Vrátili ste sa z barefoot obuvi ku klasickej?
Ahojte, mám jedny barefoot topánky, rada ich nosim. Rozmýšľam teraz nad kúpou jesenných topánok, ceny sú dosť vysoké, tak sa chcem opýtať, či ste tie, ktoré ste nosili barefoot pri nich ostali alebo ste sa vrátili ku klasickej obuvi. Ak áno, prečo ste sa vrátili...ak nie, v čom vám barefoot vyhovuje,resp pomohla vám v niečom? Dakujem
Ja som nosila čisto barefoot 7 rokov. Posledné 2 roky ma začali extremne boliet chodidlá a najmä päty. Skončila som u ortopeda s plantarnou fascitidou a patovymi ostrohami. Bola som 8x na razovych vlnách, tie pomohli, ale nie je to ideálne. Odvtedy nosím sandale určené na plantarnu fascitidu (tie sú super, bohužiaľ, problem zohnať na iné rocne obdobie ako leto). Takže momentálne nosím barefoot (mam širokú nohu a normálne topanky nedám, všetko tlači), ale mam v nich vložky vyrábané v protetike na predpis od ortopeda. Mne nechýba zero drop, ale šírka v prstoch musí byť.
Deti nosia na striedačku barefoot aj bežné topánky (sú už školáci a jednoducho chcú to, čo majú spolužiaci- svietiace sketchers, adidas...).
@kikavadi tie vlozky ti pomohli? nie je to aj s nimi prilis tenke? mne fyzio povedala, ze mi plantarnu fasciu mohli bf topanky zhorsit, takze ja ich nosim uz minimalne 😔
asi sa budem musiet. zistili mi artrozu 2. stupna na jednej nohe a plantarnu fasciu na druhej nohe. na Bf mi vyhovovala ta siroka spica, ale mam dost pochybnosti o tenkej podrazke-nemyslim si, ze dostatocne tlmi narazy. skoda, ze niekto nerobi kombinaciu bf spica a podrazka z konvencnej obuvi...
@chillibubble áno toto by aj mne najviac vyhovovalo. Mám také jedny topánky Rieker a je to ešte pohodlnejšie... Mne sú aj bf pohodlné ale keď idem veľmi rýchlo,zvyknú na bolieť päty... Ináč nie...
@anonym_autor ja striedam. Mam alternativu Anatomic,teraz som kupila Barebarics a na jesen mam Peerko. Nosim aj klasicke tenisky,ale ja odjakziva neznesiem uzke,takze ja kupujem skate-ove tenisky a to este aj o 2 cisla vacsie,aby som mala volnost v prstovej časti. A na jesen zimu chcem tiez kupit Barebarics,som sa zalubila do jednych 😁
Nosím klasické topanky ale širšie modely , barefoot v čase RD ked som nemusela chodiť rýchlo bolo ok ,ale potom ma už boleli päty .A poznám kopu ľudí s podobným problémom. Nie každý v tom vie chodiť.
Ja mam široku nohu od malička.Od kedy som si kúpila svoje prvé barefooty nosim len tie 🙈 Keď som bola u našich a musela som si požičať mamine topanky neskutočne ma nohy boleli čo som ich mala stlacené.Letne mam platenky anatomic,jesenné mám frodda a zimne belenky
@anonym_autor striedam, nenosim cisto barefoot
@anonym_autor nie, uz cca 7 rokov nosim barefoot. Jedine neBF topanky, ktore si obujem su na vysokom podpatku, ked je prilezitost 🙂.
Ja mám belenka na zimu s kozusinou, sú brutal teplé.. Na leto mam belenka tenisky a aj jesenné mam belenka. Na behanie mam tiež bf. Ak je príležitosť, tak lodičky, ale tej je minimum 😁
Ja mám belenka na zimu s kozusinou, sú brutal teplé.. Na leto mam belenka tenisky a aj jesenné mam belenka. Na behanie mam tiež bf. Ak je príležitosť, tak lodičky, ale tej je minimum 😁
@hrvn to existuje už bf aj na beh?
