Ako riešiť opakujúce sa problémy s dutinami?
Celé leto je pokoj ale okamžite keď príde jeseň a teplota klesne pod 10 stupňov von a začne sa kúriť je to späť. Doma máme okolo 23-24 stupňov a mám pustený zvlhčovač a okolo 50 - 60 vlhkosť. Od júna do októbra som zdravý. Opakuje sa to už pravidelne každú zimu.
Nonstop mám problém s dutinami. Bolesť čela. Zhoršené viac rozmazané videnie. Som menej výkonny, nevládzem športovať. Boli ma na čele nad obočím jeden bod a keď si ho masírujem tak tak praská. Často to spustí šport keď si idem von zabehať. Aj keď aktívne športujem celé leto a nič. Akoby ten vzduch alebo neviem lebo 10 stupňov mi nepríde až tak málo a hneď pár dní po behu je zle.
Potom cítim takú vnútornú teplotu pár dní.
Vždy si dám oddych pár dní, vylezim je mi lepšie, a potom sa to vráti a tak až do jari.
Každý deň beriem zenaro na alergiu na roztoče.
Kúpil som konvicku na výplach nosa ale veľa ľudí píše že im škodí tak som nemal odvahu ju použiť a ani neviem aký roztok by sa mi hodil.
Lekárka mi len dala niečo na imunitu ale nejak to nepomohlo. Veľmi to neriešila, urobila výter ale bol negatívny a viac to neriešila.
Je to otravné a rád by som to vyriešil. Nie je nejaký sprej ktorý rieši opuch a tieto problémy a nie je návykový a môže sa brať stále? Čo vám pomáha? Čítam že veľa ľudí rieši operáciu prepážky ale že to veľmi bolí a nie každému pomohlo. Neviem či mám s tým problém aj ja ale dýcham normálne a strieda sa mi raz dýcham cez pravú potom cez ľavu dierku lepšie a jedna je taká akoby menej priechodná. Strieda sa to. Keď si ale posvietim do nosa vidím že nie sú dierky rovnako veľké vo vnútri.
Čo vám pomohlo máte niekto rovnaký problém? Skúšam teraz si striekať sprej morskú vodu denne do nosa a nahrávať dutiny pomocou vyhrievacieho vankúša.
Skús dlhodobo Sinupret. Ten je super na uvoľnenie dutín. No a s tou konvickou neviem. U nás tie preplachy zaberajú super. Slanou vodou. Ale už keď nič nevychádza z dutín tak nepreplachujeme.
@martinka13 a ako sa pripravuje voda presne ? Akú kúpiť ako zohrievať?
Ahoj..ja som tiež alergik a ako píšeš, tiež mávam cca od toho októbra do toho apríla problémy, že furt cítim dutiny, ale teda často mávam z toho aj bolesti hrdla a kašeľ ☹ ja si dutiny preplachujem každý deň a mám Clin sin roztok aj tú nádobku k tomu alebo si preplachujem morskou vodou, ktorú som si doniesla od mora..od alergologičky mám Nasonex - je to sprej do nosa, síce je kortikoidný, ale cítim že mi pomáha, plus som si dala ešte v lete vziať krv a zistila mi mierne oslabenú imunitu, tak mi nasadila teraz imunor, uvidím ako mi bude..lebo teda ja každý mesiac či 2 som mávala sople, husté, žlté takže alergia to nebola..a takisto mám aj 8 ročnú dcéru, tá je alergická na roztoče a tej tiež každý večer preplachujem nos, keďže bacile sa ti držia na sliznici nosa a ona keď je v kolektíve, tak tiež to nie je bohviečo..
@domino25 orl vysetrenie ak si ho neabsolvoval
mas doma prekurene. ja mam tiez problemy s dutinami a najhorsie je pre mna ked ma ofukne. vtedy citim podobne ako ty tie dutiny. pri prechadzkach musim mat celenku alebo ciapku. mne pomaha neinvazivna masaz podla ajurvedy
https://www.youtube.com/watch?v=7WNlBWhch1gpred tym si silno naolejujem tvar. vyplach kanvickou je fajn, v obale je aj navod na pripravu roztoku (prevarit vodu, nasypat sol, vychladnut a ides).
