icon

Aspergerov syndróm

pentium3_net
2. apr 2025

Ahojte, AS mi bol diagnostikovaný keď som mala 5 rokov, dnes je svetový deň povedomia o autizme a moja diagnóza spadá do porúch autistického spektra.
Mám skoro 20 rokov, rada poradím/zodpoviem na otázky čo sa týkajú AS a života s tou diagnózou, napr. ako pomôcť deťom aspergerom so zvládaním školy, každodenných vecí, hľadania si práce, porúch spánku, precitlivenosti zmyslov, hyperfixácií, atď.
Alebo aj keď na mňa máte nejaké osobné otázky tak Vám rada odpoviem, pekný deň. 🙂

Strana
z4
7lenka11
2. apr 2025

Dobrý deň, mňa by zaujímalo, aké boli u vás prvotné príznaky. Ďakujem.

tulipanik12
2. apr 2025

@pentium3_net ahoj, dcéra 13 ročná nemôže večer zaspať - ako jej môžem pomôcť?

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@7lenka11
Mala som motorické stereotypie ako trepotanie ručičkami, v škôlke som sa odizolovávala od kolektívu lebo som sa venovala kresleniu, veľmi ma to ťahalo. Verbálne som v tom veku mala slovník dospeláka, čo ma tiež odlišovalo od ostatných detí.

marsmykkok
2. apr 2025

mňa by zaujímalo ako žiješ teraz? študuješ? Ak áno máš nejaké úľavy alebo chodíš bežne do školy ako všetci? Ak pracuješ ako to zvládaš a čo robíš?

deti95060810
2. apr 2025

@tulipanik12 tento problém majú aj deti zdravé - bez diagn.
ja som to riešila s lekárom - je to puberta.
u inej dcéry nám lekár doporučil 2-3 streky Dospinox. - kúpiš v lekárni

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@tulipanik12
Vyskúšaj záťažovú prikrývku, ale takú s pet guľôčkami, ja mám svoju zo stránky zatazovka.sk, je príjemná na dotyk a simuluje objatie. Ak má nočné mory tak odporúčam EMDR terapiu.

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@marsmykkok
Žijem si celkom dobre, v máji som zmaturovala a na strednej škole som bola na individuálnom učebnom pláne, teraz vo februári som sa zamestnala v korporáte ako systémová administrátorka, bavia ma počítače. Najhoršie zvládam cestovanie do práce (kvôli hluku a stresu z komunikácie), teraz už prechádzam na 60% home office, tak snáď to bude lepšie.

hopatko
2. apr 2025

Ako prosim teraz fungujes? Zijes sama?

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@hopatko
Ešte som s rodičmi, pracujem na plný úväzok a práca sa točí okolo mojej hyperfixácie na počítače, som s ňou spokojná.

hopatko
2. apr 2025

Velmi ti drzim palce, prajem vsetko dobre 💙

marsmykkok
2. apr 2025

@pentium3_net a v práci máš otvorenú kanceláriu alebo nejakú kde si sama? Ak otvorenú ako dávaš aby ťa nerušili kolegovia alebo prípadne smalltalk čo nastáva medzi kolegami ked nie je práca? Tá home office bude určite super pre teba, lebo to práve ľudom s AS vyhovuje, že nemusia do práce cestovať, riešiť vzťahy s kolegami.

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@hopatko
Ďakujem. 🙂

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@marsmykkok
Práveže vtip je v tom, že som ambivert hoci som Asperger, mám potrebu sa socializovať hoci veľakrát nepochopím veci ako satiru, v kancelárií je nás cca 8 a s kolegami je sranda, mám ich rada.

lienka.7
2. apr 2025

@pentium3_net otázku síce nemám ale držím palce v živote ✊🍀

terezkaarthuramax
2. apr 2025

Moze sa v priebehu ako dieta rastie stav zlepsovat?.poznam taky prípad.. a napisem ti neskor spravu chcem sa spytat nieco aj sukromne ak mozem

