Aký máte názor na bio a eko prostriedky, kozmetiku, jedlo pre deti?

aranel16
19. dec 2016

Vcera som bola u kamosky co ma 2 male deti, bavili sme sa o strave atd. a vravi, ze ona kupuje len pracie prostriedky a kozmetiku prirodne eko, aby co najmenej chemie, lebo to vsetko sa vstrebava cez kozu do tela, mozgu, jedlo to iste - bio... ze v mäse su antibiotika a hormony, zelenina postriekana a osetrovana...ze ani nevieme co vsetko je tam popridavane a aky efekt to ma na deti, hlavne mensie, minule bolo v casopise ze autizmus moze sposobit strava a tak.. moderne knihy su tiez v takom duchu .. zas urcite je rozdiel ja neviem v Tesco jogurte a nejakom drahsom bio, ale co take co je medzi? tie akoze lepsie - bezne znacky jedla a kozmetiky? Aj tie su zle? Potesi ma aj nazor eko-bio mamiciek, vdaka 🙂

shia
19. dec 2016

nič netreba preháňať...potom že čo majú deti na všetko možné alergie, keď raz začnú jesť "normálne" jedlo...nehovorím, že jesť nezdravo, ale ani "bio" nie je často bio, keď už, tak radšej doma zo záhradky, obchod bude vždy len obchod...tiež sa popísalo, ako malé detičky nemajú jesť lepok, a potom zrazu že čo majú naňho alergie...naša mala pekne od malička pečivo/chlebík v ruke a žužlala a žiadnu alergiu teraz nemáme. Môj názor je - "odtiaľ - potiaľ 🙂

danette
19. dec 2016

Ahoj, tak čo sa týka prania ja používam bežné prášky, ale nepreháňajte to s množstvom - mam kamošku ktorá sa sťažuje že jej občas vypeni práčka, podľa mňa dáva veľa prášku, nám sa to ešte nikdy nestalo. Potom sa to oblečenie ani dobré nevyplacha a ten prášok tam môže ostávať. Ďalšia vec sú aviváže, tie nepoužívam vôbec, podľa mňa je to zbytočnosť, aj minule som kdesi počula že je to dobré namiesto peeling utrieť sa do uteráka bez aviváže. A čo sa týka stravy preferujem len také bio čo si doma dopestujem, výchovam, prípadne niekto koho poznám, pri varení používam čo najmenej polotovarov.

bosoriak
19. dec 2016

@aranel16 Na toto neexistuje univerzalna odpoved. Sama si musis pohladat zdroje, sama precitat clanky a nazory autorit, ktore uznavas a sama si spravit nazor. Ze tu 50% mamiciek povie ze bio je blbost a 50% ze bio je jedina alternativa ti nijako nepomoze.

Ja kupujem bio vyrobky od znaciek, o ktorych som si precitala, ze su spolahlive. Pouzivam odburatelne pracie prostriedky a snazim sa pouzivat prirodne cistice. Nie kvoli alergiam, ani kvoli detom, ale jednoducho kvoli tomu, ze Zem mame len jednu a ked sa k nej budeme spravat dalej bezohladne, tak tu pre nase deti neostane nic. Sama som dospela k tomuto nazoru, postupne a nikomu ho nevnucujem.

Co sa tyka tych dopestovanych potravin v domacich podmienkach - je nemozne odsledovat kvalitu. Ano, chutovo budu urcite vyborne. Ale s bio nemaju vela spolocne. Neda sa odkontrolovat mnozstvo skodlivych latok, nikto ich netestuje, nekontroluju sa podmienky. Niekde si v hornej-dolnej sused postrieka pozemok herbicidom, to pekne stecie do spodnej vody a v dolnej-hornej si tym ludia poleju jahody a tesia, ake maju bio. V tom vidim nebezpecenstvo domacich vyrobkov. Domace male hospodarstva su aj velmi neefektivne co sa tyka napriklad pouzivania vody.

