Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?
Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.
@heleninamama Uplne s tebou suhlasim a aj spod.nazormi inych pisateliek tu.
Spolocnost napreduje zdy vdaka zdravym aschopnym jedincom,ktori tvoria potom produkt HDP, z ktoreho ssa potom rozdava na hnumanitarne podorne programy aj pr deti postihnute...
Toto si nechcu velaktrat uvedomovat ti,co tu inkluziu a integarciu deti s roznymi pschy. chrobami ci postihnutiami podporuju politicky.media donich hustia,ake jeto humamne....
Ale z praxe je zname, ze t psych.postihnute deti su aj zdrojom nasilia a nebezpecenstva pre ine deti..
Takze namiesto vynakladania financii z dani danovnikov na inkluzie treba postavit osobitne skoly pre dane deti.Stacionare,kde sa budu ucit akej takej samostatnosti ci nejakemu remeslu,ak to ich intelekt dovoli......A rodicia budu odbremeneni od zatazkavajucej starostlivosti o tie deti....aich rodiny sa nebudu tak rozpadat,ako predtym...
Vela rodin spod.problemom sa rozpada.Nezvadaju tu tarchu starostlivosti a ani finacne to nezvladaju....
Ale aj rodicia musia byt zodpovedni a pred pocatim vediet,ze sa moze narodit postihnute dieta. A na tuto moznost by sa mali aj oni financne pripravit. Zabezpecit to dieta,pre buducnost finacne.... Casto na to ti rodicia nemyslia... Spoliehat sa len na stat je sice pohodlne,ale kratkozrake. Ked nebude dost schopnych ,ktori vytvria HDP , tak nebude ani na rozne davky....
Takze by tomalo platit tak,ze ked take dieta da rodic do beznej skoly , mal by pocitat s tym,ze sa ne bude uplanovat normalny princip vyzadovania vedomosti ako u inych deti....Ak nestihaju,tak bud mat horsie znamky ci prepadnu. ci vylucenie z beznej skoly..Nie mu pridelovat asistenta........ Takze povolanie a pracu budu zvladat taku,na aku im intelekt staci.Vela znich aj tak nikdy pracovat nebude ......casto ak vobec, tak stiedaju praciu v kratkych usekoch..... CIze pre vytvaranie nejakych hodnot ek.charakteru su nevhodni tak ci tak... aj s inkluziou.... Tak ich na samostatny zivot bezneh o dospeleho nemoze pripravit......
Tie deti su v beznej skol aj tak nestastne.... a lutujem ucitelov,co take ucenie musia absolvovat tiez.
A zdrave deti to velmi poskodzuje... Ina vec je tel postih, ktory nebrani beznej skolskej dochadzke. Tam poznam ludi,co vychdili aj VS a su uspesni vo svojom poiolani. je aj to obmedzene,ale mohe povolania sa daju vykonavat a nemusia ti ludia zit z o soc.davok....
@f333 asi začnem veriť na reinkarnáciu, lebo do niektorych z vas sa asi prevtelila duša hitlera.
A k poslednému mam poznámku, takže ak fyzické postihnutie je v pohode, verím, že trvaš na tom aby taky vozickar skákal cez kozu alebo bežal šprint. Žiadna pomoc, na každého treba ísť normou a tabuľkami.
@tululu Nežijeme viac v 19. storočí, keď niekto, kto nemusí drieť od svitu do mrku, u seba doma svojpomocne spraví prevratné pokusy. Dnes sa pracuje v tímoch, fluktuácia ľudí je enormná, stále miesto dostane človek až po tom, čo vystrieda pár pozícii, čo v praxi znamená neustálu zmenu, sťahovanie sa z krajiny do krajiny, získavanie kontaktov, vybavovanie pracovných povolení, grantov, prispôsobovanie sa ostatným, potrebuješ komunikovať s okolím, presviedčať iných, aby ti dali financie, konkurencia je veľká aj na tých najprestížnejších miestach...
