Antidepresíva a ich vysadenie. Ako na to?

ellie15
10. jan 2019

Ahojte baby,
9 rokov sa liečim na panickú poruchu, teraz mám 27 rokov. Brala som Citalec, no doktor mi potom predpisal Sertralin. Beriem ich rok aj niečo , 50mg denne. Cítim sa OK, tieto tabletky mi pomáhajú, ale viem, že toto nie je riešenie. Chcela by som ich vysadiť. Viem, že sa nemôžu náhle vysadiť, ale strašne sa bojim, že mi to nepojde, že ich budem musiet uživať cely život. Niekedy sa stane, že si ich zabudnem dať a neprejde ani den a už mám abstinenčné príznaky. Nemám psychické ťažkosti, ale fyzické. Uplne ma napina, citim nejake cudne pocity v hlave, neviem sa na nic sustredit, citim sa velmi zle. Mali ste nieco podobne? Ja strasne chcem babatko, ale bojim sa, ze kvoli AD ani nemozem mat. Okrem panickej poruchy mam aj tetaniu, ale to dobre zvladam, kedze beriem magnezium aj omega 3. Skor ma trapia tieto tabletky. Uz mam z toho depresiu, ze co ked raz otehotniem?

stary_ujco
10. jan 2019

@ellie15 máš svojho lekára, na konzultácie tohto typu je to tá najlepšia adresa... Ak ich berieš 9 rokov nonstop a 50mg denne je na hrane tvojho minima, keďže pozabudnutie jednej tabletky po pár hodinách spôsobuje abstinenčné príznakya návrat panickych atakov, tak to jednoducho budeš musieť namiesto internetu poriešiť s lekárom. A tehotných na antidepresivach sú aj na koni desiatky, nie je to neriešiteľné.

3009
10. jan 2019

@ellie15 treba to na najbližšej návšteve psychiatra s ním prebrať a on ti vysvetlí, prípadne aké lieky môžeš užívať aj počas tehotenstva. Ak sa budeš už teraz stresovať, tak to ti nepridá na kľude. On ti presne aj naordinuje ako prejsť z jedného lieku na iný, ak by sa tento nedal užívať počas tehotenstva. Len určite nezačínaj sama od seba znižovať dávky, alebo prestávať užívať lieky, lebo ľahko sa to vráti späť a môže byť aj väčšou intenzitou.

ellie15
autor
10. jan 2019

@stary_ujco viem, ze nie je to neriešitelné, ale moj doktor mi stale povie, ze ked sa necitim dobre, tak este mam pokracovat v liecbe! Praveze sa citim dobre, preto by som chcela postupne vysadit tabletky.Ale moj doktor zacina byt taky, ze pridem tam, da mi recept a s tym som aj vybavena! Ziadna rada, nic...

ellca123
10. jan 2019

ak vysadis lieky,ich ucinok moze trvat aj najblissie dva mesiace po skonceni brania liekov ,
potom uvidis ako sa citis, vzdy vies znova zacat s branim liekov,
vyskusaj ten malý experiment ,
tehotenstvo chvilu pocka/pozistuj si moznosti ci mozes brat antidepresiva a byt tehotna- to ti povie len lekar

inak asi by som zmenila lekara , keby sa dalo, musis mat v neho doveru a on by sa mal o teba zaujimat

petruska3010
10. jan 2019

@ellie15 Ahoj , vysadenie AD je veľmi zložité a treba veľkú opatrnosť.
Ja som to urobila , teda moja lekárka , lebo mi bolo celkom dobre , ale trvalo to len 4 mesiace .
Opäť som sa do toho dostala a je to horšie ako prvý krát .
Už mám tretie AD a žiadna zmena , tiež som už zúfalá.
Prvý krát mi AD zabrali hneď a teraz vôbec.
Aj ja mám neskutočné pocity v hlave asi cca po pol hodine od užitia tabletky , som tiež unavená , nesústredená , proste neschopná .
Zaspím najskôr po pol noci okolo 2-3tej ráno , aj to na hodinku.
21.1. Idem na kontrólu , tak uvidím, že čo sa udeje .

prevenar
12. jan 2019

@ellie15 zacni ist na to z ineho konca ..s vysadzanim takychto liekov nemam skusenosti , ale vo vseobecnosti, mas niekolko sposobov, ako zmenit svoj zivot ...co mozno sposobi to ,ze ich nebudes potrebovat.

