Ako pomôcť blízkemu v ťažkej depresii?
Mam v blizkom okoli osobu v tazkej depresii. Nedokaze uz fungovat,stratila zaujem o vsetko. Pomahame ako sa da. Sme jej podporou. Snazime sa ju tahat von do prirody,vymyslame aktivity. Ma psychiatra,lieky,no zatial nezabera nic. Viem,ze asi potrva este par mesiacov,kym zaberu lieky. No co dovtedy? Chcela by som pocut rady od ludi,ktori si presli tymto peklom,ze co im pomohlo. Ak vam je neprijemne verejne o tom hovorit,kludne napiste spravu. Som diskretna a nedostane sa to von. Len neviem,co je vhodne robit. Ci povzbudzovat alebo len pocuvat alebo nutit toho cloveka rozpravat alebo ja mam rozpravat o hocicom a nech len pocuva. Pomaha,ked cloveka tahame von? Ked ho nutime nieco robit? Samozrejme primerane situacii. Chapem,ze takyto stav vycerpava a vsetku energiu da len do toho,aby vobec clovek vstal z postele. Ale trosku nieco porobit by mal,ci je lepsie len odsychovat? Lebo ked len lezi,neustale dookola ma zle myslienky. Myslim si,ze to chce len cas a pretrpiet,ale ten clovek nema ziadnu nadej,neveri,ze sa to zlepsi. Budem velmi vdacna za kazdu radu a skusenost.
@marca12 to je ešte málo. Trvá to aj 6-8 týždňov kým lieky záberu + psychoterapia, podpora okolia
@lonely66 veľmi sa mýliš
@lonely66 v tom že to vieš ovladat
@lonely66 A ty si sa znížila tak hlboko, že urážaš ľudí s depresiou....napísala som to naschvál, aby si sa spamätala...a ty človeka, ktoré nepoznáš, si opísala ako tu kamaráta autorky. To je vporiadku? Uf, fakt nečakám precitnutie od Teba a slovo "prepáčte"... Proste fakt nevieš byť ticho a neubližovať???????Smutné.
@lonely66 pardon nedá mi nezareagovat, čo he to za prístup? Ma sa spamätať a hotovo a Ked nie tak ho nechať tak ? Véd každý má inú mieru prežívania veci, zato ze vám sa zdá ze toto by mal zvládnuť tak on proste musí a keď nie tak srať naňho? Ja nechápem takých ludi, co akoby určujú kedy a ako dlho smú mat druhí problém akokdby snáď to robili naschvál..potom ze prečo sa ludua hanbia hovoriť o psych problémoch
@lonely66 treba si uvedomiť že depresia je vážne ochorenie.
Vysmievať sa z depresie je ok?Uf....
@marca12 zmeňte jedálniček.. ...prechádzky chôdza.....určite cvičenie keď len na karimatke
Schopnosť prekonať depresiu je veľmi individuálna. Ja som bola v depresii takmer rok, kým som sa odhodlala vyhľadať odbornú pomoc, potom cca rok na liekoch a mne to pomohlo, už vyše 10 rokov som v poriadku a bez liekov. Za mňa ale sama by som sa z toho nedostala. Všetko je o ľuďoch, ktorých máte okolo seba. Na druhej strane mám veľmi blízku osobu s depresiou, napriek tomu ze je dlhé roky na liekoch a po dvoch hospitalizáciach stále nie je na 100% v poriadku a pri najmenšom strese sa jej stav zhoršuje. Musíme si dávať veľký pozor ako s ňou komunikovať aby sme jej sami neublížili.
Oceňujem Vašu snahu a pomoc a určite je to náročné starať sa o človeka v depresii ale pre neho veľmi dôležité. Volať von áno, ale tiež nie nasilu keď je v stave ze sa nevládze ani pohnúť. Vtedy mu radšej doma navarit, upratať, pripadne si s ním pozrieť nejaký film. Naozaj podpora a pochopenie od najbližších je najdôležitejšie, ale niekedy ani to nestačí. Napriek tomu ze som si tým sama prešla, neviem presne popísať ani poradiť, čo presne sa musí v hlave udiať aby sa z toho človek dostal. Jednoznačne však viem, že to nie je vlastná vôľa. Keby sme dokázali liečiť psychické problémy vlastnou vôľou tak by psychiatrické ambulancie neboli plné tak, že sa nedokážete objednať skôr ako o dva mesiace. A určite to nie je tak, že niekto sa drží v takom stave dobrovoľne a nemá vôľu sa z toho dostať.
Držím palce a ďakujem vam za toho človeka za to, že vás má ❤️

@lonely66 citala som vsetky tvoje reakcie. Nemusim byt labilna na to, aby ma rozculilo, ked tu niekto zlahcuje vazny stav psychicky choreho cloveka a dobre ze ho neoznaci za padavku, len preto ze je muz a nie zena. Odporucam ti znova si precitat vsetky svoje prispevky v tejto teme a pochopis, co tym myslim. Adios, nebudem tu uz spamovat autorkin prispevok.