Ako prebieha operácia šedého zákalu?
15. okt 2025
Dobry den, mozete mi prosim povedat ako prebieha operacia sedeho zakalu ? Mam velke obavy hlavne z mojej strany, aby som nahodou necukla okom alebo nieco nepokaslala.
Je to v pohode, nič necítiť. Trvá to chvíľku. Len potom treba dávať pozor, nenaklanat hlavu, nerobiť prudké pohyby, ale to ti iste povedia.
Ako pacient mas pocas operacie jedinu ulohu- pizerat do svetla mikroskopu a nehybat sa.10 -15 minut to vydrzi skoro kazdý.Budes citit dotyky,ale nie bolesť.Netreba stresovat,personal da presné pokyny.Oko je poistené rozvieracom,čiže nejaké žmurkanie vôbec netreba riesiť.

@zuzannnnsag neboj sa, necuknes, daju ti do oka taky kovovy rozvierac, ktory ho udrzi otvorene, a aj ho umrtvia, takze o to, ze by si nim pohla, sa vobec netreba bat. Moja mama bola vlani a tiez sa strasne bala, ale zvladla to v pohode, cele to trva asi 20 minut aj s pripravou, samotny zakrok par minut. Je to neprijemne, ze nieco ti ide do oka, ale kedze je to lokalne umrtvene, tak to vraj neboli. A okom pri tom nepohnes, to maju poistene. Jeden den mala oko zalepene, tak, ako odtial vysla, na druhy den kontrola a odlepili to, kvapkala si asi 5x za den prvy tyzden, potom 3x za den druhy tyzden a tak postupne menej. Drzim palce, zvladnes to