Ako prekonať strach zo zubárskeho ošetrenia?
ahojte maminy
už to su dva tri roky co odkladam termin u zubara. mala som dlho dobru zubarku pri ktorej som sa prestala bat. potom odisla a prisla tam ina, zvysovala na mna hlas - za to ze ma napina... mam zial velmi silny daviaci reflex. od vtedy som u nej nebola. uz mesiace sa odhodlavam, objednala som sa ku inej - bola som nej, bola mila, urobila mi len preventivku a cakaju ma opravy zubov, vymena plomb, mozno jedno endo osetrenie. viem, ze na bolest si mozem dat injekciu, no bojim sa opat toho daviaceho reflexu, kedze ide o zadne zuby... ako prekonat strach ? uz som raz ten termin zrusila, strach ma premohol.. od vtedy ubehli dva mesiace, objednala som sa znovu, termin mam o tyzden, no uz teraz stresujem a zas mam chut to zrusit :( normalne by som si radsej dala tie zuby povytrhvat ako sediet hodiny v kresle a trpiet ten daviaci reflex, respektive snazit sa ho ovladnut....
prosim, ako sa mam prekonat ?
bojim sa osetrenia v lahu, ked mi bude zatekat ta voda a sliny do hrdla, z toho ma vzdy hrozne napina.... chcela som v cellkovej narkoze, ale povedala ze to skusime najprv takto :(
Nájdi si zubára, ktorý vieš pracovať s pacientami s daviacim reflexom a máš problém vyriešený. Dobrý zubár dáva injekciu automaticky. Bolesti sa báť nemusíš.
Ja by som isla, ved to mozete pekne opichnut a potom robit pauzy. Moj vzdy odvrta a pauza na predychanie, alebo aj medzi
Najdi si noveho zubara. Takeho co ta bude hyckat ako vo vaticke. Tym nevadi nic a ide im o maximalny komfort pacienta. Vzdy najdu cestu. Toto co opisujes za to nestoji..
@kiki68 mýliš sa, ešte stále je viac zubárov, ktorý pracujú sami na seba, v jednej miestnosti, so základným vybavením. Ma veľa pacientov a nemá čas sa s každým vybavovať. Tiež ďalšie vzdelávanie a prístup ide bokom. Zubar u ktorého stojí plomba 50 eur namiesto 100 eur, vždy bude mať pacientov a hladom nezomrie aj keď bude mať nevhodné správanie. Na MK tu vidíme často, že prístup, čas a kvalita u zubárov ešte chýba.
Zubne osetrenia sa robia po leziacky? Take som teda este nevidela :D
@gemerka17 tak neviem, takych s 50 eur plombou son nevidela asi 20 rokov. Ale tak niekde na dedine ano, v meste mas vela klinik a ti musia drzat uroven. Inak pacient zdrhne prec. Ja by som asi ani k takemu, co nema lepsie vybavenie nemohla ist, co by tam s tym robil… po takej zubarke som platila prave tisice eur za prerabku tej dopatlanej prace. A k tomu traumu z toho, ze odmietala pichnut anestezu. Nastastie za poslednych x rokov sa mi uz toto nestalo. Inak by som isla prec a nech si nechaju ich plomby za par eur
@vanilkovazmrzka No ked robia hore a vzadu tak ano, ides skoro do lahu, niekedy az do zaklonu. Ale da sa to prezit, ved to vsetko odsavaju. Malemu robili minuly tyzden stolicky hore, mal mini kaz a zaliat ich pekne. No museli sme prave v lahu, tri okolo neho skakali. Predsalen 4,5 rocne dieta. Ja som mu bola za hlavou a hladkala ho. Ale zmakol to
@kiki68 fuha tak mam niekolko hornych zubov prevrtanych ale vsetko max v polo-sede, ten zaklon si neviem ani predstavit 🙂 ale ked vravis ze sa to tak robi tak sa to teda asi tak zvykne
@vanilkovazmrzka asi zalezi ake mas velke usta, nas ma ako ja a muz ( mala celust a vela zubov), inak sa tam nedostali a to pri 4,5 rocnom, no co si budeme hovorit. Najpv sme 10 min trenovali len tu polohu. Potom sme nieco skusili robit. Potom pauza a takto dalej
@vanilkovazmrzka ale robia. Pre pohodlie zubarov aby si nenicili chrbtice v predklone. A aj pre pohodlie pacienta. Mladi zubari robia vacsinu ukonov v lahu
@kiki68 v meste je veľa klinik a taktiež aj vela zubárov na poliklinikach. Čiže stále väčšia časť ľudí chodia k takýmto zubarom, kde ešte to vybavenie, vedomosti a prístup chýba. Podľa popisu autorky tiež asi bude chodiť k takejto zubarke. Však vidíme tu na MK ako sa pravidelne sťažujú, že majú zle urobenu endodonciu, lebo bola urobená bez techniky a majú problémy a bolesti.
Povedz zubarke o svojom strachu a opýtaj sa na kofferdam. Je to tenká blana, ktorá sa napína v ústach, vonku je iba ošetrovaný zub. Žiadna voda ti cez to nemôže stekať do hrdla
@kiki68 no jasne dieta je samostatna kategoria :D ja som to brala cisto z dospelackeho pohladu. Coskoro ma cakaju 2 zakroky tak uvidime ako sa na mne vyburia 😂
@vanilkovazmrzka ako na mne robili uz co to a ta poloha bola dobra aj v tehu 😀

Veď nemusíš ležať, dá sa posediacky. V minulosti sa nikdy nelezalo v kresle, to až teraz, posledné roky. Neboj sa, je to len v hlave.