Sú barefoot topánky lepšie než Protetika pre deti?
Ahojte, nájdem takéto topánky v protetike? V meste máme len 1 obchod kde sa predávajú zdravotnícke pomôcky a topánky Protetika/rak/manik. Dcérke dosť zarastaju nechty, myslím že to má súvis s nesprávnou obuvou. Je Protetika vhodná na tento problém? Alebo barefoot je iná značka?
riesila som to so synovou rehab lekarkou, top odbornickou na slovensku, a ta ma nazor, ktory tu uz zaznel - barefoot obuv je vhodna na bezproblemove nohy a nie stale, ale do lesa, na plaz, na kamienky atd. do mesta na ploche chodniky nie. moj syn bezproblemove nohy nema a na jej odporucanie nosime take, co maju spevnenu patu, ale inak su makke a dost siroke. ked bol maly, tak hlavne dd step. teraz ma podobny styl z protetiky.
ja mam zimne bf s hrubsou podrazkou a chodi sa mi v nich lepsie ako v klasickych, chcem si kupit aj tenisky, ale nebudem v nich napr. behat po drahe alebo co.
@majamat je to mozne, ale v pripade problemov pri vyvijajucej sa detskej nohe sa riadim tym, co mi povie dr, ktora syna vidi, postavi na podoskop a vysetri. a ked vravi, ze prenho BF nie, tak mu ich nebudem silou mocou davat. snad z problemov vyrastie a bude moct nosit cokolvek.
zaroven suhlasim, ze klasicke zaspicatene topanky su utrpenie. ja napr. vobec nenosim podpatky, vyhybam sa balerinam a pod. a tenisky tiez radsej vacsie a sirsie ako nejake uzke len preto, aby to nejako "vyzeralo".
@majamat ja napríklad poznám len dvoch, čo nosia barefoot. To všetci ostatní majú stlačené prsty? Prosím Ťa, ak má niekto stlačené prsty v topánkach, tak si jednoducho kúpil zlé topánky 🤷 A pravdepodobne by kúpil aj zlé barefoot topánky, keď si nevie kúpiť topánky.
@michaela329 ak myslíš stlačené prsty, pretože je topánka na dĺžku mala, tak áno, máš pravdu, ide o nesprávnu veľkosť.
Ale drvivá väčšina bežných značiek je zúfalo úzka pri prstoch. Mám dokonca pocit, že je to čím ďalej, tým horšie.
Cize áno, obrovské množstvo ľudí má obuv, ktorá tlačí palec dovnútra, práve kvôli tvaru spicky. Zrejme aj ty.
Ale noha si zvykne. Protestovať môže tak haluxami..
Barefooty nie sú samospasné, presne ako píšeš. Ale zase sa netvarme, že aká je bežná obuv super a ako určite neexistuje, že pri správnej veľkosti nestlaca prsty. Lebo to tiež tak nie je.
Ja som sa na barefoot pýtala dvoch detských ortopédov, ani jeden ich neodporúčal. Tak isto ani doktorka, ktorá sa venuje detskej fyzioterapii a rehabilitácii ich neodporúča. Tak snáď lekári vedia prečo. Názor troch lekárov, ktorý sú proti u mňa zavážil.
Ja som sa na barefoot pýtala dvoch detských ortopédov, ani jeden ich neodporúčal. Tak isto ani doktorka, ktorá sa venuje detskej fyzioterapii a rehabilitácii ich neodporúča. Tak snáď lekári vedia prečo. Názor troch lekárov, ktorý sú proti u mňa zavážil.
@kvietok1233 a pýtala si sa aj prečo neodporucaju?
@majamat neprehanas uz trosku? Odbornikom ide len o lego lebo nemaju riovnaky nazor ako ty 😕 myslim ze podolog, fyzioterapeut, ortoped, pediater maju vacsie vzdelanie aj skusenosti ako ty
@majamat nikto nenapise dovod? Citala si ten clanok? Uz viac to asi ta doktorka vysvetlit nemoze.
