Ako riešiť problémy so zubmi tak, aby ma riešenie nezruinovalo ?

12. jan 2020

Dobrý večer. Mám taký problém. Veľmi ma trápi, že nechávam neskutočné peniaze u zubárov. Až do tehotenstva som chodila k tým "lacnejším" - pozostatky z minulej doby, či ako to nazvať. Spravili amalg.plombu na inú sa ani nepýtali a platila som v pohode na eruá možno cca 10-15€ za plombu. Lenže prístup nula bodov a práca hrozná. Viac mi pokazili ako opravili. Už v tehot. som si našla súkromného zubára - jedného (tam cena vytrhnutia nekomplikovaného 90€, plomba taká jednoduchá najmenej 40€). Vymenil mi všetky plomby (lebo boli aj tak zlé) - postupne. Mám dvojkorunku kovoker. za ktorú som dala se vším všudy spolu cca 900€. A to som za tým zubárom este cestovala 40 km, lebo u nás žiadny nie je. Teraz mám iného, ale tiež rovnako drahý, možno o trochu menej a je bližšie. Problém je v tom, že aj keď mi vždy povedia, že mám pekne porobené zuby, mám ich zlé. Kazy sa mi robia pod plombami a tie držia len na dobré slovo. Vždy mi povie každý zubár, že už plombu neodporúča nakoľko tvorí veľké percento zo zuba už, že korunka. Lenže tých zubov mám vhodných na korunku teraz minim. tri. Je len otázka času. A proste mám finančné problémy, dve pôžičky, veľa platím za lieky na malého a nemôžem si to už dovoliť. Som rozhodnutá si dať zlé zuby, najmä zadné vytrhnúť. A potom by som si postupne chcela dať vytrhať všetky zuby a kvalitnú protézu. Mám 40 r. Ale keď poviem zubárovi, že chcem zub von - kuká na mňa jak na debila a majú veľkú tendenciu presviedčať. Zubári podľa mňa nie sú dnes lekári ale podnikatelia a chcem vedieť, či mi musí zuby vytrhať, ak o to požiadam a ak si to zaplatím. Alebo aké riešenie mám podľa vás voliť aby ma nezruinovalo? Robím len na zuby, žiadna dovolenka pri mori. A to chodím prav. aj na hygienu, starám sa. Môj nerobí nič a nemá ani kaz. Tak toto tiež nechápem. Čoskoro budem navyše bez práce. Prosím poradte nejaké rozumné riešenie, resp. vlastnú skúsenosť.

clarke
12. jan 2020

Odkial si..? . Teraz neviem ci to ešte platí ale
Dôvera ma alebo mala zw zubný benefit a ze si môžeš dat preplatiť naspäť určitú sumu peňazí...

oli18
12. jan 2020

Za dve kovo keramické korunky 900 e je ďaleko cez čiaru. Môj pýta 180 e za jednu, tak som našla v menšom meste za 115 e. Tu na východe v malých mestách, kde je vysoká nezamestnanosť, nemôžu ani zubári pýtať nehorázne čiastky, lebo by nemali pacientov.

autor
12. jan 2020

@clarke Trnavský kraj.

autor
12. jan 2020

@oli18 Hm, tu na západe je to moc. Teraz chodím Eurodent. Ale korunka (so všetkým-čistenie kanálikov, výplne, brúsenie všetko) okolo 300€ najmenej. Ten predtým mi ponúkal implantát za 2000€ a ešte tú drzosť mal, že bez dokladu za 1500 a keď som odmietla, pocítila som to na jeho správaní. Brat chodí do Nitry až ten mal implant. za 1000€. Ale impl. vôbec, to by som si v živote nedala. Sú tu aj tí lacnejší zubári (nie štát. takí už asi ani nie sú, ale tí klasickí podľa obvodu čo berú ešte, ale u nás práveže ani neberú, majú veľa, nervozni sú a ich práca stojí za nič. Ani rtg. sa neunúvajú robiť.