Ale je to moj nazor, ktory mam po precitani mnohych zdrojov. Ci je objektivne spravny bohuzial dokazat neviem (logicky, nesledovane hospodarstvo sa neda nijako zdokumentovat). 🙂

danuska207
19. dec 2016

@bosoriak ahoj prosím ťa, čo konkrétne používas na pranie? Môžeš aj do správy ďakujem

sissy27
19. dec 2016

@aranel16 akože... ak kupujem mäso, tak radšej zo slovenskej, českej, rakúskej produkcie ako napr. dovezené z rumunska... zeleninu najradšej na trhu čerstvú, prípadne teraz v zime paradajky zo slovenskej produkcie (sú výborné) než tesco-dovoz z holandska... ale aby som to nejak do detailov riešila, to zas nie... kozmetiku / drogériu neriešim vôbec, zatiaľ sa u nás nevyskytli žiadne problémy, ale kamoškina dcéra je atopička, takže tam veľmi dôsledne vyberajú, druhá kamoška zas kvôli ich vlastnej čističke vody musí používať len špeciálne prípravky - pokiaľ by som musela niečo takéto riešiť, tak sa samozrejme prispôsobím...
eko/bio výrobkom sa nebránim, ale zas ani si ich nevyberiem len preto, že sú eko/bio a iný rozdiel ako obal a cena s "obyčajnými" nevidím...

lili2015
19. dec 2016

@aranel16 Ja sice deticky zatial nemam, ale tiez sa znazim pouzivat bio/eko, hlavne cistiace prostriedky. Osvecili sa mi najma Frosch, su sice trosku drahsie, ale ovela dlhsie mi vydrzia. Pracie prasky na biele a farebne a avivaz mam od nich, iba na cierne pouzivam obycajny. Na kupelnu pouzivam octovy cistic, ten je vyborny, rovnako mam od nich aj jar. Napr. na podlahy mam Alex, ale iba ten, co je biologicky odburatelny. Pouzivam ich najma preto, lebo zem je len 1, aspon takouto troskou prispejem. Nehovorim, ze raz za rok nepouzijem savo, napr. na plesne v kupelni co sa obcas vyskytnu, ale snazim sa to obmedzovat. Co sa tyka stravy, idem takou zlatou strednou cestou. Cez leto kupujem najma na trhu lokalne produkty, mozno nie su 100%, ale su chutnejsie, vonave a za skoro rovnaku cenu ako v obchode. Maso nekupujem bio, ale skor od slovenskych firiem, co chovaju volne zvierata (aspon dufam, ze je to pravda 🙂 ). Nastastie mi to rozpocet dovoli, ak mam nahodou horsi mesiac, samozrejme, ze obcas kupim aj obycajne.

lavender273
19. dec 2016

@bosoriak výborne si to napísala!!

@aranel16 sama si musiš začať hladať zdroje.Tychto tém a informacií je strašne veľa a je veľmi ľahké sa v tom zamotať. (Raz zacnes o tom citat a uz to ide ako lavina 😀 )

Ja som 'bio a eko' ako najviac sa da ( a nehabim sa za to ) lebo zdravie máme iba jedno, a už nehovoriac ako zasierame vsetko okolo nas. Ku kozmetike asi len tolko, ak to obsahuje ingrediencie ktore sa nedaju ani vyslovit nieto este vediet co to je, tak dakujem netreba mi to 🙂

mima4
19. dec 2016

@aranel16
ja mam k tomu pozitivny postoj.

nadbytok chemie sposobuje len sarapatu a ak mozem urcite veci ovpplyvnit, preco nie? 🙂

To co robi tvoja kamaratka je len navrat k tomu, co je aj prirodzene a aj vzdy bolo.

bosoriak
19. dec 2016

@danuska207 Pouzivam z DMky tu Frosch radu a ocot. Davam tak 1 polievkovu lyzicu toho pripravku a od oka ocot. Do avivaze len ocot. Mam susicku, takze avivaz nepotrebujem.

bosoriak
19. dec 2016

Ano, zabudla som, ze aj ja kupujem veci od lokalnych chovatelov a pestovatelov. Teraz zijeme v zahranici, a tu je velky doraz na kvalitu dopestovaneho a dochovaneho, takze toho sa nebojim. Ked som bola na SK, tak som vzdy pozrela, co je kde chovane a ziadne argentinske svieckovice ani polske kurata u nas doma neboli. Opat - nezaznavam ludi, ktori kupuju aj take potraviny. Pravdou je, ze cim kvalitnejsi chov, tym drahsie maso. A ked si niekto proste nemoze dovolit kupovat drahe potraviny, potom mu nemozno nanucovat tento sposob.

