Ako je to s termínom nástupu na MD?

katrin79
19. mar 2009

Chcem sa spýtať, ako je to s termínom nástupu na MD, viem, že najskôr sa môže ísť 8 týždňov pred termínom a najneskôr 6 týždňov. Moja doktorka mi tvrdí, že ma nemôže vypísať skôr ako tých 6 týždňov, čo je teda ten posledný možný termín nástupu, vychádza mi nástup na MD 6.mája a ja som chcela ísť od 1.mája /TP mám 17.6./. Ona mi tvrdí, že to nie je možné, že potom to poisťovňa prešetruje z akého dôvodu som bola vypísaná skôr a že to nedostanem vyplatené. Celkom sa mi to nezdá, že je to tak, veď predsa je rozpätie nástupu 8-6 týždeň a keď chcem ísť 7 týždňov pred termínom nechápem, aký to môže byť problém. Viete mi niekto poradiť?

gapa
19. mar 2009

tiež si myslím, že zákon o sociálnom poistení vôbec nerieši dôvod nástupu na MD, ak chce mamička na MD nastúpiť v období pred 6týždnom pred PTP (samozrejme najskôr 8týždnov pred PTP). Aj v samotnej žiadosti je poučenie pre mamičky, kedy môžu nastúpiť na MD a o žiadnych obmedzeniach sa tam nepíše. A ani v zákone nie je obmedzenie. Je to podla mna na rozhodnutí mamičky a nie lekára. Aj je to uvedené v žiadosti o materské v časti "poistnenkyna" a nie v časti, ktorú potvrdzuje lekár.

Mne zase tvrdili, že ked som mala predtým dlhodobú PN, tak musím nastúpiť na MD 8týždnov pred PTP, lebo budem mať problémy. No ja som si trvala na svojom, že chcem 6týždnov pred a žiadne problémy neboli.

Takže podla mna, trvaj si na svojom, ak chceš nastúpiť na MD 1.5.

gapa
19. mar 2009

Aha ešte tolko, že problém by mohol byť len v prípade, keby si nastupovala na MD "v ochrannej lehote" po ukončení nem.poistenia. Zákon o soc.poistení hovorí, že v ochrannej lehote vzniká nárok na materské 6týždnov pred predpokladaným termínom pôrodu alebo odo dna pôrodu, ak nastal skôr. Takže v OL možnosť nastúpiť na MD skôr ako 6týždnov pred PTP predpokladám nie je.

katrin79
autor
19. mar 2009

gapa: diky za vysvetlenie, ja si tiez myslim, ze je na mne, kedy nastupim na MD, ci 7 alebo 6 tyzdnov pred MD, ale tak som sa nechcela nejak hadat s doktorkou, som si nebola ista, ci si mozem ja povedat kedy chcem ist.

katrin79
autor
19. mar 2009

nie som v ochrannej lehote, takze toto by nemal byt problem

maruskak
19. mar 2009

ahoj katrin79, myslim si, že to nie je s tým nastupom na MD take lahke, ty si to nemožeš ovplyvnovat,ja som chcela nastupiť na MD 1.1.2008 no moja lekarka mi povedala, že to nejde (nastúpila som 27.12.2007) lebo by musela posunut terminy porodu a všetko uz mala zadokumentovane,aspon mi to tak ona vysvetlila a nieco spominala ohladne poistovne, ale najdolezitejsie to bolo ohladom porodu. Myslim že asi tie mamicky ktore maju rizikove tehotenstvo možu aj skor, ak tak rozhodne lekar, no nie som si ista,treba sa opytať na socialnej poistovni. No aj u nas na kadrovom (personalnom) mi hovorili, ze ty si nemozes vybrať nástup MD, od toho je lekar.Ale mozno po porade a dohovore s lekarom to pojde.Cize tolko moj nazor 🙂

katrin79
autor
20. mar 2009

maruskak: lenze ty si chcela nastupit na MD ako vidim neskor ako je zakonom stanovene, musis nastupit najneskor 6 tyzdnov pred TP, ani o den neskor...ale skorsi nastup je mozny, je tak rozpatie 2 tyzdne, ja uz som si to zistovala