Mám alergiu na slnko. Čo mám teraz robiť?

daylong_matej
11. máj 2011

Príchodom jarných lúčov sa opakuje rovnaký scenár. Koža vystavená slnku začne svrbieť, vznikajú malé pľuzgieriky. Hrudník (výstrih), ramená, ruky, skrátka všade tam, kam dosiahne slnko. Je to problém, s ktorým zápasí každý piaty človek. Čo podniknúť? Ako to riešite Vy? Dajte nám vedieť.

kristinka123
12. máj 2011

Tak toto je moj problem uz od detstva. Riesim to tak, ze hned ako zacne pekne pripekat slniecko snazim sa co najviac opalovat, aby som to uz mala za sebou, cela sa povyhadzujem, no po cca tyzdni intenzivneho slnenia to zmizne a mam pokoj do dalsej jari 😉

ciatko
12. máj 2011

nechodit sa opalovat vobec, je to nebezpecne a kto zazil riadnu alergicku reakciu s mokvajucimi pluzgierikmi zlievajucimi sa do map a sialenym svrbenim si trikrat rozmysli, ci chce opat skoncit na infuziach 😔
hlavne tu nepiste, ze solarium, to je to najhorsie pre alergikov na slnecne ziarenie.
testovanim viacerych pripravkov proti slnecnej alergii som konecne nasla jeden, ktory zabera, ze sa clovek moze volne prechadzat po slnku (nie vyslovene opalovat). bohuzial, je to ina znacka ako daylong, takze nebudem robit reklamu 😉

na opalovacie pripravky daylong vsak cela rodina neda dopustit, naozaj velka spokojnost a iny by som uz nekupila...len na tu alergiu nezabera, no

llenkapettko
12. máj 2011

@ciatko
ahoj, ja trpím tiež alergiou na slnko 😒
brrr, keď si spomeniem na to svrbenie. ale mávam to vačšinou iba pri mori, tak to trošku nechápem. možno tá slaná voda mi to dráždi.
poprosím ťa o info o tom kréme do IP 😉 Ďakujem

llenkapettko
12. máj 2011

@daylong_matej
malému plánujem kúpiť Daylong Baby 30 - možno aj mne bude robiť dobre 😎

marcelka82
12. máj 2011

Ahoj. Moja maličká mala od slniečka popod očká až monokle. V tom pľuzgiere. Lekárka mi odporúčala Daylong 50. Ale zohnali sme iba 30 faktor. No aj ten jej aspoň troška pomohol. Ale nevystavujem ju priamemu slnku (iba minimálne).

katkaromi
12. máj 2011

ja mam tiez v poslednych rokoch alergiu na slnko, zvlastne je ze aj na takych partiach ako su ruky, hoci tie by mali byt na slnko zvyknute. prvykrat sa mi to stalo v Chorvatsku 4 roky dozadu, potom som sa 3 roky slnku vyhybala /tehotenstvo atd/ no a teraz sa chystame do Chorvatska opat, tak som zvedava, minule sa mi urobili cervene flaky na rukach a dekolte a to som len bola na prechadzke len po nasom sidlisku. ☹ . teraz uz vonku nechodim nenatreta, to samozrejme plati aj o mojich detickach. ako prevenciu pred slnecnou alergiou zacnem uzivat betakaroten, niekde som citala aj o tych solariach, no neviem. hlavne treba mat dobry opalovaci krem a vyhybat sa slnku na poludnie a to je asi zaklad.

katka211
12. máj 2011

Aj ja mám alergiu na slnko ale od kedy som prvý krát cca pred troma rokmi vyskúšala krem daylon čo som bola milo prekvapená alergia zmizla a teraz sa pravidelne natieram týmto krémom. Kúpila som ho už aj pre dcerku a ked výjde prvé jarné slniečko hned sa natierame takže môžem ho každému odporúčať 🙂 🙂 🙂