Moja dcerka mala tiez tento problem, pomohli topanky, ktore jej v prvom rade sedeli dobre na pate a zaroven mala dost priestoru okolo prstekov, nie vzdy to boli barefoot. Napr. Protetika ma aj barefoot aj normalne, a tie barefoot jej nesedia, su prilis pre jej nohu siroke, kupovali sme jonap slim.
@luna11 a barefoot dávajú niekde zadarmo? A v tom článku niekde píše, že si ľudia jediné správne topánky kúpia u nej? Alebo prečo by ju to malo odborne diskvalifikovať?
@michaela329 ved ja netvrdim, ze barefoot zachrani svet. Pisem iba to, ze bezne topanky nerespektuju tvar ludskeho chodidla. Ved to musi vidiet kazdy, aj ty. Vsetky sa neprirodzene zuzuju v prstoch. Ano, prsty su ohybne, uhnu sa, pritlacia spolu. Ja s chorymi klbikmi na chodidla vsak kazdu takuto topanku velmi citim, ze to nie je prirodzene. V topankach s tvarom barefoot (no zaroven tlmiacou podrazkou ako u beznej obuvi), nie. Ja nespochybnujem niektore tvrdenia tej doktorky (napr to, ako tenka podrazka nie je ok na asfalt), no v inych vobec nema pravdu. Zas netvrdme, ze doktori su neomylni. Spominam si, ze v case, ked menstruacny poharik bol u nas novinkou, videla som v TV rozhovor s gynekologickou na tuto temu - odpovedala na otazky divaciek. Jedna otazka znela - mozem poharik nosit v noci? Odpoved - nie, lebo sa jeho obsah vyleje 🤣 Ozaj, pozri si tu rozsiahlu diskusiu pod clankom od p doktorky, mozno ti trosku rozsiri pohlad.
@michaela329 ak myslíš stlačené prsty, pretože je topánka na dĺžku mala, tak áno, máš pravdu, ide o nesprávnu veľkosť.
Ale drvivá väčšina bežných značiek je zúfalo úzka pri prstoch. Mám dokonca pocit, že je to čím ďalej, tým horšie.
Cize áno, obrovské množstvo ľudí má obuv, ktorá tlačí palec dovnútra, práve kvôli tvaru spicky. Zrejme aj ty.
Ale noha si zvykne. Protestovať môže tak haluxami..
Barefooty nie sú samospasné, presne ako píšeš. Ale zase sa netvarme, že aká je bežná obuv super a ako určite neexistuje, že pri správnej veľkosti nestlaca prsty. Lebo to tiež tak nie je.
@beronsche nie, nemám stlačené prsty dovnútra. Ja už nechápem ako vám toto vysvetliť. Keby som mala prsty stlačené dovnútra, už to na tých nohách vidno. Opakujem, je mi úplne jedno aké topánky kto nosí, no už mi začína byť až smiešne, ako sa ma snažíte presvedčiť, že v tom prípade už musím mať minimálne odumreté prsty, lebo jediná správna cesta je barefoot.
@michaela329 ved ja netvrdim, ze barefoot zachrani svet. Pisem iba to, ze bezne topanky nerespektuju tvar ludskeho chodidla. Ved to musi vidiet kazdy, aj ty. Vsetky sa neprirodzene zuzuju v prstoch. Ano, prsty su ohybne, uhnu sa, pritlacia spolu. Ja s chorymi klbikmi na chodidla vsak kazdu takuto topanku velmi citim, ze to nie je prirodzene. V topankach s tvarom barefoot (no zaroven tlmiacou podrazkou ako u beznej obuvi), nie. Ja nespochybnujem niektore tvrdenia tej doktorky (napr to, ako tenka podrazka nie je ok na asfalt), no v inych vobec nema pravdu. Zas netvrdme, ze doktori su neomylni. Spominam si, ze v case, ked menstruacny poharik bol u nas novinkou, videla som v TV rozhovor s gynekologickou na tuto temu - odpovedala na otazky divaciek. Jedna otazka znela - mozem poharik nosit v noci? Odpoved - nie, lebo sa jeho obsah vyleje 🤣 Ozaj, pozri si tu rozsiahlu diskusiu pod clankom od p doktorky, mozno ti trosku rozsiri pohlad.
