Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom

modrymatus
24. feb 2013

Ahojte,

manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?

Dakujem

xlucia
24. feb 2013

@modrymatus je to jednoduche. ak si stale zamestnana, mas trvaly pracovny pomer a porodis do troch rokov od prveho porodu, mas narok na matersku. cize ak porodis kym starsie dieta dovrsi 3 roky, berie sa to ako retazovy porod

katieg85
24. feb 2013

@modrymatus ked jej lekar urci ze ma ist na matersku tak sa jej rusi rodicovsky prispevok a dostane matersku

t_fire
24. feb 2013

ja som tiež teraz na RD, do jej konca by som chcela byť tehotná.... pri prvom som bola skoro celé tehu na PN takže je dosť pravdepodobné že budem aj pri druhom....som stále zamestnaná....keď sa mi skončí RD môžem hneď nastúpiť na PN? a budem potom dostávať materskú? za rady vopred ďakujem

zuzana909
25. feb 2013

@modrymatus ahoj, odpovede k tvojim otázkam:

1. druhé dieťa musí porodiť pred dovŕšením 3 rokov prvého dieťaťa, je jedno kedy sa vypisuje na materskú, podmienka je reťazový pôrod.

2. pokiaľ manželke stále trvá pracovný pomer bude mať nárok na materskú približne v takej výške ako mala prvú

modrymatus
autor
25. feb 2013

No pozor, usiel vam postatny detail.
Tych 6 tyzdnov zacne plynut pred skoncenim RD.
Ale samotny porod bude uz po skonceni RD.
Vtedy je to ako?

katieg85
25. feb 2013

@modrymatus ked tych 6 tyzdnou zacne plinut pred skoncenim rd tak uz rd nedostane ale bude dostavat matersku

slavkabj
25. feb 2013

@zuzana909 ahoj, ako by to bolo s materskou, ked som mala zivnost?

zuzana909
25. feb 2013

@modrymatus pravdepodobne nie dobrá správa:
O reťazovom pôrode hovoríme, ak žena porodí druhé dieťa pred ukončením poberania rodičovského príspevku na prvé dieťa. Medzi týmito dvoma pôrodmi má prerušené povinné nemocenské poistenie z titulu čerpania rodičovskej dovolenky.

Takže z tejto citácie vyplýva, že nejde o reťazový pôrod, takže to ti neviem presne povedať ako budú počítať materskú.
Potom je v zákone písané, že musí byť 270 dní nemocensky poistená aby mala nárok na materské pričom do obdobia zisťovania týchto dní sa nepočíta obdobie rodičovskej dovolenky.

Keďže je to rozdiel cca 7 týždňov, tak by mala splniť podmienku 270 dní v posledných dvoch rokoch, ale nie som si istá na 100% možno skúsiť zavolať priamo do sociálnej poisťovne na infolinku čo povedia.

Pravdepodobne vám vznikne len nárok na rodičovský príspevok.

zuzana909
25. feb 2013

@slavkabj neviem či máš dieťa a chceš druhé alebo ako si konkrétne otázku myslela.

rebeka25
25. feb 2013

@zuzana909 - mna to teraz caka tak som si okolo toho zistovala aby som vedela na com budem , a presne takto mi to bolo vysvetlene. Ked si na rodicovskej dovolenke mas prerusene nemocenske poistenie, vynikmu tvori len na naslednu matersku.

modrymatus
autor
25. feb 2013

@zuzana909 hej mame prve a chceme druhe

modrymatus
autor
25. feb 2013

@katieg85 ok beriem to ako fundovany nazor

modrymatus
autor
25. feb 2013

@katieg85 ok super
a z coho sa vypocita ta materska? Ci bude taka ista ako ta prva?

katieg85
25. feb 2013

@modrymatus no bude taka ista ako ta prva

zuzana909
25. feb 2013

@rebeka25 takže v tom prípade budeš dostávať len rodičovský príspevok, aj ti poradili ako by sa to dalo vylepšiť, alebo nie?

rebeka25
25. feb 2013

@zuzana909 - nie ja som chcela ist na PN a to mi nevyslo ale materske mi vyjde. Male sa narodi teraz v maji a starsi bude mat 3.roky az v auguste.....

bosacka
25. feb 2013
muffi333
22. sep 2014

Ahoj, prosim poradte mi niekto. Som v trvalom pracovnom pomere. V maji 2012 som nastupila na MD, pricom som si platila dobrovolne nemocenske poistenie. Dietakto dovrsi 3 roky v juli 2015. Planujeme druhe babatko, chceme to stihnut este pred dovrsenim 3 rokov prveho dietata. Z coho sa mi bude pocitat vyska druhej MD? Bude v nej zohladnene aj to, ze som si pred nastupom na prvu MD platila dobrovolne nemocenske poistenie?
Dakujem za vsetky info

