icon

Ako ste sa zbavili svojej f'óbie?

11. feb 2022

Nikdy by ma nenapadlo, ze ako dospela a mama budem riesit takuto vec, ktora sa mnohym bude zdat absurdna.
Nejak od novembra/decembra sa u mna pekne pomaly vypestovala fobia- bojim sa cestovat autom, autobusom, lebo mam strach, ze sa pogrc...
Zacalo to celkom nenapadne este min. rok, viezla som sa s malou dcerou taxikom (auto nemame k dispozicii, lebo ho pracovne potrebuje manzel vlastne denne) a mne naozaj prislo objektivne spatne, ako asi uz kazdeme pri cestovani. Ledva som vydrzala... No a nejak mi to zostalo v hlave.
Potom mi raz prislo spatne v restike, hned po jedle...ale predychala som, no a odvtedy sa sledujem. Odvtedy je cestovanie pre mna utrpenie a je jedno ci sa veziem 10min alebo hodinu. Hned ako nasadnem do busu, auta- pride otazka, co ak mi zas bude zle a na vracanie...no a samozrejme ze je, lebo sa tymi myslienkami dokazem uplne vyhecovat a vystresovat. Nejake odputanie myslienok, nejedenie pred cestou pomaha minimalne. Zatial som ale negrcala...ale je to strasny boj, premahanie sa a ja som po kazdom cestovani total unavena a vycerpana, vyslovene psychicky aj fyzicky, co sa snazim ten stres zvladnut. Vobec mi nepomaha povedat si, vsak si este ani raz negrcala alebo no a co, tak budes zvracat. Mam pocit, ze som v zacarovanom kruhu. Obcas ma aj doma po jedle napadne, ci mi nepride zle...no cele zle.
Strasne ma to obmedzuje v zivote, lebo min raz do tyzdna/2x chodim do prace, zaniest papiere a nejake veci. Vobec si neviem predstavit ist s niekym na obed a potom cestovat domov. Ist s dietatom na vylet a vystresovat ho nebodaj...Som z toho na prasky...Som ochotna sa vystavovat tomu cestovaniu, ale je to tazke a nemam pocit zlepsenia a som potom totalne vystavena
Uz mam objednane sedenie u psychologa ...ale zaujima ma, ci sa niekomu z Vas podarilo prekonat nejaku fobiu, ktora Vas obmedzovala, prekazala Vam...ako ste to zvladli?

Dakujem

dadis
11. feb 2022

V aute/autobuse byva zle aj mne. Je par trikov, ako to obabrat. Skus si sadnut, co najviac dopredu, ako to pojde. Pozeraj cez predne sklo, nie bokom, nikdy necitaj ani nepozeraj mobil. A ak zacnes citit, ze to na teba ide, sustreduj sa na nadych/vydych. Niekde som citala, ze pri vracani nedychas, ze to je prirodzena ochrana proti vdychnutiu zvratkov. Ak si zacnes uvedomovat dychanie, ktore inak prebieha aj bez toho aby si to vnimala, tak to dokaze ten daviaci reflex oslabit. Mne to zatial funguje takto.

aliii3
11. feb 2022

Toto chce podľa mňa len cvik a vôľu. Možno by bolo fajn, ak by si mala pri takomto cestovaní v ušiach slúchatká a počúvala svoju obľúbenú hudbu

dadulamamula
11. feb 2022

V aute mi býva tiež zle, zatacky, alebo keď sedím v zadu, preto nikde necestujem, mam z toho foobiu.. Skús homeopatikum cocoline pred každou jazdou... Lebo ja už som skúšala všetko jedine co fungovalo keď som šoférovala, teda na krátku vzdialenosť mi zle nebolo.. Drzim palce.

