Zlý prístup k nehovoriacemu dieťaťu v škôlke
Ahojte mamičky, hladám u Vás radu lebo s mužom už neviem čo máme robiť. Máme chlapca, ktorý má 3,5 roka a nerozpráva. Chodíme na logopédiu a teraz od septembra sme ho na odporučenie dali do škôlky na odporučenie na 4 hodiny, že predsa bude medzi deťmi bližšie k detskému džavotu a možno sa naštartuje a začne rozprávať. Vkladali sme do toho posledné nádeje, že sa tam bude hrať medzi rovestníkmi a nebude stále len s dospelákmi. Prvý deń sme prišli do škôlky malý zlatý celý natešený že sa ide hrať. Vyšla pani učiteľka a pýta sa ho ako sa volá. On nič tak jej hovorím, že nám nehovorí a ona sa na mna pozerala ako tela na nové vráta - pardon za výraz, potom som sa jej pýtala, že kedy mám pre drobca prísť kedže má byť na 4 hodiny len - odsúhlasené s riaditeľkou - další šok že ako to že len pol dna oni o ničom nevedia. Takže mi hned napadlo že asi komunikácia medzi vedením nie je nič moc. Naobed prídem pre drobca a on vysmiaty že domov ja rada že sa mu páči a zrazu vyletí učiteľka na mna a hovorí mi že ako to máme vychované dieťa že nechce požičať hračky, tak som sa jej snažila vysvetliť že bol sám do teraz ale ked už deti pozná tak je schopný požičať hračky - zatiaľ čo sme sa skamarátili nemal s tým problem. Na druhý den sme prišli všetko v poriadku poobede bola iná učiteľka tá mi nepovedala nič tak som si myslela že to bolo fajn. Vo štvrtok sme ráno prišli a už ma tam čakali tri učiteľky a začali do mna hučať že aby som si dala decko vyšetriť ked nerozpráva či nieje hluchý a či niekam chodí. Tak som im povedala že vyšetrenia sme absolvovali aj u psychologičky ale že je vo všetkom v poriadku akurát sa nemôže rozhovoriť. To som im asi nahrala lebo do mna začali hustiť že malý je asi autista, že je samotár, nechce sa hrať s deťmi a nepožičia im hračky a že sa bije. Dohodli nám termín u pedopsychologička a ja som ešte zašla k tej našej. Obe mi potvrdili že malý je v priadku rozumie a žiadnu diagnozu nemá. Takto sa sťažovali aj v piatok. To už som išla s revom domov . Potom malý ochorel a dva týždne sme neboli v škôlke. Dnes musel malého do škôlky zobrať muž. Povedal že malý strašne plakal a nechcel tam isť a ked sme pre neho prišli tak zasa jedna po druhej sa nám sťažovali na neho že nechce s nimi komunikovať, deti sa s ním nehrajua že sa na neho budú rodičia šťažovať a vylúčia nám ho zo škôlky. Ešte nám dali radu že ked sa malý jeduje a začne biť máme ho biť aj mi aby vedel aké to je že mu treba trepnúť. To už aj on išiel s revom domov. Neviem ako čo už mám s ním robiť doma sa rozjeduje ked mu už fakt nerozumieme čo chce od nás ale inak je v pohode krásne sa hrá smeje sa chodili sme pred prázninami do jasiel tam si ho učiteľka chválila že ked si zvykol bol super a dokonca raz ho tam chlapec ubil a on držal. Tak ja už neviem ako čo sa v tej škôlke deje - podotýkam že malý prišiel domov s modrinami na rukách - pričom on bije teda iné deti???? Rozmýšlam že by som si ho zobrala zo škôlky domov a našla radšej inu alebo počkala na budúci rok . Nadobúdame ten pociť že sa ho skôr učiteľky chcú zbaviť lebo ho berú ako postihnutého - to mi bolo jasne naznačené. Čo by ste mi poradili?