@simsalabim nerešpektujú tvar chodidla...to je stále dookola to isté, čo píšu výrobci barefoot obuvi. No ja nechápem ako veľmi široké chodidlá už by človek musel mať. Pozri, kľudne si nos čo uznáš za vhodné, aj topánky, ktoré nemusia byť také zdravé ako sa tvária.
@simsalabim nerešpektujú tvar chodidla...to je stále dookola to isté, čo píšu výrobci barefoot obuvi. No ja nechápem ako veľmi široké chodidlá už by človek musel mať. Pozri, kľudne si nos čo uznáš za vhodné, aj topánky, ktoré nemusia byť také zdravé ako sa tvária.
@michaela329 ach, prepac, ty musis byt asi naozaj slepa! Ty to naozaj nevidis, ze chodidlo ma iny tvar, ako bezna topanka? Ci si len taka tvrdohlavá? Prosim ta, vyzuj sa a poloz si nohu na topanku. Som si ista, ze sa ti uplne nezmesti na tu topanku, ale bude pretrcat. Mozno iba milimetre, ale bude. Alebo si obkresli chodidlo, vystrihni a priloz k topanke. Ziadna noha sa nezuzuje v spicke, ako bezne topanky. Krasne to vidiet na detskych nozickach.
@michaela329 ach, prepac, ty musis byt asi naozaj slepa! Ty to naozaj nevidis, ze chodidlo ma iny tvar, ako bezna topanka? Ci si len taka tvrdohlavá? Prosim ta, vyzuj sa a poloz si nohu na topanku. Som si ista, ze sa ti uplne nezmesti na tu topanku, ale bude pretrcat. Mozno iba milimetre, ale bude. Alebo si obkresli chodidlo, vystrihni a priloz k topanke. Ziadna noha sa nezuzuje v spicke, ako bezne topanky. Krasne to vidiet na detskych nozickach.
@simsalabim a Ty máš asi problém čítať s porozumením, alebo Ti šírka nohy už úplne vypla mozog. Mne je to ale úplne jedno, lebo topánky sú mi pohodlné aj bez toho, aby mali pol.metra vpredu. Už rozumieš? Ak Ty kvôli nejakej obsesii musíš mať také topánky, nos ich. No netvár sa, že je to jediná vhodná obuv na svete - keďže je to otázne.
Môj nosí len klasiku od Protetika. Naša detská fyzio barefoot vôbec neodporúča.
@simsalabim a Ty máš asi problém čítať s porozumením, alebo Ti šírka nohy už úplne vypla mozog. Mne je to ale úplne jedno, lebo topánky sú mi pohodlné aj bez toho, aby mali pol.metra vpredu. Už rozumieš? Ak Ty kvôli nejakej obsesii musíš mať také topánky, nos ich. No netvár sa, že je to jediná vhodná obuv na svete - keďže je to otázne.
@michaela329 neviem, kde si citala, ze som napisala, ze barefoot je jedina vhodna obuv. Najdes mi to, prosim?
A po druhe - super, ze su ti tie topanky pohodlne. Nech je to tak co najdlhsie. Uvids neskor, mozno o 10, 20 rokov. Ono existuje dovod, preco dochodcovia povacsine chodia v takych topankach, akych chodia.
A posledna vec - ty mna obvinujes z "nejakej obsesie" a pritom tu obsesiu mas ty - ze pravdu ma iba ta doktorka a bezne topanky su jedine vhodne. Len vies, pravda byva niekde uprostred a mozno by stalo za to zvazit vsetky pre a proti.

@michaela329 pani doktorka predava ortopedicke topanky spriaznene s Birkenstock..len tolko k tomu😅
@luna11 a barefoot dávajú niekde zadarmo? A v tom článku niekde píše, že si ľudia jediné správne topánky kúpia u nej? Alebo prečo by ju to malo odborne diskvalifikovať?