Baby som trochu smutná. Mam 3r dcéru, ku ktorej vždy pristupovala rešpektujúco, veľa veľa som sa jej venovala, vysvetľovala, rozprávala, robíme kopec aktivít, je mimoriadne šikovná, krásne rozpráva, dokonca aj spieva. Fakt šikovné dievčatko. Ako však prišiel prelom medzi 2. a 3.rokom, začala sa k nám správať škaredo. Odvráva, pácka nás, kričí po nás, nechce byť s niektorými členmi rodiny, odmieta babky, dedov, no dokáže byť fakt nepríjemná. Som z toho v šoku a sklamaná, keďže som sa jej venovala naozaj poctivo, nikdy som jej ani len po zadku nešuchla, veľa preveľa som jej vysvetľovala. Občas si vycitam, či som urobila dosť, či ten môj prístup nebol príliš mäkký. Je to len obdobie alebo čo sa deje? Trvá to cca 2 mesiace, žiadna veľká zmena sa u nás v tom čase neudiala.
@anonym_autor terrible twos sa omiela vo veľmi veľa knihách. Keď si o tom prečítaš, stačia pomaly aj 2 vety pochopíš o čo ide 🙂. Pokračuj ďalej v tom, čo robíš. Medzi 3-4r sa to skludní.
Neboj sa, ešte to potrvá dlhšie ako doterajšie 2 mesiace :D :D Aj moja sa takto zmenila od 3 rokov, skúša, čo si môže dovoliť, trucuje, hádže sa o zem, no bohužiaľ, toto nemá šancu u mňa.. verím, že ju to čoskoro prejde, už má 3,5
Len vydržať 🙂 robíš to správne, len si zabudla na podstatnú vec. Dieťa nebude vždy robiť tak, ako chceme a nebude vždy na slovo poslúchať. To ani nechceš, či? Hľadá si svoju pozíciu v rodine, preto to odvrávanie, vlastný názor. Zamerajte sa teraz na pevné hranice, vysvetľujte, že po sebe nekričíme, nedovoľte aby vás bila. Treba včas zachytiť ručičku a dôrazne povedať, že sa nebijeme.
@anonym_autor Vsetko sa da vysvetlovat, ale buchat po tebe nesmie. To razne zastav. Ak ti bude buchat ine deti v MS, mas celkom seriozny problem.
@anonym_autor verím, že tvoje odhodlanie k respektujucemu prístupu sa nekončí pri náročných situáciách. Tu si môžeš sama prehĺbiť a zvýšiť svoje kompetencie, ako zostat chápajúcim rodičom i vtedy, keď dieťa s tebou nesuhlasi, nechce spolupracovať a robiť to, čo od neho ziadas. Zároveň jej môžeš modelovať situácie a byt vzorom, ako vyjadriť postoj a zároveň hájiť svoje potreby a hranice. Určite si tou najlepšou maminou. Akurát málokto z nás sa od rodičov či v spoločnosti naučil ako komunikovať a riešiť konflikty konstruktivne, v tomto sa potrebujeme skratka dovzdelať. Vieme ako to nechceme robiť, no pokial sa súčasne nenaučíme, ako to robiť inak, buď sklznes k zaužívaným vzorcom alebo sa cítiš bezradne.
Vo všetkých situáciách ti odporúčam zamerať sa viac na počúvanie než vysvetľovanie, posilňovanie vzťahu a vzájomného napojenia sa.
