icon

Ako žiť s funkčnou poruchou trávenia?

13. aug 2025

Ludkovia co tymto trpite, ako s tym zijete? Ake mate obmedzenia? Ja som roky rokuce mavala rovnake priznaky, bolest brucha, naduvanie, obcas zvracanie a pocit ze mi netravi. Mala som opakovane gastroskopie, kedze jeden dr nic nenasiel a mne nebolo po ziadnom lieku co mi dal lepsie, vyhladala som odborny nazor aj ineho. Diagnoza funkcna porucha travenia. Mam jedla ktore nejem vobec lebo viem ze by mi z nich bolo velmi zle. Posledne 2-3 roky sa ale moje priznaky zmenili, pridala sa extremna nevolnost, miestami az pocit na odpadnutie ked mi je zle od zaludka. Bolesti su niekedy ostre, a kym sa dam ako tak dokopy trva to aj vyse mesiaca. Bola som v decembri na gastro, vsetko ok, diagnoza ostava nejaka funkcna porucha. Ja som uz ale z tohto kolotoca taka unavena. Obmedzuje ma to v kazdodennom zivote. Vyskusala som bylinky aj akupunkturu a akupresuru a efekt ziadny. Alo zijete s toutu diagnozou vy? Co vam pomaha?

anonym_f65fc0
13. aug 2025

@anonym_autor takze mas vylucene aj intolerancie a alergie testami, ano? Histamin, sibo, laktoza atd.
Akoze verim, ze ta to obmedzuje, ja mam intolerancie, alergie a metabolicke ochorenie take, ze si musim vsetko sama pripravovat vlastne zo zakladnych surovin, dost casu stravim vyberanim, vazenim, kombinovanim, varenim a porcovanim. Ziadne polotovary. Neprichadza do uvahy donaska jedla ani restauracie. Rokmi som si nasla system a prijala to, ze pokial spravim tuto pripravu, mam sa zdravotne relativne dobre (viem fungovat takmer ako zdravy clovek bez obmedzeni). Urcite ti moze pomoct aj psycholog, docasne alebo aj trvalo skrateny uvazok, praca z domu, neviem, hladaj moznosti, ako budes vediet fungovat

autor
13. aug 2025
@anonym_f65fc0

@anonym_autor takze mas vylucene aj intolerancie a alergie testami, ano? Histamin, sibo, laktoza atd.
Akoze verim, ze ta to obmedzuje, ja mam intolerancie, alergie a metabolicke ochorenie take, ze si musim vsetko sama pripravovat vlastne zo zakladnych surovin, dost casu stravim vyberanim, vazenim, kombinovanim, varenim a porcovanim. Ziadne polotovary. Neprichadza do uvahy donaska jedla ani restauracie. Rokmi som si nasla system a prijala to, ze pokial spravim tuto pripravu, mam sa zdravotne relativne dobre (viem fungovat takmer ako zdravy clovek bez obmedzeni). Urcite ti moze pomoct aj psycholog, docasne alebo aj trvalo skrateny uvazok, praca z domu, neviem, hladaj moznosti, ako budes vediet fungovat

@anonym_f65fc0 ano vylucene vsetko z vyssie spomenutych. No v restauraciach sa uz dlhsie nestravujem, ani polotovary ani podobne veci. Tiez varim, jedna davka pre deti s manzelom a dietna verzia pre mna. Aj napriek tomu vsak pride obdobie ked mi zrazu je zle. A nebiem co je spustac. Teraz to horsie obdobie trva uz poamly 2 mesiace

anonym_f65fc0
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_f65fc0 ano vylucene vsetko z vyssie spomenutych. No v restauraciach sa uz dlhsie nestravujem, ani polotovary ani podobne veci. Tiez varim, jedna davka pre deti s manzelom a dietna verzia pre mna. Aj napriek tomu vsak pride obdobie ked mi zrazu je zle. A nebiem co je spustac. Teraz to horsie obdobie trva uz poamly 2 mesiace

@anonym_autor to ma mrzi, tiez mavam horsie obdobia napriek vsetkemu dodrzanemu, vacsinou za tym je ine ochorenie alebo stres, po prechladnuti som este par tyzdnov az mesiac rozhodena na rozdiel od normalnych ludi. Z vlastnej skusenosti mozem odporucit psychologa aj psychiatra, su to zatial jedini lekari, co nezlahcovali moje problemy a paradoxne si nemyslia, ze mi hrabe 😂, ale ze je to uplne normalna reakcia na to, ze nie som zdrava ako ostatni. Za pokus nic nedas.

autor
13. aug 2025
@anonym_f65fc0

@anonym_autor to ma mrzi, tiez mavam horsie obdobia napriek vsetkemu dodrzanemu, vacsinou za tym je ine ochorenie alebo stres, po prechladnuti som este par tyzdnov az mesiac rozhodena na rozdiel od normalnych ludi. Z vlastnej skusenosti mozem odporucit psychologa aj psychiatra, su to zatial jedini lekari, co nezlahcovali moje problemy a paradoxne si nemyslia, ze mi hrabe 😂, ale ze je to uplne normalna reakcia na to, ze nie som zdrava ako ostatni. Za pokus nic nedas.

@anonym_f65fc0 dakujem 😊

vorkola
13. aug 2025

@anonym_autor Presne som na tom ja, ba este horsie,Lenze mna neboli zaludok, mna boli spodna cast, (ale nevie sa urcite coho , ) mudr. len porucha funkcneho charakteru, ale to len tato veta, gynekol.urolog. negat kolonosk, gastroskopia,len helikobakter,(ale mna zaludok neboli,vobec. ) pricina bolesti neznama, Boli ma uplne dolu ako je konecnik a hrube crevo No ja beriem od bolesti az opiaty ´+ na ukludnenie ,Zijem (som veriaca ),lebo musim,zo dna na den, nic ma nebavi,nech zjem cokolvek asi za dve hod.dostanem az zachvaty..Chodim na onko, hoci onko dg nie je,chvala Bohu,Helikobakter prelieceny a bolesti ale krute az tak,ze keby som nebola veriaca tak uz som na tomto svete neni,Trva mi to uz 7 mi rok.Neboli ma to len ked spim,aj to mam lieky na spanie .Tak asi sme dve na SK, co mame funkcne ochorenie..,ak chces mozeme sa jedna druhu povzbudzovat ,informovat ,co a ako popripade napredujeme v liecbe,Dokonca by sme sa mohli aj stretnut,,na hlbsi rozhovor o tych nasich dg.....Ahoj a prajem zdravie,zdravie, zdravie..ozvi sa, ak teda chces