Kravské mlieko pre novorodenca

kala713
8. mar 2019

Mám mesačnú vnučku. Nevesta ju dojčila asi dva týždne, potom prešli na Bebu z ktorej malú zapekalo. Už druhý týždeň je na domácom kravskom mlieku, ktoré prevarí a zriedi s dojčenskou vodou. Neviem jej vyhovoriť, že kravské mlieko nie je vhodné pre tak malé dieťa. Aké následky by mohlo mať dieťatko z takejto stravy?

diewcatqoo
8. mar 2019

No v najhorsom pripade aj zlyhanie obliciek - tak male telicko nedokaze spracovat tolko bielkovin

kala713
autor
8. mar 2019

Malá sa narodila s pôrodnou váhou 2,70 kg, teraz má 3 kg. Bojím sa o vnučku. Tiež pochybujem, že jej to mlieko detská lekárka schválila. Bývajú v Čechách.

diewcatqoo
8. mar 2019

Ale aby som nestrasila - nemusi sa jej stat nic. Resp momentalne nemusi mat ziadne problemy, ale mozu sa jej prejaviť neskor, napr problemy s oblickami, s travenim, intolerancia laktozy, alergia na kravsku bielkovinu a pod.
Ak uz fakt nemoze nevesta vydrzat a chce jej silou mocou davat kravske mlieko, nech pocka aspon do pol roka. Ja osobne si myslim, ze aj v pol roku je na kravske skoro.
Preco nechce davat umele? Skusala aj ine alebo len tu bebu?
Btw, tiez byvam v cechach a myslim, ze nasa pediatricka by len zalomila rukami, keby som jej povedala, ze mesacnemu babu davam kravske mlieko 🙂

sassannka
8. mar 2019

Kravské mlieko je dobré pre teliatko, nie bábätko 🤨 Je to ťažká situácia, nevesta si aj tak spraví po svojom a ešte sa bude aj hnevať, že sa staráte.

kala713
autor
8. mar 2019

Umelé mlieka sú vraj len biznis a nie sú zdravé. Domáce mliečko je vraj najlepšie. Skúšala len tú Bebu.

kittykat22
8. mar 2019

@kala713 vzdy zapeka miminko ked sa prejde z kojeneckeho mlieka na UM. Pretoze kojenecke mlieko je redsie ako UM. Je dobre davat miminku caj, alebo na zaciatok davat redsie mlieko kym si zvykne. Inak ked je nevesta taka super proti modernej dobe - mala kojit. V Cechach funguje velmi dobre laktacna liga a prisli by k nej az domov 😠 Ako pisu baby vyssie tak dieta moze mat problemy s oblickami. Ako mozes jej poradit, ze by sa mala porozpravat s pediatrickou, aby sa dietatu nic nestalo - pre istotu. Netlacila by som na nu. Ale urcite vyjadri svoj nazor - ze si nemyslis ze to je dobre.

larisalarisa
8. mar 2019

Ľudská hlúposť je prevelika. Máte pravdu. Kravské mlieko určite nie je pre tak malinké miminko.

jankalukasova
8. mar 2019

@kala713 hmmm. ťažko povedať, je to ešte ozaj malé bábo... ja som bola ako dieťa na kravskom tiež veľmi skoro.. možno od dvoch mesiacov cca. lebo som vraj zo všetkého UM mala hrozné bolesti. Lenže vtedy bol akurát sunar a feminar. Po dohode s lekárkou mama skúsila kravské a bolo konečne dobre... som ok a nie je mi nič alebo o tom aspoň neviem. Každopádne dnes by som to na svojom dieťati neskúšala.

tiimka
8. mar 2019

@kala713 tak mozno ako utechu, ja pozmam jedneho chalana, ktory ako male babatko nepriberal, tak mu davali uz v prvych tyzdnom smotanu od kravy na pribratie. Nic mu nie je, co viem sutazne sportuje.

saskia_98
8. mar 2019

@kala713 mne mamka davala kravske mlieko sice až od pol roka, no dnes mam silnu alergiu na laktózu práve z tohto mlieka .. Ja som za názor že aj keď um, ale aspoň do roka určite treba dávať.

caroline_
8. mar 2019

Tomuto nerozumiem, nevesta hádam nie je krava, vie ze porodila dieťa a nie teliatko... Treba si naštudovať viac, kravské mlieko do ľudského tela nepatrí, obsahuje látky a hormóny aby teľa co najrýchlejšie pribralo a narastlo...takéto hazardovanie so zdravym....

