icon

Ako zvládnuť strach z vysadenia antidepresív?

14. feb 2025

Užívam antidepresíva už dva roky. Už bola pred polrokom snaha o ich vysadenie, ale vzhľadom k okolnostiam sa to odložilo lebo aj doktora zhodnotila, že v zložitej životnej situacii by to nebolo najvhodnejšie. No veci sa ustálili a je táto téma zas na stole. Ja neviem prečo ale hrozne sa toho bojím, nechcem už zažívať tie stavy beznádeje ktore ma do ambulancie priviedli. Bojím sa, že keď lieky vysadím tak sa to všetko vráti. Mali ste niekto podobne pocity? Nemám moc v nikom oporu. Manžel sa ma snaží podporiť, ale nechape príliš čím si prechádzam.

euka210
14. feb 2025

Ved vydadzaju sa postupne a keby sa to zhorsilo, tak sa vysadzanie zastavi.

autor
14. feb 2025

@euka210 ja viem, že sa to vysádza postupne. Ja sa celkovo bojím toho, že bez tých liekov už nebudem môcť existovať.

deti95060810
14. feb 2025

to čo máš za ekrazit... skús postupne a v určitej dávke znižovanie zastav... ak teraz máš 1 tbl. denne tak možno sa budeš cítiť fajn aj pri nižšej dávke... nevyskúšaš - nevieš...
inak jar je super obdobie na vysádzanie liekov ako ad...

hankab
14. feb 2025

Tiez som sa toho velmi bala, ale vysadzala som po 2 rokoch a konskych davkach (2-kombinacia ad) velmi pomaly a uz cca rok a pol som bez nich. Byva zopar dni v mesiaci, kedy mi je horsie, ale uz aspon viem, ze to vzdy prejde. Vzdy sa k nim vies vratit, ak by sa ti stav pocas vysadzania zhorsoval.

veverkaa2
14. feb 2025

Určite nevysadzuj sama od seba alebo za rady lekára, postupne môže znížiť dávku

euka210
14. feb 2025

no tak "najhorsie" by bolo brat ich stale...stale lepsie lieky ako mat stavy uzkosti a pod. Aj ja som bola velmi proti liekom, ale prisiel cas, kedy sa uz nedalo. Beriem ich uz 9r a som zmierena s tym, ze ich budem brat uz do konca zivota, aby som mohla zit a normalne fungovat...

zabka79
14. feb 2025

Ja som sa po vysadeni drzala niekolko rokov kym neprisla dalsia nepriazniva zivot.situacia. som stale bez ale uz dost bojujem. Sama uvidis ako na tom budes neboj sa dopredu...ked to nevyjde budes mat skusenost ze vysadzovat nie....ale je moznost ze to potiahnes a budes na seba hrda

mia_von_prag
14. feb 2025

A prečo ich chceš vysadiť?

gabrm
14. feb 2025

@autor
Pokiaľ sa toho bojíš,tak jednoducho nie si na to pripravená. Treba to povedať lekárovi a ten vysadenie liekov odloží. Musíš prísť do takého štádia,že budeš mať sama pocit,že tie lieky už nepotrebuješ. Aj keby si ich mala brať do konca života to nevadí,veľa ľudí berie lieky napr na tlak alebo cholesterol celý život a toto je tak isto ochorenie ako každé iné. Hlavu hore a hlavne neboj sa to povedať lekárovi a riešiť to. 😉