@eliza149 - nepribrzdis ho tym, lebo ku kazdemu ukazovanemu znaku priradis aj to spravne slovo. Na nete je toho asi najviac v anglictine - babysigns - si skus vyhladat. Alebo znakovanie babatiek, ale je to aplikovatelne na rozne vekove skupiny, klasicku znakovu rec vam netreba, on pocuje, potrebuje len zlepsit zakladnu komunikaciu v kolektive a ver tomu, ze agresivita klesne na nulu.. Uz nebude mat preco byt nastvaty.
@tova veď ste ma tu teda utvrdili aby som ho tam ani nedávala a radšej ho odhlásila preč, aj psychlogička mi povedala že jednoducho vybočuje v triede a už sa posudzuje inak ako ostatné deti a to čo im prejde jemu už nie takže radšej mu budem hladať neaké aktivity aj ked len párktrát do týždna na niekoľko hodín ale asi prospešnejšie než škôlka 😒
ahoj, moja dcéra nerozpráva, je hluchá. Moju dcéru nezobrali do špec. MŠ lebo je nervozna a nepočúva príkazy pani učiteľky. Takže sme tiež doma. Chodíme aj do Kremnice, kde je špec. centrum pre deti postihnuté sluchovo. Ale aj tak mi je divné - neboli ste na CT mozgu? A u neurológa?
Do tej školky už by som dieťa nedala, pani učiteľky si evidentne zmýlili povolanie. Dokonca by som uvažovala o rozhovore s riaditeľkou, kde by som opísala chovanie učiteliek.
@mamulienka30 dakujem veru si to vyhladám a dáme sa do práce :D a aspon ten základ sa naučíme a určite to bude lepšie aj pre neho a pre nás ako rodičov to bude milionové 🙂
@bonaqa2013 - dobry postreh, niektore typy hluchoty sa zistia len pri ct-ku a v ziadnom pripade pri klasickom vysetreni.
@bonaqa2013 boli smena nosno krčno ušnom odtial u logopedky tá nas odporučila na psychologičku a dalej ho už neposielali ani u neurologa ani nikde inde už. Viem že mamičky to písali že oni tam deti mali na vyšetreniach ale asi to nepotrebujú.
@mamulienka30 asi pred 3 rokmi som bola v nemocnici na izbe s maminkou, ktorá tam bola so synom. Chlapček nerozprával a čakali na CT mozgu.
CT mozgu može dať urobiť len neurológ. Asi sa mu nevyhnete.
A uška - vyšetrenie mu robili? nám hluchotu zistili na vyšetrení uší. deťom to robia v narkóze.
Ahoj a na ORL vsetko OK? Pocuje dobre? Inak, my sme mali v skolke presne ten isty porblem ako vy. Ucitelky. Dali sme ju do druhej skolky, ale teraz od septembra nam ju vzali na pobyt do logopedickeho centra Dialog v BA. Poviem ti, je tam tri tyzdne, ale ta zmena...
Máš normálne zdravé dieťa, len má oneskorený vývin reči - mám takého doma, bude mať 5 rokov, začal ako tak rozprávať, keď mal vyše 3,5 roka....to sme už chodili skoro pol roka k logopedičke, chodíme doteraz, stále nerozpráva čisto, ale má veľmi dobrú slovnú zásobu...minulý rok chodil aj do škôlky, ale hral sa väčšinou sám, najlepšia kamoška bola preňho jedna učiteľka - takmer pred dôchodkom, ktorá svoju prácu robí rada..takže problém s neprijatím zo strany učiteliek nebol, skôr vnímal asi to, že je "rečou iný", tak do škôlky veľmi nechcel..
ak ten Tvoj vedel splniť úlohy, ktoré mu zadali, len nerozprával, tak hluchý nebude...akčnejší je presne preto, že mu nerozumejú alebo nevie slovne povedať to, čo mozog už vie /náš je presne taký istý/....do tej škôlky by som išla už len so sťažnosťou na správanie učiteliek, dieťa by som tam už nedala...ak máš možnosť, tak zmeň škôlku alebo ostaň s ním doma..verím, že sa rozrozpráva - držím palce 🙂
@eliza149 http://infosluch.sk/wp/posunkovy-jazyk/slovnik-...
Uplne dole mas abecedu, vyber jedno pismenko a potom vyberies ake slovo chces a zobrazi sa ti video...
