Ako účinne doplniť železo pri anémii?
Ahojte, mám problém so železom a krvinkami, som anemická, užívam supplement, nedarí sa mi ho doplniť? Mám problémy so žalúdkom, čiže mnoho prípravkov mi robí zle. Čo pomohlo vám? Ďakujem 🙂
@anonym_autor Pri problémoch so vstrebávaním železa a citlivým žalúdkom sa odporúča tekuté železo (napr. Floradix) alebo chelátová forma železa (napr. Ferrochel), ktorá býva šetrnejšia na trávenie. Dôležité je užívať železo nalačno s vitamínom C a vyhnúť sa súčasnému pitiu kávy, čaju alebo mlieka. Zo stravy pomáha červené mäso, cvikla, strukoviny a listová zelenina. Oplatí sa dať skontrolovať aj vitamín B12 a kyselinu listovú, lebo aj tie vplývajú na krvotvorbu. Inak už len železo predpísať.
Okrem predpísaných liekov aj úprava stravy: červene mäso ryby vajecny zltok tekvicové adminka kešu oriešky tofu špenát zelený šalát strukoviny sladké zemiaky pohánka
Keď máš železo vo forme tabliet je dobre zapijat ho napr citrónovou vodou alwbo dzusom, lebo s vit C sa železo lepšie vstrebáva
@anonym_autor dať si predpísať železo
@anonym_8c8aa5 železo na predpis nemôžem užívať, vzhľadom na trávenie. Mám ho doma, nezvládam to. Môžem len iné formy. Mám Hemmoplus s B12, kyselinou listovou a vitamínom C, ale toto mi nestačí. Potrebujem to podporiť inou formou.
Okrem predpísaných liekov aj úprava stravy: červene mäso ryby vajecny zltok tekvicové adminka kešu oriešky tofu špenát zelený šalát strukoviny sladké zemiaky pohánka
Keď máš železo vo forme tabliet je dobre zapijat ho napr citrónovou vodou alwbo dzusom, lebo s vit C sa železo lepšie vstrebáva
@anonym_5c7302 žiaľ mnoho z týchto vecí ja na žalúdok nemôžem, alebo mám na nich alergiu, preto som tam, kde som. Čo nemôžem kvôli tráveniu (zelený šalát, špenát, strukoviny), kvôli alergii ( tofu, orechy a vajce ).
Chápem, že je to náročné, keď je žalúdok citlivý a ešte aj alergie komplikujú výber. Možno by mohla pomôcť forma železa bisglycinát (chelátové železo) – je veľmi šetrné na trávenie a často ho dobre znášajú aj ľudia s gastro problémami. Zo stravy sa dá vyskúšať napr. červené mäso (ak je v poriadku), tekvicové semienka (ak nie je alergia), prípadne melasa (čierna) – prírodný zdroj železa a býva znášaná lepšie ako syntetické formy. A určite dať pozor, aby sa železo neužívalo spolu s mliečnymi výrobkami alebo kávou.
Chápem, že je to náročné, keď je žalúdok citlivý a ešte aj alergie komplikujú výber. Možno by mohla pomôcť forma železa bisglycinát (chelátové železo) – je veľmi šetrné na trávenie a často ho dobre znášajú aj ľudia s gastro problémami. Zo stravy sa dá vyskúšať napr. červené mäso (ak je v poriadku), tekvicové semienka (ak nie je alergia), prípadne melasa (čierna) – prírodný zdroj železa a býva znášaná lepšie ako syntetické formy. A určite dať pozor, aby sa železo neužívalo spolu s mliečnymi výrobkami alebo kávou.
@alyson29 Ďakujem. Počula som, že veľmi dobrý je Narusan od Justu. Len mi to príde veľa 60 eur. Na druhej strane, ak by som vedela, že mi to 100% pomôže, idem do toho.
Infúzie ti lekár prečo neponukol keď vie aké máš problémy?
@alyson29 Ďakujem. Počula som, že veľmi dobrý je Narusan od Justu. Len mi to príde veľa 60 eur. Na druhej strane, ak by som vedela, že mi to 100% pomôže, idem do toho.
@anonym_autor áno, tiež som počula, že Narusan si veľa ľudí chváli, je šetrný na žalúdok, ale cena je vyššia. Možno najprv skúsiť tie lacnejšie alternatívy ako som písala vyššie, niekedy zaberú rovnako dobre. Ak by nezabralo, potom skúsiť Narusan ako poslednú možnosť. 🙂
Infúzie ti lekár prečo neponukol keď vie aké máš problémy?
@nikha2809 to by som musela chodiť nonstop na infúzie. Kombinácia môjho žalúdka, plus veľmi silná a dlhá menštruácia, plus potravinové intolerancie a obmedzenia by znamenali, že by som bola nonstop na infúziách.