autor
11. feb 2022

@dadis dakujem, ja viem, ze mi nema byt z coho zle, nikdy som na toto netrpela, mohla som citat, spat, jest klobasy..hocco. Mam jednoducho blok v hlave, minule som sa viezla so sestrou a detmi 2km v aute a tiez som len predychavala...ale verim, ze to dam a zvladnem

autor
11. feb 2022

@dadulamamula ja prave chcem cestovat, milujem cestovat, ked si predstavim, ze min leto sme sli autom do talianska a v septembri som sla sama busom do prahy. tak mi to pride ako scifi

h2
11. feb 2022

Tak toto aj mňa zaujíma, či niekto porazil fóbiu, lebo teda u mňa skôr naopak, s pribúdajúcim vekom sa to akosi zhoršuje. Ako mladá som sa nebála ničoho, teraz už mám tých fóbií viac... ☹️

luccija
11. feb 2022

To máš úzkosť a pomôže len to trénovať a povedať si, že vystúpiť môžeš vždy.Co ak...su najväčší strasiaci v hlave.mne sa to stalo v lete zistili mi tetaniu a bála som sa chodiť do obchodu, von čo, ak odpadnem, bude mi zle a pod...

babulkomale
11. feb 2022

Urcite niekto poradi konkretne co skusit u teba, ale ja som sa zbavila arachnofobie prave len expoziciou dotycnym objektom fobie 🕷️🕷️🕷️
Proste som sa donutila najprv nevrieskat, potom som sa postupne priblizovala blizsie a blizsie a teraz sa vobec nebojim. Nechytam ich do ruk ale mozem ich mat pod nosom a pohoda. Dokazem ich chytit do kelimka a vyhodit von, nechcem ich zabijat.
Impulzom k zbaveniu sa fobie bol strach ze moja mama dostame mrtvicu ked budem zakazdym vrieskat ako blazon na cele mesto 😃

3petka
11. feb 2022

Mne tiež nikdy nebývalo zle v aute a po pôrode katastrofa. Viem že musím sedieť vpredu a nesmiem sa kukať do knihy, mobilu a podobne. musím sledovať cestu. Keď bol syn malý a musela som sedieť v zadu bolo to pre mňa utrpenie keď som sa mu musela venovať, ale nejak som predýchala a sledovaním cesty to prešlo, akurát ma potom vždy bolí hlava.

annm81
11. feb 2022

Podľa mňa je jediná cesta taká, že sa budeš kontrolovane vystavovať situácii z ktorej máš strach. Ak je to možné, obmedz na čas cesty autom /busom (do práce môžeš ísť pešo /bicyklom). Po krátkej prestávke začni nasadať do auta - ale najprv sa len povoz po parkovisku. Hoc aj len minútu, dve. Postupne tie jazdy predlžuj, potom pridaj autobus/vlak.

brnacik
11. feb 2022

Ja som sa dosť bála pavúkov. Nebola to fobia, ale vždy, keď sme mali doma pavúka, musel ho zneškodniť manžel. Raz sme boli na dovolenke a vybrali sme si 4-dňový pobyt v džungli. Hneď v prvý den nás sprievodca od susedov bol zobrať - podľa jeho slov - malu tarantulu (mala cca 5 cm). V ten večer som izbu kontrolovala 4x 🤣. Mali sme vysoké stropy a hore pavuciky cca 2 cm. Na noc som sa cela potrela repelentom, posteľ a plachty tiež a od strachu som nejako zaspala 😂 na ďalšie dni mi už tie pavúky v izbe strach nerobili, dokonca pred dverami chatky každý večer čakala fajna tarantula, ktorú som zďaleka obchádzala. Ale odvtedy uz tie “európske” pavuciky ma nerozhodia 😁

ivinkapink
11. feb 2022

Ako dieta a pubertacka som mala strach/fobiu z odberu krvy, a to az tak,ze som odpadavala...rozhodla som sa,ze budem darca krvy 😆 ze pomozem a zaroven sa zbavim toho strachu...a podarilo sa!
Co sa tyka cestovania,vzdymi byvalo zle,dlha cesta jedine kinedril a spanok, ale ocitla som sa v zivotnej situacii,kedy som bola nutena denne cestovat do prace cca 20km a telo si zvyklo 🤷 teraz necestujem a byva mi opat zle..

dadulamamula
12. feb 2022

No aj ja by som cestovala keby sa dalo, ale jednoducho sa to nedá, niekto povie ze som tvrdohlavá a nieviem sa zaťať, hlavne keď prejdem jednu zatacku a už sa mi žalúdok obraca.... Tuším môj syn to bude mať po mne tiež mu bolo zle naposledy a to sme išli len kúsok