icon

Ako prekonať strach zo zubárskeho ošetrenia?

8. feb 2025

ahojte maminy
už to su dva tri roky co odkladam termin u zubara. mala som dlho dobru zubarku pri ktorej som sa prestala bat. potom odisla a prisla tam ina, zvysovala na mna hlas - za to ze ma napina... mam zial velmi silny daviaci reflex. od vtedy som u nej nebola. uz mesiace sa odhodlavam, objednala som sa ku inej - bola som nej, bola mila, urobila mi len preventivku a cakaju ma opravy zubov, vymena plomb, mozno jedno endo osetrenie. viem, ze na bolest si mozem dat injekciu, no bojim sa opat toho daviaceho reflexu, kedze ide o zadne zuby... ako prekonat strach ? uz som raz ten termin zrusila, strach ma premohol.. od vtedy ubehli dva mesiace, objednala som sa znovu, termin mam o tyzden, no uz teraz stresujem a zas mam chut to zrusit :( normalne by som si radsej dala tie zuby povytrhvat ako sediet hodiny v kresle a trpiet ten daviaci reflex, respektive snazit sa ho ovladnut....
prosim, ako sa mam prekonat ?
bojim sa osetrenia v lahu, ked mi bude zatekat ta voda a sliny do hrdla, z toho ma vzdy hrozne napina.... chcela som v cellkovej narkoze, ale povedala ze to skusime najprv takto :(

lukbe
8. feb 2025

Veď nemusíš ležať, dá sa posediacky. V minulosti sa nikdy nelezalo v kresle, to až teraz, posledné roky. Neboj sa, je to len v hlave.

gemerka17
8. feb 2025

Nájdi si zubára, ktorý vieš pracovať s pacientami s daviacim reflexom a máš problém vyriešený. Dobrý zubár dáva injekciu automaticky. Bolesti sa báť nemusíš.

kiki68
8. feb 2025

Ja by som isla, ved to mozete pekne opichnut a potom robit pauzy. Moj vzdy odvrta a pauza na predychanie, alebo aj medzi

kiki68
8. feb 2025

@gemerka17 Podla mna kazdy sikovny zubar uz dnes vie ako na tychto pacientov. Zubarina je draha a klient, co je spokojny a vracia sa je dolezity. Aspon to je moj dojem za posledne roky. Ked som bola dieta, bol iny pristup ako dnes

basulaak
8. feb 2025

Najdi si noveho zubara. Takeho co ta bude hyckat ako vo vaticke. Tym nevadi nic a ide im o maximalny komfort pacienta. Vzdy najdu cestu. Toto co opisujes za to nestoji..

gemerka17
8. feb 2025

@kiki68 mýliš sa, ešte stále je viac zubárov, ktorý pracujú sami na seba, v jednej miestnosti, so základným vybavením. Ma veľa pacientov a nemá čas sa s každým vybavovať. Tiež ďalšie vzdelávanie a prístup ide bokom. Zubar u ktorého stojí plomba 50 eur namiesto 100 eur, vždy bude mať pacientov a hladom nezomrie aj keď bude mať nevhodné správanie. Na MK tu vidíme často, že prístup, čas a kvalita u zubárov ešte chýba.

vanilkovazmrzka
8. feb 2025

Zubne osetrenia sa robia po leziacky? Take som teda este nevidela :D

kiki68
8. feb 2025

@gemerka17 tak neviem, takych s 50 eur plombou son nevidela asi 20 rokov. Ale tak niekde na dedine ano, v meste mas vela klinik a ti musia drzat uroven. Inak pacient zdrhne prec. Ja by som asi ani k takemu, co nema lepsie vybavenie nemohla ist, co by tam s tym robil… po takej zubarke som platila prave tisice eur za prerabku tej dopatlanej prace. A k tomu traumu z toho, ze odmietala pichnut anestezu. Nastastie za poslednych x rokov sa mi uz toto nestalo. Inak by som isla prec a nech si nechaju ich plomby za par eur

kiki68
8. feb 2025

@vanilkovazmrzka No ked robia hore a vzadu tak ano, ides skoro do lahu, niekedy az do zaklonu. Ale da sa to prezit, ved to vsetko odsavaju. Malemu robili minuly tyzden stolicky hore, mal mini kaz a zaliat ich pekne. No museli sme prave v lahu, tri okolo neho skakali. Predsalen 4,5 rocne dieta. Ja som mu bola za hlavou a hladkala ho. Ale zmakol to

vanilkovazmrzka
8. feb 2025

@kiki68 fuha tak mam niekolko hornych zubov prevrtanych ale vsetko max v polo-sede, ten zaklon si neviem ani predstavit 🙂 ale ked vravis ze sa to tak robi tak sa to teda asi tak zvykne

kiki68
8. feb 2025

@vanilkovazmrzka asi zalezi ake mas velke usta, nas ma ako ja a muz ( mala celust a vela zubov), inak sa tam nedostali a to pri 4,5 rocnom, no co si budeme hovorit. Najpv sme 10 min trenovali len tu polohu. Potom sme nieco skusili robit. Potom pauza a takto dalej

viestta
8. feb 2025

@vanilkovazmrzka ale robia. Pre pohodlie zubarov aby si nenicili chrbtice v predklone. A aj pre pohodlie pacienta. Mladi zubari robia vacsinu ukonov v lahu

gemerka17
8. feb 2025

@kiki68 v meste je veľa klinik a taktiež aj vela zubárov na poliklinikach. Čiže stále väčšia časť ľudí chodia k takýmto zubarom, kde ešte to vybavenie, vedomosti a prístup chýba. Podľa popisu autorky tiež asi bude chodiť k takejto zubarke. Však vidíme tu na MK ako sa pravidelne sťažujú, že majú zle urobenu endodonciu, lebo bola urobená bez techniky a majú problémy a bolesti.

patus_2
8. feb 2025

Povedz zubarke o svojom strachu a opýtaj sa na kofferdam. Je to tenká blana, ktorá sa napína v ústach, vonku je iba ošetrovaný zub. Žiadna voda ti cez to nemôže stekať do hrdla

vanilkovazmrzka
8. feb 2025

@kiki68 no jasne dieta je samostatna kategoria :D ja som to brala cisto z dospelackeho pohladu. Coskoro ma cakaju 2 zakroky tak uvidime ako sa na mne vyburia 😂

kiki68
8. feb 2025

@vanilkovazmrzka ako na mne robili uz co to a ta poloha bola dobra aj v tehu 😀