icon

Zlý prvý dojem zo škôlky

22. aug 2022

Dnes sme boli s drobcom na prvom adaptačnom dni v škôlke. Malý bol perfektný, hneď sa začal hrať, komunikoval s každým, úplne zapadol. Mne sa však škôlka absolútne nepáčila. V podstate sme len prišli,učiteľky sa ani nepredstavili, ani nezisťovali kto je kto.Chaos. Až po pol hodine som zistila,kto je učiteľ. Prišlo mi to veľmi neprofesionálne. Tieto ženy nejavili záujem o deti. Ak k nim nejaké prišlo, vrátane môjho synčeka, nepohli ani brvou a komunikovali medzi sebou. Bola som smutná aj za drobca, lebo namaľoval učiteľke obrázok, ukázal jej ho a ona sa na neho ani nepozrela. Z troch tam bola jedna, ktorá javila záujem o deti, aj o rodičov, tá potom spísala dochádzku, bola usmievavá a milá. Zvyšné dve tam boli ako za trest. Takisto sa mi nepáčili hračky. Nič edukačné, dokopy 6 kníh a všade len a len plast. Izba bola dosť malá a to sme tam boli vraj len z polovice. Neviem si predstaviť ako tam chcú nasúkať 22 detí.Škôlka je súkromná, nie práve najlacnejšia a nemá ani školský dvor. Z nej je v podstate východ na parkovisko a hlavnú cestu v centre mesta. Takisto bol problém s toaletou. Je síce malá, ale môj synček má 2,5 roka a potrebuje aj k takejto minimálne schodík. Ten k dispozícii nemali, takže som mu musela s cikaním pomáhať. Pri tej zostave, čo tam dnes bola, pochybujem, že niekto vôbec zaregistruje, že malý potrebuje ísť na toaletu. Do škôlky ísť nemusí, pretože som na rizikovom a čo chvíľu sa mu narodí súrodenec. Chcela som však, aby sa socializoval, lebo detičky má rád. Bojím sa však, že v tej škôlke sa nikam nepohne. Doma sa mu maximalne venujem. Každý deň sa hráme, čítame, športujeme, chodievame na vzduch, pomáha s domácimi prácami. Na 2,5 roka je omnoho šikovnejší ako niektorí jeho rovesníci. Neviem ako to zvládnem s dvoma, ale po dnešnom dni som strašne sklamaná. A teraz otázka. Preháňam a škôlka je ok, alebo by ste radšej nechali drobca doma s vami? Mne dnešok pripadal ako maximálne premárneny čas za veľa peňazí. Myslím, že v štátnej škôlke by boli lepšie podmienky.

Strana
z2
scila
22. aug 2022

No moje chodia do štátnej a teda zažila som 5 učiteliek zatiaľ, ale aby niektorá nereagovala, keď jej dieťa podáva obrázok, tak to nehrozí.
A to, že nemá dvor, je obrovské mínus. Si neviem predstaviť, že im to vôbec schválili.
Keď si spomeniem, ako pred pár rokmi v Kvetoslavove zabudli na prechádzke zo súkromnej škôlky dieťa na ulici a dlho o tom nevedeli, tak mi to príde, že si natrafila na niečo na podobnej úrovni 😒

elizabet173
22. aug 2022

@vikusjk ja by som sa naopak obávala tej súkromnej, lebo podľa všetkého to ani nie je škôlka, ale opatrovateľské centrum. Bohužiaľ polovica súkromných škôlok, možno aj viac je v podstate len opatrovateľské centrum nezaradené do siete škôl, čiže na nich nemá dosah ani školská inšpekcia a žiaľ, asi ani hygiena

sisaka
22. aug 2022

@scila žije v zahraničí. Nevieme, ake sú tam požiadavky na prevádzkovanie škôlky

ivangeline
22. aug 2022

Ja len ze mam doma tri a da sa to zvladnut. Takze pouvazujte ci musi byt skolka a ak...mozno nieco na menej hodin ci dni..a mozno aj ina,kedze to by sa ani mne nepacilo,taketo ignorovanie deti od uciteliek.. :/

