icon

Ako zvládnuť nedostatok spánku s bábätkom?

27. jan 2024

Pekný večer maminy, prosím o radu. Pred narodením synčeka som bola úžasný “spáč”, spala som často a dlho, nikdy som nepatrila k ranným vtáčikom. Preto bola pre mňa zmena po pôrode dosť drastická. Mamám, ktoré si tým prešli, to iste nemusím vysvetľovať - problematické denné spánky bábätka (takže nemôžem cez deň dospávať ťažké noci), časté nočné budenie, plač. Žiaľ tieto veci musím zvládať sama. Manžela mám, ale veľa pracuje, má náročné a zodpovedné zamestnanie, musí sa aspoň on vyspať. Skúšam v prvom rade zlepšiť spánok maličkého (riešim všetko cez bolesti bruška, zuby, spánkovú hygienu,…) - niektoré obdobia sú lepšie, ale zázraky sa nedejú. A ak to nedokážem zlepšiť. potrvá to ešte niekoľko mesiacov. Pomaly sa to podpisuje aj na mojom stave - bolesti hlavy, závraty, zhoršenie krvného tlaku a pod.. Prosím, ak máte skúsenosti, poraďte. čo vám najviac pomohlo v tomto období.

simsalabim
27. jan 2024

Iba to, ked ma manzel cez vikend nechal dospat a ak sa dalo, pocas jej spanku si aspon lahnut (neviem spat cez den). Od 1.dcery mam zhorseny spanok a to uz ma nad 20. Ona mala silny reflux, grcala aj v spanku, tak som vzdy spala s nastrazenymi usami. A aj teraz ma zobudi aj to, ked si pavuk prelozi nohu cez nohu.

mabenn
27. jan 2024

zvladala som to tazko...maly zacal celu noc spat v 3rokoch...doplnala som energiu cez den - vacsinou sladkosti bohuzial, pribrala som...spala som s nim ked sa dalo, cez vikend muz ma nechal 1-2h dospat...prvy rok v euforii, ze mam dieta a v dufani, ze to nespanie nebude dlho trvat, potom sa to nabalovalo, ale vydrzala som, neni ina moznost

barbora0308
27. jan 2024

Syn ma 1,5 roka, stale zly spac a jedine co mi pomaha, je manzel 😁. Moj skvely muz sa strieda so mnou pri nocnych zurkach s dietatom a cez vikendy mi dovoli aj vyspavat. Ja som velmi zly spac...zaspavam niekedy aj hodiny, proste nikdy som nebola a ani nebudem clovek, ktory polozi hlavu a spi... to moj manzel by zaspal za 5 sekund aj pocas bombardovania 😁. Ine poradit neviem, iba poprosit o pomoc rodinneho prislusnika alebo dobru kamaratku (ak manzel nemoze). Ja by som sama synove spanky zial nedavala, tym, ze syn sa casto budi a ja tazko zaspava.

beata_k
27. jan 2024

Zlepsilo sa to ked som s tym prestala bojovat. Ked som to vzala ako fakt, ze teraz spim malo. Ked som sa prestala kazdy den stazovat na unavu. Ale rozumiem ti. Pri prvom som myslela, ze skocim z okna tak som bola unavena.

pettom19
27. jan 2024

ja to mam podobne. Ked sa maly narodil, ani som neverila, ze sa niekedy nevyspim :D prve mesiace uplna pohoda, potom sa to zacalo kazit. A cim je maly starsi, tym menej spi. Zrazu ani noci nie su take super, ako boli, takze uz je to asi chronicka unava. Neporadim asi nic konkretne, ale tiez som to uz prestala riesit. A nejako fungujem. Manzel maka den-noc, tam nehrozi, ze by som dospala aspon cez vikend, takze nejako to taham a nezamyslam sa uz nad tym 🙂.

janettdamian
27. jan 2024

Ja som mala také prvé dieťa, deň-noc 9 mesiacov som poriadne nespala ani muž. Bez spánku je to hrozné, a pomôže iba vyspať sa. Jedine požiadať niekoho cez deň na kočíkovanie, aby si skúsila si pospať ak sa ti dá. A dopraj si aspoň zdravú stravu, vitamíny, minerály.

maris5
27. jan 2024

Dieta prerevalo asi 5 mesiacov svojho zivota, koliky, reflux, pupocnikovy pruh a ine. Spal dokopy v noci asi 2 hodiny. Kebyze nemam manzel asi uteciem. On opatroval a nosil dieta asi do jednej, ja zvysok noci. Nespala som skoro vobec. Spanok sa zlepsil ked ustupili koliky, ale vzdy skoro vstaval. O 4:30 budicek a malovali sme vodovkami hasiace pristroje. Skoro vstavanie mu ostalo dodnes.
Neviem si predstavit, zeby muz sa potreboval vyspat a ja sa mam sama zblaznit s kolikovym dietatom. A to chodil denne na sluzobky do susednej krajiny.

dzejny656
27. jan 2024

Pomáhala mi káva a pospať si cez víkend a cez deň s malou pokiaľ sa dalo. Ale mala dlho aj obdobie že spala len v kočíku, takže vtedy sa nedalo. A potom to len proste prežiť. Ja už to zažiť nikdy viac nemám v pláne, pre mňa to bolo príšerne obdobie.