daylong_matej
autor
12. máj 2011

@kristinka123 @ciatko @llenkapettko @marcelka82 @katkaromi
Pri slnečnej alergii alebo alergii na slnko ide o oneskorená reakciu, kedy ku kožným zmenám dochádza niekoľko hodín až dní po expozícii slnku (už pri kontakte s prvým jarným slnkom). Postihnutá je len koža exponovaná slnečnému žiareniu. To vysvetľuje tie ruky, ktoré spomína katkaromi. Ako tu bolo spomenuté, sprievodným javom je silné svrbenie a vznik rôznych pľuzgierikov, ktoré sa objavujú na akejkoľvek časti tela vystavenej slnečnému žiareniu: hrudník (výstrih), vonkajšie časti ramien, chrbty rúk, stehná, na bočných stranách tváre, chrbáte nosa.
Žiaľ, jasná príčina nie je známa a častejšie postihuje ženy. Viaceré zdroje potvrdzujú, že spúšťačom je hlavne UVA žiarenie. Dôležité je vyhýbať sa nadmernej slnečnej expozícii, vyhýbať sa slnku hlavne medzi 11:00 a 15:00 hod. a nosiť ochranný odev. Na odevom nekryté časti tela treba používať ochranný prípravok pred slnečným žiarením s vysokým ochranným faktorom. Určite nenavštevovať solárium! Tzv. fototerapia je možná ale až po konzultácii s dermatológom, nie po návšteve solária.
Čo sa týka produktov Daylong, môžem odporučiť Daylong actinica:
http://www.daylong.sk/sk/produkty/daylong-actinica

Niekedy dochádza aj ku kombinovanej precitlivenosti na UVA žiarenie a zložky samotného ochranného produktu (tuky, emulgátory). Často je sprievodným javov zhoršené akné. V takomto prípade sa odporúča pre kožu citlivú na slnečné žiarenie prípravok UV ochrany, ktorý:
• neobsahuje tuky a emulgátory
• poskytuje vysoký stupeň ochrany pred UVA žiarením
Z produktov Daylong spĺňa tieto kritéria Daylong ultra GelFluid:
http://www.daylong.sk/sk/produkty/daylong-gelfluid

katkaromi
12. máj 2011

@daylong_matej a môžem sa opýtať, na dovolenku k moru teda môžem použiť aj napr. ten produkt gel fluid keď má OF 25? Bude to dostačujúce? Jasné, že sa tam nepôjdem opekať, skôr schovávať pod borovicami 🙂 , ale predsa... A nerozotiera sa to zle, keď je to bez tukov? Resp. aký OF by ste odporučili na pokožku so sklonom k alergii pre dospelých a pre deti bez alergií-postačoval by tiež OF 25 alebo radšej 50/?

daylong_matej
autor
12. máj 2011

@katkaromi Daylong GelFluid je v podobe gélu a roztiera sa veľmi príjemne. Manželka má aknóznu pleť a používa hlavne GelFluid. Produkt je určený pre menšie plochy kde sa vyskytuje akné (v oblasti tváre, dekoltu a na chrbte), čomu odpovedá aj veľkosť balenia (50 ml - tak do kabelky 🙂 ). Pre celotelové používanie k moru by som navrhoval Daylong Kids 30 prípadne Daylong extreme 50+. Samozrejme, Daylong Kids 30 môžu používať aj rodičia a tak je možnosť kúpiť napr. 200ml balenie.

katkaromi
12. máj 2011

Ďakujem za odpoveď, už asi dva týždne rozmýšľam aký krém teda kúpim, rozhodujem sa medzi Daylong a Bioderma, no a stále sa neviem rozhodnúť. Daylong som raz mala na dovolenke v Turecku pár rokov dozadu, je fakt že ma nespálilo, naopak nikdy predtým ani potom som nebola tak pekne opálená 🙂 Ale aj vo Vašej rade ich je toľko, že mám nad čím rozmýšľať /aby bol ochranou pre deti, pre mňa proti slnečnej alergii, manžel má zase ekzém/ 🙂

katkaromi
12. máj 2011

@daylong_matej odpoveď vyššie bola pre Vás 🙂

daylong_matej
autor
12. máj 2011

@katkaromi Držím palce, nech sa rozhodnete k spokojnosti všetkých a prajem peknú dovolenku 😎 .

salvinka
12. máj 2011

mne sa tiez prejavila alergia pred par rokmi ☹ ale netusila som ze sa nesmie chodit do solarka.. praveze po solariu som sa nevyhadzala..
mna by zaujimalo ci je nejaka sanca ze ma ta alergia znovu prejde, ci ani nie 😅

daylong_matej
autor
13. máj 2011

@salvinka Odporúčam poradiť sa s odborníkom - dermatológom.