luccija
22. aug 2022

Na ako dlho by si ho tam davala len doobeda??pospat si nemoze..., ked tolko spi asi to este potrebuje a je to len dobre, ze este spava.. pojdes dajme tomu po naobedovani nic moc tam nezje doma bude pytat jest a doma ho ulozis na spanok?na 2,5 hodiny...nemozes ist s druhym von...asi si ho chcela socializovat, dopriat mu nieco viac, ale ver mi ako mame, ktorej islo dieta v 3 r do skolky adaptacia nic moc, zapal usi, ovcie kiahne, nekonecne sople ATB, brusne virozy a dovtedy bola uplne zdrava...po 4 m som to vzdala, ked sme dostali kortikoidy na striekanie do pusy a nabeh na astmu.Isla spat do skolky do predskolskej a uzivali si.O nic neprisla este, ked pises, ze maly priestor, vela deti...o individualnom venovani ci nejakom posune nemoze byt rec.Ano, zacnu sa same obliekat, obuvat...o akej sume za skolku hovorime?
Ak je kamaratsky, druzny kamaratov si najde na ihrisku, ci v kutiku..Rano budes asi budit druhe dieta..na obed ci kedy pojde domov musis zase druhemu dietatu spravit tak rezim, nech stihate...
A par rokov na to som pracovala v skolke a za mna nie.2,5 r dieta sa potrebuje rano same zobudit, mat klud, zazemie...ked mozes byt doma s detmi a si spokojna ani nepremyslaj.Aj surodenci si spravia pekny vztah a, ked pride cas pojde...alebo hladaj teraz inu, ale o nic ho neukracujes

autor
23. aug 2022

@luccija ďakujem 🥰♥️ nebudem to teda síliť... Ozaj mu radšej nájdem nejaké krúžky..

veverickav
23. aug 2022

ja som mala uplne rovnaku situaciu aj rovnaky vekovy rozdiel, teda o par mesiacov menej a malu som nedala do skolky, a to bola teda velky extrovert. osvedcili sa mi kruzky a vela pobytu na ihriskach 🙂 nenosila mi ziadne skolkarske choroby k novorodencovi, bola som viac psychicky v pohode. rada spominam na to obdobie, vobec to nebolo take zlozite ako ma vsetci strasili, praveze sme to tak vsetko spolu robili... do skolky nastupila ako 3,5 rocna... uplne pripravena so vsetkym.

simca06022011
23. aug 2022

No vies, ja osobne by som si uvedomila aj to, ze ako matka mozes reagovat precitlivelo na dieta, predpokladam, ze mimo adaptacneho obdobia maju deti program v skolke, plus hrat sa bude s rovesnikmi. Ja by som sa po jednej navsteve nevzdala, hlavne ak ine moznosti na skolku nemas velmi. Kludne by som isla za ucitelkami/vychovavatelkami ja na kus reci, ako sa venuju detom, co s nimi robia aky je rezim dna... ak uznas ze su to mrachty :D tak proste je to este drobec, do skolky nemusi. A zvladnes to tak ako vsetky ine mamy doma s viacerymi detmi 🙂

Inak mam v SR skusenost so sukromnymi skolkami, a teda jedna bola takato, ono asi mesiac mi tam dokopy dieta chodilo, pretoze tym ze v jednej izbe velkosti bytovej obyvacky bolo 15deti a tie boli v kuse chore. Dalsia skolka bola presny opak.
Co sa tyka hraciek, knihy som v nich videla velmi malo, ked tak mali knihy ucitelky odlozene a citali z nich detom.

derdia
23. aug 2022

A teraz sa skus pozriet na to, ze to sa nepaci tebe. Ma tvoje dieta nejaky problem so skolkou? Alebo si si ho ty ako mamicka vymyslela. Nezalezi ci sa tebe paci. Zalezi ci je dietatu tam dobre. Milujem mamicky ktore vzdy najdu nejaky problem i tam kde nie je.
Dieta je prvorade, ak je ono spokojne tak je vsetko v poriadku. Ak nie. Treba zmenu. Nie ze tebe sa nepaci. Ved sa spytaj jeho ako sa mu pacilo a ahlavne mu skolku neznechujuc komentarmi, ktore by si mohol potom privlastnit. A zacat si vsimat to co by si nevsimal. Dieta pozera inymi ocami urcite nie takymi kritickymi ako rodic.

akvi
23. aug 2022

@derdia tak toto nemôžeš myslieť vážne. 2,5 ročné dieťa nemôže vedieť zhodnotiť, či sa v škôlke deje čo sa má diať. Spokojnosť môže byť jeden z faktorov, to nepochybne, ale spokojné môže byť aj dieťa, ktorému zapnú na pol dňa TV a ono bude cumiet do bedne. A to asi nik nechce. Pocit a intuícia matky býva často podceňovaná a zosmiešňovana. Pre mňa je to ale pri takto malých deťoch najdôležitejšie. A ak už ani pred rodičmi sa ucky neunuvali pretvarovat a neprejavili ani štipku záujmu, čo sa asi deje, keď tam rodičia nie sú?

