icon

Ako riešiť ADHD u dospelých?

derdia
5. feb 2025

Ahojte hladam info, kde sa da riesit ked mam podozreniena ADHD u dospeleho cloveka? Vie niekto poradit, ako postupovat.?dakujem😊

Strana
z2
any_soj
5. feb 2025

@derdia ahoj. Úžasná FB skupina https://www.facebook.com/groups/zivot.s.adhd/?r...
Admin je psychológ a sám má ADHD. Tam ak prejdeš staršie príspevky, nájdeš kopu dospelých, čo to v dospelosti začali riešiť.
Inak môj manžel má tiež, resp. asi skôr ADD. Tiež zatiaľ nediagnostikované.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
samik88
5. feb 2025

@any_soj Ahoj a ako na to prišiel? Ide to riešiť?

any_soj
5. feb 2025

@lonely66 u nás to bolo o tom, že sme to začali riešiť u syna, tam to je očividné. A čím viac som o tom čítala, a videla na ňom, tým viac mi dochádzalo, že manzelove rôzne črty a následne správanie sú vlastne o tom istom. Hovorili sme o tom, tiež to tak vníma, aj spätne do minulosti, len vtedy to nikto neriešil a tak si títo ľudia museli sami nájsť rôzne mechanizmy, ako to zvládať. Niektorí viac iní menej úspešne. Ale stojí ich to obrovské množstvo energie, aby mohli normálne fungovať.
A teda u nás potom sme začali mať pocit, že aj iní ľudia z rodiny - že je to proste genetika u nich - a následne nám sám potvrdil jeden z nich, že začal mať na to podozrenie, šiel k psychiatrovi, dostal na to lieky a je uuuplne inde ako bol predtým. Že jednoducho normálne fungovanie ho nestojí také množstvo energie, že úplne v pohode dokáže naplánovať, začať a aj ukončiť činnosť, atď...

any_soj
5. feb 2025

@samik88 viď môj koment vyššie. On rieši depresiu už 12 rokov (akútnu fázu mal len jednu dávno, odvtedy len prevencia), ale jeho psychiater je z tých, čo "neveria" na ADHD u dospelých. Ide to riešiť - dostali sme radu, ktorí doktori z okolia sú otvorení tejto téme.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
5. feb 2025

@lonely66 roztriestenost mysle, problem casoveho manazmentu, problem s organizaciou prace, problemy so sustredenim, nedokoncovanie prace a nasledne prechadzanie k inej praci, depresia - toto je ADD u dospelych, napr.

biba_18
5. feb 2025

@lonely66 prejavuje sa to presne ako u detí ... a dospelí to nemajú zrazu, majú to od detstva, ale nikto to vtedy neriešil - a rieši to až dospelý sám...

belasy_motylik
5. feb 2025

@lonely66 na ADHD/ADD sú už pomerne jasné určujúce pravidlá, ako píšu kočky vyššie a kedysi sa to nediagnostikovalo, keďže sa o tom ako o diagnóze nevedelo. Ešte donedávna sa napríklad verilo tomu, že je to diagnóza z ktorej sa v dospelosti zázračne vyrastie a mnohí ľudia doteraz neveria že takáto diagnóza vôbec objektívne existuje.

any_soj
5. feb 2025

@lonely66 chceš vonkajšie prejavy, teda to, čo vidno, alebo vnútorné, to ako sa daný človek cíti?
Jedna zo základných vecí je, že chýba alebo je oslabený nazvime to vnútorný vrátnik, ktorý bežne u ľudí určuje, ktorý podnet pustí do mozgu a v akej intenzite. Preto človek s poruchou pozornosti môže rovnako intenzívne vnímať to, čo mu niekto rozpráva a zároveň aj rozhovor iných ľudí kus ďalej, auto, čo práve prechádza okolo, kvapkajúci kohútik.... A doslova akoby to bolo všetko rovnako nahlas, že proste mozog to nespracuje ako "toto si odfiltrujem, to je teraz nepodstatné". Výsledkom je neustála zahltenosť, prestimulovanosť zmyslov, čo samé o sebe je vyčerpávajúce. Keď sa k tomu pridá, že sa človek musí snažiť s tým nejako vyrovnať a fungovať, stojí ho to veľké množstvo energie, čo ešte zväčšuje vyčerpanosť. Naproti tomu keď sa dajú lieky, majú ľudia skúsenosť, že odrazu bez námahy dokážu zacieliť pozornosť na to, čo je v tej chvíli dôležité. A tým pádom dokážu byť oveľa produktívnejší.