Som presvedcena, ze ak by si kazdy zamietol pred vlastnym prahom a robil najlepsie, co vie, svet by bol omnoho krajsim miestom pre zivot. Preto idem prikladom svojim detom. Ostatni ma v tomto smere nezaujimaju 🙂

aranel16
autor
19. dec 2016

dakujem vam za odpovede, tiez by ma zaujimalo aky dopad to moze mat na dieta, to pouzivanie ne-bio prostriedkov a jedla. Napr aj take vlhcene obrusky maju v obsahu kopu chemie a tolko sa pouzivaju uz od narodenia a vselijake ine veci, detske sunky, jogurty (dezerty), kremy, nektare, atd.. tiez by som najradsej pouzivala eko/bio ale nemam ani zahradku, chovatelia v okoli niesu, aj rozpocet nic moc .. 😕

siska53
19. dec 2016

@aranel16 ja som taky stedny typ-snazim sa o co najlepsiu kvalitu a aby nemali najma do urciteho veku sprostosti,kde je vela eciek,ale neverim vsetkemu,kde je uvedene,ze bio. Nakoniec,nie sme taki bohati,aby sme len bio kupovali a nezijeme ani na dedine,aby sme vedeli byt v tomto smere sebestacni a aspon ako-tak dbali na nechemiu. Lenzz..ovzdusie a podu uz mame aj tak znecistene tak,ze asi nic nevie byt uz uplne bez chemie..

mima4
19. dec 2016

@aranel16 šunka je najvacsi kentus, precitaj si na obale co vsetko tam davaju....ake konzervanty, chemiu...

alaguema
19. dec 2016

@aranel16 asi som bio matka, ako sa zvykne mierne pohŕdavo označovať táto "úchylka". Niečo si dopestujem, niečo nakúpim z lokálnych, overených zdrojov - zelenina, mäso, ovocie, ale niekedy aj mletá pohánka, špalda, alebo čerstvo lisované oleje, podľa toho, čo je práve aktuálne. V rámci tejto filozofie sa snažíme podporovať slovenských drobných pestovateľov, ak to nepreháňajú s cenou, keďže zo zdravej výživy sa stal ohromný trend - my, ktorí sa tomu venujeme roky (konkrétne ja vyše 10 rokov), vieme porovnať predtým a teraz. Začína sa to komerčne zneužívať a už aj na BIO trhu je veľa produktov, o ktoré nestojím. Napr. kváskový chlieb za 12EUR je pre mňa absurdná záležitosť. Viem za koľko si ho upečiem doma. Treba v tom nájsť taký rozumný balans. Čo nekupujem: vôbec žiadne údeniny, džúsy a sladené limonády, cukríky, piškóty, sladké pečivo, rožky, polotovary, konzervy, ochutené cereálie, nutely, stužené tuky, margaríny, nátierky okrem vegetariánskych Lunter, ktoré sú výborné a bez aditív. To sú potraviny, ktoré reálne môžu škodiť. Podrobnejšie si o tom treba naštudovať.

aranel16
autor
19. dec 2016

@alaguema a cim by si tieto veci nahradila? pre deti napr namiesto cukrikov, piskot, limonad, polotovarov.. nieco domace upiect alebo tak?

janickacrazy
19. dec 2016

@aranel16 Tak ked si deti nenaučíš na sladené limonády tak nemusíš ničím nahrádzať, napr. u nás sa pije čistá voda, nesladený čaj, minerálky, iné ani nekupujem. Stačilo mi vidieť u sestry, ako sa 2ročné dieťa hádzalo o zem, ked mu nechcela dať kofolu, lebo prišla na návštevu babka a poučovala ju, že kofola je nezdravá pre také malé dieťa. Pol rodiny rozhádanej, katastrofa. No ked sa dieťa na to naučí, odučiť je už oveľa ťažšie ako nenaučiť na to vobec. Moj 17ročný syn doteraz pije len vodu, minerálku, nesladený čaj a ked som mu minule chcela dať trochu kofoly, ked prišla návšteva, tak ani nechcel, že mu to nechutí.