Teraz je to už len o stanovení pevných hraníc 🙂 buď silná , vydrž a veľa o tom hovorte s manželom , aby ste mali na ňu rovnaké páky ✊🏽☺️
Mne veľmi pomohol profil Mamina s hranicami , sme už za tým a len "žneme ovocie " 🫶🏽
@anonym_autor to mas tu svoju respektujuci vychovu
Co si si vychovala to mas 🤷🏻♀️ kde to sne dosli aby dieta vyskakovalo na rodicov a matku
Pockaj na skolku to bude este zmena
Ano sama mam dieta v tom veku, chyba je na tvojej strane
Co si si vychovala to mas 🤷🏻♀️ kde to sne dosli aby dieta vyskakovalo na rodicov a matku
@anonym_ee90c5 ale prosím ťa choď kamsi s týmito nazormi
@anonym_ee90c5 ale prosím ťa choď kamsi s týmito nazormi
@kaca222 ano ano a za par rokov jej bude dcera skakat po hlave ako opica 😂
@anonym_ee90c5 ďakujem za tento zmysluplný komentar.. akurat že doposiaľ bola dcera ukážkové dieťa a keď si ju porovnám s ďalšími rovesníkmi, nemusela som riešiť žiadne vrieskanie na ihrisku, v obchodoch, hádzanie sa o zem, žiadne scény a pod. Takže ta výchova asi nie je až taká zlá. Toto, čo teraz predvádza, je záležitosť pár týždňov. Ale si zlata, že si rovno odpísala moju viac ako 3rocnu výchovu na základe jedného obdobia dieťaťa. Rada sa o tom s tebou pozorovam o 5, 10 rokov.
@anonym_ee90c5 ďakujem za tento zmysluplný komentar.. akurat že doposiaľ bola dcera ukážkové dieťa a keď si ju porovnám s ďalšími rovesníkmi, nemusela som riešiť žiadne vrieskanie na ihrisku, v obchodoch, hádzanie sa o zem, žiadne scény a pod. Takže ta výchova asi nie je až taká zlá. Toto, čo teraz predvádza, je záležitosť pár týždňov. Ale si zlata, že si rovno odpísala moju viac ako 3rocnu výchovu na základe jedného obdobia dieťaťa. Rada sa o tom s tebou pozorovam o 5, 10 rokov.
@anonym_autor pozri, my sme napríklad u syna bojovali s trieskaním skrinkami a kričaním. Trvalo to niekoľko týždňov a už sme to nedávali a namiesto kľudnho vysvetľovania vybuchovali. Nikam to neviedlo. Jeden večer sme si s mužom sadli a dohodli sa, ako budeme reagovať. S kľudom a pochopením. Za 3 dni to bolo preč. Netvrdím, že je to váš prípad. Deti prechádzajú rôznymi obdobiami, chvíľu niekoho búchajú, chvíľu sa hádžu o zem, chvíľu hádžu hračkami, kričia, pištia. Je len na nás, aby sme to ustáli v kľude, avšak s pevným nastavovaním hraníc. Nemaj očakávania na to, ako bude dcéra reagovať. Je normálne, že chce, aby bolo po jej. V situáciách, kde je to možné, jej dávajte možnosť voľby. Aj v zdanlivo jasných situáciách, keď dopredu poznáš jej odpoveď, je dobré sa opýtať, aby mala pocit, že ona rozhodla (dajme tomu “chceš ísť teraz upratať pastelky alebo sa ideme hrať do izbičky?”). To, že odmieta niektorých členov rodiny by som rešpektovala
@anonym_autor ja nevychovavam respektujuco a neriesila som to tiez takze evidentne je u teba chyba
@anonym_autor ja nevychovavam respektujuco a neriesila som to tiez takze evidentne je u teba chyba
@anonym_ee90c5 aha a ty vies s istotou, že tebe tvoje dieťa nebude v budúcnosti skákať po hlave, hej? Ale mne bude len preto, že po dieťati nezapiem a nemám potrebu ho packať po riti, hej? Tak keď sa skončí toto obdobie, rada ti tu napíšem a som zvedavá, s akou radou potom zase prídeš 🤔
@anonym_autor prave teraz je ten cas neustupovat a nastavit hranice. Nemusis ju mlatit..staci neustupit a zaviest za neposluchanie trest, taky,aby ju mrzel a chapala ze to nechce. Doslednost.
Nevycitat si a trvat na svojom. Ak vam uz teraz bude skakat po hlave, co za 10r? Hranice a doslednost. A niekedy zvysit hlas , razne a bez vycitiek. Jasne ,ze nie hulakat stale..proste ked nic ine nepomoze.