ace123
5. feb 2025

@derdia skor ako zacnes so sebadiagnostikou tak prestan pouzivat socialne siete a scrollovat reelsy a mozno zistis ze tvoja dlzka sustredenia sa zazracne predlzi uplne sama. Myslela som si ze mam poruchu pozornosti ale kto by nemal ked momentalne ta socialne siete nastavia na dopaminovu zavislost a max dlzka pozornosti je 90 s.

any_soj
5. feb 2025

@ace123 súhlasím, že to, čo opisuješ, výrazne prispieva k zhoršeniu pozornosti aj u ľudí, čo inak nemajú problém. Ale ľudia, čo riešia diagnostiku ADHD v dospelosti - tam je to o tom, že si uvedomia, že aha, tak toto bolo so mnou celý život iné, čudné! Že to proste zapadne a začne dávať zmysel, keď sa hoci len dopocuju, že také niečo je a ako sa prejavuje. Že to vnímali na sebe dávno pred sociálnymi sieťami.

ace123
5. feb 2025

@any_soj to uz je na posudeni odbornika, ale ked som si citala tie priznaky tiez som sa v nich nasla a to adhd nemam. Ja mam dopaminovu zavislost a tu som si vybudovala sama. Ako dieta som nemala problem sa ucit, teraz uz mam lebo mi to neda ten dopaminovy kick co ti teraz dava vsetko okolo ako socialne siete, potom pozeranie serialov jeden za druhym alias bingewatching. Logicky ked si mam pozriet kurz 2 hod. tak realne mi to trva 4 lebo tak casto odbehujem od toho. Nas mozog sa potrebuje doslova nudit aby bol schopny sa dlhsie sustredit a momentalne ten mozog nenechame vypnut ani na polhodinu nicnerobenim. Ale samozrejme verim ze su aj ludia co to realne maju ale povedala by som ze niektori si to aj namyslaju

biba_18
6. feb 2025

@ace123 ale no taak…

samik88
6. feb 2025

@any_soj ja súhlasím s tebou ,všetko sedí až na tú dedičnosť. Teta aspoň ja mám pocit, že toto nikto iný v rodine nemá. Takže dá sa nájsť psychiater ,ktorý to rieši a predpíše lieky na to? To som nevedela. A ako sa to vlastne diagnostikuje? Lebo ono je to presne ako píšeš,že sa to odohráva vnútri človeka ,v hlave a ostatní to nevidia alebo nechápu prečo sa nedokážem sústrediť,atď. Ale píšeš,že to má aj tvoj syn,takže je dosť možné,že to zdedia aj moji synovia 😏.

janka_266
6. feb 2025

@ace123 súhlasím, odkedy som bola na materskej a mala viac času na fb, ig, či seriály ide to so sústredenosťou dole vodou, robím zrazu 10 vecí naraz a je úplne vyčerpávajúce sa donútiť sústrediť sa na jednu vec. základ je nezačínať ráno na telefóne, čo je niekedy ťažké :D

biba_18
6. feb 2025

@samik88 ja z mojej skúsenosti by som netvrdila že to dedičné nie je - z maminej strany sme to mali všetky decká (niekto viac, niekto menej) a má to aj môj syn ...

samik88
6. feb 2025

@biba_18 Tak je pravda,že ľudia dakedy nepoznali tieto diagnózy a tak ani nevedeli o tom,že ich majú. Ja som si to už ako dieťa uvedomovala ,sledovala som druhé deti,či to tiež tak majú. Rodičia nikdy nič neriešili. Moja mama ma aj teraz vysmeje keď jej poviem,že pravdepodobne mám ADD. Skôr je toho názoru,že ľudia sa nedokážu tak sústrediť kvôli tv,mobilom,atď. Lenže ja keď som bola dieťa ešte sme mali tlačítkové telefóny a ani počítače nemala každá rodina. A ako ste to riešili so synom? Berie dáke lieky? Kedy ste si to všimli? Môj má 3,5.

derdia
autor
6. feb 2025

@lonely66 clovek zije. A mysli si, ze vsetko je tak ako ma byt. Ma oroblemy, so vztahmi, naor nepamata si veci, neustale myslirnky v hlave, nrma energiu, je vycerpany, nevie sa sustredit... A ak tak ho to stoji obrovske usilie a energiu... Stale ma pocit, ako by vsetko slo prilis rychlo. Nevie pozerat len tv... Musi byt pri tom na mobile, odbiehat, upratovat, telefonovat. Zacne robit kopec cinnosti naraz. Lebo ide napr ustlat, ale zbada, zr je sucha kvetina, tak ide ore vodu, ale pride do kuchyne a tam je riad, tak zacne umyvat... A tak.
Mna to dohnalo az k depresii a uzkosti.cely zivot sommala problem byt v tichu sama so sebou. Lebo mi hlava isla na plne obratky az to ptislo k tomu, ze sa n3dala vypnut vobec... Proste stale mi sli myslirnky. Teraz uzivam AD a v hlave mam konecne ticho. Ticho bez ktoreho uhz neviem zit. Ani den. Neviem proste fungovat v tom neustalom chaose.
Ja mam 36 a volakedy nebola taka diagnostika ako teraz. Napr nemam ziadne spomirnky zo skolly. Len par utrzkov. Lebo som bola stale rozbehana kade tade.

