icon

Ako zvládnuť bolesti z dlhého státia v práci?

28. feb 2024

Po vš som od septembra nastúpila prvý krát do prace. Stojím na nohách, väčšinou dvanástky. Keď mám dve za sebou, ešte sa to nejak dá, ale keď mám tretiu tak už je to masaker. Ja mám skoliózu, neviem, či to súvisí, ale to státie mi robí strašne zle. Buď ma boli v oblasti krížov pri dostupeni, alebo pri kráčaní v bedrovom kĺbe keď je viac takej prace že aj chodim a nestojím len na mieste. Samozrejme krčna chrbtica trpí tiež, to su migrény na dennom poriadku, nič iné nerobím, len zobem tabletky. Týmto tempom si za par rokov urobím dieru do žalúdka. Mate nejaký tip ako s tým bojovať? Nejaké cviky? Možno návšteva fyzio? Nejaká zdravotnícka pomôcka? Neviem si predstaviť, že budem tamto žiť najbližších minimálne 40 rokov, ale inu prácu robiť nechcem

pribinak
28. feb 2024

Však zmeň prácu

dadka1997
28. feb 2024

Lekar, ortoped, neurolog a rehabilitácie, bez vyhovorky.. ak robis 12ky nepracujes kazdy deň, cize v deň voľna mozes spravit niečo pre seba, mozno aj masaze

anjelicek26
28. feb 2024

Tak vacsine pomoze sport, ked mas svaly a rovnomerne vytrenovane telo, tak vsetka fyzicka aktivita je jednoduchsia a klby tak netrpia... isla by som tymto smerom, zacala beh, fitko, pomaly, postupne, s rozvahou, vo fitku si dat poradit od trenera, co ano co nie...

martinkatinka
28. feb 2024

Telo si musi zvyknut. A treba cvicit.

sense
28. feb 2024

Tak pre telo je to šok... Kompletná zmena.... Aj keď si po práci unavená daj si každý deň aspoň 10-15 minút strečing, takisto aj ráno hneď po zobudení. Keď máš voľno navštív fyzioterapeuta. Lieky nie sú cesta. Ak to nepôjde tak jedine zmeniť prácu.

melanta
28. feb 2024

A prečo s VŠ robíš manuálne 12-tky? To je tvoje rozhodnutie, či budeš takto žiť alebo niečo urobíš a nájdeš si zamestnanie, kde nebudeš robiť manuálne a budeš môcť aj kariérne rásť, lepšie zarábať.

autor
28. feb 2024

@melanta ja mám dosť dobrý plat a nenarobím sa teda ani náhodou, jediná manuálna činnosť, ak sa to tak dá nazvať je státie na nohách. Nie každý vs odbor je kancelársky. Kariérne to tiež nie je najhoršie. Neznamená ze keď nesúdim niekde v ergonomickej stoličke tak musim hned robiť za pasom.

autor
28. feb 2024

S tým pohybom je pravda, že je čo zlepšovať. Nikdy som k tomu nebola vedená a je ťažké po celoživotnom nič nerobeni si tie návyky osvojiť a mám ešte čo robiť aby som sa nejak pravidelne a zmysluplne hýbala.

vanilkovazmrzka
28. feb 2024

Cvicit.

martinkatinka
28. feb 2024

Ja ked som zacala prve dni v obchode, ze som 12 hodin stala na nohach, tak som tiez mala bolesti, palili ma nohy... Ale potom di zvykla a ked som mala vilny den, musela som sa ist aspon prejst.

melanta
28. feb 2024

Máš VŠ a si spokojná s tým, že robíš manuálnu prácu. V poriadku. Ale máš skoliózu. Ako VŠ vzdelaná žena by si mala mať základný zmysel pre to, že v takom prípade sú bolesti prirodzené, neodstrániš ich a hlavne možno očakávať len a len zhoršovanie zdravotného stavu, ktoré môže viesť až k tomu, že budeš mať trvalé zdravotné následky.

