Antidepresíva. Liek verzus doživotné trápenie
Ahojte- chcem poprosit mamicky, ktore uzivali alebo uzivaju antidepresiva o radu- pomohlo vam ich uzivanie? ako dlho ste ich uzivali, kym vam ich psychologicka vysadila a ake neziaduce ucinky ste pozorovali? velmi velmi velmi pekne dakujem za odpovede!!
@kvetinka4 ja som koli dojceniu nebrala ziadne lieky a ked som skusala malu odstavit prosila som mm aby mi pomohol lebo bude vecer cirkus a tiez po chvilke placu sa na mna obratil ze nepokojis ju a ja som vyzerala ako ta najhorsia matka.A to som malu kojila do 14 mesiacov. No co chlapi su chlapi a do nasej duse nevidia. Len od nas chcu aby sme rozumeli kazdemu ich gestu a hlavne mali pochopenie ze su unaveni a potrebuju pokoj a pohodu....
@bernardina to si absolutne vystihla!!! my zeny mame chapat vsetko a vsetkych, ale oni-kedze su chlapi tak nemusia... ono by to bolo aj smiesne keby neslo niekedy o vazne veci...no ale nikto nie je dokonaly. Ked nepomaha chlap tak aspon odbornik/cka
@ellizabeth drzim ti palce-urcite to zvladnes a vsetko to zachvilu bude minulost. Opravis si vztah sama k sebe a aj k dietatku a konecne si budes matersku uzivat a nie prezivat. ja musim cakat do vianoc,lebo nemam nikoho kto by pri mne vkuse dva tyzdne stal,takze musim vydrzat... ked budes potrebovat,tak kludne napis sem!
@bernardina a ako si nakoniec malu odstavila? kolko to asi trvalo?
@kvetinka4 Skusala som postupne ale este cez den sa to dalo,ale v noci chcela mala v kuse moje mliecko a ja som uz z toho bolo riadne vycerpana. Surfovala som po nete a vyskusala som radu a natrela som si bradavky horcicou a povedala som ze moze kludne papkat nezakazovala som ale ked mala videla cosi co sa jej nepozdavalo tak sama povedala ba a uz nechcela. Trvalo to tyzden ale nelutujem a zacala aj viacej priberat. Nechce mi sice pit velmi z flase ale ostatne jedlo papka s chutou len to na nej nejako nie je vidiet. A co je dobre ze od vtedy mi spinka celu noc.Asi 2 krat sa preberie ale len tak si pomrmci a spinka dalej.Dakujem za povzbudive a chapave slova.
baby,je to mozne? mne je stale horsie a horsie...v noci som sa zobudila na to,ze mi je strasne zle-hlava mi isla vybuchnut,mala som hnusne pocity,ze umieram,potom som stala nemohla zaspat a este som mala stale pocit ,ze aj tak nemam preco zit,ze na co som vlastne na tomto svete...je to strasne...takto mi nebavyklo ani ked som nebrala lieky ☹ ☹ ☹
@ellizabeth ahoj-ked chces aby sme videli ze si nieco pisala,tak vzdy skopci nejaky nick a predto zavinac a bude to svietit dotycnej v upozorneniach. Ak sa ti zhorsuju stavy,tak podla mna zavolaj svojej psychiatricke-aspon mne povedala ze jej mozem zavolat ked bude treba!! ona vie co s tebou treba robit! netreba cakat kym to bude horsie-mozno ti da nieco ine alebo povie ine davkovanie. hlavne jej zavolaj a povedz aj najblizsim ze je ti horsie!!!! drz sa!!!
@povuma ahoj,chcela by som sa ta spytat,ze ci pocas brania ad,teda ked uz zacnu ucinkovat,ci sa clovek citi stale dobre alebo niekedy aj vtedy naneho pridu tie zle stavy?
@ellizabeth tie výkyvy sú normálne, zo začiatku sa budeš len trochu cítit lepšie, prídu aj zlé chvíle, ale treba vydržat, ja som mala až po pol roku také vyrovnané obdobie, dovtedy sa mi viac menej príznaky vracali, ale klesalo to a čoraz menej ich bolo až úplne choroba akoby ustupila....ja viem, človek sa nalaká, má pocit, že to neprechádza, ale treba sa tešit z každej chvíle, ktorá je krásna a ked ti príde zle, treba si uvedomit, že je to normálne a prejde to... 😵 😵 😵 😵 😵
@ellizabeth ak ti je zle, daj si neurol alebo xanax, niečo na ukludnenie, v prvých týždnoch je normálne aj mierne zhoršenie stavu- bohužial, na to máš ten liek na ukludnenie 🙂
@povuma ako,ja som riadne v soku,pretoze beriem dnes len 9 den,ale mne je ako celkom dobre...nie je to cudne?ze len tak kratko beriem a citim sa celkom dobre...ja viem ,mala by som byt rada,ale no,proste je mi to cudne...
