Príjem otca verzus výška výživného. Poradíte?

mamesteskusit
14. okt 2015

ahojte,
viem, ze je tu tem o vyzivnom viac, ale nenasla som, co hladam.

Chcem sa spytat, ake vyzivne Vam, rozvedenym mamam, bolo prisudene sudom - pripadne schvalene sudom(ak ste sa dokazali dohodnut). Zaujima ma prijem otca dietata vs. stanovene vyzivne.

Moj manzel ma cisty pravidelny prijem/plat cca 1800 Eur (a k tomu premenlivy prijem z "podnikania" 200-1000 Eur/mesacne, ale to teraz neratam). Takze ma najviac zaujima vyzivne, ktore platia otcovia zarabajuci v CISTOM v rozmedzi 1300-2300 EUR. Mame spolu jedno malolete dieta a ziadne dalsie deti ja ani manzel nemame.

sissy27
14. okt 2015

výživné sa neodvíja ani tak od príjmu otca, ako od potrieb dieťaťa... ja napr. viem o nezamestnanom chlapovi (t.j. bez príjmu) ktorému bolo stanovené výživné 200€, holt, musel si nájsť prácu ak nechcel mať ďalšie opletačky ... je povinnosťou rodiča zabezpečiť potreby dieťaťa, nie že láskavo obetuje časť svojho príjmu...
takže ty si spočítaj a zdokladuj potreby dieťaťa a výživné žiadaj podľa toho

pribinak
14. okt 2015

velmi dolezite je to, ako ty vypocitas naklady na dieta, co vsetko tam
zahrnies
okrem toho, mozes ziadat, aby mu napr setril nejaku cast na vkladnej knizke s tym, ze ani jeden z vas nebude hybat s tymi peniazmi len vo vaznych pripadoch a dieta bude niminmoct disponivat az po dovrseni dospelosti
navyse sudca si urcite necha nejaky priestor na navysenie vysky vyzivneho v buducnosti

holdemia
15. okt 2015

ahojky s mojim ex mam jedno dieta a ked urcovali vyzivne mal prijem asi 800az900eur nemal zadne ine deti ani zenu, teda ziadne ine vyzivovcie povinnosti a dali nam vyzivne na skolkara dcerku 170 eur a aj to sme sa sudili dlho. Ked sa ozenil poziadal o znizenie, lebo jeho manzelka mala maly prijem a ze on je povinny ju zivit znizili vyzivne o 20eur. Ked sa im narodilo dieta znizili vyzivne o dalsich 60eur.ja s novym priatelom mame dieta a ex sa narodili dvojicky, rozsudok znel znova znizenie vyzivneho, lebo na strane otca nastali nove vyzivovacie povinnosti, jeho zena je na rodicovskej a o mna sa ma zo zakona postarat moj priatel, kebo som matka jeho dietatka ako ex sa ma postarat o svoju zenu a aj dalsie deti. Tak dostavam na uz skolacku 50 eur. Ale priatel si chce malu napisat na seba, tak uvidime, ci ex bude suhlasit, ked nie, tak dam o zvysenie, ked pojde na druhy stupen zš a uvidine, ci si to rozmysli. S priatelom sa chceme zobrat a chceme mat rodinu pohromade a to aj priezviskami ako plnohodnotna rodina a ex aj tak malu neberie casto a stale jej len nasluboval a mala je zmatena zo vsetkeho.

juliet86
6. okt 2018

moj otec mal nadstandarne prijmy... a vyzivne bolo 3krat 250 eur na tri deti ;)

dubro
6. aug 2019

@sissy27 existuje ale priblizne 10-20 % z netto platu, v rozpäti od 100 eur (to uz rataju viac ako 20 %) az do 1000 eur/mesiac/ dieta. Zalezi vsak na tom aka je vyska netto platu po odcitani vyzivovacej povinnosti, ak nejaku inde ma. Pocita sa okrem platu aj majetok -hnutelny (auto) nehnutelny( byt v osobnom vlastnictve, nie na hypoteku)