siska53
19. dec 2016

@aranel16 Radsej vlastne upiect..pouzit zdravsiu muku,iny cukor,napr.trstinovy,idealne skor xylitol ci nejaky iny sirupovy typu javorovy a pod...
Pit len vodu s citronom,ja napr.obcas dam j nejky citrusovy olej,zvlast,ked sme chori,minule som aj malej,ked bola chora znizila teplotu esencialnymi olejmi,cize nemusela som do nej pchat panadol ci nurofen,ani ju stresovat kupelmi,natieranie je predsa len prijemnejsie.. Atb sice brala,dakedy sa tomu nevyhnes,no aspon ta vysoka teplota klesla takto..

googlinqa
19. dec 2016

To bio a eko je somarina podla mna tahac penazi od ludi ako moze byt nieco bio ked vzduch a podu a podzemme vody vsetko roznesu? Mala som raz bio kavu z rakuska tk bol taky humis ze ani dedo ju nepil a ten vypije vsetko... Som tazky alergik a pouzivam urcite typy jemnych pracich praskov aj avivaze a takisto aj kozmetiki som si nasla co znesiem a takisto aj dcerka napr neznesie arasidy, med, citrusy a pod...

janickacrazy
19. dec 2016

@googlinqa s tým dedom si to zabila.... skoro som oplula monitor, čo sa tu tak smejem 😂

radusiq
19. dec 2016

@aranel16 poviem za seba, takto fungujeme uz roky ale nikoho nepresviedcam ze takto je to spravne. V principe, snazime sa co najprirodnejsie vsade kde je to mozne a pohodlne do miery ze nam to vyslovene nevadi.
- v domacnostiach vseobecne je nenormalne mnozstvo chemie a vyparov ktore dychame - jednak z cistiacich prostriedkov, a jednak z drevotriesky, lepidiel, calunenia, farieb a pod. Tam sa snazime velmi ale niekde musia byt kompromisy samozrejme - napr nabytok pozerame vzdy masiv nie drevotriesku, podlaha drevo nie laminat a pod., koberce rusim kde sa da. Ale as napr gaucovku mame obyc a drahy matrac z prirodnych materialov siel po 5 rokoch do kosa lebo nas z neho boleli chrbty.
- Cistiace prostriedky kupujem pomenej, ale napriklad si vyrabam mydlovy sliz, je uzasne jednoduchy a lacny, a okrem prania pouzitelny aj na zmyvanie a cistenie. Pouzivam ocot, sodu, citron, sol...tieto veci krasne vycistia vacsinu domacnosti. Ale ked kupim hotovy prostriedok alebo praci prasok tak kupim eko.
- kozmetika, drogeria - kedze toto sa priamo dotyka pokozky tak 99% pouzivame prirodnu kozmetiku. Hadam okrem farby na vlasy a spiraly ktoru prosto neviem najst dobru prirodnu, a zas ju nepouzivam denne. Trvalo mi cas a € najst co mi vyhovuje ale stalo to za to - pokozka, vlasy, krvacajuce dasna a pod. sa vsetko rapidne zlepsilo.
- jedlo - snazim sa z trhu, farmy, domace...rozpravam sa s chovatelmi/pestovatelmi, do supermarketov chodim malo. Bio obchody obcas, ale nie nejako casto. Hlavne sa snazim kupovat primarne suroviny v co najlepsej kvalite a varit z nich a ziadne (alebo minimum) polotovarov. Biely cukor som nekupila uz roky. Bio zelenine/ovociu zo supermarketov velmi neverim. Na druhej strane v synovej skolke maju casto sladkosti a nevaria velmi zdravo a nejako to neriesim, nepaci sa mi to ale vela s tym nenarobim - snazim sa vynahradit doma. Pije len cistu vodu (aj v skolke, ine maju zakazane, aspon ze to).