@ellizabeth tak bud len rada... zrejme ti dobre sadla liečba a dávkovanie 🙂 ..čo sa- čuduješ? ved sa máš radovat 😵 😵 😵 😵
@povuma sak som rada,len ked ma doktorka pripravovala na to,ze mi bude byvat velmi zle prve dva tri tyzdne-tak som stale prekvapena-ale velmi v dobrom...
@ellizabeth ono je to velmi individualne, mne tiey nebolo zle na zaciatku ani nevolnosti....len sem-tam vecer ci v noci nervozita....no napr. teraz po 2 mesiacoch hlavne v obdobi mz sa mi moze stat, ze mam taku vnutornu triasku....je to teda slabsie, ale stale to je....
@vadimka
@ellizabeth
@bernardina ahojte baby ako sa mavate? ja este stale neberiem tie lieky. Zatial bolo dobre az na dva dni-tie boli take klasicke-nervozita, unava, chut na plakanie a to aj mm bol doma,tak aspon ze som nebola sama. Teraz uz dva dni tak stredne dobre, tak uvidim. Davam si to magnezium a iba jednu kavu rano a materinu dusku a medovku-neviem ci to zabera,ale snazim sa si to vsugerovat. A vy ako?
@vadimka
@ellizabeth
@povuma a este jedna otazka- ked som volala svojej psychiatricke ze to teda neberiem a ze zasnem mozno az okolo vianoc ona ze jej mam dat vediet a ja ze ak by som to vobec nezacala uzivat tak ze co a ona ze potom ak to nechcem uzivat tak ma nema ako liecit. ale co ak mi treba iba psychoterapie? to sa mozem ozvat dr len vtedy ked je to uz na lieky? je podla vas takyto pristup spravny? nehovorim,ze tie lieky nepotrebujem, ale co ak by sa to dalo zvladnut tymi terapiami? je dr pristup spravny?
@kvetinka4 ahoj, tak ja dnes 16 den na liekoch.niekedy mam pocit ,ze mi to len zhorsuju..ale snad uz konecne zaberu a bude vsetko o.k....ja pokial som nebrala lieky mi velmi pomahal lubovnikovy caj-davala som si 2x denne a fakt som sa citila lepsie-teraz mi ho dr. zakazala pit,ze nieco z neho obsahuju aj tie moje lieky a ze by som sa mohla predavkovat...skus si varit ten,pokial nezacnes uzivat lieky....
@kvetinka4 a co sa tyka tvojej druhej otazky-moj nazor je asi ze,:.na jednej strane by ti mala dr. ponuknut vsetky dostupne moznosti liecby.a na druhej,ked ti nasadila liecbu liekmi,ta asi by si mala skusit najskor to..ale ja naozaj neviem zhodnotit ci je jej pristup spravny-ale urcite ti velmi prajem skore vyliecenie
@kvetinka4 ahoj,
no mozno tvoja dr.nerobi psychoterapiu a tak ti okrem liekov nevie nic ine ponukut....ak ju robi, tak si myslim, ze ti ju mala ponuknut....vies, psychiater si ta raz vypocuje a potom sa vyjadri...ak je to podla neho uz vhodne na lieky tak ponukne....no ako tam uz budes castejsie chodit, tak mu sice mozes o svojich pocitoch hovorit, no kedze si lieky odmietla a v pripade ze tu psychoterapiu nerobi, tak ti ani asi naozaj nema ako pomoct....
..ja by som ti navrhla, ze pokial vies normalne existovat a nie len zo dna na den prezivat, tak to skus skor u dobreho psychologa..on s tebou bude vediet rozobrat pocity, ma na teba 50min....a zrejme sa dohodnete aj na psychoterapii....psychiater je dr. na kazdeho pacienta ma menej casu a fakt zalezi, ale niektory akoby len predpisovali lieky....ja by som ich nebrala nikdy, len ako som ti uz spominala, mne bolo fakt ze zle, aj na wc som sa uz bala a vonku strach, ze odpadnem...a tak som na liekoch.....ale stale to nie je 100per....je to lepsie ako boo, ale taka vnutorna nerovzita je tam stale, hlavne ako sa prebudzam... 😝
drz sa.