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@terezkaarthuramax
Jasné, mne sa po čase zlepšila socializácia lebo som sa pozorovaním naučila ako ľudia fungujú, ale precitlivenie zmyslov mi zostalo rovnaké, to je bohužiaľ už inak v mozgu.

marsmykkok
2. apr 2025

@pentium3_net s partnerskými vzťahmi si na tom ako? Mala si už alebo máš nejakú známosť?

namornicka
2. apr 2025

@pentium3_net držím ti palce, si šikovná baba. S tou socializáciou, keď si to už takto pekne zvládla, je dobre si to udržiavať. V zmysle, že aspoň pol na pol kancelária a home office. Aby si nevyšla z cviku 😊

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@marsmykkok
Mám teraz svoj prvý vzťah, sme spolu 10 mesiacov a obaja máme rovnaké záujmy.

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@namornicka
Viem, snažím sa o to, je to veľmi dôležité. 🙂

alenka58
2. apr 2025

prajem ti krásny život, si úžasná že máš záujem pomôcť

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@alenka58
Ďakujem veľmi pekne. 🙂

marsmykkok
2. apr 2025

@pentium3_net tak super že sa ti tak darí a nech je to aj tak naďalej 🙂

natalia1985
2. apr 2025

Mali ste v puberte aj prejav agresie? Dcera 11 rokov ADHD,impulzuvita ,aspeger ,dnes neskutocny zachvat zlosti prestal sa s nou kamarat mladši bavit a znaša to zle a obracia to proti mne,ked sa vyzuri tak sa ospravedlňuje
Ma aj mladšiu sestru ale ta ma kamošky svoje doma si celkom rozumeju vonku im to moc nejde

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@natalia1985
V puberte práveže nie, ale mala som agresívne obdobie vzdoru ako malé dieťa, hraničilo to už s poruchou, sedenia s klinickou psychologičkou Alžbetou Lazíkovou som absolvovala dlhé roky, ona dosť korigovala môj psychický stav. Okolo puberty mi neskutočne pomáhala ohľadom depresie.

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@marsmykkok
Budem v to dúfať, je toho ešte veľa kde mám nedostatky ale pomalými krôčikmi sa zlepšujem.

natalia1985
2. apr 2025

@pentium3_net prave ona je kludne celkom dieta ,ale ako nahle sklamanie alebo neni to co by si ona želala tak je zle
V skole ju si ju moc nevšimaju a nanu zle vplyva ale ma asistentku ktora ju ma rada
Tazko vtedy s nou sa komunikuje a obavam sa aby tiez nemala stavy depresie potom

pentium3_net
autor
2. apr 2025

@natalia1985
Vyskúšajte sa objednať ku klinickému psychológovi aby sa naučila zvládať tie svoje emócie. Je predsa len ešte dieťa ale je potrebné aby sa naučila zvládať nepriaznivé situácie a vyrovnávať sa s nimi.

natalia1985
2. apr 2025

@pentium3_net hej uz som nad tym uvažovala ,skusim.popozerat v našom okoli ci niekoho zoženiem
Ďakujem

tululu
2. apr 2025

@natalia1985 Tak po prve, je uzasne, ze si zalozila tuto temu. Po druhe, prosim ta, opises prosim hyperfixaciu na PC pocas dospievania a ci si mala od rodicov nejake casove obmedzenia? Ako si to vnimala vtedy a teraz? Lebo moj 10 rocny ma teda PC ako hobby,ale urcite aj ako unik z reality, je extra narocne to chapat a zaroven nenechat pred obrazovkou nonstop. Hraje ok hry, zaobera sa etickym heckerstvom, naucila som ho strihat videa, momentalne so mnou robi modely do 3D tlaciarne, ktore si spolu tlacime,cize jeho zaujmy su pestre, ale fixovane na PC. Dakujem ti.

Strana
z4