@777januska777 by si sa cudovala kolko ludi by bolo nadsenych keby im niekto predstavil myslienky na vladnutie z 1938 roku v nemecku....estae by aj volby vyhral
@777januska777 Ja by som tu niektorým dopriala úplne lajtového aspergera. Fakt úplne najľajšiu verziu. A potom by som si pozrela, čo napíšu
@kiki68 moja dcera je dnada tiez. Ane3vime si prdstavit,ako by profitovala z takej inkluzie.... Preto bla v sukr.skolach,ktore nepodporovali inkluziu....ako nieco malo 16 rocna zmaturovala aj e uz v 2 roc.na VS.pretoze preskocila nejaky ronik..Aleto mohla len v skole,ktora ma istu uroven v napredovani ........Neviem si predtavit,ako by mohla napredovat,ak by ju brzdil ucitel,ktory sa musi venovat ziakovi s nizkym intelektom ci nejakou psych poruchou a ona by stala v uceni.... .Co by v tej skole ci triede vobec robila? Pozerala sa ,ako vysvetluje ucitel ziakovi dokola to iste a asistent sa snazi ho umravnit? Zaujima ma,ako konkretne to tvojmu dietatu v ktorom predmete pomaha...
@zuzanockamt ja sama keď odsudzujem alebo som prehnane prísna a kriticka na druhých, tak sa mi to vždy vráti nejakou formou. Preto by som sa byt nimi bála také veci vravieť, lebo život sa môže s kazdym z nás rôzne a niekedy velmi kruto zahrať.
@777januska777 Presne tak 👍 Úplne súhlasím. Karma, božie mlyny ozaj fungujú.
@f333 nadaný človek predsa môže byť sám o sebe problém v triede, keďže učiteľ sa musí venovať jemu špeciálne alebo idú potom v triede zbytočne rýchlo, môže to komplikovať a škodiť iným deťom, ktoré nadané nie sú.
@annm81 ano, to co si opisala je bezna firemna,granotova a vedecka prax, ale to nie su prelomove objavy, to je ich rozvijanie a uvadzanie do praxe. Od Newtona, cez Teslu az po Billa Gatesa a Elona Muska (co je snad dost aktualne) najdes cele spektrum autistizmu a s tym suvisiacich menej ci viac zvladnutych specifik. Edisona vyhodili tusim v 10tich rokoch zo skoly, ze je nevzdelatelny, ucila ho doma mama, lebo potreboval iny pristup.
A inak zeny, uvedomte si,ze kazda z nas moze byt z dna na den odkazana na pomoc inych, vyjadrovala by som sa velmi opatrne o tom, ako suvisi hodnota cloveka s jeho "uzitocnostou", lebo medzi vrcholovou karierou a leziakom, ktoremu treba menit plienku a utirat sliny je casto len jeden smyk na aute alebo opity vodic na prechode. Existuje nazor, ze pociatok civilizacie nastal vtedy, ked nasho prapredka so zlomenou nohou nenechal kmen len tak umriet, pretoze bol pritaz, ale sa onho postarali, kym nebol opat fit. To su zakladne hodnoty ludskosti, co sme bez toho?
@heleninamama pre štát je ekonomicky lacnejšie ak sú tieto deti doma. Ústavná starostlivosť je veľmi drahá pre štát. Oveľa, oveľa drahšia ako starostlivosť doma.
@f333 staci jeden hlupak za volantom, co neubrzdi, bude cumiet do mobilu,.. a ucastnikom nehody budes aj ty. cestou zo super platenej prace, za detmi a muzom,.. lusknutim prsta ostanes bud dolamana a na voziku, ak prezijes. verim, ze vzdy ked opustas svoj dom/byt, myslis na to, ze sa konca toho dna nemusis dozit, alebo skoncit ochrnuta v nemocnici a mas vsetko zabezpecene.
