Antibiotiká a probiotiká

23. dec 2021

Ahojte idem si k vám po radu nakoľko som asi jedna zo stastnejsich a antibiotiká som mala len pár krát v živote. Bohužiaľ po x rokoch prišiel rad aj na mňa a po zvážení mi dr predpísala 3 daňové antibiotiká dodala k tomu že si mám dať probiotiká. Dnes som si dala prvú tabletku no asi po pol hodine na to ma napadlo že aj probiotiká no asi bolo neskoro lebo asi 40 min po požití antibiotík sa mi dostavili nenormálne kŕče do brucha. Chcem sa spýtať ako kombinovať probiotiká s antibiotikami aby som nemala zajtra tieto nežiaduce účinky ....bolo to dosť nepríjemné ....zajtra by som si mala dať antibiotiká okolo 11 ....kedy si mám dať probiotiká ?....ďakujem za odpovede ❤️🙏

zuzula507
23. dec 2021

Probiotika sa povacsine maju brat 2 hodiny pred alebo 2 hodiny po antibiotikach

autor
23. dec 2021

@zuzula507 tak si dám okolo 9 ....radšej pred ...ďakujem

macekovam
24. dec 2021

A ATB neuzivaj na lacno

ice8
24. dec 2021

Antibiotika zabiju probiotika, cize skor by som si dal probiotika PO antibiotikach. Ak si ich dam PRED, tak sa v tele nesithnu rozmnozit a budu mi na nic.
Aby som nebol oznaceny za konspiratora, pre istotu davam aj vyhladavanie, myslim ze slusny zdroj:
https://www.adc.sk/clanky/probiotika-a-antibiot...
kratky citat
'Väčšina najčastejšie predpisovaných antibiotík je absorbovaná rýchlo a ich vstrebávanie kulminuje 2-3 hodiny po prehltnutí dávky. Z tohto pohľadu je optimálny odstup probiotík od antibiotík práve 2 hodiny. "
V inku je viac zaujimavych informacii..
Cize najskor ATB , potom probio, ale probiotika tiez treba nejak zivit, a probiotika papaju prebiotika..
macekovam dala dobry napad - nalacno? ako lekar odporucil uzivanie, co pise pribalovy letak?
Ono probio aj prebio mozes jest kedykolvek, niekto tvrdi, ze idealne pred spakom, nech sa rozmnozia pocas spanku, niekto hovori, ze hocikedy hlavne si ich dat, nemam vedomosti, ci sa z nich da predavkovat, pravdepodobne nie (to skor z tych pomocnych latok, ktore su v kapsuliach napriklad - ale na obranu, predavkovat sa da aj z kuchynskej soli, a aj z cistej vody, cize to je take slovickarenie..)
Ale ono ak chces, mozes si dat probio aj pred aj po, nemalo by to mat vplyv na ucinok ATB, ale nie som lekar, preto neber tento prispevok ako medicinsku radu.

PS: tu nieco k tym prebiotikam
https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/jak-uziv...

Vztah probiotik a prebiotik

Prebiotika jsou nestravitelné cukry (tzv.oligosacharidy, prebiotická vláknina). Ty tvoří vlastně potravu pro probiotické mikroorganismy – zajišťují jim vhodné podmínky pro růst, množení a zakládání nových kolonií. Tyto cukry také podporují trávení, střevní pasáž a mají další příznivé účinky. Prebiotika jsou k dostání jako doplněk stravy, ale nejlepší je přijímat je z přirozených zdrojů – ze stravy.

Nejlepším prebiotikem je oligosacharid inulin, který se nachází například v kořenu čekanky (melta), v zelenině, česneku, cibuli, banánu a luštěninách.

Kombinací prebiotik a probiotik vzniká synbiotikum. Poslední dobou se častěji objevuje pojem postbiotika – látky vyráběné probiotickými přátelskými bakteriemi. Tyto látky mají význam pro dobrou funkci imunitního systému.