ciatko
13. máj 2011

@daylong_matej chcela by som sa opytat na pripravok Actinia - preco sa neuvadza vyska ochranneho faktora? nie je tento produkt chapany ako opalovaci krem? akemu cislu zodpoveda ochrana? prave tato nevedomost ma (zatial) odradila od kupy

michele11
13. máj 2011

Ja mam tiez alergiu na slnko, stacia prve jarne luce a som vyhadzana pluzgierikmi, pouzivam kremy na opalovanie, ale inej znacky. Ale najlepsou liecbou je to, co spominala @kristinka123 , neskryvat sa po vyhadzani pred slnkom a ked sa koza trosku opali, pluzgiere zmiznu. A @ciatko , ak ta mozem poprosit, posli aj mne do IP nazov toho kremu. Dakujem.

ivanas
13. máj 2011

@ciatko Môžem poprosiť poslať do IP názov toho krému, ktorý Tebe zaberá? Ja mám tiež problém s alergiou, vyskúšala som už všetko možné aj nemožné, no bez účinku. Od kožnej užívam aj tabletky, no taktiež nepomáhajú.
Som už zúfalá, a s odpoveďou doktorky, aby som nechodila k moru sa nemienim uspokojiť. Ďakujem

daylong_matej
autor
13. máj 2011

@ciatko Daylong actinica nie je kozmetický produkt ale zdravotnícka pomôcka. Nevzťahuje sa na ňu označovanie používané u kozmetických prípravkov. Má jasne definovaný okruh ľudí, ktorým je určená. Akékoľvek číselné označovanie by zbytočne zavádzalo a mohlo vzbudzovať falošný pocit istoty. Jej účinnosť bola jednoznačne preukázaná v klinickej štúdii. Viac informácií:
http://www.daylong.sk/sk/produkty/daylong-actinica
http://www.rakovinakoze.sk/faq.html

valiana
13. máj 2011

Moja mala princezna sa tiez musi vyhybat slniecku...vobec nesmie byt vonku od tej 9h az do 16h a ked je horuco moze ist von este neskor a musi pouzivat Daylong extrem OF50 to nam poradila kožna lekarka a dokonca som to konzultovala s 2 lekarkami a vsetky mi povedali to iste...a tak je tomu uz od vtedy ako mala moja princezna 1 rôčik...teraz ked uz bude mat 3 roky uz to dobre chape ze s amusi slniecku vyhybat a uz sama vyhladava chladok na hranie...máme to tazke kazde leto

ciatko
13. máj 2011

@daylong_matej dakujem, nacitam si to.
praveze to necislovanie vo mne vzbudzuje pocit neistoty ☹

kaciatko81
13. máj 2011

Ja sa tiez vzdy vyhadzem zo slniecka. Vacsinou to tak po dvoch-troch dnoch prejde. Prvy krat som to mala pri mori, ked som pouzivala niveu, raz mi v lekarni odporucili biodermu, ze je na toto dobra, no des, keby som mala po ruke kefu, tak sa budem skrabat asi cele dni (a to napriklad krem od biodermy je super). Naposledy som pri mori mala Daylong, nepoviem, ze som nemala ani jednu virazku, ale bolo to ovela lepsie ako pred tym a ani to tak nesvrbelo. Ale samozrejme, cez obed by som sa na slniecku nevyvalovala, aj ked som vonku, tak sa skryvam minimalne pod slnecnikom.

civediamo
13. máj 2011

@daylong_matej vypada alergia na slnko takto?prikladam foto,,,mne sa to vyhodilo tento rok po desiatich rokoch,vtedy som to mala cele leto,potom 10rokov nič a teraz znova,nerobia sa mi pluzgieriky,len mapy podraždenej červenej kože a svrbi.,,už roky použivam daylong,ale teraz aj ked sa pred tym ako idem s malou von natriem,aj tak sa mi to vyhodi,,dufam že je to len dočasne,lebo je to velmi neprijemne a aj ludia sa po mne pozeraju akoby som mala lepru ☹ ja to mam na oboch predlaktiach a krku(podla vystrihu).

daylong_matej
autor
13. máj 2011

@civediamo Stanovovanie a potvrdenie konkrétnej diagnózy závisí od viacerých faktorov, ktoré dokáže najlepšie posúdiť kožný lekár. Je to len a len v jeho kompetencii a je potrebný osobný kontakt a vyšetrenie na mieste. To na diaľku z pochopiteľných dôvodov nie je možné.