Trosku to hore blbne, ale dole to funguje...
Ja ucim maleho uplne zaklady kym sa nauci povedat, ale vzdy mu poviem "skus povedat...", ale nenutim ho.
Ked povie pekne zretelne mama, tata, havo, pit....tak tam uz nepouzivam posunky. Aby sa nestalo, ze zacne viac pouzivat posunky ako hovorenu rec...
To je super, ze ma rad knizky. Skus napriklad citat detsku encyklopediu ako napr. Svet okolo nas, opytaj sa kto je tam, co robia, co vidi na obrazku... Ked neodpovie slovne, tak aspon posunkami...mozno aj casom sa rozhovori.
Je toho viacej, treba nadalej navstevovat logopeda, specialneho pedagoga. Citam, ze okrem reci nema ine problemy, je ozaj sikovny, vydrzi dlhsie sa sustredit, urobi ulohy... co ostatne deti v jeho veku mavaju niekedy problemy. Ked zacne hovorit si myslim, ze bude coraz menej agresivny ba prestane byt.
Ja osobne si myslim, ze ma len oneskoreny vyvin reci. Niektore deti s oneskorenym vyvinom reci sa rozhovoria v 4.-5. roku zivota...
Drzim moc palce.
😉
@skrecok no do tých 4 - 5 rokov to bude ešte ťažke ale naučíme sa mna osobne viac trápi to že nechce moc jesť, to že nehovorí to sa spravý ale čím viac sa na to ludia sústredia tým horší je on. Posunky skúsime a dufam že ho niečo naučím a tým aj seba možno s tým zasa niekedy pomožem ja niekomu ako vy mne. dakujem za radu 🙂
@eliza149 nasa dcera tiez takto nastupila do skolky nevedela povedat ani slovo, avsak v tomto smere sme mali ohladuplnejsie ucitelky.Poradit ti mozem iba tak ze kazda skolka ma riaditelku tam by som sa stazovala a v pripade ak by to bolo potrebne zmenila by som triedu v skolke to by nemal byt az zasa taky velky problem.
Nechcem sa zastavat ani uciteliek avsak skus trocha popremyslat aj o tom co ti hovoria o malom predsa len maju tam vacsi kolektiv deti su s nimi denne tak vedia porovnat ci sa dieta nevymyka urcitej norme. Nasa mala sa do urciteho veku tiez zdala ADHD avsak nakoniec sa to prehuplo do toho ze z toho nerozpravania je predsa len mierna forma autizmu. Ak chces vediet viac kludne mi napis IP poradim ti ak viem.
jednoznačne špeciálno-pedagogické psychologické centrum a nie dieťa by malo ísť zo škôlky, ale všetky tie učiteľky, lebo na jednej strane ak dieťatko má problém, tak nebudem predsa ponižovať dieťa a jeho rodičov, ak je problém, tak rozumný rodič v záujme pomôcť svojmu dieťatku to pochopí, ale učiteľ by mal byť v tomto prípade informovaný a tak by mal k dieťatku aj pristupovať a s rodičmi sa má o probléme porozprávať riaditeľka, ktorá ich odporučí na vyšetrenie. Ak sa potvrdí, že dieťatko je v poriadku chce to čas. My sme mali v mš chlapčeka, mal 4 roky a vôbec nerozprával, doma iba vraj, mama, tata, baba, daj...., ale pokýval aspoň hlavičkou áno, nie ak sme sa niečo pýtali. Raz som sa sa s detičkami rozprávala o Vianociach a pýtala sa ich, čo im priniesol Ježiško aké hračky, oni sú totižto veľmi natešené ak môžu o tom rozprávať a ten chlapček až mu očka žiarili, keď vykríkol, ja som dostal...., no nerozumela som čo, lebo hlások stíšil a zase sa utiahol a bol ticho, to znamalo, že on slovíčka ovládal a poznal, rozumel všetkému, len sa ich bál vysloviť nahlas, on komunikoval v duchu, keď sme sa rozprávali o Vianociach, to dieťatko malo úsmev na tvári a očká mu žiarili. Myslím si, že chce to čas. A aby som nezabudla, dnes má 7 rokov a papuľka sa mu nezastaví, ale nikdy nás ani jednu nenapadlo, dieťa kôli tomu, že je ticho odcudzovať, odlučovať ho od kolektívu, kričať po ňom a rodičom trepať hlúposti, učiteľ má s rodičom preberať iné veci , napríklad, či všetko dieťa popapkalo, či spinkalo, či ho niečo nebolelo, či sa náhodou niečo neudialo medzi deťami, alebo ak by sa rodičia opýtali, či niečo dieťa prehovorilo, tak až vtedy by mala učiteľka podať informáciu, pretože o vážnejších problémoch informuje rodičov riaditeľ a rieši to alebo hľadá východisko alebo poradí ako ďalej, alebo, čo by bolo v danom prípade najvhodnejšie.