googlinqa
19. dec 2016

No a minule som citala clanok ze takiato ten tratinovy cukor ne finta na hlupakov lebo vraj to je ten isty cukor a krystalovy ,len v procese vyroby sa nevybiely a ostane hnedy v podstate by mal byt lacnejsi!!! Ako biely ale korporaxie bohatnu ma nevedomosti ludia co si myslia ze je zdravai, tak napr biele pecivo je lepsie na travenie pre deti a starsich ludi... Minule som kupila celozrnu muku akcia z 1.5 na 1€ pritom klasicku kupis aj za ),33€ alebo 0,27€ v kaufe no co myslis ktoru budem kupovat? A nemyslim ze detska vyziva za 0.45€ je horisa ako ta za 1.5€ vsetko je biznis nic viac

alaguema
19. dec 2016

@aranel16 cukríky a limonády nenahrádzame ničím, deti na to nie sú zvyknuté, nepýtajú si to. Mávajú sladké raňajky - pohánkovú kašu, alebo nákyp, tam dávam med, alebo brezový cukor, občas javorový, alebo agávový sirup. Občas nejaký koláčik, pomerne často robíme palacinky z pohánkovej múky, alebo rôzne nákypy.Pijeme čistú vodu a bylinkové čaje. Občas ovocné šťavy, ale to skôr v lete.

liz_lemon
19. dec 2016

bio nie je ideal, lebo zase bio vyrobky mozu obsahovat plesne, ktore by sa inak zlikvidovali pesticidami

radusiq
19. dec 2016

@googlinqa v niecom mas pravdu, v niecom nie celkom. Ze hnedy cukor by mal byt lacnejsi ako biely, v principe ano samozrejme, ale nemozes celkom porovnavat Slovensky repny cukor s hnedym trstinovym. Cukrovu trstinu na sk prosto nevypestujeme a dovoz a pod. je polozka. Rovnako cim viac vyrobis tym lacnejsia je vyroba - a mnozstva v akych sa predava biely a hnedy cukor su velmi rozdielne.
A biele pecivo/biela muka je z kratkodobeho hladiska lahsie stravitelna kvoli lepku. Ale lepok pre telo je dost svinstvo z dlhodobeho hladiska. Odstran ho zo stravy a nebudes potrebovat hladat lahko stravitelne potraviny lebo nebudes mat problemy s travenim. (to je len priklad, neber to na seba ani pausalne). Inak ked si pozries statistiky/historiu, obsah lepku v dnesnej masovo pestovanej slachtenej psenici je omnoho, omnoho vyssi ako pred 20 rokmi. Preto pri nakupe by som neporovnavala vobec celozrnnu muku za €1 s bielou za 0.33, ale bielu za 0.33c z Kaufu s inou bielou, kde viem odkial je psenica a ako je pestovana, nech stoji aj €2-3 za kg.

aranel16
autor
19. dec 2016

hmm.. a co take vyrobky ako napr. od Palmolive, Dove, Pampers, Hipp, Johnsons, Bonduelle, Zott, Vamex, Balea, Maybelline a tie vsetky typicke, su ovela lepsie ako napr K-Klassic, Tesco Value? A ovela horsie ako bio/eko veci? Ci su nieco medzi?

bellybug
19. dec 2016

My kupujeme Bio maso, potraviny a aj zeleninu, polotovary absolutne nie, a co sa tyka cistiacich prostriedkov, tiez ame na ne presli-kvoli nasej zemi aj kvoli nam. V kozmetike tak pol na pol, make up mam z Natural rady, aj prostriedky na tvar..ale zvysok normalny.

bellybug
19. dec 2016

@aranel16 ci su znackove veci lepsie od tych tesco ci k classic? podla mna je to hlavne o tom, co komu vyhovuje a co si mozes dovolit. Nie kazdy si napriklad moze kupit make up za 50€, a ked mas urcity rozpocet, radsej sa ho drzat ako pol mesiaca bio a potom hladovat