Ty rozhodujes, kto je u vas pan ...ci tam vladne dieta,alebo rodic. Lebo aj respektujuca vychova na hranice.
Neboj prehrmi aj toto obdobie, dcerka sa vymedzuje a tu mozno musis aj ty, je to narocnejsie pre rodica, na cas nervy a hlavne pohlady okolia🙈v tomto veku mi dcera skusala utekat v skolke pri odchode a cestou ma este pre istotu capnut po ruke, v klude som jej rucky chytila a vysvetlila, ze potrebujeme ist domov, pustim ju, oblecie sa a odchadzame, samozrejme, ze si este par krat potrebovala otestovat ci jej tie rucky znovu podrzim, asi 3x, potom ju hra prestala bavit, no zabila som tam kopec casu, starsi syn uz zaspaval na nohach, ucitelky mi v duchu drzali palce a my sme si uzivali urcovanie hranic, drzim palce, bude dobre
@anonym_ee90c5 aha a ty vies s istotou, že tebe tvoje dieťa nebude v budúcnosti skákať po hlave, hej? Ale mne bude len preto, že po dieťati nezapiem a nemám potrebu ho packať po riti, hej? Tak keď sa skončí toto obdobie, rada ti tu napíšem a som zvedavá, s akou radou potom zase prídeš 🤔
@anonym_autor ja po dietati nezjapem a v zivote som dieta neudrela , zatial ak bude treba tak dostane ale zatial to nebolo treba
A pokial vies hned od zaciatku nastavit hranice ( co som nastavila) nepredpokladam, he by sa nieco take udialo
Vychovavat dieta vyzera inak nie ze mu podlizujem a nunkam kazdy bozi den
@anonym_autor ja po dietati nezjapem a v zivote som dieta neudrela , zatial ak bude treba tak dostane ale zatial to nebolo treba
A pokial vies hned od zaciatku nastavit hranice ( co som nastavila) nepredpokladam, he by sa nieco take udialo
Vychovavat dieta vyzera inak nie ze mu podlizujem a nunkam kazdy bozi den
@anonym_ee90c5 prosím ta, naštuduj si rešpektujúcu výchovu.. hranice sú základ v akejkoľvek výchove.. ďalšia čo sa vyjadruje k niečomu, čo vôbec nepozná.. rešpektujúci výchova nie je ťuťu-muťu.. u nás sú hranice nastavené dosť jasne..
@anonym_ee90c5 prosím ta, naštuduj si rešpektujúcu výchovu.. hranice sú základ v akejkoľvek výchove.. ďalšia čo sa vyjadruje k niečomu, čo vôbec nepozná.. rešpektujúci výchova nie je ťuťu-muťu.. u nás sú hranice nastavené dosť jasne..
@anonym_autor asi nie, precitaj po sebe prispevok, take spravanie som ja este nevidela a to chodime po ihriska indoor outdoor, skolka, atd atd takze problem by som hladala v tebe a “vychove” alebo ma dieta nejaku diagnozu?
@anonym_autor asi nie, precitaj po sebe prispevok, take spravanie som ja este nevidela a to chodime po ihriska indoor outdoor, skolka, atd atd takze problem by som hladala v tebe a “vychove” alebo ma dieta nejaku diagnozu?