Výplachy nosa su to najlepšie čo môžeš pre seba ako alergika a človeka so slabšou imunitou urobiť. To je podľa mňa No. 1 v prevencii. Ďalej odporúčam na jeseň užívať zinok, vitamin c a betaglukany pripadne orálne probiotiká (bactoral, bacentos a pod). Ale toto by som zaraďovala len v prípade, že vyplachy nebudú mať žiadaný účinok. Alergici maju imunitu zníženú a niektorí si proste musia dopomôcť. Pracujem v lekárni a som nonstop s infekčnými ľuďmi v kontakte. Aj keď sa snažíme chrániť, nedá sa tomu vyhnúť úplne takže nejaké zlepšovaky som musela zaradiť.
Sinuoret je fajn, ale určite nie na dlhodobé užívanie.
Čo sa týka tej konvičky, tak buď si kúpiť vincentku nasalis, alebo pripraviť obyčajný soľný roztok z prevarenej vody a soli. Pri konvičke je väčšinou odmerka na tu soľ aby si pripravil správny pomer vody a soli (0,9%). Netreba sa toho báť. Zo začiatku to nie je príjemne ale rýchlo si na to zvyknes a každý alergológ a orl nejakú formu vyplachov odporúča. Ak nezvladnes konvičku tak aspoň morskú vodu. Ale mne osobne je konvička príjemnejšia. Zvládne to moje 5 ročne dieťa, tak snáď aj dospelý človek.
Výplachy nosa su to najlepšie čo môžeš pre seba ako alergika a človeka so slabšou imunitou urobiť. To je podľa mňa No. 1 v prevencii. Ďalej odporúčam na jeseň užívať zinok, vitamin c a betaglukany pripadne orálne probiotiká (bactoral, bacentos a pod). Ale toto by som zaraďovala len v prípade, že vyplachy nebudú mať žiadaný účinok. Alergici maju imunitu zníženú a niektorí si proste musia dopomôcť. Pracujem v lekárni a som nonstop s infekčnými ľuďmi v kontakte. Aj keď sa snažíme chrániť, nedá sa tomu vyhnúť úplne takže nejaké zlepšovaky som musela zaradiť.
Čo sa týka tej konvičky, tak buď si kúpiť vincentku nasalis, alebo pripraviť obyčajný soľný roztok z prevarenej vody a soli. Pri konvičke je väčšinou odmerka na tu soľ aby si pripravil správny pomer vody a soli (0,9%). Netreba sa toho báť. Zo začiatku to nie je príjemne ale rýchlo si na to zvyknes a každý alergológ a orl nejakú formu vyplachov odporúča. Ak nezvladnes konvičku tak aspoň morskú vodu. Ale mne osobne je konvička príjemnejšia. Zvládne to moje 5 ročne dieťa, tak snáď aj dospelý človek.
@lavender94 ahoj mám všetko doma len ešte som nemal odvahu to skúsiť. Tu vincentku nasalis zmiešať s vodou ktorú prevarím v konvici? Potom dať teplomer čakať kým nebude mať 37 stupňov?
@lavender94 ahoj mám všetko doma len ešte som nemal odvahu to skúsiť. Tu vincentku nasalis zmiešať s vodou ktorú prevarím v konvici? Potom dať teplomer čakať kým nebude mať 37 stupňov?
@domino25 áno na obale je návod koľko vody koľko koncentratu. Nemusí to byt presne 37 stupňov, napríklad pred mňa to je uz moc teple nie je mi to príjemne ale ako taky východiskový bod to môžeš odmerať. Alebo aby si nemusel dlho čakať tak vezmi kojenecku vodu a na par sekúnd to ohrej v mikrovlnke. Časom to už nebudes musieť ani merať teplomerom ale od oka to zvládneš.
@domino25 mne vincentka napr vadila lebo je akoby bublinkava, aspon tak som to ja citila. slana voda mi nevadi, ja si nemeriam teplotu tej vody, v ustave respiracnych chorob nam vraveli ze izbova teplota a voda skladovana v skle. Tam najskor odporucali nahriat dutiny cervenym svetlom ak mas lampu, potom jemna masaz a az potom ten vyplach.
@martinka13 a ako sa pripravuje voda presne ? Akú kúpiť ako zohrievať?
@domino25 teplú vodu (ja miešam studenú z kohútika s prevarenou, alebo dám z kávovaru a zriedim so studenou). Tak aby mala príjemnú teplotu. Miešam s morskou soľou. Zas aby to bolo v pohode a veľmi neštipalo. Deťom tak pol kávovej lyžičky do konvičky. Vždy skúsim aj teplotu aj slanosť .