ak mas dieta - aj ty si do tehotenstva isla s vedomim ze bude postihnute? googlila si invalidne voziky namiesto kociarov? asi tazko…. najhorsie sa stane v sekunde… tak by som na tvojom mieste bola opatrna s takymi recami
@tululu Áno, genialita je často spojená s tým, že človeku je ubrané napr. na sociálnych zručnostiach. To ale nezmenená, že ak má niekto IQ v pásme geniality, budú sa oň všetci biť. Ak sa rodičia na to spoliehajú, môžu byť veľmi sklamaní. Dnes žijeme v iných časoch ako žil Tesla, Gates dokáže normálne fungovať a nemusel mať v škole žiadne výnimky, nie? Mal Musk nejaké extrémne rušivé prejavy v škole? Napriek tomu, že je to zjavne sociopat, ktorý prináša spoločnosti omnoho viac negatív ako pozitív? Ja totiž nehovorím o dieťati, ktoré je v ústraní, ťažko si získava priateľov, je nesmelé, radšej je s knihou ako s inými deťmi. Dokonca ani o deťoch, ktoré s dodatočnou pomocou zvládnu nároky bežnej školy.
Hovorím o deťoch, ktoré významne narúšajú výuku, majú hysterické záchvaty pri nezdaroch, nie sú schopné sa prispôsobiť žiadnej zmene, nedokážu sa vôbec sústrediť v prítomnosti iných, sú agresívne ... pri nich by mali rodičia investovať predovšetkým do toho, aby sa zlepšili vo svojich slabých stránkach, lebo genialita spasí možno pár jednotlivcov, ale absolútne drvivá väčšina z nich sa nikam nedostane... kdeže také predstavy, ako na nejakom pracovisku majú špeciálne podmienky...
@annm81 Absolutne suhlasim, ze dieta nema pravo vyrusovat ostatnych v triede za ziadnych okolnosti. Rovnako asi vieme, ze niekedy staci zmenit len "nieco" a to dieta vyrusuje menej ale preco si robit robotu navyse,vsak?Ale to nie je univerzalna pravda, nie kazde dieta s normo intelektom ale inou diagnozou zvlada beznu skolu, to je fakt. No to, co znamena "normalne fungovat" ci uz v zivote, na to nie je meter,nie? Lebo, to,co jeden zvlada s pomocou,pretoze ma okolo chapavych ludi a nakoniec sa to nauci, druhy bez pomoci, ktoru proste nema nedokaze a teda nefunguje. Ale to je uz na inu debatu...
Viem ze je tu iná téma...... ale v skratke s celej diskusie človek pochopí že inak obdarene deti ( retardi... postihnuté decka) by tu s nami nemali normálne fungovat. Naj ich zamknúť niekde neukazovat svetu a nezatazovat zdravé deti/rodiny problémami( NAJ ASI HNED PRI PORODE SA ZBAVIT) Neosklbavat štát o peniaze ktoré by mohol venovať do ich nadaných deti lebo JANKO ma 10% možnosť byť hokejista a ma mu na to predsa štát prispieť.
Trochu od témy ale INKLUZIA nieje len o malých detí ale aj váš rodič po 60ke vie mat zdr.problemi a TAM UZ SA VAM TIEZ NEMUSI PACIT ZE HO SPOLOCNOST POSLE KADE LAHSIE LEBO JE UZ LEN ZATAZ. TAK ISTO JEHO LIECBA.
RAKOVINA/INFARKT to tiež vás vie dostať na OKRAJ spoločnosti. Tiež s vás vie byť troska na vozíčku ktorej treba utierat sliny a meniť plienky.
Inklúzia sa týka všetkých vekových kategórií len žiaľ DETI sú lepšie na reklamu.
Taktiež chcete aj svojho rodiča mat medzi zdravím rovesníkmi a nie zavreteho doma. Tiež nechcete aby naň ukazovali prstom AHA MRZAK.
TIEZ podotknem že velkas časť deti v brusku bola zdravá a len banalita ako ťažký pôrod alebo operácia mandlí vie s dietata spraviť inak obdarene.
Aj blbý zápal pľúc alebo nepozornosť rodiča na ihrisku...ci vodič nedavajuci pozor a zrazí dieťa..... aj takéto prípady urobia s usmievajucich deti ktoré vedeli všetko tak par sekúnd a mate doma 40rocne večne dieťa ktoré je pre SPOLOCNOST PRITAZ.