Lebo takýto prístup pedagógov ako opisujete môže aj na dieťa pôsobiť negatívne a narušiť tak jeho psychosomatický vývin a poznačí ho to na dlho a potom naozaj nebude rozprávať.
Čím skôr navštíviť špeciálno- pedagogické centrum a tam vám poradia, čo ďalej. oni vedia ako na to, držím palčeky, verím, že sa trápite ako každý rodič, ktorý ľúbi svoje dieťa, ale musíte si veriť, že bude dobre a raz sa nad tým pousmejete.
@nika185 dufam že s tým pousmiatím raz máte pravdu ☹ No náš je taký ako ten chlapček aj dnes mi sme sa hrali so zvieratkami a začal rozhadzovať rukami a vysvetlovať mi podla posunkou som pochopila že su veľké a ešte vačšie a tak krásne a zanietenie to robil taký zlatý :D aj ked to nepovedal slovami. v centre sme boli malému sa páčilo a poradili nám urobiť mu kutik so stolom a stoličkou aby si tam vedel plniť ulohy ako vymalovávanie ukladanie kociek skladanie puzzle atd
@eliza149 Urcite zmen skolku. Ucitelky si ho uz onalepkovali, aj ked by im hned zacal recitovat Hviezdoslava, oni ho uz maju zaradeneho.
Moj syn rozpraval, ked siel do skolky, ale v skolke sa zatal a vydrzal tam cele dni neprehovorit ani slovicko. Ucitelky boli mile, nenutili ho do nicoho. Komunikovali s nim tak, ze mu kladi otazky, na ktore odpovedal kyvanim hlavy ano-nie. Ked sa na zaciatku nehral s detmi, pozyvali ho len medzi ne, pripadne mu dali stolicku kusok dalej, nech si sadne a pozera sa a ak sa mu bude chciet, nech sa prida. Trvalo to niekolko tyzdnov, ucitelky boli trpezlive. Teraz sa mu cely den v skolke pusa nezavrie, hra sa pekne s detickami, do skolky chodi rad. To len na ilustraciu, ze sa to da aj inak a nepotrebuje to extra vela namahy zo strany uciteliek.
Nasa dcerka ma tiez 3.5 roka a rozprava asi 10 slov. Minuly rok chodila do jasliciek, ucitelky boli fajn, a takisto tento rok ziadny problem, povedali mi ze rozumie a snad sa casom zacne. Hovorime doma 3 jazykmi tak mozno je tym aj spomalena. Moj muz mal iba jeden jazyk a zacal az tiez az okolo 4teho roku rozpravat. Buduci mesiac ideme na vysetrenie neurologovi tak uvidime co potom. Je mi velmi luto tvojho syna ze sa k nemu takto spravaju. V inych krajinach je vela pristahovalcov kde deti nerozpravaju jazykom uciteliek a ucitelky sa snazia deti adaptovat
@kajusa83 neviem ci by som tento vitamin dala detom. funguje ako detsky aspirin na riedenie krvi. ked sa clovek porani alebo potrebuje operaciu moze byt problem so stratou krvi. lahko sa vytvoria modriny. taktisto moze sposobit epilepsiu, zvysi riziko rakoviny pecene alebo stitnej zlazy, bolest zaludka, hlavy, zapchu, busenie srdca, alergicku reakciu.