@anonym_autor Ja Narosan neodporúčam, dcére nepomohol vôbec, a to brala cca pol roka ... zbytočne vyhodené peniaze ... teraz už dlhšie berie Iron Fruit od Dr. Max a krásne jej dal železo do poriadku.
@anonym_autor Ja Narosan neodporúčam, dcére nepomohol vôbec, a to brala cca pol roka ... zbytočne vyhodené peniaze ... teraz už dlhšie berie Iron Fruit od Dr. Max a krásne jej dal železo do poriadku.
@dzulli1980 to je prípravok vhodný pre detičky. Ale s mojím problematickým vstrebávaním je to nič. Má to 7 mg železa na 5 ml, teda dve dávky. Ja beriem 20 mg, 2x denne. A zjavne je to málo.
@nikha2809 to by som musela chodiť nonstop na infúzie. Kombinácia môjho žalúdka, plus veľmi silná a dlhá menštruácia, plus potravinové intolerancie a obmedzenia by znamenali, že by som bola nonstop na infúziách.
@anonym_autor tie infúzie sa nedávajú nonstop, ideš par krát do týždňa a keď nezaberu, dostaneš transfúzna a vôbec nemusíš chodiť každý deň...ja som bola na transfúzii len dva krát
Narosan jednoznacne. Mam odskudany.davas ho po lyzickach vydrzi ozaj velmi dlho.
Mne ho doktorka schvalila pred porodom aj po nom.. nezapeka strasne dobre chuti nezatazuje zaludok aa vysledky su velmi rychlo.. nie som ani predajca ani poradca ale na Just nedam dopustit v lekarnicke mam 5-6 kuskov must have co ma velaktrat zachranili. Nieco je naozaj len predrazena sprostots ako zubne pasty a deodoranty.ale narosan eukasol tea tree olej tymian a nechtik krem s tym som vylizala u deti take stavy ze aj doktorka sa cudovala..
@dzulli1980 to je prípravok vhodný pre detičky. Ale s mojím problematickým vstrebávaním je to nič. Má to 7 mg železa na 5 ml, teda dve dávky. Ja beriem 20 mg, 2x denne. A zjavne je to málo.
@anonym_autor ake mas hodnoty ak sa mozem opytat?
@anonym_autor koľko máš hodnotu hemoglobínu?Narosan mi vôbec nepomohol.Brala som maltofer a transfúziu.Treba hľadať prečo máš silny menzes, lebo takto to môže byť ešte roky.
skusala si globifer forte?
Prirodny zdroj zeleza je trstinova melasa.s niecim,co obsahuje vitamin c kvoli lepsiemu vstrebavaniu.ja napr. zvyknem dat lyzicu melasy do pohara vody a pridam stavu z citrona
@anonym_autor Ja za seba, anémiu som mala 15 rokov a vyskúšala som hádam všetko, tak mne zabral jedine sirup od Zdravého sveta s lipozomálnym železom. Stojí cca 17 eur, vydrží presne 20 dní,ale 8 rokov som úplne bez anémie. Vybrala som tri fľašky v úvode a potom si dávam jednu max dve ročne preventívne a nemám problém. Krv mi kontrolovali pravidelne,takže viem. Tak možno skúste to, lieky mi robili tiež zle na žalúdok.
Venofer do zily, hovadzie maso a melasa.
A z doplnkov chelatove zelezo, za mna odporucam toto, tiez mam citlive travenie https://www.sensilab.sk/sensilab-essentials-iro... a nie je ani drahe.
@anonym_autor koľko máš hodnotu hemoglobínu?Narosan mi vôbec nepomohol.Brala som maltofer a transfúziu.Treba hľadať prečo máš silny menzes, lebo takto to môže byť ešte roky.
@anonym_5d2be5 mám 44 rokov a trápim sa s tým od 14tich. Nemám žiadny vážny problém, moja MS je vždy dlhá a silná a bolestivá. Možno to súvisí s tým, že mám obrátenú maternicu. Ale teda nedostatkom železa a anémiou trpím 30 rokov. Sú horšie dni a lepšie dni, kedy to výrazne nevnímam. Teraz mám horšie dni a nie je mi dobre. Keď sa k tomu pridružila autoimunitná gastritída, tak sa výsledky výrazne zhoršili, lebo železo sa mi nespracuje v tele dostatočne. Ani po prijatí v strave a v doplnkoch.