derdia
autor
6. feb 2025

@any_soj inak uzasne pises, vidim ze to mas prestudovane. A inak presne to sedi na mna. A ano mala som to cely zivot. Len som nevedela. Lebo z detsva som vyrastla ale preslo do vnutorneho orejavu uplnrho zufalstva v hlave.

derdia
autor
6. feb 2025

@samik88 najhorsie je ze si orestav si ze si ako keby v neustalom hluku. Lebo ho mas v hlave. Proste stale ss toci. Nezastavi sa. Neistale prichadzaju nove a nove vnemy a ty si uz zo vsetkeho tak unavrna lebo nechapes a tak ochoreis az na depresiu. Ja som sa zdiagnostikovala sama. Lebo vsetko to na mna sedi.

biba_18
6. feb 2025

@samik88 keďže ja sama mám add, môj brat má adhd plus kopec porúch učenia, som od narodenia videla že syn sa prejavuje ako môj brat - takže sme to riešili v podstate od mala, aj keď sme neriešili adhd alebo add, ale prejavy. v škole v prvom ročníku sa potvrdila diagnóza. lieky nebral, odmietla som, platili sme mu terapie na neurofeedback a chodil do cppap k školskému psychológovi aj k špeciálnej pedagogičke. integrovať som ho nechcela, ale mal úľavy pri písaní diktátov... deťom odborné vedenie a podpora veľmi pomáha, synovi pomohol aj ten neurofeedback, dosť výrazne ...

derdia
autor
6. feb 2025

@ace123 ja nemam ziadne socialne siete. Len sem chodim a to sem tam. Mam dve deti, manzela, velky dom, pracu, zivoty druhych ma nazuajimaju takze nikoho nesledujem. Vecer citam a hlavne nrmam vsetko co pisu na nete. Ale toto ked som zistila pochopila som cely svoj zivot...

biba_18
6. feb 2025

@derdia to že niekto nemá diagnostikovanú chorobu alebo poruchu neznamená že ňou netrpí ... mňa tak vedia vytočiť tie kecy že adhd alebo add neexistujú a sú to len výmysly - najlepšie že to sú výmysly matiek, ktoré majú nevychované deti! kks, by som im s radosťou zverila také adhd dieťa na deň ...

samik88
6. feb 2025

@biba_18 no presne aj moji rodičia sú toho názoru,že ADHD je vymyslená diagnóza pre neposlušné deti.
A ako riešiš ty svoje ADD? Mám si hľadať nejakého psychiatra alebo je to tak ,že na Slovensku dospelých skôr neriešia, iba deti?

samik88
6. feb 2025

@derdia áno presne tak to mám aj ja ako píšes,len ja som to nedávno pochopila tu na MK keď to tu ženy rozoberali. Veľa toho čo si popísala sedí aj na mňa akurát bez tej hyperaktivity. Čo je to to AD? Bola si aj u psychiatra?

biba_18
6. feb 2025

@samik88 ja moje add neriešim nijak zvlášť. pracujem so sebou od mladosti, takže viem zvládať svoju nepozornosť a multitasking (aj keď čím som staršia tým skôr mi veci vyfučia z hlavy), ale zistila som že mi pomáha veci si zapisovať - teda všetko čo mi treba robiť si píšem - doslova všetko. a dospelých riešia tiež, psychológ aj psychiater...

samik88
6. feb 2025

@biba_18 Áno musím si aj ja často zapisovať veci lebo rýchlo zabúdam. Samozrejme tiež som sa s tým naučila žiť lebo som nemala na výber ,ale je to dosť vyčerpávajúce. Mám rada spoločnosť a ľudí ale vždy potrebujem potom veľa oddychovať a hlavne ticho ,kľud. Som introvert a určite to s tým ADD súvisí. Najťažšie to bolo keď som chodila do školy ,nevedela som ani prednášať,vždy som mala radšej písomné skúšky ako ústne. Ak by to zdedili moje deti tak nechcem aby mali takéto problémy, ak sa tomu dá nejako predísť .

biba_18
6. feb 2025

@samik88 moje dieťa je add a je povedzme ambivert, z interakcie s ľuďmi je unavený, to je pravda ale ľahko sa skamaráti. dá sa tomu predísť tak, že to treba podchytiť čím skôr a naučiť sa s tým pracovať ako rodič a naučiť to manažovať aj samotné dieťa ...

Strana
z2