Ako sa obliecť do Slovenského národného divadla?
Ahojte, ako sa obliekajú muži do SND? Nejako slušnejsie ako do normálneho divadla? Ci treba oblek alebo ako. Ďakujem
@hanika7 zopakujem este raz, neprimerane obleceni ludia mi kazia zazitok rovnako ako ti, co si nevypnu mobil, komentuju predstavenie a suchocu papierikmi... Civilizovany a kultury clovek vie ako sa ma v divadle spravat a aj co si ma do divadla obliect. Moze sa tvarit, ze je nad vecou ako len chce, to co ma na sebe o nom vypoveda viac ako si mysli. A tie tvoje komentare v obidvoch diskusiach o tebe vypovedali celkom dost a to sme ta este na Aide v SND nestretli
@viestta Zopakujem: "Tvoje vnímanie a tvoje pocity sú len a len v tvojej moci. Pre zamyslenie na túto tému odporúčam napr. výroky Epiktéta." Že sa necháš rušiť zvonením, to je pochopiteľné, je to fyzická reakcia na zvuk. Ale ak sa necháš rušiť tým, že sa ti niekoho oblečenie nepáči, to už je naozaj len tvoj mentálny problém. Z nejakého dôvodu si myslíš, že tvoj názor je norma. Čo už, ľudia majú všelijaké delúzie.
@viestta Nepotrebujem sa obhajovať. Už som to x-krát vysvetlila, prečo som sa zapojila do diskusie. Chcela som vyvážiť tieto vaše povýšenecké skostnatené názory. Majte si ich, to je v pohode. Ale vedzte, že s vami nebude a vôbec nemusí každý súhlasiť. Ak sa niekto chce obliecť do divadla ležérne, je to jeho vec, má na to plné právo. Niekomu záleží viac na obsahu, na skutočných hodnotách, niekomu zas na povrchových pozlátkach a potrebe súdiť iných.
@viestta Pravidlá a sociálne normy sa v priebehu vekov menia, takisto aj názory sa rôznia. Ak ťa problematika zaujíma, odporúčam relevantné zdroje napr. na aktuálnu tému FIDE vs. M. Carlsen. Svet je aj vďaka zdravému rebelantstvu zaujímavým miestom. Ono to je komplexnejšie, než nejaké rifle v divadle.
Prosím, fakt sa netvárme, že dať si rifle do SND sa môže … je to vrchol nevychovanosti a sedlačiny … a nie, nie je to dobou, že sa môže nosiť hocičo hocikde … otras!
Napisem Vam moj zazitok - bola som pozvana na premieru opery v USA do velmi noblesneho divadla, hviezdne obsadenie, tak som si priniesla vecernu toaletu aj s doplnkami, prve co ma zarazilo, bola totalna vsehochut v obleceni, boli tam naozaj superluxusne vecerne roby a boli tam aj ludia v svetrikoch, niektori ludia mali kabaty na kolenach, nedali si ich do satne, co som uz vobec nepochopila….cez prestavku sme sli do prekrasneho noblesneho divadelneho baru na drink, ktory nam servirovali do plastovych poharov, aj ked pekne tvarovanych, ale v tom prostredi by to chcelo sklo….po kazdej krajsie zaspievanej arii sa vyskakovalo zo sedadiel a vrestalo bravo…
A este k tomu dress code u nas- do SND male cierne v kazdom pripade, ale mame tu divadla malych foriem, ako Gunagu a podobne, su to pivnicne priestory, tam sa slusne nechodi, ani do Radosincov to nie je nutne, ale ja mam taku celozivotnu zasadu, ze radsej byt oblecena o trosku lepsie, ako o trosku horsie a vacsinou sa clovek lepsie citi….
@viestta Wow, pokus o múdrosť od človeka, ktorý si zadubene hudie svoje a odmieta sa dovzdelať. Celú debatu ste nerobili nič iné, len verklíkovali svoj názor. Lebo však čo tam po filozofoch, psychológoch, čo tam po dianí vo svete kultúry, čo tam po trendoch, či flexibilite organizácií manažujúcich obrovské podujatia ... tu stačí mať svoj "názor". Potom to tak aj dopadá vo voľbách a následne v celospoločenskom dianí. (len aby ste pochopili, tu nejde o to, aby ste si vy obliekli rifle, tu ide o to, že nemáte ani najmenšie morálne právo hovoriť do štýlu obliekania ostatným)

@viestta Veď v poriadku, keď je pre teba divadlo výnimočnou udalosťou, na ktorú sa doma "pripravuješ", tak sa finti. Ja beriem divadlo ako bežnú súčasť dňa, nechodím sa kvôli tomu domov "pripravovať". Často navštevujem divadlá aj mimo bydliska, počas cestovania, neraz sú súčasťou iného nabitého programu. Nemám záujem a nepotrebujem sa šatami predvádzať. Čo sa týka kazenia zážitku inými, tu si protirečíš, v predošlom komente si písala o jeho dehonestovaní. Tak sa rozhodni, ako to vnímaš. Mimochodom, tvoje vnímanie a tvoje pocity sú len a len v tvojej moci. Pre zamyslenie na túto tému odporúčam napr. výroky Epiktéta.