kamitomi
19. dec 2016

Tak ja tiež kúpim aj bio z lokálnych zdrojov no nie vždy mám takú možnosť, preto keď už kupujem tak napr u masiara maso ktorý viem že chová tu u nás. Zeleninu u zelinára ktorý pestuje vo väčšom /hoci je mi jasné že bez postrekov by asi úrody veľa nemal/ no predsa je to tu dopestované, tak aspoň že to netrhali ešte zelené a po ceste to dozrie.... No kozmetiku používam eko, už roky ju používam. Za prvé preto že chránim Zem /tak isto triedim odpad, zbierame papier, tetrapaky, baterky výhradne odovzdávame.../ za druhé preto lebo ju mám rokmi overenú a som s ňou maximálne spokojná /je síce "drahá" no ja viem že drahá je tá v obchode 🙂 /. A ze tretie šetrí mi prístroječky a mechanizmezečky 🙂 /rozumej práčku, podlahu a myčku tiež, keď ju raz kúpim 🙂 . Mám skúsenosti aj s bežnou aj s touto eko tak viem porovnať. No nikoho neprehováram ani nikomu netlačím kaleráby do hlavy, ľudia v mojej blízkosti samy zistili prečo fungujem na eko 😀

liduska12
20. dec 2016

Ja si myslim, ze vsetko s mierou je v poriadku. Snazim sa, aby sme kupovali aj ovocie a zeleninu z trhu, ale casto kupujeme normalne v lidli alebo v kauflande, v lete sme si dokonca aj pestovali, ale ceresnu nam napadli vosky tak sme ju museli postriekat -holt uz to nie je take bio hoci vypestovane doma 🙂 malinkej striedam aj kupovane vyzivky aj varim na pare alebo vo vode. Na sladkostiach som ja osobne zavisla, ale myslim si ze malym detom netreba, este sa ich za zivot neskor najedia dost, takisto aj sladkych sumivych napojov a tak. A znacky? Kupim co sa mi pozdava, nemam problem ani s tesco a kaufland znackami, ale kupujeme aj tie drahsie znacky, podla nejakych skusenosti alebo dojmov :D chleba napriklad jeme skor tmavy a celozrnny. A malej periem v klasickom persil sensitive bez avivaze, ziadne eko :D nam pouzivam aj avivaz. A vlhcene malej nerobia dobre, tak ich nepouzivame, namiesto toho pri prebalovani cistime ritku vodou a vatovymi tamponmi 🙂 my sme taka obyc normalna rodinka :D

ukulela
20. dec 2016

dobra tema na diskusiu, @aranel16s.
ja som napr malemu od mala do vyse roka prala v ekoprasku (ecover zero z DMky) - a popri tom aj nase veci. ked som si potom povedala, ze sa idem vratit k lacnejsej alternative, supla som tusim do prania nejaku ariel kapsulu co bola v akcii a nos mi islo zrozdrapit,ked som pradlo susila dnu ... takze ja narp prasky (teda pracie gely) sice striedam, ale davam ich menej,ako odporucaju a radsej prisypek kus sody do prania, prip ocot do plachania.
co sa tyka jedla - zak ked som zacinala s prikrmami, snazila som kupovat ked uz nie bio, tak aspon slovenske, co nejde ku nam cez pol sveta. muku - to som presla komplet na spaldovu, ja uz normalnu poriadne ani nedrzim, cukor len hnedy, malemu experimentujem aj s agave, kokosovym atd, sladke co to povolim (fici si teraz na strudlikoch od kubika) ale radsej teda mu upeciem daky keks/kolac. chemickych brumikov zjedol za zivot tak styroch ...a teda maso sa snazim malemu davat v biokvalite (hovadzinu/telacinu kupujem z Turovej - myslim/nejdem sa hrabat v kosi po etiketu, hydinu aspon slovensku, ked mam moznost, tak domacu. bravcve tiez ... ja mam taku za vlasy pritiahnutu teoriu, ze aj za tie predcasne puberty dnesnych deti moze to maso napchate hormonami, ktore do nich ladujeme, lebo aby mali ziacky na ZS vacsie kozy ako ja? inac si to nevysvetlim 🙂 ... ale teda berte to s rezervou, jo? (zJem aJ vLek) takze by som to uzavrela, ze asi s mierou a vramci financnych moznosti ... nebudem v decembri kupovat jahody, ked nechutia a su plne chcemie, ale zas sa nezvlaznim z nejakej tej milky raz za cas. starky je napriklad cely stastny, ze maly pije iba vodu, ziadne sladke vody, tak asi aj to je uz uspech🙂🙂🙂