autor
12. jan 2020

Ja tých zubárov mením dosť často, ale neviem nájsť s maxim. dobrým ľudským aj odborným prístupom ale aby ma nezruinoval.

oli18
12. jan 2020

Ja potrebujem vymeniť 3 živicové korunky. Lekári mi núkajú kovo keramické, o živicových nie je reč. Preto som sa stretla s pár kamarátkami, ktoré ich už majú, aby som si ozrejmila situáciu. Spoločným znakom ich zubov je, že sú žlté. Majú komplet celý vrch, takže prispôsobovali spodným. Spodné sú inej farby, ale vlastne spodné málokomu vidieť. Takže záver, asi si nechám opäť živicové .

autor
13. jan 2020

@oli18 Ano, to mi tí zubári tvrdia, že sú dočasné a dlho nevydržia. Ja by som tiež dala prípadne, ak by neboli drahé. Aké majú tí známi skúsenosti? Koľko im vydržali?

oli18
13. jan 2020

To ja mám s nimi skúsenosti. Mám dve jednotky, jednú dvojku a držia mi cca20 rokov. Ani sa mi nezlomili, len sa mi na jednom uvoľnilo lepidlo a kýve sa. Veď tie snímateľné protézy do pohára sa robia zo živice a držia, tak prečo nie živicové korunky? Pred tým, ako vymysleli porcelán robili len zo živice.

luccija
13. jan 2020

Strašne sumy platíš za zubarov a vlastne nie si spokojná.Ak je zub dobre spravený a plomba nie je odlomena neexistuje, že sa spravi pod ňou kaz.Ak chces vytrhat daj si vytrhať a rovno povedz ďakujem nechcem korunky.Ved Ta nemôže nútiť ty vieš aké máš finančné možnosti.Pravdaze každý zubár už vidí čo pacient to 2000 eur za korunky.Vapnik a iné veci máš v poriadku?aké majú rodičia zuby?na to koľko máš rokov je to dosť zle

lenka_eli
13. jan 2020

Zuby sú strašne drahé, úplne ťa chápem. Nikdy som nemala "kvalitné zuby", vždy som mala napriek dobrej hygiene veľmi veľa kazov, rovnako ako moji rodičia. Rozodla som sa, že si nechám všetky zuby opraviť, súkromný zubár mi vypracoval plán a chodila som tam každý víkend na 2-3 hodiny, kým mi všetky zuby neopravil. Stálo ma to niekoľko tisíc, ale odvtedy nemám žiadny problém. Tento víkend som bola na prehliadke po dvoch rokoch a nemám jediný kaz, sama som nechápala.

Zubár mi už pred rokmi vysvetlil, že kaz sa rozširuje v podstate ako infekcia, takže keď máš zuby úplne bez kazu, tak ľahko sa ti nepokazia. Ak už ale nejaký kaz máš, budú sa ti aj ostatné zuby kaziť ďalej.
Najlepšie by teda asi bolo nechať si čo v najkratšej dobe opraviť všetky zuby, ak by to šlo. Inak len platíš, platíš a budú sa kaziť ďalej 😕

Čo sa týka trhania zubov, môj zubár by taktiež nevytrhol zub, pokiaľ je akákoľvek šanca ho zachrániť. A je mu jedno či ho bude zachraňovať on alebo niekto iný, ďalší zub už nenarastie, takže každý jeden je vzácny. Ak by som nejaký chcela vytrhnúť, musela by som navštíviť inú kliniku, môj zubár by to proste neurobil - jedine ak by sa už zub nedal použiť alebo zachrániť.

Držím palce 🍀

autor
13. jan 2020

@oli18 Ja som pozerala aj cenník, ale v nom som živicové korunky ani nenašla☹ A také by mi veru celkom stačili, keďže nejde o predné zuby, ale zadné stoličky.