Ako riešiť tuk ukladajúci sa okolo jazvy v podbrušku?

Zodpovedané
14. nov 2018

Dobrý deň,

pred 18. rokmi som podstúpila operáciu kvôli dvojitej cyste v podbrušku. Po operácii mi ostala jazva, ktorá bola šitá akoby "zvnútra" a nie štýlom "zips".
Pôrodmi a celkovo pribratím (6 kg) sa mi tuk zastavuje na tej jazve. Bruško teda nie je také okrúhle, ale vytvára sa taká previsnutá koža.

Chcela som Vás poprosiť o radu, čo by sa s tým mohlo robiť? Zaujímam sa nielen o invazívne, ale aj neinazívne riešenie. A zároveň by ma zaujímalo, koľko by stál prípadný zákrok?
Obmedzuje ma to v obliekaní, nakoľko mi to deformuje postavu.

Ďakujem pekne za odpoveď

Dobrý deň.

Tieto prípady sú dosť indviduálne, záleží čo spôsobuje to "zastavenie" nad jazvou.
Predpokladám, že vo vašom prípade je jazva na koži pevne spojená s vnútornými časťami jazvy až na svalovú časť brušnej steny. V tom prípade je potrebné prerušiť toto spojenie aby sa koža stala voľne pohyblivejšou. Niekedy dôjde ku natiahnutiu kože v podbrušku a je potrebné tento nadbytok odstrániť. Chirurgicky takýto výkon voláme podľa typu miniabdominoplastika alebo abdominoplastika, pri ktorej vznikne aj jazva v okolí pupka.
Niekedy stačí jednoduchá liposukcia alebo kombinácia spomínaných metód.

Pri stave ktorý popisujete neinvazívne riešenia bohužiaľ neprinášajú želaný efekt.

Ešte existuje alternatíva, že na okrúhlom vyklenutí bruška sa podieľa aj dehiscencia priamych brušných svalov, v tomto prípade existujú aj neinvazívne riešenia v zmysle špeciálnych cvičení, avšak len pri miernejších stupňoh dehiscencie.

Cena závisí od zvoleného typu postupu. Sú možné v lokálnej aj celkovej anestézii a cenovo od stoviek po tisíce eur.