@tululu V praxi to normálne fungovanie znamená, že človek musí byť schopný na nejakej úrovni komunikovať s inými - neznamená, že musí byť obľúbený, ani že nemôže byť "podivín", ale nemôže sa zosypať, keď naň niekto prehovorí. Musí byť schopný dodržiavať nejaké pravidlá - lebo termíny mu fakt nik nebude presuvať, len preto, lebo sa naň niekto škaredo pozrel. Kolegovia tiež nebudú od nadšenia skákať, keď im stojí práca, lebo čakajú práve na jeho dáta. A musí mať pod rozumnou kontrolou svoju agresivitu, lebo nik mu nebude tolerovať, že rozbíja veci, útočí na kolegov, ani mu nik nebude zabezpečovať špeciálnu vankúšikovú miestnosť, aby si tam v práci mohol vybiť agresivitu po nezdare.
@annm81 ani niektori normotyp. ludia sa nedokazu kontrolovat, a tiez by v praci potrehovali take miestnosti, aby si frustraciu nevybijali na zamestnancoch…a aj vselijake horsie veci sa tu toleruju, tak neviem preco by mal byt taky strasny problem vytvorit pre autistu, ktory proste funguje inak - vhodne podmienky na to, aby dokazal podat vykon.
@zuzuliennka1 nie celkom rozumiem, čo tým chceš povedať. Niekto tu niekde spomínal, že napr. agresivita sa má špeciálne prísne kontrolovať len u detí, ktoré majú určenú diagnózu? Máš niekde v okolí prípady, kedy zamestnávateľ vytvoril špeciálne podmienky pre agresívneho neautistu, ale odmietol to pre agresivneho autistu len z titulu jeho diagnózy?
@annm81 uz som to tu pisala v inej diskusii a tiez tusim tebe. Nie kazdy autista je agresivny. Vlastne ich je ovela menej nez si myslis. A naopak autistov je ovela viac nez si myslis. Kazdy autista sa prejavuje totiz inak. Neexistuju dvaja rovnaki. Ale ked sa na to budu ludia divat ako ty - s predsudkami - ze kazdy s dg. autizmus je agresivny nesamostatny uboziak, tak sa v tomto state fakt nikam nedostaneme. Hlavne nezabudnite pochodovat za prava lgbti. Inakost - aka sa vam hodi.
A vlastne naco tu riesime napr. predsudky voci matkam po materskej? Ved kazda je minim. 3 roky len doma, tak co snou? Aka praca? Kazda by chcela 6h? - zabudni. Ostatni zvladaju 8.. atd atd
@zuzuliennka1 stále nerozumiem. Kde som napísala, alebo len naznačila, že každý autista je agresívny? Tuším treba popracovať na čítaní s porozumením, lebo darmo mi budeš aj 10x niečo písať (nepamätám, či a kedy sme spolu komunikovali), keď vychádzaš z nesprávnych predpokladov.
@annm81 tak podla tejto definicie nefunguje polovica ludi, ktorych poznam normalne :D Malokto vie funkcne a efektivne spracovavat vlastne emocie a nie este kritiku alebo zlyhanie, mat zdravu sebareflexiu je dnes tiez vzacne a napr. prave aspergeri sa denno denne stretavaju s tym, ze chcu presne a jasne dodrziavat pravidla a terminy,ale bezni ludia ich neustale porusuju. O takej verbalne agresivite na pracovisku, mobingu a sikane tiez nemusime rozpravat,ze a kolko z tych ludi, ktori to robia su napr. taki autisti? Vymenovala si ine atributy. Vankusikova miestnost, aby si vybil agresivitu ako si to mierne posmesne nazvala nie su nic ine ako obycajna moznost sa na par minut stiahnut do sukromia, ci tie naj progresivnejsie firmy, ktore zaviedli oddychove miestnosti a fun zony pre svojich uplne beznych zamestnancov na zaklade studii, ktore potvrdzuju, ze toto vie zvysit pohodu a efektivitu na pracovisku su na smiech?
