvod mala dieťa zabudnúť, ale ak sa to stáva častejšie, tak už by sa učiteľka mala o to zaujímaať trošku viac... si myslím...
no u nas v skolke bola tiez jedna mamicka, ktora bola na materskej s jednym dietatkom a dalsie 2 mala v skolke...ale doma byvali v 2izb byte dve rodiny s malymi detmi...takze tazko sudit
Mamička ktorá má jedného predškoláka a jedno mladšie dieťa musí doma......1. starať sa o to malé ktoré potrebuje byť prebaľované, nosené, ošetrované, kŕmené...2.navariť 3. nakúpiť 4.perie, vešia, žehlí...5. upratuje 6. možno aj kúri-na dedinách je teraz návrat ku kúreniu drevom....7. doplnte si ďalšie povinnosti ženy na materskej "dovolenke" ......
a večer možno zistí, že sa so starším dieťaťom nestihla ani pohrať, ani si s ním kresliť, tvoriť....
Obdivujem všetky ženy, ktoré sa stali učiteľkami v materskej škôlke, lebo objektívne priznávam, že ja by som to nezvládla-prevziať zodpovednosť za napríklad 15 detí naraz v nejakej chvíli......
Ale zas teda neporovnávajte že mamka má doma LEN dve deti a učiteľka 15, lebo učiteľka v rámci svojej pracovnej doby nie je zároveň zásobovačka, kuchárka, upratovačka, práčka, kurička, k tým deťom neodskakuje od sporáka. Učiteľka sa s deťmi hrá, učí ich, rozvíja.....a je skvelé, že vôbec taký systém škôlok doposiaľ u nás funguje.
Som za to, že starším deťom v škôlke nemusí vôbec byť zle, že tam tých 7 hodín do dňa prežijú často zaujímavejšie, ako im to môže poskytnúť mamka starajúca sa o domácnosť a malého súrodenca.
A že sa v škôlke občas čosi také stane, hlavne by mali vtedy učiteľky rodičov informovať ale ako už bolo spomenuté v niektorom z vyššie uvedených príspevkov-aj doma sa stane.
😉
@yukki Výborne! 🙂 krásne polopatisticky vysvetlené a samozrejme to nie je všetko, čo mamička doma zvláda, tiež nie je stroj a patrí jej aj nejaká tá hodinka pre seba, je to prirodzene ľudské (aj keby si sedí vtedy na káve, no a čo, jej vec) 😎 ..takže hádam sa už skončili "útoky" na mamičky s jedným dieťatkom doma a druhým v škôlke..a ešte jedna vec, hlavné slovo by v tomto prípade aj tak malo mať dieťa, zatiaľ tu tuším nikto z orodujúcich za "dieťa jednoznačne doma pri matke" nespomínal to, ako to dieťa chodí rado škôlky a koľko zážitkov si odtiaľ prináša, takže kde je vlastne problém, keď sa mu tam páči? česť práci mamičkám, pracujúcim, nepracujúcim i učiteľkám 🙂
@lukinkowa hlavne by sa ho bolo treba spytat prve tyzdne, ked ho treba trhat od matky a cele dni sa vypytuje, kedy pride mama. a potom si samozrejme zvykne, zostava mu nieco ine? a myslim si, ze nam-zenam netreba vysvetlovat a vypisovat, co vsetko mame na praci, kazda to vieme, len si treba ten cas rozvrhnut. a okrem toho, ked nevie ta zena, co skor, ako stihne pomaly denne vysedavat v kaviarni alebo v cukrarni? to nepochopim, ani ked mi to polopatisticky vysvetlis. / samozrejme sa nechcem dotknuz mamiciek, ktore maju na to dovod/
@spachtos jasné! 🙂 3 ročné dieťa ešte nemusí byť zrelé na škôlku. To snáď každá mamka vidí, ako sa dieťatko adaptuje a keď je doma s druhým tak má stále možnosť nechať po neúspešnej adaptácii aj staršie doma a skúsiť to znova o pár mesiacov neskôr...
Myslím, že je to zanedbateľná vzorka mamičiek, ktoré v lete počas prázdnin posielajú 3 ročné dieťa do škôlky kým samy s druhým malým bábom sedia pri bazéne, že 99 zo 100 sú práve tie obyčajné čo lietajú po dome a kolo detí. A do cukrárne by som si aj ja rada skočila, ale tých 30 km (najbližšia cukráreň a napríklad aj najbližšie Materské centrum sú až v okresnom meste 😉 ) a financie ma trochu odrádzajú-nevidím na tom nič zlé, keď sa mamka počas prechádzky s dieťatkom zastaví na veterník....alebo?
ale vsak nie kazde dieta treba odtrhat od mamy.
spachtos spytaj sa svojej mamy ci kto ti to vlastne je ci bolo nasho sebiho potrebne odtrhnut od mamy. prvy den som mu ani ahoj nestihla povedat a uz bol medzi detmi. on je typ co je schopny este obleceny nacupitat do triedy.
a na kolace chodime spolu aj ked bohuzial zburali cukraren ci chvalabohu aspon nepriberiem.
vsetko ma svoje pre a proti... su mesta a dediny kde maju v skolkach menej resp. primerane deti... a to je potom ine ako u nas.. kde boli v triede 29 skolkari na jednu ucitelku doobeda a jednu poobede samozrejme zvysenym poctom deti sa o to viac tocili detske choroby... a vsi tak to bola dlhomesacna realita... rovnako kiahne atd... z tohto pohladu sa myslim ze u nas je potom naozaj lepsie najma ak je doma uplne malicke babenko ist miesto skolky do MC a pod.
