icon

Ako prebieha zotavenie po operácii žlčníkových kameňov?

barb2003
30. júl 2025

Dobrý večer, pred rokom my boli zistené zlčníkové kamene a z nich aj zápal mala som brat antibiotiká no sní tie som neužívala a operáciu som odmietla. Nechodila som na vyšetrenia doslova som sa na to vykašľala prežívala som veľmi ťažké obdobie a bolo my všetko jedno. Pred tromi dňami som dostala po dlhej dobe žlčníkový záchvat mám ich častejšie aj dva krát za deň tlmil bolesť z liekami ale už som sa objednala k lekárke na zajtra a chcem sa dať už aj operovať no mám s toho strach ešte nikdy som v nemocnici nebola zo zdravotných dôvodov a už dupľom nie kvôli operácii mám s toho veľký strach, chcela by som sa spýtať. Ako ste sa cítili po operácii? A aké boli vaše po operačné stavy?

jaskolka
31. júl 2025

@barb2003 ja som mala operáciu presne pred rokom,po roku žlčníkovych záchvatov. Na operáciu ma nemuseli prehovárať,bola som rozhodnutá okamžite. Dali mi termín, urobila som predoperačné vyšetrenia a príjem do nemocnice.Robia to už asi všade laparoskopicky,čiže jazvy máš len 4 maličké a zotavenie je oveľa skôr,ako kedysi,keď boli klasické operácie. Večer už som bola nalačno, ráno poriadne s dezinfekcnym mydlom umyť brucho a pupok (jeden rez je v pupku) ostatné sú na bruchu.Uspali ma ,po operácii som mala vývod,aby sledovali či nekrvaca rana,bola som pár hodín na Jiske,kým mi tiekli infúzie, sledovali tlak a pulz, teplotu,potom mi pomohli vstať,šla som na wc a preložili ma na bežnú izbu.
Ja som nemala nijaké zvlášť problémy,nebolo.mi zle,len som bola strašne hladná😃,ale smiali sa,že to je dobre znamenie,keď sa trávenie rozbehlo. Akurát som cítila taký neprijemny tlak v ramene,a chrbte,to je z plynu, ktorým sa pri operácii pacient nafukne,a musí sa úplne vstrebať. Po operácii som bola asi dva dni ešte v nemocnici,v piatok má operovali,v pondelok som šla domov. Normálne šetrenie,pár dní žlčníkova diéta a po týždni vyberali stehy. O mesiac som už aj zabudla,že som bola na dakej operácii.

akasha18
31. júl 2025

mna operovali v 10/24...mesiac predtym som mala iny zakrok (upchatie zlcovodu zlcnikovym kamenom), takze ti odporucam necakaj na nic, a chod sa co najskor objednat. a teda ja som prisla do nemocky v nedelu, od polnoci na lacno, rano v pondelok som bola asi druha na programe, predtym ti daju este tzv "naladovku"...a ides...mam ako pise vyssie holka 4 mini jazvicky (samozrejme ta upozornia, ze ak by bolo treba pocas operacie ta otvorit, tak ta otvoria). zobudila som sa asi okolo 13-14tej na JISke, kde som bola uz pri vedomi az do dalsieho dna - do utorka. To ma potom rano prelozili na izbu, dosla rehabilitacna sestra ma postavit a pomalicky som sa tam suchtala a chodila. mala som aj dren. v stredu rano mi ho vybrali a prepustili domov. rekonvalescencia prebiehala rychlo, prve dva dni som viac menej lezala ale len preto nech sa nenamaham, bezne cinnosti ako wc, jedlo a tak som dokazala robit. cez vikend som sa uz bola normalne aj prejst okolo panelaku. a do mesiaca som tiez presne nevedela ze nejaka operacia bola. len teda samozrejme musis sa setrit, je to predsa len operacia, nedvihat tazke veci a nenamahat sa nejaku dobu. a este dodam, z narkozy mi nebolo nic, znasala som ju dobre.

siska53
31. júl 2025

@barb2003 Mne robili laparoskopicky naraz aj s pruhom. Po dvoch sekciach toto bolo nic. Nemala som ani nejake velke bolesti. Nastastie aj so stravou som sa do mesiaca vratila do normalu ( dojcila som dieta vtedy este).