No na tú voľnosť na prstoch si človek rýchlo zvykne...
@kikavadi tie vlozky ti pomohli? nie je to aj s nimi prilis tenke? mne fyzio povedala, ze mi plantarnu fasciu mohli bf topanky zhorsit, takze ja ich nosim uz minimalne 😔
@chillibubble áno, tie vlozky od ortopeda mi stačia. Sú dosť hrubé. Neviem ako tie, co sa predávajú na kadejakých stránkach, tie som neskúšala.
S tymi fyzio je to sranda. Mňa zasa práve fyzio, čo mi robili tie razove vlny na ortopedickej klinike podporoval v nosení barefoot. Ale bohužiaľ, každý krok ma bolel v čisto barefoootovej obuvy a keď som sa konečne dostala z najhoršieho a dokážem konečne ist aj na dlhšiu prechádzku/túru viac menej bez bolesti, tak to už ani riskovať nebudem. Neviem prečo niekto nevyrába topanky so špičkou ako bf a klasické podrážky. To je riadna diera na trhu.
@chillibubble áno, tie vlozky od ortopeda mi stačia. Sú dosť hrubé. Neviem ako tie, co sa predávajú na kadejakých stránkach, tie som neskúšala.
S tymi fyzio je to sranda. Mňa zasa práve fyzio, čo mi robili tie razove vlny na ortopedickej klinike podporoval v nosení barefoot. Ale bohužiaľ, každý krok ma bolel v čisto barefoootovej obuvy a keď som sa konečne dostala z najhoršieho a dokážem konečne ist aj na dlhšiu prechádzku/túru viac menej bez bolesti, tak to už ani riskovať nebudem. Neviem prečo niekto nevyrába topanky so špičkou ako bf a klasické podrážky. To je riadna diera na trhu.
@kikavadi ja som aj citala, ze plant. fascia vznika z nedostatocneho tlmenia narazov obuvou. co si myslim ze bf nema dostatocne, kedze tie podrazky su ozaj tenke. lebo "musia" byt ohybne. ja by som kludne prijala 2cm podrazku a bf spicu. snazila som sa teraz na jesen najst si nieco v konvencnej obuvi, ale zatial som neobjednala nic, lebo je to hroza.
@kikavadi napríklad birkenstock má okrem klasických topánok dosť veľkú ponuku aj skoro bf topánok s hrubšou podrážkou, dokonca niektoré má aj v dvoch rôznych šírkach. Akurát že u nás v obchodoch okrem ich šľapiek v ponuke nie sú.
https://www.birkenstock.com/cz-en/models/bend/
https://www.birkenstock.com/cz-en/women/shoes/b...
Vans aj lacoste alebo nike jordan maju tiez uplne dobry tvar. A normalne vyzeraju
@anonym_autor aj keby som sa chcela vrátiť k takej obuvi nemám veľmi už možnosť. Zväčšilo a zosilnelo mi chodidlo a do bežnej obuvi už nohu nedám alebo to bolí. Takisto mi príde šialene neprirodzené ako sa bežná obuv už ani neohyba keď kráčam a cítim sa že mám dve betónové kocky na nich. Jediné nebf tenisky mám vansy sú celkom široké ale tiež ich nemôžem nosiť každý deň, dokonca keď dlhšie nemám barefoot a potom si dám tak vyslovene vyhľadávam terén kamienky a chodím po tráve lebo potrebujem cítiť ten povrch :D lodičky balerínky idú už úplne mimo mňa, nie je šanca tam dať nohu. Ale mne konkrétne to nevadí, už mi nedáva zmysel sa pre módnu obuv hentak obmedzovať🙂
@kikavadi napríklad birkenstock má okrem klasických topánok dosť veľkú ponuku aj skoro bf topánok s hrubšou podrážkou, dokonca niektoré má aj v dvoch rôznych šírkach. Akurát že u nás v obchodoch okrem ich šľapiek v ponuke nie sú.
https://www.birkenstock.com/cz-en/models/bend/
https://www.birkenstock.com/cz-en/women/shoes/b...