@anonym_autor ahoj , mám odmalička problém s anémiou , niekedy je to lepšie niekedy horšie som unavená ! Mám to po mamine , aj ona to máva ! Chodím na hematologiu 1-2 krát za 2 roky na prevenciu a doktorka mi odporučila pred 2 rokmi aby som si dala dokopy železo a hemoglobín že som stále anemická, a mám začať brať odbeň , po mesiaci 2 krát do týždňa -hémové železo - GLOBIFER , teraz mám 2 roky super výsledky , mám veľa energie a som rada že som tento tip dostala . Klop klop . Prečítaj si o ňom , nezaťažuje žalúdok a ma v sebe vysoké dávky, vie rýchlo pomôcť 🙂 držím palce
@anonym_autor ahoj , mám odmalička problém s anémiou , niekedy je to lepšie niekedy horšie som unavená ! Mám to po mamine , aj ona to máva ! Chodím na hematologiu 1-2 krát za 2 roky na prevenciu a doktorka mi odporučila pred 2 rokmi aby som si dala dokopy železo a hemoglobín že som stále anemická, a mám začať brať odbeň , po mesiaci 2 krát do týždňa -hémové železo - GLOBIFER , teraz mám 2 roky super výsledky , mám veľa energie a som rada že som tento tip dostala . Klop klop . Prečítaj si o ňom , nezaťažuje žalúdok a ma v sebe vysoké dávky, vie rýchlo pomôcť 🙂 držím palce
@petigab Ahoj, Globifer som mala, ale nebolo mi po ňom dobre. Idem skúšať Barny's NovoFerrin 30, je to lipozomálne, nemalo by zaťažovať žalúdok, tak som zvedavá. Ale ďakujem za tvoju skúsenosť 🙂.
Ešte mám jeden dotaz ku všetkým. Aké vám robí anémia problémy? Ja zhrniem tie moje a pls povedzte mi, či to môže byť z anémie, alebo mám hľadať príčinu inde. Čiže únava, bolesti hlavy, točenie hlavy závraty, pocity na odpadnutie, nízky krvný tlak do 100/65 - štandardne mám 95/60, tŕpnutie rúk a nôh - zrejme nedokrvenie - padanie vlasov, suchá pokožka, extrasystoly a búšenie srdca, dýchavičnosť. Toto som ešte našla ako možné príznaky. Ale mám vnútorný akokeby tras tela, som veľmi nervózna, nesústredená, zabúdam, vypadávajú mi slovíčka a akokeby úzkosti som mala. Celkovo mi nie je dobre. Som objednaná na hematológiu na kontrolu.
Ešte mám jeden dotaz ku všetkým. Aké vám robí anémia problémy? Ja zhrniem tie moje a pls povedzte mi, či to môže byť z anémie, alebo mám hľadať príčinu inde. Čiže únava, bolesti hlavy, točenie hlavy závraty, pocity na odpadnutie, nízky krvný tlak do 100/65 - štandardne mám 95/60, tŕpnutie rúk a nôh - zrejme nedokrvenie - padanie vlasov, suchá pokožka, extrasystoly a búšenie srdca, dýchavičnosť. Toto som ešte našla ako možné príznaky. Ale mám vnútorný akokeby tras tela, som veľmi nervózna, nesústredená, zabúdam, vypadávajú mi slovíčka a akokeby úzkosti som mala. Celkovo mi nie je dobre. Som objednaná na hematológiu na kontrolu.
@anonym_autor ahoj. Ja mam take iste priznaky, plus k tomu palenie ust a jazyka
@anonym_autor ahoj. Ja mam take iste priznaky, plus k tomu palenie ust a jazyka
@gregik66 aj tá nervozita, nesústredenie, mozgová hmla a úzkosť? Nechápem to celé.
@gregik66 pálenie ust a jazyka bude nejaká potravinova intolerancia alebo alergia
@anonym_autor Až na to uzkost mám podobne prejavy. Mne na hematologii povedali, že mám nízku vstrebatelnost zeleza a proste sa s tým nedá nič moc robit. Párkrát som dostala zelezo do zily na gastre, ale nebol to wau efekt, že by zrazu všetko bolo super, rozdiel som nevidela v podstate ziadny, takze to neriešim a zijem si s anemiou
@gregik66 pálenie ust a jazyka bude nejaká potravinova intolerancia alebo alergia
@anonym_autor Až na to uzkost mám podobne prejavy. Mne na hematologii povedali, že mám nízku vstrebatelnost zeleza a proste sa s tým nedá nič moc robit. Párkrát som dostala zelezo do zily na gastre, ale nebol to wau efekt, že by zrazu všetko bolo super, rozdiel som nevidela v podstate ziadny, takze to neriešim a zijem si s anemiou
@tramtada31 nema to suvis s jedlom, mam to aj na lacno

@anonym_autor dať si predpísať železo