icon

Antidepresíva. Liek verzus doživotné trápenie

kvetinka4
5. nov 2012

Ahojte- chcem poprosit mamicky, ktore uzivali alebo uzivaju antidepresiva o radu- pomohlo vam ich uzivanie? ako dlho ste ich uzivali, kym vam ich psychologicka vysadila a ake neziaduce ucinky ste pozorovali? velmi velmi velmi pekne dakujem za odpovede!!

martina1305
28. apr 2014

@miriatko tazka situacia. nemas nejaku dobru kamaratku, s ktorou by si sa mohla o tomto porozpravat. ja by som asi isla na tvojom mieste poradit sa s niekym kvalifikovanym. najprv sa len poradit, porozpravat. nemusis hned zacat brat lieky. alebo najprv vyskusaj prirodne vyzivove doplnky, existuju aj na taketo "stavy", ako ty popisujes a nemaju neziaduce ucinky

miriatko
28. apr 2014

Martinka, máš pravdu, je to ťažká situácia. 4 roky sa mi nedarilo otehotnieť, tešila som sa na detičky a teraz toto. Som zúfala, moje manželstvo je tiež na rozpadnutie. Som v stave, že mi lezú na nervy aj vlastné deti, malého nič nezaujíma akokeby som sa rozprávala s hluchonemým, s dcerkou som mala problémy, povedala som si, že druhé dieta už nechcem, otehotnela som neplánovane, na potrat by som nešla, lebo dieta je boží dar. Ale teraz som z toho hotová a osud sa zo mnou kruto zahral.Svoj stav chcem začať riešiť, pretože prežívať den so zaťatými zubami, slzami v očiach a miestami sa už pridžiavam nábytku, čo mám závrate, to nie je bohviečo. A detom to tiež nerobí dobre.

kvetinka4
autor
31. máj 2014

@ellizabeth ahoj ako sa ti darí? už sa to zlepšilo? zabrali AD? nepísala si už dlho, tak som bola zvedavá... pekný večer prajem

kvetinka4
autor
31. máj 2014

@miriatko ahoj, písala si davnejšie, az teraz som si to vsimla. Urcite zajdi za odbornikom- nie za psychologom-rovno za psychiatrom, aby si si usetrila cestu po doktoroch (asi by ta poslal aj tak ku psychiatrovi). To co opisujes je podla mna typicka depresia. neboj sa zajst za odbornikom

lovesista
1. jún 2014

@peta131
@aivill
@zvedavamt
@path
@povuma
@trinitit35
@rubicoonum
@abio
@snehulienka24
@aurolea
@bernardina
@vadimka
@ellizabeth
@sikea
@martina1305
ahojte, oznacila som vsetky z vas, lebo inak by si moj prispevok asi nik nevsimol (odkedy na MK funguju skupiny do tem uz skoro nikto nechodi),, dufam teda ze sa nehnevate 🙂
chcela som sa opytat ci mate skusenost s vysadzovanim antidepresiv, predovsetkym ma zaujima ci ste nemali po vysadeni stavy nervozity. pretoze ja som zostala taka nervozna ze ma to samu az desi,chvilami sa ani nespoznavam a som v soku sama zo seba ☹ mate niektora skusenost s podobnym stavom po vysadeni?
ATD som brala len tristvrte roka, konkretne Citalec. vysadila som postupnym znizovanim davky, pretoze mam silny dojem ze ja som depresiu ani nikdy nemala, u mna sa jedna o inu poruchu..
da sa tato nervozita zvladnut pomocou nejakych inych liekov? alebo co s tym? je mi luto hlavne deti a hanbim sa ked ma vidia taku, potom si to hrozne vycitam.. Nemozem takto fungovat...
ATD neberim uz cca 3 tyzdne

dafnea
1. jún 2014

@lovesista ahoj, ja som ešte neprispievala sem do fóra, ale nemala by si si nič vyčítať. Prijmi to aká si a porad sa s psychiatrom ako ďalej. len si nič nevyčítaj fakt to nie je na mieste. Každý sme nejaký a na každého z nás svieti slnko rovnako.

lovesista
1. jún 2014

@dafnea dakujem, si zlata 🙂 no ale u mna ta nervozita uz zacina hranicit s agresivitou a to ma desi. nemam to pod kontrolou. nikdy som taka nebola...musi to suvisiet s tymi ATD... znovu ich brat nechcem.