- zacni pravidelne sportovat / travit cas v prirode
- pozri nieco o "wim hof method" specialne dychanie + otuzovanie
- strava ..vynechanie mlieka / mliecnych vyrobkov a lepku moze mat priaznivy vplyv na psychiku.
- najdi si nejaky novy ciel ..skus podnikat, nieco vyrabat, malovat, nauc sa novy jazyk ..ci hrat na gitare 🙂

vela studuj a venuj sa tomuto problemu, casto su tieto veci riesitelne aj inak ako chemicky. lekari to neradi pocuju, lebo im potom utekaju peniazky a to oni nechcu. pochopitelne. 🙂

drzim palce 🙂

mamia85
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamia85
1. mar 2019

@ellie15 Sertralin nebrani otehotneniu ani donoseniu zdraveho babatka. Co sa tohoto tyka, bud uplne kludna.

natusqa123
8. dec 2023

@mamia85 ozaj ?.ja som v 6tt a bojím sa ich brat iba 6mesiace som brala.sertralin a.od kedy som.zistila.ze som.v tom prestala som ich užívať 3dni už ich neberiem..a začínam.mat zase trosku úzkosť.

mamia85
9. dec 2023

@natusqa123 Naozaj, úplne kľudne. Ja som prvu dcerku vynosila na sertraline od uplneho začiatku az do konca som brala sertralin 50mg, presne sa už nepamätám ale cca od 8.mesiaca sme s dr.znizili na 25mg a cca 10 dni ci týždeň pred terminom pôrodu som mala vysadit aby dcérka nemala abstinencne príznaky. Po pôrode som hned nabehla na 50mg aby sa nahodou nerozvinula poporodna depresia. Celé tehotenstvo prebehlo bez komplikacii, pravidelne som chodila k primarke psychiatrie na kontroli a aj vďaka nej sa mi narodila úplne zdravá dcérka. Nemala absrinencne príznaky, bola úplne v poriadku. Odvtedy prešlo skoro 7 rokov, už je prvacka. Je chvalabohu zdravé, veľmi živé, šikovné a múdre dievčatko. Má aj braceka 3,5rocného, ktoreho som takisto vynosila na AD, a úplne rovnako ako dcérka, chvalabohu je všetko ako má byť. Takze za mňa určite brat AD ak máš takéto problémy, ja by som to bez nich nedala. Drzim palce, kľudne ber ten sertralin a budeš v pohode aj ty aj tehotenstvo pôjde kludnejsie🙂 Ak ta ešte niečo zaujima kľudne napis.

mamia85
9. dec 2023

@natusqa123 6 mesiacov je malo, niekedy sa len za ten čas vyvinie uplny účinok lieku. Takéto lieky sa beru minimálne rok, niekedy aj dlhsie. Nie je dobre že si ich tak nahle vysadila, neviem ci si postupne znizovala, ale keď si ich vysadila naraz, tak to čo teraz cítiš sú absrinencne príznaky z nahleho vysadenia. Nasad si ich nazad a po pár dnoch sa to utrasie. Berieš aj niečo iné ci len ten sertralin si mala?

natusqa123
9. dec 2023

@mamia85 moja myslíš? Som iba v 6tt môžem brat jednu tabletku ? Pomôže mi zmeniť myseľ, ? Radšej by som brala sertralin poobede aby som sa celi deň cítila lepšie ale asi už neurol nemôžem ktomu však ze ?

natusqa123
9. dec 2023

@mamia85 neurol som.k tomu brala