autor
28. feb 2024

@melanta džiiizs. Státie na nohách sa snad nemôže brat za manuálnu prácu 😅 v poriadku, viem, že mám skoliozu a snažím sa nájsť riešenie ako robiť prácu ktorú milujem tak aby mi nespôsobovala problémy. Keď to bude po rokoch neznesiteľne, možno prácu zmením, ale po polroku to vzdať mi príde dosť blbe. Ono ani to sedenie nie je úplne ideálne na zdravie chrbtice

gemerka17
28. feb 2024

Autorka išla by som takto.
1. Vyšetrenie u ortopeda s tým, že budeš mat RTG (na posúdenie skoliozy) a tiez aj bolest bedrového klbu treba vyšetriť
2. Vyhľadala by som skúseného fyzioterapeuta a pod ním treba začať cvičiť
3. Keďže máš migrény určite by som navštívila aj neurologa a tiež treba MR krcnej chrbtice. Všetko (RTG a MR) sú to výstupy pre fyzioterapeuta, aby vedel cviky tak zložiť, aby si mala z toho čo najväčšiu pomoc

S tvojimi problémami určite nechoď do fitka, ani na plaváreň. Treba fakt odbornú pomoc pod dohľadom a ono sa to časom zlepší a prácu v pohode vykonávať môžeš ďalších XY rokov. Len treba cvičiť a cvičiť, osvojiť si nejaké nove návyky pohybového aparátu. Pridať taky pohyb, čo ti schváli fyzioterapeut.

petracandle
28. feb 2024

Jednoznačne si nájsť dobrého fyzioterapeuta a pravidelne cvičiť! Nič iné ti nepomôže. Lieky sú len dočasné riešenie - neriešia problém, len tlmia príznaky. Lekár je zbytočný nakoľko už máš diagnózu (skolióza) a rehabilitácie sú v tvojom prípade úplne zbytočné (ako vo väčšine prípadov). Potrebuješ spevniť chrbticu, správne držanie tela a to dokáže len vyhovujúce pravidelné cvičenie. Prácu by som nemenila (ak ti inak vyhovuje), nakoľko sa nejedná o manuálnu prácu - iba o státie, ktoré je mimochodom pre telo menej zaťažujúce ako sedenie - to na margo prác za pc 😄

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
28. feb 2024

@gemerka17 už mám za sebou vyšetrenie u neurológa, všetky zobrazovacie vyšetrenia. Záver? Nič mi nie je a každého občas boli hlava. Dostala som sumatryptan, flector, mydocalm a vybavené 😅 na rehabilitáciu to vraj nevidí, takže žiadanku nemám. Momentálne riešim nového lekára, zároveň hľadám aj ortopéda. Snažím sa cvičiť jogu, nejaké strečingové cvičenia, ale bojím sa aby som si to nepokazila ešte viac. Niekedy je to po tom cvičení lepšie, ale niekedy urobím fakt že blby pohyb. Na masáž som chodila, ale asi to bude naozaj skôr na fyzioterapeuta, aby ma aj naučil čo a ako cvičiť. Na škole som zvykla behávať, ale to teraz nehrozí pri tom bedrovom kĺbe. Hľadám nejaký šport, ktorý by som mohla robiť nie len kvôli zdraviu ale aj na udržanie postavy, ale asi to budem riešiť až potom čo si dám dokopy telo zdravotne

gemerka17
28. feb 2024

Rehabilitácie cez poisťovňu so žiadankou nepotrebujes. Úroveň je veľmi biedna a nič ti to nedá. Musíš ísť k súkromnému fyzioterapeutovi a ukáž mu všetky zobrazovacie vyšetrenia (možno ti aj nájde nález, keďže radilogovia sa často mýlia a radi niečo prehliadnu). Fyzioterapeut ťa pozrie celú a môže najist kopu chýb. Len za jeho vedomosti a čas musíš zaplatiť, iná možnosť nie je. Určite nič necvic, ani jogu, až po tom, čo ťa kvalitne vyšetrí fyzioterapeut.

betulinka1
28. feb 2024

cvičiť, cvičiť, cvičiť. Treba si nájsť fyzioterapeuta, ktorý nastaví presne cviky pre teba. Naučí ťa cvičiť a naučí ťa aj rôzne triky na správne státie, správnu chôdzu a tak. Nezabudni na pravidelné masáže, to je tiež super vec. Telo si samozrejme aj zvykne. Ja som počas strednej školy robila cez letá v kníhkupectve a ako čašníčka a teda nohy som necítila od bolesti. To som bola mladá. Vtedy som sa naučila, že nohy musia byť rozmaznávané aj v správnej obuvi. Vždy keď končila sezóna, tak ma tie nohy aj prestali bolieť, lebo si zvykli. Teraz mám sedavú prácu ale musím cvičiť, keď poľavím, tak sa chrbát samozrejme pomstí a na pár dní mi pripomenie, že som ho zanedbala.