Antidepresíva pri kojení?

karolinabese
1. okt 2018

Ahojte. Podla mojho psychologa trpim panickou poruchou. Zacalo to, ked sa moj pol rocny syn dostal do nemocky koli prehriatiu a zvrackal. Trpim syndromom drazdiveho creva co moj stav len zhorsuje. Idem k psychiatrovi. Mam pocit, ze mi da AD. Ale kojim.
Preto sa chcem opytat, ci tu je niekto kto koji a bere AD. Ked ich zacnem uzivat, syn bude mat 9 mesiacov.

Dalej sa chcem opytat ake stavy ste mali, ked ste uzivali AD. Pomohli vam? Co ste citili? Co sa zmenilo? Mali ste vedlajsie ucinky? Zapcha, nechut na sex? Citili ste sa po AD leosie alebo horsie vzhladom na starostlivost o dieta? Zmenila sa vam osobnost? Mne hovorili, ze zo mna bude iny clovek a nie v dobrom slova zmysle.

Chcem poznat vsetky pre a proti. Mam aj psychologa, no teraz som ho menila, takze sme na zaciatkoch. Moje stavy trvaju uz 2 mesiace.

Dakujem

Dakej sa

3009
1. okt 2018

@karolinabese vedľahšie účinky u niekoho sú u niekoho nie sú. Ak aj vzniknú tie časom vymiznú, takže žiadny strach. Určite časom AD pomôžu a samozrejme treba chodiť k psychológovi a pracovať na tom čo to spôsobuje. Systém dráždivého čreva je často spojený s psychikou, takže sa môže stať, že ak sa ti zlepší psychika aj tie stavy s dráždivým črevom sa ti zlepšia. Ktoré AD budeš môcť brať a či budeš môcť aj kojiť ti povie psychiater. Ak by si musela prestať, tak malé má 9 mesiacov, takže nič strašné. Držím ti palce. Nie je nič horšie ako psychicky nekľudná mama.

karolinabese
autor
1. okt 2018

@3009 dakujem, tiez som toho nazoru. Mna by zaujimalo ze o ake vedlajsie ucinky moze ist. Ci mal niekto zapchy napriklad. Nevolnosti a pod.

3009
1. okt 2018

@karolinabese môže ísť o rôzne vedľajšie účinky - napr. zápcha, zvýšené potenie, búšenie srdca, priberanie na váhe, strata chuti na sex, ale určite sa nemení človek ako taký. Tie bludy, že pri užívaní AD sa úplne zmení povaha a pod. veci nie je pravda, ak však niekto mal silnú depresiu a bol zamĺknutý, zádumčivý a na nič nemal chuť, tak sa mu určite povaha dostane do normálu - takže sa zmení. Ak by boli vedľajšie účinky veľmi nežiadúce, tak to treba ihneď povedať psychiatrovi a rozhodne, či treba zmeniť lieky, alebo to časom odznie.

mmag
1. okt 2018

Aj ja som mala panickú úzkosť- psychiatrička mi predpísala Miraklide- antidepresíva a mohla som kojiť dalej👍 Mala som 2-mesačné bábätko. Všetko sa dalo do poriadku.

karolinabese
autor
2. okt 2018

@mmag jaj super..dakujem..dobre sa to pocuva. A mozem sa opytat na prejavy a ci boli vedlajsie ucinky?

katarinabadz
2. okt 2018

Dobry den, pre tie co uzivaju lieky,mozem vas poprosit o vyplnenie dotazniku pre moju doktorsku pracu.

https://drive.google.com/open?id=1R-oNJgRu-Ld-X...

kinderkooo
2. okt 2018

@karolinabese Ahoj,ja trpim panickou poruchou už 2 roky.Ale zvládam to zatiaľ bez AD...chodím na terapie k psychologicke,naučila ma hlavne dýchať keď to príde,beriem magnezium a milgammu a uz som sa s tym naučila žiť..Nakoľko tiež kojim AD som si dala ako fakt úplne poslednú možnosť

mmag
2. okt 2018

Moje prejavy boli- točenie hlavy, zrýchlené dýchanie- hyperventilacia, trasenie, trnutie nôh a rúk- niekedy vykrúcanie, zvracanie, strach o malého, chudnutie, nemohla som spávať, často som plakala.
Po začatí užívania Miraklide sa mi hneď zlepšil stav v tom, že už tieto stavy neprechadzali do tetanickych záchvatov, no stav sa mi začal zlepšovať asi po mesiaci. Nastastie som nemala žiadne vedľajšie účinky aj malý bol v poriadku. Psychiatrička povedala, že tento liek užívajú aj kojace matky.
Po roku som lieky vysadila, v pohode som bola 3 roky a potom pri zosypaní viacerych psychicky náročných vecí sa to u mna znovu objavilo.🙂
Z dôvodu presťahovania som navštívila inú psychiatričku, ktorá mi však tieto lieky odmietala predpísať- lebo ona ich nepredpisuje🤦‍♀️, dala mi iné- ktoré zaberali čiastočne, rýchlo som sa stala na nich závislá, stavy neprechadzali. Radšej som cestovala dve hodiny za tou starou psych., ktorá povedala, že tých liekov sa treba zbaviť, lebo sú pliagou a predpísala mi Miraklide. Vysádzala som ich pol roka- čo som pomaly znižovala dávku- s mega abstinencnymi príznakmi- som z toho skoro scvokla🤦‍♀️, ale zvládla som to. Potom som bola zase iba na tom Miraklide.
Takze závisí od psychiatricky- tá druhá bola tesne pred dôchodkom a frčala len na svojich zvyknutych liekov- i keď ona sama vyzerala, že na niečom frčí🤣. Bolo jej jedno, že po tých jej liekoch som bola neschopná života, čo by som len a len spala, ako nadrogovaná. Povedala, že to je normalne 🙂
Určite neodporúčam zostávať v týchto stavoch, je to utrpenie pre samého človeka, ale aj pre okolie - hlavne rodinu. Pre mna to bolo neznesiteľné. Veľa sily zelam!