titla
8. mar 2019

@kala713 Ja tomuto argumentu „umelé mlieko je len biznis“ nerozumiem. Samozrejme, že je to biznis, pre ľudí, ktorí sa tým živia! Veď kto by vyvíjal a vyrábal UM zadarmo!
Aj potravinársky a odevný priemysel je biznis, to mám teraz prestať jesť a chodiť holá, aby som ho nepodporovala...?

mogaa
8. mar 2019

@kala713 myslím že to zbytočne zveličujete....volakedy keď žena nemala mlieko sa dávalo domáce kravské alebo kozie mlieko, takže žiadne zlyhanie obličiek ako vás tu strašia....obličky môžu zlyhať z nadbytku bielkovín, určite nemá kravské mlieko viac bielkovín ako materské....Aj teraz sú mamičky ktorých jedinou možnosťou je obyčajné mlieko(ak mamička prišla o mlieko a dieťa odmieta UM), dokonca aj to im bábätká vypijú len dochutené....Jasne domáce mlieko nie je ideálne pre bábätko, ale zrejme tam bol nejaký problém pri UM - keďže najskôr pila Bebu... Takže mamička nemala striktný postoj že je to len biznis kedže Bebu dávala......Treba používať zdravý sedliacky rozum. Pokiaľ dieťa nemá hnačky, prehnané bolesti bruška a prospieva, tak zrejme mu kravké mliečko prospieva. Ak by bol problém, dieťa by neprospievalo a určite mamička chodí na poradne kde by si to pediater všimol(minimálne by zle priberalo).

kittykat22
8. mar 2019

@mogaa tak nemas pravdu. Uz ja ako dieta som v roku 84 bola vychovana na sunare. A k tomu, ako to bolo kedysi - tak vela ludi zomrelo pretoze mali zlu vyzivu a nebolo na vsetko dbane tak ako teraz. Kedysi sa miminka davalli na slnko aby mali vitamin B, dnes lekar strikne zakazuje opalovanie dietata do 1 roku. Co bolo pred 50/100 rokmi je pase. Je nova doba, a je tu miilion veci aby sa dieta malo lepsie. A pokial ide o mlieko - tak sa pozri kolko dnes mileniovych deti ma intoleranciu laktozy, alergiu na mlieko alebo celiakiu. Ludia maju problemy s travenim. V neposlednej rade, matka v Cechach ma pristup k UM ale ona strci dietatu prevarene kravske mlieko, kde je lekarsky dokazane, ze to moze poskodit dieta. A k tej poradni a kontrolam - pre male dieta je zlyhanie obliciek velmi nebezpecne. - moze mat fatalne nasledky.

evittam
8. mar 2019

@kittykat22 Asi si myslela vit.D.😁😉

sassannka
8. mar 2019

@mogaa Kravské mlieko má dokonca trojnásobne viac bielkovín, ako materské. O.i. jeho hlavnú zložku tvorí kazeín, ktorý je pre nás ťažšie stráviteľný, kdežto hlavnú zložku materského mlieka tvorí betalbumín, ktorý je ľahko stráviteľný. Kravské mlieko má aj štvornásobne vyššie množstvo minerálov, čo bábätkám zaťažuje obličky. WHO už vôbec neodporúča pitie kravského mlieka v žiadnej vekovej skupine. A len tak pre zaujímavosť, pitie kravského mlieka neodporúčajú ani veterinári pre iné zvieratá, vraj je lepšie akéhokoľvek UM 😉

kittykat22
8. mar 2019

@evittam jj. sorry 🙂 dik za opravu 😎😎

lejka01
8. mar 2019

Mne aj mojej sestre davala mama kravske mlieko od 6 tyzdnoch, vtedy ze neboli umele mlieka...obidve sme zdrave len ja mam intoleranciu na laktozu ale to az od cca 25 rokov....v dnesnej dobe by som vsak kravske mlieko davala od 1 roka

diewcatqoo
8. mar 2019

@mogaa poznam niekolko ludi, ktori boli takmer od narodenia odchovani na kravskom mlieku od domacej kravy. Vsetci su uz dospeli a vsetci maju zdravotne problemy. Bud intolerancia laktozy alebo problemy s oblickami alebo traviace problemy, ktore sa prejavili uz v puberte. To, ze dieta momentalne prospieva, neznamena, ze si so sebou neponesie problemy do buducna. To je podobne ako s posadzovanim od 3m - sme styria surodenci a vsetkych nas mama posadzovala velmi skoro.. jasne, decko sa v tej chvili tesilo, rodina bola rada, ake sikovne dieta a hups, v puberte vsetkym diagnostikovana skolioza.
Autorka spomina, ze mamicka skusila len Bebu. Dnes, ked je na trhu xy umelych mliek a tolko moznosti, si myslim, ze mohla skusit nejake ine este. Pripadne tie traviace problemy dieta ani nemuselo mat kvoli tomu, ze toto konkretne mlieko, len jednoducho prechodom z materskeho na umele je normalne, ze dieta zapecie, ako tu uz bolo spominane. Dat hned kravske, lebo dieta zapieklo, mi pride ako krajne a velmi nerozumne riesenie. Tak ale je to jej dieta, jej volba.