@eliza149 najlepsie by bolo aby bol v skolke ale mu musis vybrat taku, kde budu ochotni sa mu venovat. Ked ho budes prihlasovat vopred sa pytaj, ci budu mat s tym problem, oboznam ich ako komunikuje. logopediu potrebuje min. 2 krat tyzdenne kde ti daju domace ulohy a budete pracovat od zakladnych slov po jednoduche vety, otazky. Pri hre pouzivaj jedno slovo aj 10 krat. Kup hrubsi zosit. 1/ povystrihujte vacsie jednoduche obrazky napr auto, stolicka, lyzica, strom, ... a na kazdu stranu daj jeden obrazok. pod to napis otazky : Co je to? co robis s autom? co je to? co robis s lyzicou?... kazdy den opakovat to aj 2 krat denne, co nevie doplinis ho. staci 15 ks kym nebude vediet plynule potom 2/ ked bude vediet na tie otazky odpovedat nalepis obrazky ako chlapec bezi, dievca maluje obraz, dievca cita knihu... a pod podto otazka co robi dievca? co robi chlapec? a on sa ma naucit odpovedat na vsetky obrazky, 3/ nalepis obrazky napr. lopta vo vedierku, zajac na stolicke, kvet na posteli atd... aby sa ucil v, na , za, ... a pytas sa kde je lopta? kde je zajac? 4/ vypis otazky a pytaj sa bez obrazkov otazkov Kto? Kto nosi saty? Kto riadi autobus? Kto pracuje v nemocnici? Kto uci?... 5/ otazky Co? co robis s ciapkou? Co robis s jablkom? Co robis s caruzou? Co robis s kabatom? 6/ co pouzivas? co pouzivas na krajanie chleba? Co pouzivas na cistenie zubov? Co pouzivas na pitie mlieka? co robis ked si unaveny? co robis ked si hladny? vzdy tie rovnake otazky citaj, az kym bude plynuly v odpovediach potom chod na dalsi stupen. 7/ otazky Kde? Kde spis? Kde jes? Kde plaves? Kde vidis slnko? Kde zije vtacik? Kde zije ryba? Kde kupujes potraviny? 8/otazky kedy? Kedy ides spat? Kedy snezi? Kedy si musis obliect kabat? Kedy sa musi okupat? Kedy ides k lekarovi? 9/otazky preco? preco jes? preco spis? preco nosis kabat v zime? preco place babatko? preco pouzivame dazdnik? 9/ nalepis obrazky dievca drzi lizatko. Zena ma klobuk, Muz ma motorku. Pod to das mena, Monika, Jana, Peter... pod to napis Monika ma lizatko. To je Monikine lizatko. otazka pre dieta Cije je to lizatko? citas dalej Jana ma klobuk. To je Janin klobuk. spytas sa Cij je to klobuk? atd. 10/ otazky preco? Preco ludia nosia okuliare? Preco deti chodia do skoly? Preco polievame kvety? Preco musime zasvietit svetlo? Preco sa usmievame? atd.. To je praca na pol roka, staci ze sa nauci z kazdych otazok po 10, pochopi princip. a neskor bude pouzivat ine svoje vety.