@martinmmartin ja osobne práveže mám pri tej charite iné zmýšlanie, ale tak to môže byť individuálne. Práveže mi je sympatickejšie dať peniaze nejakemu africkému dieťaťu ako na liečbu rakoviny na slovensku.
A je mi jasné, že v dobe kamennej to isto fungovalo inak, to ale podla mňa neznamená, že matka iba posledných 80 rokov nezabije svoje postihnuté dieťa a predtým jej bolo ukradnuté. Že predala novorodenca bez mihnutia oka.
Nemal by nám mal byť potom ukradnutý partner? Keby pravláda zvieracia stránka. Načo máme potom manželstvo? Nemali by sme potom manžela opustiť, keby zistíme, že neplodný? Alebo ak sused začne zarábať viac a má lepšiu genetiku tak si urobiť dieťa s ním? Samozrejme, deje sa to, ľudia podvádzajú, preto dáva aj logiku že si ženy vyberajú starších zabezpečených chlapov a chlapi pekné mladé baby- proste biológia. Ale keby prevláda zvieracia stránka tak sú tieto veci asi v spoločnosti realitou pre väčšinu obyvateľstva. Páriť sa s hocikým hocikedy. Existovala by potom láska? Prečo potom ľúbime manžela aj po 20r manželstva? Iba sa tak zamýšlam. Nemyslím si, že je toto výsada iba posledných 80r. Ale samozrejme dnešná pohodlná doba nám viac umožňuje pozerať sa na seba samého a na naše pocity než iba riešiť prežitie.
A odpovedla som ti tak, lebo asi sa autorka nepýta na inklúziu v dobe kamennej😄 takže som vychádzala z toho, čo je dnes. Ale rozumiem čo chceš povedať, logiku to dáva, len sa na to inak pozerám.
@annm81 hadzes vsetkych do jedneho vreca. v praxi normalne fungovanie pre teba znamena, ze clovek musi byt schopny komunikovat na nejakej urovni, nemoze sa len tak zosypat, lebo nikto mu nebude presuvat terminy,… tvoje slova.
a ono by to chcelo len trochu ine nastavenie, celkove. prisposobit komunikaciu tak, aby to zvladal. dat terminy take, aby to stihol aj on… ale to sa v tejto krajine nenosi.. su zabehane pravidla a vsetky klapky na ociach, lebo takto to tu roky funguje…
firma zavedie 4dnovy pracovny tyzden a uz sa na nu bude ukazovat prstom….
zahranicna firma zavedie oddychove miestnosti - ako benefit! a pre teba je to priam nonsens, ked take nieco ponukne na inej urovni skola, aspergerovi
@tululu 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
@
@777januska777 ja len dufam,zemas guraz a aj dokaz ,ze co tvrdis, sa obhajit v pripade sudneho konia vo veci zaloby na sude.....
@zuzuliennka1 argumetujes uplne od veci.temy.... .. Ale ked uz.. v pripade vedenia auta si musi byt sofer vedomy,ze ked sposbi nehodu, tak za nu zodpoveda. Ci uz fionacne, ci aj vpodbe ter.stihania...... Preto auto ma zakone poistenie a ludia si platia aj platievaju postenie vprpade roznych skodovych udalosti..Takze s apriprvuju na rozne scenare,ktore zivot prinasa? Ty nie?
U planovania rodicovstva si nemozno uzatvorit ziadnu poistku.Ale prave preto treba pocitat s tym,ze sa moze zial stat, ze dieta sa narodi postihnute a tam zodpovedny rodic si uz dopedu vie naplanovat finacnu rezervu,v pripade, de ,ze ju bude potrebovat pre dieta v chorobe ci postihnuti....
@f333 ale ale nejaká si tvrda, takže názor je v poriadku keď je od teba aj tvrdý a za čiarou, ale ak dá niekto tebe nejaký názor už je zle? Už si urazena a ohanaš sa žalobou? Možno by si mala popracovať na tom ako ta dokážu dostať názory neznámeho anonyma. S veľkou pravdepodobnosťou máš nejaký komplex a poukázanie na to ta dostáva do vyvrtky.

@tetapetra aj deti s MR chodia ak sú integrované .