derdia
23. aug 2022

@akvi ano to ma nenapadlo. Mas pravdu.
Moze to tak byt.
Nemam cas sa tu rozvijat na ti hodiny. Proste som chcela len podotknut, ze niekedy rodic najde aj to co by nemusel... Ze dietatu sa vskolkepaci ale napr mame nie je sympaticka tak ho da do inej. Ze to treba dobr ezvazit. Nic viac nic menej. Mne je to uplne jedno co spravi.

yoxinka
23. aug 2022

Ahoj, mám tri deti, jedno chodilo do štátnej škôlky, druhé do dvoch súkromných, tretie ide tiež do súkrmnej. V štátnej, klasika, 24detí, tri učiteľky, ale deti mali velikánske priestory, oddelená spálnička, veľký dvor, hračky aj aj, na môj vkus tiež veľa plastu, ale ok, štátna škôlka neriešila som, záchodíky super a veľa, učiteliek mal dokopy za tri roky asi 6, z toho bola jedna taká akože nebaví ma to, inak boli zlaté a snažili sa veľmi. Súkromná škôlka za celkom dosť peňazí, takže pridaná hodnota. Veľké triedy, deti maximálne 12 v jednej, angličtina 2x týždenne, veľká miestnosť, na jašenie skákanie a detskú gymnastiku, v podstate telocvičňa a 2x do týždňa tam chodil tréner a cvičil s tými deckami. Výborná strava, dvor nebol veľký, ale pekný, za mňa úplne v pohode. Učiteľky skvelé. Škôlka súkromná za veľmi veľa peňazi: komunikácia výhradne v angličtine, v predškolskej triede bola učiteľka native speakre, naša dcéra mala učitľku z USA, fantastické učiteľky, veliké triedy s IBA montesori hračkami (ale škôlka nebola mentesori), edukatívnymi hračkami, knihami a vlasntou knižnicou. Hodiny výroby keramiky, hodiny klavíra (všetko v škôlke, ale za to sa doplácalo, boli to v podstate krúžky nepovinné), avšak všetky učiteľky pravidelne viedli deti k hudbe, každá hrala aktívne na nejaký nástroj a ráno bolo bežné počuť z tried klavír, ukulele, violončelo a deti si spievali alebo sa hrali pri učiteľke hrajúcej na nástroj. Deti mali presne štrukturované edukatívne “vyučovanie” od najmenšej triedy, všetko prispôsobené veku, hravoz formou, neprestavuj si žiadny dril alebo čo. Témy boli každý pondelok na nástenke, mohla si kuk, čomu sa budú venovať celý týždeň, tomu boli prisposobené všetky aktivity (vesmír, les, leto, cicavce …). Deti boli vkuse motivované čítať. Každý týždeň spolu piekli recept niektorého z detí. Strava bola úplný strop. Vždy čerstvé lokálne potraviny, každý týždeň ryba, na mraky ovocia a zeleniny, pila sa len čistá voda. Deti boli vždy vonku, či pršalo, či čo sa robilo, šli von. Akurat pri fakt silných vetroch nechodili, lebo veľa stromov okolo. Ale mrholenie, mierny dážď, sneh, nicm nebol problém. Nikdy som také špinavé decko nemala ako mi odtial chodilo 😂😂😂. Veľký dvor na ktorom si pestovali nejaké bylinky, kvetinky, na jeseň spolu oberali hrušky, ktoré in tam rástli, pekné drevené prvky na hranie, zastrešené ihrisko, čo bolo super v lete. Z toho, čo si ty opísala, som nemala dobrý pocit ani ja už len z toho čítania. Vzhľadom na to, že píšeš, že ide o súkromnú škôlku, zvážila by som poobzerať sa možno aj po inej.

autor
23. aug 2022

@yoxinka Wow. Mňa by potešila aj jedna tretina z toho, čo si práve napísala. 🤩🤩🤩 To už je extra vysoký level. Ale práve, že za tie peniaze som čakala aj kvalitu.