@anonym_ee90c5 🙈🙈🙈 mňa z teba uhne, ty budeš jedna z tých, čo sa cítia ako psychologička, učiteľka, komentátorka, odborníčka na všetko… len pre tvoju info - dnes bolo moje dieťa absolútne v pohode, to rozumné a šikovné dievčatko, ktoré sme poznali 3 roky.. to len FYI.. a btw ja som v detskom kolektíve každý deň a teda vidím, čo dokážu dorábať 3r deti.. vzdor, frustrácia, nálady.. fakt som zažila kadečo, keďže som v týchto kolektívoch aktívna ako Dobrovoľníčka.. mňa ozaj nemusíš poučovať, čo je a čo nie je ok.. prečítaj si, čo píšu iné mamičky.. viaceré riešili s deťmi rôzne problémy, obdobia.. takže u každej jednej je problém a každé dieťa ma nejakú diagnózu? Prepáč, ale neverím, že tvoje dieťa je 3roky konzistentné a nemalo žiadne horšie obdobie 🙄
@anonym_ee90c5 🙈🙈🙈 mňa z teba uhne, ty budeš jedna z tých, čo sa cítia ako psychologička, učiteľka, komentátorka, odborníčka na všetko… len pre tvoju info - dnes bolo moje dieťa absolútne v pohode, to rozumné a šikovné dievčatko, ktoré sme poznali 3 roky.. to len FYI.. a btw ja som v detskom kolektíve každý deň a teda vidím, čo dokážu dorábať 3r deti.. vzdor, frustrácia, nálady.. fakt som zažila kadečo, keďže som v týchto kolektívoch aktívna ako Dobrovoľníčka.. mňa ozaj nemusíš poučovať, čo je a čo nie je ok.. prečítaj si, čo píšu iné mamičky.. viaceré riešili s deťmi rôzne problémy, obdobia.. takže u každej jednej je problém a každé dieťa ma nejakú diagnózu? Prepáč, ale neverím, že tvoje dieťa je 3roky konzistentné a nemalo žiadne horšie obdobie 🙄
@anonym_autor no hold vidis su aj necirkusove deti
Ja to nevidim v okoli, asi sa pohybujeme v inych kruhoch nevadi
@anonym_autor Jestli můžu - drž se svého styluv ýchovy a nedej se odradit komentáři. Za mě - přiznej emoce - děti v tomto reagují opačně - víš jak, řekneš ne, slyší a udělá ANO. Je to přirozené.
Když je nepříjemná, zkus jí docela prostě říct - já vím, že se zlobíš. Že jsi naštvaná. Chápu, že nechceš být s.... Ona jen zkouší,co způsobí její chování. Když nepůjdeš přímo proti ní, nebude mí důvod v tom pokračovat, tak jak jí velí vývoj a věk.
Přiznání emocí je fakt hodně důležité. Uvidíš, že to časem zase přejde, má skvělý základ, jen je v blbém věku.
@anonym_autor anonyma ignoruj, s takým človekom nemá význam strácať čas
@anonym_autor u nás to isté.. 2 mesiace pred 3 rokmi to začalo 🤣 extrémne.. Kade sa mu nepáčilo, tade sa zahanal, po hocikom.. Urážal sa a s prekríženými rukami sa otáčak k stene a fučal.. U nás pomohol proste ignor.. Keď udrel, 1 2x som udrela naspäť (nie nezbila som ho, len som mu capla naspäť po ruke), pochopil, že to nieje pekné, prestal.. Na otca si ešte dovolí, dokonca naňho aj zakričí.. U nás aktuálne čo NEsmie, NEdosotane, NEvybojuje tak neskutočný rev, ale on len proste zjape z celého hrdla.. Ignorujem.. Ak to preháňa, odnesiem ho do jeho izby, a počkám v druhej izbe.. Sa príde keď sa ukľudni a ospravedlňuje sa.. Az keď je kľudný, vysvetlím aby vedel za co to bolo.. U nás zaberá toto.. Ale teda my máme stále nejaké obdobie, čiže už tieto jeho stavy neprekvapuju 🤣 inak šikovné, kľudne, rozumné milujúceho dieťatko, ukážkové 🤣
Syn ma 4 roky a “zle “spravanie” u nas vrcholi. Deti testuju nase hranice, objavuju svoje ja, je normalne, ze sa zacinaju vymedzovat. Ja som razne stopla vsetky fyzicke ataky, u nas to ostava len o kriku, plazeni sa z izby do izby, pripadnom nemam ta rad mama.
Podla mna-neber to osobne, a stanov hranice, ktore dodrziavaj. Ono sa to utrasie