Vybratie dovolenky a nástup na materskú dovolenku

martina374
3. aug 2014

Caute,chcela by som sa poradiť v jednej veci ohladom materskej dovolenky. Totiz ja zastupujem jednu kolegynu ktora je na materskej dovolenke a mala by sa vratit v septembri ale je druhykrat tehotna cize nenastupi do prace. Ja som teda zamestnaná na dobu určitú, a to do návratu zamestnankyne z rodičovskej dovolenky. Tehotna som aj teraz ja co ju zastupujem a teda v septembri odidem na matersku. Chcela by som vediet ako je to s dovolenkou ktoru mam. Kolko z nej si mozem vycerpat? Vsetku co mi ostava do konca roka alebo len tu cast do augusta? A ked ju nahodou nevycerpem tak mi ju preplatia? Na co vlastne mam narok a na co nie? Lebo po skonceni mojej aj materskej aj rodicovskej dovolenky teda po 3 rokoch uz nebudem zamestnana tam lebo ja som bola len na zastupovanie kolegyne, cize ona pride skor do prace po rodicovskej ako ja. Ako to bude s mojim prac. pomerom? Tym ze odidem na matersku tak uz nebudem zamestnancom danej organizacie a organizacia so mnou len ukonci pracovny pomer alebo ako to bude? Výjde mi vôbec materska dovolenka?

A druha otazka sa skor tyka toho ako nahlasit zamestnavatelovi matersku, kedy ju nahlasit, z coho sa vypocitava vyska materskej, kde vsade musim nahlasit ze idem na matersku, teda asi aj do poistovne ale aj socialnej aj zdravotnej? Kolko trva materska dovolenka a kedy sa prechadza na rodicovsku dovolenku? Je to automaticky alebo aj tuto zmenu treba niekde nahlasovat?

Diky za rady

seahorse27
3. aug 2014

Vycerpat si pred MD mozes alikvotnu cast dovolenky - teda tu, ktora ti zostava do konca augusta (ak nastupujes na MD 1.9). Co sa tyka preplacania dovolenky, to zavisi len na zamestnavatelovi, ci ti to umozni. Co sa tyka zamestnaneckeho pomeru po nastupe na MD, ci este budes alebo nebudes ich zamestnanec - na to opytaj ekonomky. Ziadost o MD vypisuje gynekolog spravidla 6 tyzdnov pre terminom porodu - tlacivo odovzdas zamestnavatelovi a na socialnej poistovni (ak si to dobre pamatam). MD trva 6 mesiacov, potom nastupujes na rodicovsku dovolenku. Myslim, ze to treba prist nahlasit zamestnavatelovi. Narok na MD mas vtedy, ak si bola nemocensky poistena minimalne 270 dni v poslednych 2 rokoch.

liz_lemon
4. aug 2014

preplatit dovolenku je mozne len pri skonceni PP, vycerpat si mozes kludne aj celu dovolenku, lebo aj cas na MD sa rata ako odpracovany, je to vsak len o tom, ci ti to zamestnavatel umozni
zamestnancom budes kym sa nevrati kolegyna do prace
narok na materske mat budes ak splnis podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom
zamestnavatelovi odovzdas tlacivo, ktore ti da gynekolog, ale uz skor je dobre dat pisomne oznamenie, ze si tehotna
materske je 65% z priemernej hrubej mzdy, MD trva 34 tyzdnov (cca 8 mesiacov)
okrem zamestnavatela, nikde nic nenahlasujes, az mesiac pred skoncenim MD, sa pojdes prihlasit do socialnej poistovne na dochodkove poistenie, a taktiez musis prechod na RD oznamit zamestnavatelovi, tiez min. mesiac vopred (pisomne)

gapa
4. aug 2014

@martina374
k trvaniu PRACOVNéHO POMERU je podstatné
- ako to máš presne v pracovnej zmluve uvedenú- dobu určitú, či
-- presným dátumom,
-- či zastupovanie xy počas čerpania md a rd a
- ak to druhé, či sa zastupovaná kolegyna vráti alebo nie (nastúpi tretia osoba ukončenia RD nástupu prvej).
Podla toho ti skončí pp bud dohodnutým dnom alebo dnom nástupu kolegyne alebo za istých okolností možno potrvá.
Ak skončí pracovný pomer, tak vlastne podla Zákonníka práce už nie si zamestnanec a teda ani nebudeš čerpať MD ani neskôr RD. Len budeš poberať materské a neskôr rodičovský príspevok, čo je niekedy podstatné (napr. pre nárok na podporu, pre dôchodkové poistenie štátom - prihlášku treba podať do 45dní od pôrodu, lebo ti netrvá dôch.poistenie zaemstannca)
Dovolenka sa vyráta podla toho dokedy ti bude trvať praacovný pomer, za každý celý mesiac trvania prac.pomeru jedna dvanástina (predpokladám si pracovala doteraz, nebola si dlhodobo pn). Bude ti preplatená pri ukončení prac.pomeru, ak si ju pred nástupom na md nevyčerpáš.

martina374
autor
4. aug 2014

@seahorse27 nemocensky poistena 270 dni v poslednych 2 rokoch to sa mysli ako? ze som bola 2 roky pred porodom zamestnana a zamestnavatel za mna platil odvody? Teda ked som bola prijata na zastupovanie kolegyne ktora bola na materskej a odvtedy uz uplynulo 2 roky a pol tak spadám to tej kategorie ze 270 dni v poslednych dvoch rokoch nemocensky poistena?

seahorse27
4. aug 2014
martina374
autor
6. aug 2014

@seahorse27 teda mam narok na davku teda na matersku ano?

seahorse27
6. aug 2014

@martina374 Ked si zamestnana 2,5 roka, tak mas narok.