tikasi
13. máj 2011

@civediamo ja osobne mam alergiu na daylong a prejavilo sa mi to presne tak ako tebe. Bohuzial som to zistila az po pokazenej dovolenke v Egypte,kde som stravila polovicu pobytu na izbe. Kupla som si ho na odporucanie znamych ale mne vyvolal strasnu reakciu,myslela som si,ze to bola alergia na slniecko,ale zopakovalo sa to aj na Slovensku. Potom som skusila Garnier a cele leto nic. Takze podla mna skus inu znacku. Teraz ti poradim poriadne tie miesta kde to mas vydrhnut obycajnym mydlom,aby si sa zbavila vsetkych zvyskov kremu a ono sa to upokoji same,hlavne nechaj pokozku dychat..

ciatko
13. máj 2011

civediamo - fuha, mne sa tato vyrazka na slnecnu alergiu velmi nepodoba, aj ked miesta vyskytu tomu nasvedcuju 😕 najlepsie ist ku koznej lekarke

anitab
13. máj 2011

ahojte,

tiez mavam alergiu na slnko, koza mi velmi ctitlivie, vytvoria sa cervene flaky najma v dekolte, na ramenach, tvari, uz som to mala aj na celom tele a velmi to svrbi - do tohto stavu sa dostanem vzdy ked som pri morskom slniecku viac ako 20 min medzi 11-16h a ani vysoky faktor mi nepomoha, iba to trochu predlzi cas pobytu ale nezabrani tomu. Na SVK sa v tom case teda medzi 11-16h tiez nemozem slnit, aj ked na slnku samozrejme nakremovana mozem pobudnut aj o 30-40min dlhsie...cakarne u kozneho lekara pred 10rokmi nebyvali zdaleka take plne ako v sucasnosti a to hovori za vela, nie je to len o vybere spravneho a nespravneho kremu...podmienky na Zemi sa dramaticky menia a najma velmi rychlo, treba sa pred slnieckom chranit a uz to nie je vysada deti ale nutnost aj dospelych... 🙂

ja pouzivam daylong asi 2-3 leta, som s nim velmi spokojna, rovnako ho pouziva moj teraz skoro 3 rocny syn, zatial ziadna nezelana reakcia na krem u nas nevznikla...praveze som vyskusala viacero pripravkov, lacnych aj drahsich a nakoniec som rada, ze som nasla Daylong, kt mne aj malemu zaital najviac vyhovoval....samozrejme osobne si myslim, ze ziadny krem nenahradi opatrne vystavovanie sa slniecku, u deti x nasobne podciarknute 🙂 pre nadsencov slnenia - on sa da velmi pekne opalit aj pred 11h aj po 16h, ide to mozno pomalsie, ale mne osobne napr. taketo opalenie viac vydrzi na pokozke, je jemne hnedaste mozno az v polovicke leta, ale hlavne sa nesupe, nebojujem so svrbenim a pluzgierikami...
@michele11 opalovat sa s pliezgierikami je velmi odvazne - skus sa opytat na nazor dermatologa, co povie 😉 ak si myslela, vyhybanie sa cez prduke slnko, ale nie samozrejme uplne cely den, tak to uz pochopim, ono sa ani cely den neda fungovat niekde v tieni domu, no ist cielene s tym na slnko cez upek je nebezpecne pre kohokolvek...

zuzina71
13. máj 2011

aj patrim medzi alergikov na slnko.Mynuli rok som zacala pouzivat Daylong a pri mori to bolo v ok,Tento rok ked boli prve luce zabudla som si natriet tvar a cela som opuchla ,cervene flaky no hroza,teraz ked idem von vzdzy sa natriem daylongom pouzivam 50 faktor.neviete nahodou ci neni nejaky krem daylong priamo na tvar lebo pouzivam ten na opalovanie.

michele11
13. máj 2011

@anitab Urcite som tym nemyslela, ze akonahle sa vyhadzem, supnem sa o 9.00 na terasu a nezleziem, kym nie som cokoladova. Ja sa neopalujem, nemam rada horucavy, ked pisem, ze sa nevyhybam slnku, znamena to, ze napr. nenosim dlhy rukav a pod. Ale cim skor si po zime pokozka opat privykne na slnko, tym skor mi pluzgieriky opat zmiznu.

kristinka123
13. máj 2011

@michele11 tiez to so slnkom neprehanam ale ani sa mu cielene nevyhybam. No nesuhlasim s
@anitab predpokladam, ze je viac druhov alergii na slnko, no a ta ,,nasa,, sa objavuje hned na jar s prichodom prveho slniecka, takze ziadne upeky nehrozia. Skusala som rozne masticky, kremy, kvapky, no jedine co zabera je zacat sa trosku opalovat.