icon

Ako začína skleróza multiplex?

29. feb 2024

Prosim hlavne tie co mate diagnostikovu SM.
Ak ste mali zo zaciatku nejaky priznak tak musel trvat viac ako 24h .? Napr.trpla Vam noha, a kazdy dnom sa to zhorsovalo?
Tak az potom treba ist k lekarovi? Ak citim v chodidle take pnutie, jemne brnenie v prstoch, par hodin ano potom nie. Potom na druhy den k veceru. Potom 3dni nic potom zase ...
Da sa s tym existovat ...ale moze to byt ten atak??

Strana
z3
mimka22887
Autor odpoveď zmazal
tomatooo
24. jan 2025
mimka22887
Autor odpoveď zmazal
tomatooo
26. jan 2025

@mimka22887 ahoj. tak to je super.. a čo bude dalej?

luccija
26. jan 2025

@mimka22887 dutiny na ORL ti vyšetrovali?

mimka22887
Autor odpoveď zmazal
mimka22887
Autor odpoveď zmazal
dannniellla
28. jan 2025

@mimka22887 ja som v podstate ani netušila že sú to príznaky.Celú jeseň som bola hrozne unavená a len som spala.Nic ma nezaujimalo.A príšerne ma boleli kríže ale až tak že sa to nedalo vydržať.V decembri som mala covid,v januári chrípku ale hroznú.Tá mi SMku odštartovala.5.2 som sa ráno postavila a spadla som ako mech.Nevedela som sa postaviť.Ochrnula mi noha. Mala som vysoky tlak.Potom všetky vysetrenia potvrdili SM...A ešte som asi 3 mesiace predtým videla nejako rozmazane.

mimka22887
29. jan 2025

@dannniellla aj MR ti nieco ukazala?

dannniellla
29. jan 2025

@mimka22887 áno MR 3 lézie,likvor pozit,aj VEP pozit.Teraz po 11 tích mesiacoch som bola na MR znova a 6 lézií pribudlo

mimka22887
31. jan 2025

@dannniellla pisala som spravu

atray1988
14. mar 2025

Hlavu hore! 🙂

Pri tejto diagnóze/nediagnóze je najpodstatnejšia psychika.
Napíšem môj príbeh:
Rok 2012: Diagnostikovaný zápal očného nervu, nedokázal som náhle v priebehu pár dní prečítať s jedným okom nič. Po piatich dňoch v nemocnici , kde do mňa čapovali Solumedrol som bol ako rybička. Nasledoval klasický proces ostatných vyšetrení. Evokované potenciály, MRI, ktoré potvrdili nejaké lézie. Lumbálnu punkciu som si spraviť nedal, nakoľko nemám rád invazívne metódy. Diagnózu som nikdy neprijal, nepripustil som si, že som chorý a výsledok MRI dodnes pokladám za hlúposť.

Diagnóza bola CIS - SM. Klinický izolovaný syndróm. Nasledovala liečba Copaxone, každý deň injekcie. Keďže mi 2 roky nič nebolo, odmietol som ďalšiu liečbu a povedal som si, že idem žiť ako normálny človek, veď mi nič nie je.

Od konca liečby ubehlo 9 rokov, od stanovenia diagnózy 11 rokov. Problém s okom pred 11 rokmi bol môj prvý a posledný problém, ktorý sa týkal SM. Nevediem nejaký prehnane zdravý život. Jediné čo robím, je to, že si vždy cez zimu doprajem 2-3 týždne pri mori na Slnku, keďže čím ďalej k rovníku, tým menej SM. A za mňa to funguje. Ale ako vravím, prvoradá je psychika. Držím palce ....

123martin
1. apr 2025

ako CIS je hodnoteny jednotlivy prejav, ktory sa da pripisovat SMke. Psychika je pri SMke potrebna, ale neda sa na zaklade jedneho cloveka povedat, ze staci len psychika a SMka sa nebude prejavovat. SMka je zlozite ochorenie, ktore sa rozne prejavuje a u roznych ludi ma roznu progresiu. Kym niekto moze mat za cely zivot jeden prejav, ineho moze o par rokov bez liecby skolit. Preto by som neodporucal tvarit sa, ze mi nic nie je, ale postavit sa k diagnoze tvarou v tvar a hlavne aktivne.

anovy9389
12. aug 2025
@atray1988

Hlavu hore! 🙂

Pri tejto diagnóze/nediagnóze je najpodstatnejšia psychika.
Napíšem môj príbeh:
Rok 2012: Diagnostikovaný zápal očného nervu, nedokázal som náhle v priebehu pár dní prečítať s jedným okom nič. Po piatich dňoch v nemocnici , kde do mňa čapovali Solumedrol som bol ako rybička. Nasledoval klasický proces ostatných vyšetrení. Evokované potenciály, MRI, ktoré potvrdili nejaké lézie. Lumbálnu punkciu som si spraviť nedal, nakoľko nemám rád invazívne metódy. Diagnózu som nikdy neprijal, nepripustil som si, že som chorý a výsledok MRI dodnes pokladám za hlúposť.

Diagnóza bola CIS - SM. Klinický izolovaný syndróm. Nasledovala liečba Copaxone, každý deň injekcie. Keďže mi 2 roky nič nebolo, odmietol som ďalšiu liečbu a povedal som si, že idem žiť ako normálny človek, veď mi nič nie je.

Od konca liečby ubehlo 9 rokov, od stanovenia diagnózy 11 rokov. Problém s okom pred 11 rokmi bol môj prvý a posledný problém, ktorý sa týkal SM. Nevediem nejaký prehnane zdravý život. Jediné čo robím, je to, že si vždy cez zimu doprajem 2-3 týždne pri mori na Slnku, keďže čím ďalej k rovníku, tým menej SM. A za mňa to funguje. Ale ako vravím, prvoradá je psychika. Držím palce ....

@atray1988 mozem sa nieco opytat, ale sukromne?

Strana
z3