Musím vrátiť výživné?

ncora
7. aug 2013

V skratke : 1. v maji 2011 som podala na sud Zverenie maleho do osobnej starostlivosti a vyzivne
2. od marca 2012 poberam davku v hmotnej nudzi a prispevok na byvanie (som evidovana na UP bez prispevku)
3. v marci 2013 rozsudok nadobudol pravoplatnost a urcilo sa vyzivne (30€)
Moja otazka znie: Je pravda ze musim statu vratit vyzivne vo vyske 30€ za obdobie od marca 2012 do marca 2013 ? Mne sa to velmi nepozdava lebo predsa vo vyske davky v hmotnej nudze sa neudava ze mi štat platil vyzivne namiesto otca mojho syna. (ako by vedel kolko mi ma platit? )

(V rozhodnuti o prideleni davky v HN je uvedene ze mam narok na davku v HN vo vyske 115,10€ , narok na prispevok na zdr.star pre 2osoby 4€ a prispevok na byvanie 89,20€ co je celkova suma 208,30€ )

Sedliacky rozum mi vravi ze je to hlupost lebo co keby som vysudila vyzivne vo vyske napriklad 200€ , a davka v hmotnej nudzi aj s prispevkom na byvanie bola len 208,30€ Tak kde je to vyzivne ktore mi akoze štat platil???
Dakujem vam za odpoved 🙂

lilly0812
7. aug 2013

Dobrý večer, čo sa týka vrátenia náhradného výživného tak by ste ho museli vrátiť len vtedy ak by Vám za vyplatené obdobie kedy Vám už bolo náhradné výživné poskytnuté poslal otec dieťaťa nejaké peniaze.
Moja skúsenosť: otec malého (20 mesiacov) neplatí výživné od narodenia, od januára tohto roku som poberala náhradné výživné z ÚPSVaR, , lenže otec malého poslal v júni po roku a pol prvých 40 €, no z toho som musela 13 € vrátiť úradu práce nakoľko mi vyplácali náhradné výživné. Náhradné výživné mi z okamžitou platnosťou zrušili a pokiaľ by ešte nejaké peniaze poslal do konca augusta musím doplatiť úradu aj ten zvyšok do 40 € (bez ohľadu na to, akú čiastku by poslal + ešte z tej čiastky asi ďalších 13 € takže by som mala houby).
Pokiaľ už nepošle nič od septembra by sa mi malo náhradné výživné obnoviť. Mimochodom učili mu výživné 26 €, no ani to nevie platiť.
Na úrade som sa spýtala prečo by som mala ja niečo vracať úradu keď mi dlhuje vyše ako 700 €, oni totiž neriešia či má otec dieťaťa niečo zameškané a či neplatí, musíte vrátiť a hotovo. Takže budem mať tento mesiac o 27,13 € menej (od 01.07. sa zvýšilo mimimum na maloleté dieťa).
Viac Vám poradiť neviem.

jankagun
8. aug 2013

ja by som sa chcela opytat,ze kedy mozem ziadat to nahradne vyzivne z UP?mne tiez neplati vyzivne(ani na jedno dieta-mame dve),je nezamestnany.mam nan narok?ďakujem a ospravedlnujem sa ked som napisala od veci..

ultra
8. aug 2013

Vyzivne 30 € ???? Boze.... dal si som tomu sudcovi povinne riesit svoje dieta zo sumy 60 €. ... neskutocne.

hrjanka
8. aug 2013

áno, je pravda, že to musíš vrátiť. Nejde o to, že by ti štát preplácal výživné, to nie, ale to výživné ti priznali za obdobie od marca 2012, a podľa zákona sa berie do príjmu. Tebe bola dávka v hmotnej núdzi priznaná preddavkovo z dôvodu, že prebiehalo konanie o výživné na súde. Akonáhle bolo vydané právoplatné rozhodnutie o výživnom, úrad práce ti odníme dávku preddavkovo, pretože pominul dôvod na preddavkové vyplácanie. Zároveň ti prizná dávku v hmotnej núdzi, v ktorej bude nárok 208,30 Eur a príjem 30 Eur, tj. 178,30 Eur by si mala dostávať, ak nemáš iné príjmy. A to, čo ti bolo priznané dozadu, sa berie za príjem, ktorý nebol zohľadnený vo výške vyplácanej dávky. Preto to musíš vrátiť. Jediný spôsob, ako sa vyhnúť vráteniu tých peňazí by bol, ak by otec nezaplatil nič v prvom výplatnom termíne, a ty by si hneď v apríli 2013 požiadala o exekúciu a to by si zdokladovala na ÚP. Pokiaľ sa toto nestalo, tak sa berie za to, že ti zameškané výživné zaplatil a preto ho musíš ty vrátiť úradu.
Snáď som to podala aspoň trošku zrozumiteľne, ťažko sa to vysvetľuje písomnou formou.

casandra1945
6. máj 2020

@hrjanka ja nechápem ako to je mne na dcéru dali 40eur a na syna 30 veď je to na hlavu postavené z čoho mame žiť a otec pracuje a zarába dobre ja nechápem kde je na Slovensku spravodlivosť a to mi nemá ani kto pomôcť keďže mamu mám chorú je psychiatrický pacient a som bez práce keďže synovi sa objavila velka psoriáza berie mi liečbu a nemôže chodiť do škôlky a ja do práce som na socualke