dafnea
1. jún 2014

ženy depresia a podobné ochorenia sú len dôkazom toho, že sa odmietame určitým spôsobom. proste niečo riešime proti sebe. Skúste sa viac zaujímať o tantru v ktorej je základom prijatia samej seba a vnutorný klud alebo meditacie ci joga. A pohyb je uzasny. Z vlastnej skusenosti viem, ze ma to postavilo na nohy. Fakt. Ak sa uberiete tym duchovnym smerom plus pohyb, ale taky kde nemozete rozmyslat len sledujete napr. loptu ako pri squashi, stolný či normálny tenis, volejbal - sú to super veci, fakt. lebo mna niekedy odveci aj pri behu zaplavili myslienky a koniec to bol .. fu potom som sa musela odreagovat no zacala som meditovat, cvicim jogu a hrám tenis. velmi mi pomohol milovany muz a kamaratky, no ak ich nemate tak máte seba a to je krásne. vždy si treba pamatat, že máte sami seba. ze sa milujete .. opakovat si to kym tomu zacnete verit a zit tak.. lieky to uplne nenahradi, ale pomoze vam ich znizit davku ci casom aj vysadit. drzim palce

dafnea
1. jún 2014

@lovesista môže to naozaj súvisieť s tým, musíš to povedať doktorovi nech ich zmení. niektoré atd sa dávajú a skúšajú na viackrát. radšej s tým nebojuj len to prijmi ako dar, že máš možnosť pochopiť veci aj z tejto stránky. a ak chceš tak sa vyboxuj kludne do vankuša 🙂 zavri sa v spalni a zaboxuj si 🙂 fakt.. mozno ta to prejde alebo zmierni

kvetinka4
autor
1. jún 2014

@dafnea júj, tu si v nesprávnej téme. tu sa ženy naozaj chcú vyliečiť. ja síce svoju depresiu zvladam aj bez AD, ale miestami to nie je med lizat a meditacia mi teda nepomohla. a v niektorych pripadoch nepomaha ani pozitivne myslenie ale iba AD.

dafnea
1. jún 2014

@kvetinka4 no ty si asi nesprávne lebo ja to iež myslím naozaj a asi si zle čítala, ale napísala som , že lieky sú síce potrebné, ale dá sa pri tejto metode dávky znižovať a časom vypustiť. je tisícky ľudí, kt. sa tak vyliečili.

7zahrad
1. jún 2014

@dafnea Radsej nerad, ked nemas odborne vzdelanie. To, co popisujes, je vhodne pri reaktivnej depresii. Ale pri endogennej depresii to moze naopak uskodit. Tam tie antidepresiva proste treba.

7zahrad
1. jún 2014

@lovesista Zrejme si vysadila antidepresiva prirychlo a teraz mas abstinencne priznaky. Zavislost pri antidepresivach vznika aj po par tyzdnoch, nie to po mesiacoch. Takze sa obrat na svojho lekara co s tym dalej. Pozor, jednym z abstinencnych priznakov je aj myslenie na sebevrazdu, takze to nepodcen a porad sa s dr.

dafnea
1. jún 2014

@7zahrad ja som to konzultovala so psychiatrom, ale vám treba nie antidepresíva, skôr by vás mali vysadiť niekde kde ľudia trpia (afrika). možno by ste zmenili svoj pohľad na svet

7zahrad
1. jún 2014

@dafnea Po prve antidepresiva neberiem. A po druhe Tvoje komenty su fakt nevhodne a necitlive. Dobru noc.

peta131
2. jún 2014

@lovesista ja som ad skusala vysadiť už viackrát ale bez úspechu, hrozné stavy som mavala a aj nervózna som bola hrozne, tak vzdy som si ich nasadila naspäť na radu psychiatricky,

ellizabeth
2. jún 2014

@kvetinka4 ahoj,ano uz je vsetko v pohode 🙂

kvetinka4
autor
3. jún 2014

@ellizabeth super a mozem vediet, ako si to nakoniec zvladla?

path
3. jún 2014

a v akom dávkovaní a akú gramáž citalecu si brala? zrejme by si sa k nemu mala vrátiť späť, ked máš stavy vnútornej nervozity až agresivity možno by ti stačila len nejaká udržiavacia dávka- napr. 1/2 tbl denne. mala by si sa poradiť s lekárkou, pokiaľ ti citalec vyhovoval, už by som si nič ďalšie k nemu neprihadzovala, držím palce, nech všetko dobre dopadne 🙂

kvetinka4
autor
3. jún 2014

@dafnea zalozila som tuto temu ale nie pre takych ludi ako ty, co sa prd vyznaju a vsede idu tlacit svoje rozumy 🙄

dafnea
3. jún 2014

@kvetinka4 ty si už bola u odborníka? lebo ja som sa rozprávala s psychiatričkou a neviem kto už o tom môže vedieť viac ako doktorka s niekoľkoročnou praxou.