kusinkus
23. sep 2014

Ahojte, aj ja prosím o radu 🙂 18.10. mi končí rodičovská dovolenka, malá chodí od septembra do škôlky na pol dňa, ja som sa mala vrátiť do práce po tomto termíne, kedy dovŕši 3 roky. Zistila som však, že čakáme druhé bábätko (1. mesiac ) a teraz neviem, čo bude pre mňa výhodnejšie, čo sa týka financií. Chcela som požiadať o skrátený pracovný úväzok na polovicu, teda 4 hodiny, len sa obávam, že mi tým pádom bude krátená i materská a vlastne mám na ňu nárok v podobe 60% hrubej mzdy, ak by som žiadala preradenie na inú pracovnú pozíciu? Alebo to poriešiť PN kou hneď po ukončení rodičovskej a z čoho by sa vyrátavala? Momentálne potrebujeme peniaze, manžel otvára súkromnú ambulanciu a minimálne 3 mesiace nebudeme mať žiadny príjem, Ďakujem veľmi pekne za každú cennú radu 🙂

dena1973
23. sep 2014

@muffi333 Od 1.7.2014 je zmena zákona, čo sa týka dobrovoľného nemocenského poistenia. Zamestnanci nemôžu mať súbežne nemocenské poistenie ako zamestnanec a aj dobrovoľné nemoc. poistenie. V tvojom prípade, ak sa nič nezmení a budeš aj naďalej v prac. pomere, tak nárok ti vznikne iba z pracovného pomeru, lebo DNPO súbežne ti plynúť nemôže.

keischa
23. sep 2014

Dobry vecer prajem vedel by mi niekto prosim poradit? Chceli by sme druhe dietatko. Po VS som 2 m bola na absolventskej praxi a potom som odisla do zahranicia konkretne do rakuska ako opatrovatelka mala som zivnost otehotnela som a ked mala dcerka 4 mesiace pozastavila som zivnost. Teraz som na rodicovskej. Z coho by sa mi vypocitala materska ? A co by som mohla spravit aby som ju mala vyssiu? Zatial tehotna nie som

muffi333
24. sep 2014

@dena1973 ......moc ďakujem za info - pomohlo

nenesisi
24. sep 2014

@zuzana909 to, ze matka dostane matersku a nie rodicovsku, ak druhe dieta porodi do 3 rokov starsieho dietata plati aj vtedy, ak ta matka bola s prvym dietatom doma (nepracovala), poberala rodicovsky prispevok a neplatila si dobrovolne nemocenske? Vies mi prosim poradit? Dakujem pekne!

dena1973
24. sep 2014

@muffi333 To som rada.... 😉

evinkab
2. okt 2014

Ahojte, tiez mam otazku a vopred dakujem, ak vie niekto poradit. Som na druhej rodicovskej dovolenke, ktora konci 7.1.2015. Medzi prvym a druhym dietatom som plynulo presla na MD. Teraz som v 10tt a planovan termin porodu je 20.4. Ak to oznamim zamestnavatelovi teraz, vznikne mi narok na materske alebo len na rodicovske?
Nepredpokladam od 8.1. do terminu odchodu na MD, ze by som nastupila do prace, lebo by to bolo len par tyzdnov a prve dve tehotenstva som bola skoro stale PN. Mam este 18 dni dovolenky a naozaj neviem, ako to vypocitat. Dakujem velmi pekne, Eva

jarka476
10. okt 2014

Ahojte , potrebovala by som poradiť. Som živnostníčka na MD , dcérka má rok a 4 mesiace. Koncom tohto mesiaca (Októbra) by sa nám malo narodiť druhé bábo. Manžel by rád ostal doma s nami na rodičovskom, je zamestnaný 25 rokov v jednom podniku bez prerušenia, čiže odvody v sociálnej poisťovni ma plynule platené po celú dobu. Viete mi niekto poradiť ako by sa to dalo skĺbiť? ja poberám materskú vo výške 203 eur + rodinné prídavky na dieťa a on by chcel byť doma s druhým dieťaťom, vznikne mu nejaký nárok alebo nie? ďakujem za odpovede.

dena1973
11. okt 2014

@evinkab Ak ti prac. pomer bude trvať aj pri nástupe na ďalšiu materskú tak nárok ti na ňu vznikne. Počítať by sa malo z príjmu za rok 2014. To zn., že ak budeš celý rok 2014 na RP, tak príjem pre výpočet materského sa bude počítať z prav. príjmu, ktorý určí zamestnávateľ. Ak by ti už k nástupu na materké PP netrval, tak potom je nárok na RP od narodenia dieťaťa.

rozpravkaa
14. nov 2014

Ahojte, viete mi poradit? Prechadzam z rodicovskej na matersku, ale netusim, ci mam nejaku oznamovaciu povinnost. Ziadost o matersku som odovzdala zamestnavatelovi, ale neviem, ci mam riesit zrusenie rodicovskeho alebo nieco take. Vdaka za odpoved...

dena1973
15. nov 2014

@rozpravkaa Ak si bola v SP prihlásená ako osoba starajúca sa o dieťa (aby za teba platil štát na dôchodkové poistenie), tak ku poslednému dňu poberania RP sa treba odhlásiť registračným listom.

rozpravkaa
16. nov 2014

@dena1973 dakujem. Asi budem mat problem, ked som tak neurobila... :(