@domino25 teplú vodu (ja miešam studenú z kohútika s prevarenou, alebo dám z kávovaru a zriedim so studenou). Tak aby mala príjemnú teplotu. Miešam s morskou soľou. Zas aby to bolo v pohode a veľmi neštipalo. Deťom tak pol kávovej lyžičky do konvičky. Vždy skúsim aj teplotu aj slanosť .
@martinka13 čo viem priamo z vodovodu nemôže byť kvôli amébam
@domino25 na drobno nakrájaj strúčik cesnaku, daj ho do sitka a nechaj odstáť 15 minút. Potom prelej cez to prevarenú vodu do šálky (nelúhovať cesnak vo vode, len preliať), nechaj vodu vychladnúť a prepláchni si s tým nos.
@lavender94 ako sa spravne vyplachuje nos?
pocula som, ze to robia zacinajuce ucitelky...ale ci to pomaha naozaj...
@martinka13 čo viem priamo z vodovodu nemôže byť kvôli amébam
@domino25 studena z vodovodu moze byt (ameby su v teplej), prevaris ju, nalejes do odmerky a nechas vychladnut na priblizne pozadovanu teplotu. Pridas sol, nalejes do konvicky a vyplachnes. Pozri si na youtube video tutorial ako sa nos spravne vyplachuje, ja som sa to tak naucila.
@domino25 Mám úplne rovnaký problém ako ty. To nie je alergia. Tvoje dutiny sú proste viac náchylné na chlad. 10 stupňov sa tebe síce nemusí zdať tak málo a nemusíš byť ani nejak naobliekaný, ale tvoje dutiny to už vnímajú ináč, pre ne to už zima je. A keď športuješ - beháš, tak je to ešte horšie, lebo ťa "prefúkne". Keď je von chladnejšie alebo fúka vietor, musíš nosiť aspoň tenkú čiapku, ktorú máš, samozrejme, nasadenú na hlave tak, aby ti zakrývala celé čelo/dutiny a uši. Alebo keď beháš a v čiapke by ti bolo teplo, tak aspoň širšiu čelenku cez celé čelo, aby boli dutiny prekryté. Ja síce v čiapke vyzerám ako debil🙈, ale keď teplota klesne pod 12 stupňov a prípadne ešte aj fúka, tak ja musím mať aspoň veľkú kapucu, keď je to už pod 10 stupňov, tak tenkú čiapku a na ňu kapucu. Ak to dodržiavam, nemám v zime problém.
Ak sa stane, že zabudnem čiapku a nemám ani kapucu a dutiny mi prechladnú, tak mne pomáha len naparovanie a nahrievanie dutín červenou lampou.
Jasné, v zime treba zvýšiš aj dávky C-čka, D-čka a zinku. V zime pijem hlavne zázvorový čaj, zázvorový s rakytníkom, medovku a materinu dúšku, ale tú čiapku žiadne vitamíny nenahradia.
Problém mám tiež, ak je veľmi suchý vzduch v interiéroch. Vtedy sa mi zapcháva nos a nedá sa mi dobre dýchať. Vždy sa mi to stane u svokrovcov, tí majú v dome strašne suchý vzduch. Aj keď pravidelne u nich v "našich" izbách vetrám, tak vlhkosť vzduchu sa tam vyšplhá max na 30 %, čo je fakt úbohé.
@lavender94 ako sa spravne vyplachuje nos?
pocula som, ze to robia zacinajuce ucitelky...ale ci to pomaha naozaj...
@luxus10 buď konvička - solný roztok o teplote tela v predklone s hlavou kus nabok aby si pomohla akoby gravitáciou aby voda odtekala… proste leješ do nosa tak aby to nestekalo do krku ale druhou nosnou dierkou. Vincentka za mňa nie je vhodná na každodenne používanie, ale na toto sa názory líšia. Ideálne ráno a večer. Ak je to pre teba časovo náročné tak existujú take tie morské vody v tlakovej fľaši, ktoré dokazu zastúpiť konvičku. A ak si napr učiteľka, alebo mas iné rizikové povolanie, tak odporúčam mini morskú vodu hodiť do kabelky a aj cez deň v práci vypláchnuť nos aspoň dva krát - hlavne, keď na teba niečo už lezie.

Skús dlhodobo Sinupret. Ten je super na uvoľnenie dutín. No a s tou konvickou neviem. U nás tie preplachy zaberajú super. Slanou vodou. Ale už keď nič nevychádza z dutín tak nepreplachujeme.