Pracujem 4 hodiny denne. Akú budem mať materskú?

derylka
2. júl 2009

Ahojte, potrebujem pomôcť, ak máte niektorá s týmto skúsenosti budem len rada ...

Pracujem na polovičný pracovný úväzok, 4 hodiny denne... s priatelom sa snažíme o bábo... už teraz však viem že od začiatku by som bola na rizikovom čiže na PN až do pôrodu... chcem sa spýtať či aj v takomto prípade že pracujem len na polovičný, v prípade PN budem nejakú PN - peniažky dostávať, alebo nie... A ako je to potom s materskou?...

Vopred veľmi pekne Ďakujem za vaše skúsenosti / rady...

gapa
2. júl 2009

derylka,
je jedno či pracuješ na polovičný aleob plný úväzok. Si nemocensky poistená a o to ide. Máš nárok na nemocenské ako zamestnanec a ak sponíš podmienku aspon 270dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch pred otehotnením a bude ti trvať nem.poistenie k nástupu na MD alebo budeš v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia, tak budeš mať nárok aj na materské.

Samozrejme tieto nemoc.dávky (PN, materské) budú u teba nižšie vzhladom na nižší vymeriavací základ/ hrubú mzdu. Je možné, že bude tvoje materské na mesiac nižšie ako je rodič.príspevok, čo je t.č. 4780,- Sk, od 9/09 o niečo viac. Potom budeš mať od mesiaca narodenia dieťaťa nárok na doplatenie do výšky RP.

mesačné materské/nemocenské(okrem nem.od začiatku PN) je cccca 55% z hrubej mzdy v predch.kalend.roku (ak ide o dlhodobejší PP)