jankalukasova
8. mar 2019

@diewcatqoo určite neodporúčam kravské mlieko pre tak malé dieťa... ale ja som rovnako odchovaná na kravskom mlieku a žiaden problém nemám. Je to individuálne. Môže sa to prejaviť a nemusí. Nemám žiadnu intoleranciu ani alergiu ani problém s trávením, ktorý by plynul z toho, že som pila kravské mlieko. Mám problém so žalúdkom odkedy som sa priotrávila v čínskej reštike... ale to je o inom.

kala713
autor
8. mar 2019

Ďakujem vám všetkým za názory a skúsenosti. Mám o vnučku strach, to je asi prirodzené a pochopiteľné. Chcela som vedieť či je zdravotné riziko vnučky veľké a tým pádom by som aj keď nerada asi išla aj do konfliktu s nevestou. Svoj názor aj dôvody som jej už povedala, tak budem dúfať že to prehodnotia. Nevestu mám rada, pokladám ju za dobrú manželku aj matku, len v tomto je nejako tvrdohlavá. Podľa mňa za ten mesiac maličká aj málo pribrala, ale možno sa mýlim. Dnes je veľkým šťastím, keď sa narodí dieťa zdravé a nejaké experimenty na tak malom dieťati sa mi zdajú hlúpe, nezmyselné, riskantné.

diewcatqoo
8. mar 2019

@jankalukasova tak to bud rada, ze sa ti vyhli problemy. Jasne, kazdy sme iny, je to individualne, na koho to ako bude posobit... ale naco zbytocne riskovat, ak mam aj ine moznosti, vsak?

evalin88
8. mar 2019

No asi to bude zniet divne ale maly je tiez na UM. Hovorila som o tom s mojou babkou a vraj nikdy nekojila. Nemala mlieko. Mala 3 deti a vsetky vraj boli na domacom kravskom mlieku. Akurat sa s tym bala niekomu priznat. A vsetky vratane mojej mami prezili. Pred 50 rokmi bolo urcite aj kravske ine a umele uplne. Vraj z toho deti nepriberali a vracali, tak to vzdala. Moj maly ale funguje na UM pride mi to normalne aj ked sa snazim denne odsat aspon dve davky.

jankalukasova
8. mar 2019

@diewcatqoo v dnešnej dobe určite... len som tým chcela povedať, že to nemusí dopadnúť až tak hororovo... hoci je určite lepšie dať UM v tomto veku.. je ich dnes na výber také kvantum. A ešte mi tak napadlo, že keby som už nutne chcela zavrhnúť UM, tak nedám kravské ale kozie mlieko.

evittam
9. mar 2019

@evalin88 Co je divné na tom,ze tvoj syn nie je dojceny?

evalin88
9. mar 2019

@evittam nie skor som myslela ze to o tom domacom kravskom mlieku moze divne vyzniet

momoqui
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monikastrelcova4
9. mar 2019

@kala713 Ja som bola vychovaná od narodenia a tu som 😀

kittykat22
9. mar 2019

@monikastrelcova4 máte štastie. Ja mám intoleranciu a musela som od základov zmeniť život. Problém je, že v reštauráciach sa meniť nič nedá a tak chodím a pýtam a ako jelimán 1000x do roka či je v polievke smotana, či je na palacinke šlahačka, či môžu byť cestoviny bez syra - či je posypané alebo len v omáčke. A trápnym vetám na oslavách typu - jéééj my máme tortu len so smotanou a tú ty nemôžeš! prípadne oh tie chlebíčky sú len ml. výrobkami. A najhoršie - my sme pre teba pripravili na obed inú polievku 🙄 ... Ani neviete ako sa máte dobre.

dadka_bb
9. mar 2019

Domace kravske je ine ako "mlieko" z obchodov. Tiez mam kamosky co dokojili,a sup plne flase detom plnotucneho "mlieka" (tie take superne s trvanlivostou 3 roky ) Nuz ale nestaram sa. Kazda chce pre svoje dieta to najlepsie. My sa mlieku vyhybame co sa len da, kedze viem o nom svoje