yoxinka
23. aug 2022

Áno, je to už extra vysoký level, ale boli sme aj extra spokojní. Teraz ideme skúšať ďalšiu súkromnú pri najmladšej dcére, priestory sú špičkové, učiteľky a všetko ostatné budem vedieť až časom hodnotiť. Ja keď platím, očakávam pridanú hodnotu. Inak, my sme boli aj v štátnej školke spokojní, syn tam chodil veľmi rád.

borabalazova
23. aug 2022

@yoxinka Level tri (okrem komunikácie v angličtine) ma naša dcéra v súkromnej škôlke v Bratislave, platíme mesačne vrátane stravy 800 eur. Lenže pani žije v nekonkretizovanom zahraničí, pričom v niektorých krajinách je aj bežna škôlka z nášho pohľadu drahá, v anglosaských krajinách je to 1000-1500 eur, resp. dolárov, (ráta sa priemerne cca 70 eur na deň). My stále nevieme, o akej krajine a výške poplatku pani hovorí.

yoxinka
23. aug 2022

@borabalazova
Akože autorka príspevku žije v zahraničí, či kto?

borabalazova
23. aug 2022

@yoxinka Celý čas píše o škôlke v zahraničí, len nenapísala stále, kde to je. Nechcem sa autorky dotknúť, naozaj nie, len neviem, či ma tak trochu reálne očakávania v konkretnej krajine.

yoxinka
23. aug 2022

@borabalazova
OK, to som nejako prehliadla, že ide o zahraničnú školku.

stanzi
23. aug 2022

@yoxinka Pozeram ze si tiez z Ba, prosim o aku skolku sa jedna? Taketo nieco budeme hladat pre dceru buduci rok.

yoxinka
23. aug 2022

@stanzi
Ahoj. Ide o túto škôlku:
https://www.brilliantstars.sk/our-programme/kin...
Teda, pokiaľ máš na mysli tú poslednú škôlku, ktorú spomínam v príspevku.

vikusjk
23. aug 2022

@elizabet173 moja dcéra chodila do súkromných jaslí a následne do súkromnej škôlky, čiže som uviedla svoju skúsenosť s tým, ako to fungovalo u nás a teda bolo to podstatne lepšie. Povedala by som to asi tak, že som vedela, za čo si platím. Podľa opisu autorky to vyzerá všelijako, ale teda je v zahraničí, nie tu na SK

mikadooo
23. aug 2022

Netuším či preháňaš. Je to tvoj prvý dojem, nikto z nás tam s tebou nebol. Ak máš pocit, že malý tam bude zanedbávaný, tak ho tam nedaj 🤷🤷🤷. Čo tu poradiť🤷.

elizabet173
23. aug 2022

@vikusjk ja by som do tej škôlky, ktorú autorka opisuje, nešla už ani na druhý deň. Keď si jej dieťa nevšímali, kým tam bola s ním, neverím, že by si ho všímali, keď tam nebude. Poznám situáciu vo viacerých materských školách, štátnych, aj súkromných, aj takých, ktoré sa názvom škôlka len hrdia a nie sú zaradené do siete škôl. Tam by som dieťa nikdy nedala, nemusia garantovať vôbec nič. Tak, ako sú štátne škôlky výborné, dobré aj hrozné, sú aj súkromné výborné, dobré a aj hrozné. Vždy by ma v prvom rade zaujímal prístup k deťom, až potom vybavenie škôlky a pestrosť krúžkov by bola až na poslednom mieste. Je fajn, že máš len dobré skúsenosti, no naozaj to nezávisí od toho, či je škôlka štátna alebo súkromná, dokonca ani od toho, koľko za ňu platíš

luccija
23. aug 2022

@derdia dietatu sa povedalo, ze v skolke je dobre a nevymysla.Videl v prve dni nove hracky to mu staci...Ved aj skolaci maju radsej benevolentnych ucitelov a nie takych, co skusaju, davaju pisomky😀ale v konecnom dosledku je lepsi ten ucitel, co nieco nauci.Ano, moze byt chyba, ze mama nastavila latku vysoko dobre hracky pri ktorych musi premyslat a pod..ale, ked uz platim chcem kvalitu

vikusjk
24. aug 2022

@elizabet173 suhlasim, ale nechapem, preco to adresujes mne 😅

autor
26. aug 2022

Update: ☺️ Máme novú škôlku. Síce o 200€ drahšiu, ale kvalitou sa nedá porovnať. Privítanie, predstavenie skôlky, malý bol hotový a my s manželom tiež. Takže ďakujem každej maminke, ktorá mi poradila, aby sme sa na tú prvú vykašľali. 🙏☺️

Strana
z2