kvetinka4
autor
3. jún 2014

@dafnea bola som samozrejme, ale ja som nereagovala na tvoje rady ohladom depresie ale tvojej hlupej poznamke o chudobe v Afrike. Nevyliecis sa tak, ze budes premyslat and tym, ako je niekomu este horsie. Potom tvoje rady posobia uplne opacne a jeden ma dojem, ze sa chces iba vysmievat. Ja riesim svoje problemy bez liekov, zatial sa mi to dari, ale nie vzdy to ide. nikomu by som sa vsak neposmievala, ze berie AD, lebo vsak v Afrike je tolko ludi v hroznom stave (mimochodom ked sa mi da, tak pomaham financiami ludom v nudzi-to jest kazdy mesiac)

ellizabeth
12. jún 2014

@kvetinka4 ja ti neviem ani sama povedat ako,proste ja som taka,ze ked si nieco poviem tak to tak je 🙂 jednoducho som si povedala a dost! a proste nejak to prislo samo...a jednoducho aj to ze mama malu mi dodava neskutocnu energiu 😀

mario1222
24. júl 2014

Dobrý deň, ja som 3 roky užíval antidepresíva SERLIFT v dávke
200mg, v marci 2010 som ich začal užívať a v júni 2013 vysadil.
Vysadil som ich ale náhle, nie postupným znižovaním. Prosím vás,
ako dlho môže trvať Syndróm z vysadenia(abstinenčné príznaky) po
vysadení ? Lebo niekoľko mesiacov po vysadení ma trápili hlavne
bolesti hlavy, nevoľnosť, poruchy spánku a problémy s pamäťou.
Pravdepodobne mi hrozí aj riziko návratu samotnej depresie. Ale chcel
by som už proti depresii bojovať radšej bylinnými čajmi.
Za pomoc ďakujem.

maaaria3
26. dec 2014

@kvetinka4 Mám presne toto isté, nejasný pocit, všetko naokolo funguje ako má, len ja doslova kypím nervozitou a zlosťou, neviem to zastaviť a presne ako píšeš, je to niečo, čo žijem celý život, len to nie je moc zlúčiteľné s rodinou, blízkymi ľuďmi... inak, vraj tieto stavy možu byť aj z nedostatku magnézia, treba si ho nasadiť vo veľkom a ak sa stavy nezmenia, isto psychoterapia, práca na sebe, svojich postojoch k životu.... naužiť sa inak vnímať veci okolo, takto si človek stále žije tie svoje depky a pocity o ničom, niekedy je to už železná košeľa a kto s tým nezabojuje, nepomožu ani lieky... ale jasné, ak v mozgu chýba serotonín, treba si asi pomocť liekmi... len mi to príde už definitívna voľba... sama to riešim

kvetinka4
autor
1. jan 2015

@maaaria3 a dari sa ti to riesit? mne ako kedy. vysadila som kavu, snazim sa dodrziavat vyvazeny harmonogram, ale ked nastanu nejake stresove situacie, tak je to horsie.

matafen
2. jan 2015

Ahoj, netrap sa zbytocne a neboj sa AD, nie je to hanba, nenechaj sa odradit, lebo ti moze byt este horsie! Su sice navykove, ale ako si navyknes, tak si potom odvyknes, ked budes ok, nie je to nic hrozne 😉 Podstatne je, aby si netrpela, aby si mohla normalne fungovat, starat sa o deti.... Ja mam len pozitivne skusenosti s AD, naozaj mi velmi pomohli, ked som bola totalne neschopna zivota. Mam kombinovanu diagnozu - socialna fobia, uzkostna porucha a depresia , pricom mam obdobia kludu, kedy som uplne ok, ktore sa striedaju s atakmi, kedy nie som schopna nicoho. V obdobi ataku beriem Seroxat, vzdy mi zaberie do 2 tydnov, beriem ho cca 6-9 mesiacov a potom cca 2-3mesiace pomaly vysadzujem a som ok. Vedlajsie ucinky ziadne, len znizene libido 🙂 Pri prvej liecbe som vyskusala viac druhov AD, ktore mi ale nezabrali alebo na mna posobili zle - nervozita, tras, tocenie hlavy. Ale to je velmi individualne, na kazdeho zabera nieco ine, treba mat len trpezlivost 😉 Rozpravala som sa s pacientami v cakarni a vychvalovali take AD, z ktorych mne bolo totalne zle a naopak, tie moje na nich vobec nezaberali.

nikaj
21. feb 2015

Mne ATD predpisala neurologicka užívala som pól roka. Povedala, že vysadiť znížením dávky na polovicu a na jar. AD som brala kvôli migrene. A teraz mám abstinencne príznaky a hlava boli každý deň a lieky mi nezaberaju keď som vysadila AD. Čo teraz robiť aby som sa nemusela vrátiť k AD.

kvetinka4
autor
22. feb 2015

@matafen
@nikaj ahojte. ja som nakoniec nebrala AD žiadne. Stres ustúpil a stavy sa zlepsili. sice som prisla o polovicu vlasov na hlave, ale da sa. nie som vsak uplne ok- ked pride stres, viem, ze pri dlhom posobeni sa to zhorsi, tak sa snazim tym veciam predchadzat. asi ich v starsom veku tak ci tak budem musiet uzivat, ale zatial nemusim a som tomu rada. Uvazujem, ze by som navstevovala psychologicku prave kvoli tomu zvladaniu stresu, ale zatial na to nemam financne. ale aj to bude. drzim palce vsetkym vam, aby ste sa citili iba super