katarinabadz
2. okt 2018

Dobr& den, pre tie ktore uzivaju nejake lieky ci antidepresiva.Mohli by ste mi vyplnit moj dotaznik pre doktorsku pracu?

https://drive.google.com/open?id=1R-oNJgRu-Ld-X...

karolinabese
autor
2. okt 2018

@mmag a mozem vediet ake boli tie druhe? Ja este nemam predpisane. Ale aby sim vedela poradit priblizne. Nemam skusenosti a osychiatra nepoznam takze len informativne. Termin mam 24.10. A mate aj tetaniu?

mmag
2. okt 2018

Tie druhé boli kvapky Rivotril.
No ja mám panickú úzkosť- tak mi povedala psychiatrička. Keď som mala zavolanú záchranku, do papierov napísali, že mám tetanický záchvat. Nejako bližšie som sa tým nezaoberala. Aspoň ja som to tak pochopila. Že tie moje stavy môžu vyústiť do tetanickeho zachvatu😉

karolinabese
autor
2. okt 2018

@mmag dakujem velmi pekne. Som zvedava ako to dopadne u mna. Mna ked chyti ta pabina tak to skonci tym ze ma prezenie, potom placem a potom sa nejak upokojim. Ale tie stavy jed mi busi srdce, chveje sa mi cele telo, hrca v hrdle, naval tepla, nevolnost a nutkanie na wc je hrozne..

kinderkooo
3. okt 2018

@karolinabese Baby ja chodím k psychologicke na terapie a naučila ma pekne dýchať keď to príde,naučila ma inak rozmýšľať a je mi oveľa lepšie.Mávala som záchvaty aj 4 do dňa a teraz už dva mesiace mám pokoj lebo keď príde na mňa úzkosť pekne to predýcham nech to neskočí až do záchvatu..

karolinabese
autor
3. okt 2018

@kinderkooo ja sa to chcem naucit tiez..ale teraz citim, neviem to vysvetlit ze nieco potrebujem. Kazde rano si davam persen inak by zachvat prisiel kazde rano..

kacena4
3. okt 2018

ahojko nepozeraj na vedlajsie ucinky pri liekoch ak sa chces liecit, na kazdom pribalovom letaku kazdeho lieku je nieco napisane, len preto aby sa organizacia ktora liek vyrobila kryla keby sa nieco stalo... takze nemysli na negativne ucinky (vedlajsie) tabletky lebo po psychickej stranke sa ti urcite vsetky vyhodia ☹ mysli na tie pozitivne kvoli ktorym ich chces brat presne ako si to napisala, "viem ze nieco potrebujem" a to ta musi pohanat v pred prave pri prichadzajucom zachvate a to si musis potom hovorit dala som si rano tabletku ano je v mojom krvnom obehu a to liecivo mi teraz pomaha zvladnut tuto situaciu a ja to dam.... (nie myslit na vedlajsie ucinky) na tie sa vybodni a nedostanes ich a ak aj ano a v prudkej reakcii tak ti lekar zmeni liecbu a da ine. ale neboj mas dieta a ty to das, ved pre neho sa to oplati byt v pohode a usmievat sa na neho. drzim ti palceky nech to zvladnes ci uz s kojenim alebo bez kojenia, dolezite je ze ty budes v pohode a s tebou aj tvoje dieta a rodina!!!

karolinabese
autor
3. okt 2018

@kacena4 dakujem. Myslela som si ze som zlyhala aki matka a zena. Vsak mam byt stastna pri babetku a nie na liekoch. Ale vidim ze niesom jedina.

sasena158
24. mar 2019

@karolinabese ahoj, mohla by som sa trosku votriet do diskusie? Som v podobnej situacii, len ide o depresiu a nie panicku poruchu. Moj stav sa za posledny tyzden zhorsil natolko, ze psychiater navrhuje zastavenie laktacie a antidepresiva. No ja s tym nie som stotoznena, ze mam prestat kojit. Maly ma 7mesiacov a neviem si predstavit, ze by som mala odstavit. Mozem vediet ako si dopadla? Predpisali ti nejake lieky ktore sa mozu pocas dojcenia? Dakujem za odpoved ❤

karolinabese
autor
26. mar 2019

Ahoj. Moj maly mal rok ked som sa rozhodla zastavit laktaciu a uzivat ad. Do vtedy som bojovala. Potom mi dali citalec. Kojila som s nim 5 dni, potom sa maly odstavil sam. Brala som jednu tabletku 10mg.

kata32
10. dec 2021

@mmag Dobry deň,môžete mi prosím nap.správu?Mám totiž tabletky Miraklide a chcela by som sa informovať.Ďakujem😊🙏🏼