Sušený kvások verzus droždie

el6
1. apr 2014

Ahojte,

nechcela som otvarat vela tem, tak som supla dve otazky do jednej.
1. chcela by som sa spytat, ci mi neviete poradit aky je rozdiel, ked davam piect chlieb do pekarne so susenym drozdim a ked so susenym kvaskom...s kvaskom neviem ako zachadzat.
2. nemate nejaky overeny recept na domace cestoviny najlepsie zo spaldovej, raznej ci pohankovej muky?
dakujem

meluela
1. apr 2014

@el6 ahoj, neviem aky mas suseny kvasok - ja som mala z dmka sauerteig extrakt a to nie je aktivny kvasok, to je iba na chut, treba k tomu pridat aj drozdie.
Kvasok je najlepsie mat domaci - da sa vypestovat alebo ziskat od niekoho kto ho doma ma v chladnicke (napr. cez kvaskovu mapu). Kvaskovy chlebik je uplne naj, s drozdovym sa chutou neda porovnat.
Pekarnicky myslim musia mat na kvasok specialny mod aby s nim vedeli robit (kysnutie trva o nieco dlhsie). Ja pekarnicku nepouzivam, miesim robotom a peciem v rure bochniky, ale viem ze to niektori riesia tak, ze nechaju v pekarni vymiesit a dalej pecu bez pekarne.

charlottes
1. apr 2014

@meluela Ahoj, poprosim Ta, napis recept, dakujem 🙂

meluela
1. apr 2014

@charlottes to by bolo na dlhyyy prispevok, takze dam radsej linky z ktorych som vychadzala ked som zacinala piect:
http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-ch...
http://www.cuketka.cz/?p=11261
a aj tato fb skupina je super: https://www.facebook.com/groups/386548024763970/

charlottes
3. apr 2014

@meluela dakujem, pozriem, xixi, z maskrtnice pecieme aj my. Davas kysnut do osatky? To sa nam velmi nedari, davame do osatky najprv utierku, lebo sa nam vzdy aspon na 1/2cm2 prilepi a ked chlieb davame na plech, tak sa vzdy trochu roztecie, trochu sa v rure dvihne, ale nie je to 100%.
Tak radsej pecieme cabaty

meluela
4. apr 2014

@charlottes maskrtnica je super, tam som nasla vela dobrych rad 😉
Ja peciem uplne od oka, nechce sa mi vazit. Casto menim pomery surovin podla nalady. Kvasok mam razny, rozrabam ho razno mukou, do chlebika sol, rasca, min 60% inej muky - t650, spaldova normalna, spaldova celozrnna, psenicna celozrnna - podla toho na co mame chut a niekedy aj lanove semiacka. Najlepsie chlebiky sa mi daria pri 3° kvaseni - teda ked sa rozkvasuje na 3x, ale aj 2° je oki.
Kysne mi to v osatke, ale az posledna faza 2-3 hodky zvycajne, dovtedy mi kysne bud v mise od robota a/alebo na doske prekladam. Ja mam k osatke aj plachetku dovnutra, ktoru dobre pomucim. Vacsinou sa neprilepi, zalezi dost od hustoty cesta. Cim pevnejsie, tym mensie riziko prilepenia a roztecenia, ale tym mensia sanca na krasne bublinky. Takze treba najst nieco spravne uprostred.
Ked mam pocit ze sa bude roztekat alebo viem ze mi trochu prekysol, tak ho davam radsej rovno do 250° rozpalenej sklenenej jenskej misy, 10min s pokrievkou, 25-30 min bez.
Ked si verim ze by mohol byt oki, tak ho sadzem na rozpaleny pizza kamen. Dolu v rure rozpaleny plech, na ktory vylejem pri sadzani pohar vody. Po 10 min plech vyberiem a dopekam tych 25-30 min. Vacsinou to dopadne dobre a aj 100% celozrnne chlebiky s vysokym podielom raze vyskocia.

el6
autor
7. apr 2014

@meluela : dakujem