icon

Alergia na penicilín

lunalux
15. sep 2025

Ahojte, dneska som bola na pohotovosti, kde potvrdili zápal močových ciest. Predpísal mi antibiotiká, ktoré obsahujú penicilín (unasyn 1-0-1) a aj monural. Po odchode som mu volala, že môj otec ma alergiu na penicilín, ale ja som nikdy alergiu na tento liek nezaregistrovala, keďže som ho nikdy nebrala (aspoň si nepamätám) doktor sa vyjadril, že to je v poriadku a ak sa niečo vyskytne mam liek vysadiť. Myslite, že môžem dneska zobral len ten monural a zajtra preistotu zavolať obvodnej ? Obavam sa alergie…

simsalabim
15. sep 2025

@lunalux ved ty zatial nie si alergicka na penicilin, tak neries.

janai1
15. sep 2025

tak to nebude také vážne, keď ti zrazu netreba užívať lieky predpísané na pohotovosti z dôvodu vymyslenej alergie 🙂

lunalux
autor
15. sep 2025
@janai1

tak to nebude také vážne, keď ti zrazu netreba užívať lieky predpísané na pohotovosti z dôvodu vymyslenej alergie 🙂

@janai1 to som nikde nepovedala 🙂 obavam sa len toho, či ta alergia nemôže byt dedičná a hladam niekoho, kto mi k tomu bude vedieť napisat viac, nie len zbytočne komentáre. Zazila som si s otcom vážnu alergiu, je normlane, že sa obavam.

simsalabim
15. sep 2025
@lunalux

@janai1 to som nikde nepovedala 🙂 obavam sa len toho, či ta alergia nemôže byt dedičná a hladam niekoho, kto mi k tomu bude vedieť napisat viac, nie len zbytočne komentáre. Zazila som si s otcom vážnu alergiu, je normlane, že sa obavam.

@lunalux pozri, ja som prezila 30 rokov bez naznaku alergie na penicilin. Uzivala som ho mnohokrat. Az potom sa mi objavila - vyrazky. Moja mama bola nan alergicka, otec nie. Sestra nie je alergicka. Brat ano, ale az ked mal vyse 40. Pidla mba je nepravdepodobne, ze by si mala nejaku prudku reakciu. A vysadit ho mozes vzdy.

nelca84
15. sep 2025

Je mala pravdepodobnost, ze by si bola alergicka a ak ano, tak sa vysypes a nieco ti na to daju, vybavene.
Nevymyslaj si hluposti a uzivaj co mas predpisane.

maybe888
15. sep 2025

Alergia nie je vyslovene dedičná. Nie je dôvod, aby si nebrala unasyn,,keď tvoj otec je alergický na penicilín.

tetapetra
15. sep 2025

@lunalux čo má otcova alergia s tebou? Ja som písala lekárovi,že som chorá a on namiesto toho,aby aspoň otvoril kartu mi odporúčal.paracetamol🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ .

michalko71
15. sep 2025
@lunalux

@lunalux treba sa nad tym zamyslieť sedliackym rozumom. Lekari sa pýtajú mate alergiu na tento liek? Odpoveď je: dnes predsa lekari nerobia testy na alergiu na lieky. Po druhé: vela ludí nevie, že je rozdiel medzi alergiou a neznašanlivostou lieku. Ten prvy stav je vážny, ale to zistite len uzitím lieku. Alergia sa prejavuje ťazkymi opuchmi pier, hlavy atd...

japko123
15. sep 2025

Ja sama som alergicka na penicilin. Doktorka mi povedala, ze alergia na lieky nie je dedicna (ako napr pelove a ine alergie), riesila som to, ked sa mi narodili deti. Doktor ma pravdu, daj si a jedine ak budes pozorovat napr. nejake kozne prejavy, tak prestan brat a kontaktuj lekara.

lunalux
autor
15. sep 2025

Ďakujem, ešte by som sa chcela opýtať, či môžem ten monural a unasyn užiť naraz. V správe mam napisane, že “ na doma predpis Monural 3g sáčok vypit pred spaním potom uz nemočit, v prípade pretrvávania stavu opäť použiť monural”, obavam sa že som len lekára zle pochopila alebo to amm teda brať naraz, keďže obidvoje sú antibiotikum

kiki68
15. sep 2025

Ja mam alergiu a syn zial zdedil. No pisu tu zeny ake je to easy, tak zjavne 24 hod nezvracali a neboli osypane. Prijemne to nie je.

anonym_cb9363
15. sep 2025

Mama bola alergicka na penicilin a na vceli a osi jed - nikto z jej deti ani vnucat nemame tieto alergie. Este som nepocula, zeby alergia na penicilin bola dedicna🤷‍♀️

kiki68
15. sep 2025
@anonym_cb9363

Mama bola alergicka na penicilin a na vceli a osi jed - nikto z jej deti ani vnucat nemame tieto alergie. Este som nepocula, zeby alergia na penicilin bola dedicna🤷‍♀️

@anonym_cb9363 zial predispozicia tam je, to mas aj u napr psov. Nemusis mat tu konkretnu, ale sanca tam je. Preto sa aj lekari zvyknu pytat pri napr anestetikach, ci napr rodicia maju vazne alergie. Ale nie je to pravidlo.

taktotedanie
15. sep 2025

@lunalux uzivaj
A pokial by sa nieco vyskytlo, vysad a volaj vseobecnemu
Ze otec ma alergiu na penicilin neznamena ze mas tiez, blbost

anonym_fb15d4
19. sep 2025

@lunalux Toto nemyslíš..to je možné iba na koníku..panebože čo je toto za dobu🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

nataliik
20. sep 2025

@lunalux ja mam alergiu na penicilin a ďalšie antibiotika, moje deti nie.