@eliza149 neviem, ci ta nasa skusenost je podobná tej vasej, ale písem ti ju na povzbudenie...syn tiež nerozpraval. Ale ja som to este v troch rokoch neriesila. Máme dobru pediatricku a aj co som si volala logopedicke v tom čase, tak mi vravela, že nech prideme v styroch rokoch. Mám dojem akokeby vtedy este tu nebol taky trend vsetko diagnostikovat. Syn bol inak sikovny. V 3r. isiel do skolky, este aj plienku nosil na spanie a kedze v tej najmenšej triede mali vela deti, zaradili ho medzi 4r., ktorí mali uz rok skolky za sebou. Syn k tomu velký individualista, isty čas nevedel pochopit, že sa má hrát v priestore skolky a z okna som ho párkrát videla na odchode 🙂 ale ucitelky boli fantasticke, bola to cirkevna skolka, pre ucitelky to nebola praca, ale poslanie, syn od nich dostaval vela lasky. A pospostupne sa naučil fungovat, len potreboval čas. Prvy rok asi nic s detmi nerobil, nemaval nic na nastenke, zároveň přestal poobede spavat, takže ine učitelky by s ním asi mali obrovský problém 🙂 ale tu nic, žiadne staznosti. A asi po polroku syn začal rozpravat, a potom ten vývoj reci nabral taky spád, že ani s R sme nemuseli chodit k logopedicke. Mal aj 2x obdobie kedy koktal, pediatricka nám dala nejake rady ako s ním komunikovat, hovorila, že to byva u deti, ked sa intelekt vyvíja rychlejsie ako rec a dieta chce toho vela povedat a naraza na obmedzene možnosti. A teraz je z neho 12r. chlapec s vysokým intelektom, prvykrat sme boli u škol.psychologicky pri prijimani do skoly pre nadane deti 🙂
Neskor som pochopila, že tým že sa jeho intelekt prudko vyvijal, tak niektore oblasti boli pozadu, najskor to bola rec, neskor emocna oblast, ale to uz je iny problem, ale napriek vysokej inteligencii, posobil v mnohých situaciach zaostalo 🙂 teraz uz má vsetky oblasti v rovnovahe a s usmevom spominame na situacie, kedy zdanie klamalo hlavne voci vonkajsiemu prostrediu a vtedy som si uvedomila, za hranica medzi genialitou a debilitou je velmi tenka, hlavne vo vztahu k posudzovaniu ludi vonkajsim prostředím 🙂
@eliza149 neviem ci sa ta uz dakto pytal na orl ste boli? nam mala rozpravala malo a zle nechela ani sediet pri uceni a zistili nam zaliate usi tekutinou tak sme museli na operaciu lebo koli velkej nosnej madli nerozpravala anevedela dychat + usi od vtedy rozpravame dlhe slova vety uplna radost
@bets to ste mali dobre ba priam skvele učiteľky v škôlke ktore sa o syna aj zaujímali a nedali mu ani najavo že je iný ako ostatný. Podla mna ho treba brať ako 100 percentné dieťa on všetko vie, rozumie je citlivý a mne osobne neprekáža že mi nepovie - chápem tak ako si to napísala že jeho zaujímajú iné veci a reč proste nateraz odsunul na bok ako niečo nepodstatné a že napreduje v iných oblastiach mílovými krokmi tak až príde čas tak bude napredovať v reči ako v tom čo ho teraz zaujíma viac 🙂

@eliza149 rozprava asi Tolko ako myj syn ked bol v jeho veku. V jednej skolke tiez to nevedeli pochopit ked nesedel pri citani knih, nebavilo ho to a vyrusoval, poslali nas k psychologovi. V zapeti som ja poslala ucitielky k psychologovi a syna som dala do novej skolky, kde ucitielky to pobehovanie brali ako normal k jeho veku aj ine deti tak robili, s detmi problem nemal, vela inych deti bolo tichsich, hamblivejsich. chodil do normalnej skolky a v 4.5 sa rozrozpraval tak, ze v 5r. rozprava plynule ako ine deti, dovtedy sme chodli aj k logo 2krat tyzdenne. aby som navstivila nejake psycho s nim ma vobec nenapadlo ani nic by som do nho nepchala. Niektore deti su agresivnejsie ked sa nevedia dohovorit, vsetko aj zalezi na povahe dietata. aj ukecane deti vedia byt niekedy na nervy. Skolku, kolektiv potrebuje 3 krat na pol dne mu staci, plus treba najse 1=1 kamarata, aby ste sa stretavali doma, na ihrisku. niektore deti si velmi vnimave a ukladaju si vsetko v hlave, moj v 5r. vie citat jednoduche vety (neucila som ho, par krat mozno 3 krat sem tam ukazem, napisem, ako sa pise, a hrame puzzle kde si sklada slova) vie pocitat do vyse 70+ , pozna vsetky znacky aut, pocita do 10 priklady 2+5, 3-1, 3+3,,, takze vie toho viac, ako niektore deti, ktore rozpravali plynule v 2r.