@kvetinka4 ja si tiež myslím, že nie každý psychiater robí aj psychoterapie, teraz je doba taká, že sú radi, že stihnú naordinovat lieky, maju návaly pacientov...takže preto ti zrejme tak odpovedala....ako vraví @vadimka , objednaj sa k psychologovi....ten bude mat čas...ako sa inak cítiš? dá sa to zvládnut? ja si tiež myslím, že by ti tá terapia mohla zabrat, ja som brala lieky hned, mne bolo strašne, tak som sa im ani trochu nebránila ☹ ..
inak teraz boli aj mimoriadne biozáťaže, takže ak ste cítili mierne zhoršenie, mohlo to by´t aj tým 🙄 🙄
@kvetinka4 Ahoj ja som bola najprv u psychiatra a ten mi odporucil psychologicku a sedenia u nej on zhodnotil ze to na lieky nie je a aj preto ze som este kojila malu. Psychiatricka mi robila testy a zhodnotila ze som vo velmi silnej depresii a ze je to na lieky ale ona ich nepredpisuje a tak tam chodim uz asi rok. Niekedy mi je lepsie a aj sa snazim nabudit na spravnu cestu ale neviem obcas som totalne nanic. Niekedy mam taku zlost a ani nemam dovod a inokedy sa mi nic nechce.Trapia ma myslienky na minulost a jasne ze mi to nepomaha...
@povuma no zrovna ta moja robi terapie ,ale je pravda, ze rusili ordinacie v okoli a maju natresk-tak mozno preto. Teraz bolo lepsie,lebo mm bol doma,ale napriek tomu som mala take dva-tri dni,ze neklud, nervozita, zlost na vsetkych atd..som sa citila ze dajte mi vsetcia pokoj a nic nezvladam, nic nechcem,len niekam zaliezt. :( teraz dufam,ked mm ide na sluzobku,ze bude dobry tyzden. drz palce
@kvetinka4 to bude asi tým natreskom, nemá čas.... ☹ ..ja si myslím, že to aj tak celkom dobre zvládaš, držím palce, aby ti ten týžden bez manžela rýchlo ubehol... 🙂 deti máš aké velké? asi si to už písala, nezapamatala som si.... 🙂 jááj ja sa teším na Vianoce, sneh, lyže, rozprávky 😎 😎 😎 ja som asi jedna z mála, čo má rada zimu 😵
@bernardina ahoj-no akoby si hovorila o mne 😒 takze ty vlastne doteraz neberies lieky? a psychologicka ti povedala,zeby sa to dalo aj bez liekov casom? alebo jednoducho ked prestanes kojit tak nabehnes na lieky? a mozem sa ta opytat, ze aku diagnozu ti povedala? poporodna depresia alebo nieco ine? lebo mne povedala ze netypicka depresia a tak si neviem co mam pod tym predstavovat... kludne ak chces tak napis do IP
@povuma teraz po dvoch rozhovoroch s dr je to naozaj lepsie,ale predtym...hroza a najhorsie ze najma pre moje deti :( ved k dr som vlastne isla,lebo som mala hrozu ze to bude ako predtym a aj som mala pravdu,ale teraz to bude lepsie-musi a keby nie mam lieky-taka istota. Ja mam velmi male deti-najstarsi ma skoro 4 roky a to mam tri 😅 preto aj ten stres. Aj mne sa paci zima ale pri tych mojich chalanoch je to za trest-vonku mozeme byt len chvilu a dnu sa nudia a ked je halda snehu tak neprejdem s kocikom, ale inak krasa a hlavne za oknom 😀
@kvetinka4 jej také malé a tri detváky 😎 😎 😎 😎 ..ja už mám vacsie a poviem ti, že tie prvé roky bol zaberák, teraz mám čas aj na seba, aj ma nechajú vyspat, aj som sa vrátila k svojim koníčkom, treba aby človek mal takú psychohyygienu, trochu zrelaxoval, ja si to až teraz užívam...ale zas na druhej strane, niekedy mi je luto, že ma tie decká už tak nepotrebuju, skor su viac s kamarátmi, ale zas treba si vziat z toho skor to pozitívne....mám čas na seba konečne 😵
@povuma
Tym skopirovanim som si len chcela usetrit cas miesto vypisovania a vysvetlovania...je tam napisana hlavna myslienka, co by som ti napisala aj ja....moj umysel bol cisty a chcela som len upovedomit o tomto druhu mediciny, o ktorej vela ludi nevie a ani ju nepozna....ale je na kazdeho rozhodnuti ako cestou sa samozrejme vyda. OSpravedlnujem sa,ze si to pochopila takto. Aj tebe vsetko dobre.

velmi pekne si to napisala-dakujem ti za podporu...
som velmi rada ,ze je tu takato tema,kde si mozeme o tom popisat,aj to velmi pomaha...
doktorka mi odporucila,ze mam prve dva tyzdne byt stale s niekym...tak som bud s manzelom alebo s mamou,ale najviac sa tesim na to ked uz budem v pohode...nech uz je tu ten den ked to vsetko pominie...