hederamonstera
27. jan 2024

S jednym dietatom som spala s nim cez den, nastastie som mohla robit domace prace s nim.
Pri druhom, ked je to uz fakt zle, spim na obed so starsim, ked je muz doma.
Spanok je moja laska a teda velakrat som kvoli tomu olutovala rozhodnutie stat sa mamou. Som hrozny clovek, ak som unavena a teda mam pocit, ze som unavena nonstop, takze zacina sa to aj odrazat na nasom manzelstve. Ale ako tu uz bolo napisane, ked som to prijala, tak to je lahsie. A verim, ze aj toto obdobie raz prejde a ja si zasa uzijem svoj spanocek

aiana24
27. jan 2024

Drzim palce, je to narocne byt chronicky nevyspata. Casom sa dietatu spanky zlepsia, ale ty potrebujes zlepsenie teraz. co mne pomohlo zlepsit spanok - takto postupne som na to prichadzala:
2. mesiac: dieta mi uspal muz alebo mama, ja som zatial isla spat (mali sme s muzom dohodu ze jeden vecerny spanok uspava on v nosici)
3. mesiac: zacala som kojit v noci po leziacky, bolo to menej unavne ako stale si sadat
4. mesiac: dieta som nechala spat s nami v posteli, menej sa budilo ked ma citilo pri sebe
...odvtedy som zacala znovu dobre spat.

Na denne spanky dietata mi pomohlo zacat sledovat ake dlhe ma bdele okna a ukladat ho spat dost vcas ked este nie je preunaveny. Tym mi odpadlo nekonecne uspavanie. Trvalo cca rok kym dieta dokazalo zostat spat ked zaparkujem kocik v byte (spociatku sa hned budilo, musela som 3 hod vkuse kracat s nim), teraz uspim v kociku dakedy aj za 10 min, zaparkujem doma a mam cas pre seba.

marianarem
27. jan 2024

No mna doslova zachranil manzel, ktory prebral noci s malym, lebo ja tiez dlho zaspavam a maly byval v noci hore aj cele hodiny. Ked uz zaspal, tak ja som uz az do rana nezaspala. Bez manzela by som to nikdy nedala. V tvojom pripade by som si asi zavolala opatrovatelku a skusila cosi dospat cez den, ked by tam bola ona.

vilma7
27. jan 2024

Nepomohlo nič, len spať kedy sa pri dieťati, s dieťaťom dalo...casom si moje telo zvyklo na tento deficit a aj na to, že som bola noc čo noc XY krát hore.
Spánok sa môjmu dieťaťu vylepšiť nijako nepodarilo a doteraz sa budí v noci, mal 7 rokov.

taktotedanie
28. jan 2024

Skus satku, nosic atd alebo jednoducho vydrzat, neter prve 3 mesiace nespala takmer nic, akonahle 4mes by utlo a je to maximalne nenarocne dieta spi, smeje sa hra, takmer neplace

majlo1234
28. jan 2024

@beata_k ano, presne. Ked som prestala ratat, kolko krat som hore. Bolo zopar ozaj hroznych noci, ale standardne pri zobudeni sa 6-8 krat za noc som to uz ani necitila. My zeny sme proste zazracne.
Autorka, furt budes nevyspata, musis to vytesnit a hotovo😂 raz sa vyspis. A zaroven si neber na plecia viac, ako treba a presun nejake veci na muza, ak sa da

petraj122456
28. jan 2024

Cez deň ľahnúť s dieťaťom aspoň raz!! Neupratuj neumyvaj proste spi ostatne pocka, aj 10 minútový slofik sa rata.. každá minúta dobrá
Keď ma muž voľno nech ta nechá vyspať, moja dcéra kojena 5 mesačná ….sobota ráno o 7 sa budí a muž s nou je 2 hodiny ja zatiaľ spím potom o 9 mi ju donesie na kojenie

blaazi
28. jan 2024

Pomohlo mi.spavat cez den s dietatom (prvym) prisatym na prsniku cca do 5m, vydrzalo dlhsie. Ked bola vacsia spat pobede v rovnakom.case. V noci to tak nefungovalo, to som musela len vydrzat. S druhym prirastkom tiez neviem ako bude. Spanok velmi potrebujem.

autor
28. jan 2024

Je pravda, že keď ho kojím v noci poliežačky v našej posteli, alebo mi zaspí v náručí počas dňa a ja pri ňom náhodou tiež zaspím, tak vydrží spať dlho a tuho.. akoby bol pokojnejší keď je pri mne a nie sám v postieľke. Toto sa však bojím praktizovať, lebo sa bojím že ho priľahnem, on sa zamotá do vankúša/deky… v postieľke máme dodržané podmienky bezpečného spánku, monitor dychu..

simsalabim
28. jan 2024

Na toto som citala trik - termoforka s vodou teploty tela oblecena v tebou nosenom tricku. Skusila som to tricko a deti ho fakt zmolili pri sebe…

hederamonstera
28. jan 2024

Neprilahnes a ani sa do nicoho nezamota🙄 ani monitor dychu nepotrebuje. Zbytocne zijes vo strachoch a komplikujes si zivot