Lebo pri tolkych detoch.. neverim ze ta ucitelka zvlada sa mojmu dietatu venovat lepsie ako ja doma. Samozrejme sa bavime o detom 3 rocnych.. po tom 4 roku uz ten kolektiv predsa len nadobuda vacsi vyznam. Ja som davala malu do skolky od 4 rokov /predtym bola v takom malom kolektive /3-4 deti/ lebo som pracovala od jej 1.5 roku... a nemam pocit ze jej nieco uslo tym ze nebola v skolke od 3 rokov /ale opakujem nie je skolka ako skolka... su skolky taka je na dedine kam sa stahujeme.. ze menej deti, individualny pristup atd.. tu som prosto chapala.. ze jedna ucitelka nema sancu dokonalo ustrazit 22 drobcov 3 rocnych ked sa prezliekaju a pod..
Asi tak, Maznáčik. u nás je 16 detí a 5 hodín zo dňa sú dam súbežne dve učiteľky....tak sa na to pozerám aj z tohto uhla pohľadu.
za vychovu svojho dietata je zodpovedny predovsetkym rodic- matka. ano, moze ist k bazenu, alebo na veternik, kym je jej dieta v skolke....ak je tam spokojne. ak tam place, alebo je nestastne, tak to povazujem minimalne za egoisticke. alebo necitlive. osobne to neviem pochopit, lebo moj syn bol pre mna vsetkym a z roboty som vyslovene pre neho utekala. samozrejme ako rastol a uz ma tak nepotreboval, mala som stale viac casu na seba....
este k tomu upratovaniu a "pulirovaniu " domacnosti. netreba to prehanat! dieta- deti su na prvom mieste, poznam matky, ktore maju vzdy dokonaly poriadok, ale dietatu sa vobec nevenuju, dokonca ho ani nepustia!!! 🙄 do obyvacky, aby nerozhadzalo!
@yukki to mate vyborne... my sme uz boli pozerat skolku v dedine kam sa stahujeme pre Danka.. asi ho skusim na pol dna od buduceho septembra.. a tam je to tiez tak.. ze do 15 deticiek a dve ucitelky...
Kika ti chodi do skolky? ako to zvlada... ved ona uz je velka baba... u nas je aj ten problem ze maly nema rad vasci kolektiv.. zle na to reaguje... najspokojnesi je doma so mnou alebo ked sa ideme prejst teraz chodime pozerat na bagre co buraju u nas tu cukraren.
este stale tam su bagre? nas ich chudak ani nevidel a aky by bol vyteseny
@maznacik007 teraz od septembra začala, a je spokojná! Vieš, oni im tam učky púšťajú muziku na vyšalenie, cvičia s nimi, lepia kreslia.....má tam deti! A vieš ako tu...ona deti jak je rok dlhý takmer nestretla....Aj keď kamošky má zväčša mladšie...lebo veď aj ona je sociálne tak pozadšie.... 😝 ale nevadí. Učiteľky vravia že všetko je absolútne OK! Už tam aj spala. teraz je už dva týždne doma, bo kašle-nedávam ju na ATB (aby čo najrýchlejšie vyzdravela a aby som sa jej zbavila a mohla si užívať s jedným dieťaťom), ale vyzdravujeme pomaly doma.
@katy1979 ano este dnes tam rano boli este ja zvycajne odveziem malu do skoly a ideme sa prejst s malym a na forneti a pozreme bagre
@yukki jaaj to je super. ze sa jej tam tak paci ja mam z toho trochu obavy ze co ako Danko ... ael sak za ten rok sa uvidi a ked tak ja budem robit z domu tak ho dam len na doobedie
idem lebo musime este do banky skocit...

@eaka ja tú mamičku nepoznám ani som sa nepýtala kto je len pani učitelka podotkla že to nie je prvý ani posledný krát ☹ .Jasné že sa to stane aj iným mamičkám, moja teta tiež nešla pre dcéru do škôlky lebo si myslela že ide jej manžel a on si myslel že ide ona 🙂 .U nas uprednostňujú deti ktorým robia obydvaja rodičia. A tak by to malo byť. Ta škôlka nikomu neublíži a hlavne keď aj dieťaťu sa tam páči, ja tiež mojich zapíšem na rok do škôlky, keď ich nezoberú, nebudem robiť z toho problém, do roboty sa nechystám späť, som zamestnaná v maďarsku a tam mamičky s dvojičkami môžu zostať doma až kým nie je dieťa školopovinné.