@mirka0677 toto vyzera super. skoda ze tak malo tenisiek maju na vyber, ale aspon viem co sledovat. tie jesenne ma zaujali.
Vans aj lacoste alebo nike jordan maju tiez uplne dobry tvar. A normalne vyzeraju
@leidin ukáž mi ktorý konkrétne model má dobrý tvar? Porovnaj si tu tenisku so širšou nohou.
Ani náhodou nemajú tieto značky dobrý tvar..
@anonym_autor ja mam aj aj.Tenisky sú fajn na šport. Ja to striedam.Aj deťom.Maju aj ja.
@chillibubble áno toto by aj mne najviac vyhovovalo. Mám také jedny topánky Rieker a je to ešte pohodlnejšie... Mne sú aj bf pohodlné ale keď idem veľmi rýchlo,zvyknú na bolieť päty... Ináč nie...
@anonym_autor preco ich potom nosis? Asi hlavne po betone asfalte- tam vobec niesu urcene. Nicis si tym chrupavky aj slachy.
Nechapem preco su tie topanky take divne. Proste toho priestoru je tam vobec nie ergonomicky ale uplne proste zmatocne navrhnute. Zhora ty kks mi to puci prsty lebo ja ich mam ohnute nie vyrovnane ked su uvolnene. A potom zboku je to zbytocne prilis siroke takze mi to tam plava. A este vraj sa to vybera o cislo vacsie a to uz just proste mi tam lieta noha ty kks a proste je to cele len skareda blbost lebo ma to zaroven tlaci aj je to velke proste totalna kravina. Drahe a mam byt stastna ze raz tu kozu roztiahnem a prestane to tlacit co je kravina tiez lebo proste na to ma byt dobry strih, tam vpredu na prstoch by to malo byt vyssie, aby to bolo pohodlne a nie ze budem mat odreniny.
@leidin prepač ale lacoste a vans 🙉?Lacoste tenisky ma problem obuť aj moja mama a to ma o skoro polovicu užšiu nohu ako ja.
@hubka51 no to je to ze v roku 2016 som mala Lacoste a v r 2019 Vans a odvtedy sa zacali robit uplne ine typy topanok co su mohutne zvonku nechutne uplne vizualne a vnutri ziaden priestor ale vtedy mi sedeli perfektne.
Nechapem preco su tie topanky take divne. Proste toho priestoru je tam vobec nie ergonomicky ale uplne proste zmatocne navrhnute. Zhora ty kks mi to puci prsty lebo ja ich mam ohnute nie vyrovnane ked su uvolnene. A potom zboku je to zbytocne prilis siroke takze mi to tam plava. A este vraj sa to vybera o cislo vacsie a to uz just proste mi tam lieta noha ty kks a proste je to cele len skareda blbost lebo ma to zaroven tlaci aj je to velke proste totalna kravina. Drahe a mam byt stastna ze raz tu kozu roztiahnem a prestane to tlacit co je kravina tiez lebo proste na to ma byt dobry strih, tam vpredu na prstoch by to malo byt vyssie, aby to bolo pohodlne a nie ze budem mat odreniny.
@leidin každá značka má iný strih topánky, lebo každý má iný typ prstov .. a drahé sú aj preto, lebo sa nevyrábajú až tak vo veľkom ako iné znacky.. značka belenka sa dlho sila napríklad len na Slovensku
Jasne, ze nevratim, nosim barefoot vyse 10 rokov. Dcery cely ich doterajsi zivot.

asi sa budem musiet. zistili mi artrozu 2. stupna na jednej nohe a plantarnu fasciu na druhej nohe. na Bf mi vyhovovala ta siroka spica, ale mam dost pochybnosti o tenkej podrazke-nemyslim si, ze dostatocne tlmi narazy. skoda, ze niekto nerobi kombinaciu bf spica a podrazka z konvencnej obuvi...