icon

Bipolárna porucha u priateľa

nikita4567
2. apr 2022

Ahojte. Som už zúfalá. Moj priateľ má bipolarnu poruchu. Býva odo mna asi 200 km. Pracuje v zahraničí. A trpí na bipolarnu poruchu. Často odo mňa uteká, spôsobuje emočnú bolesť. Blokuje mi telefónne čísla, sociálne siete, keď je v stave depresiji. Chcem byť s ním, viem ho rozosmiať nechcem aby sa cítil sám. No niekedy to už sama nezvladam. Stačí mu že si pripomenie niečo smutne a spadne do tých pocitov. Nedá mi možnosť byt s ním, vyjadriť sa. Chcem aby cítil že som tu pre neho. Keď sme spolu, tak moze to byť aj niekoľko dni a citi sa super. Usmieva sa, blaznime sa. Všetko Je krásne, no ako náhle nemôžem byť s ním a on je sám. Tak sa u neho strieda mania z depresijami. Niekedy vydržíme byť v kontakte 3 dni. Inokedy má dokáže zablokovať sj 3x počas dňa. Vie mi niekto pomôcť kto prežil niečo podobne? Ďakujem.

Strana
z2
sarain
2. apr 2022

@nikita4567 Maniodepresiu ma diagnostikovanu psychiatrom? Alebo tak po domacky z internetu? Pytam sa,lebo z popisu toho ako rychlo sa mu nalady striedaju a co tie zmeny spusta, to mozu byt aj ine diagnozy. Kazda z nich je ale vazna a vyzaduje AJ medikamentoznu liecbu a serioznu diagnostiku psychiatrom. Psychoterapia je dolezita tiez a je velmi uzitocna, ale realne je to v takomto pripade proces na x az xy rokov a jednoznacne ho treba aj farmakologicky zalieciť. A vyhladat terapiu aj pre seba. Hladat kotvu len v nom je pre teba cesta do pekla. Zvlast ak si aj ty vnutorne krehka. Drzim palce.

azzflo
2. apr 2022

Mas white knight syndrome a mala by si vyhladat psychologa predtym, ako ti tento vztah znici zivot. Uvedom si, ze kazdy je zodpovedny v prvom rade sam za seba, tvoj priatel (ak sa to tak da nazvat) potrebuje lieky a pokial liecbu odmieta, aktivne ti denne dokazuje, ze mu na tebe a vasom vztahu nezalezi.
Myslis si, ze ty budes ta, ktora ho zachrani a budete spolu zit stastne az do smrti, ale tak to nikdy nebude. Za svoj stav moze sam. Sam ta blokuje, odhana, vypisuje si s inymi zatial co ty sa kvoli nemu trapis. Robi to vedome, ma na to sice diagnozu, ale ta nie je neriesitelna, iba on ju neriesi.
Vztah na dialku, kde ta aj viackrat za den zablokuje nie je vztah. Je mi luto ze si myslis ze je. Pravdepodobne vdaka svojmu detstvu alebo inym dovodom mas pocit, ze si nic lepsie nezasluzis, ale opak je pravdou. Pracuj na svojom zivote a priatel, ak bude chciet byt s tebou, sa bude snazit urobit nieco so sebou.

larazivago
2. apr 2022

@nikita4567 preboha, má dlhy, život ako na hojdačke... Vy prvý krát milujete... Toto nebude dobre. A hlavne, obetovať sa až Vami opisovanym spôsobom vás zničí. Nestojí to za to, verte mi.

jaskolka
2. apr 2022

Pozri, ak fakt ma on bipolarnu poruchu a nelieči sa a ty máš depresiu, toto skončí katastrofou, ak budete spolu žiť.
To je, akoby epileptik žil s diabetikom, obaja vylúčia lieky a budú sa snažiť to zvládnuť len "s pochopením". Vieš, ako to skončí? Ze pochovajú možno oboch.
Bipolarna porucha aj depresia sú poruchy biochemie v mozgu, to nie je vec vôle. Voľakedy si to ľudia mysleli, ale teraz sa zistilo, čo to spôsobuje. Čiže ak skutočne obaja trpíte týmito chorobami, zabudni, že to dáte len tak, láskou a pochopením.

lucia851
2. apr 2022

@nikita4567 berie lieky?

nnnuuunnn
3. apr 2022

A čo chces od nás? Miluješ ho, nechceš ho opustiť. Chces počuť od nás, že si hrdinka? Alebo Ti máme povedať, že sa zmení? Vieš, že sa nezmení, tak ho miluj so všetkým aký je a nestazuj sa 🙂

vlastnynazor
3. apr 2022

@jaskolka ja si zase myslim, ze ked sa miluju 2 so psychickymi poruchami, tak zrejme si vedia navzajom viac pochopit tie ich zle dni, lebo si tym sami presli/prechadzaju. Tym ze nastastie nemam psychicke poruchy, a uz som zazila vztah s takouto osobou (priznal sa az dodatocne a odvtedy ocakaval ulavy a vyhody, ziadnu namahu/snahu z jeho strany, skor sa zacal spravat ako rozmaznane, lenive decko), tak s istotou viem, ze vo vztahu ocakavam minimalne rovnako psychicky zdatneho partnera ako som ja. T.j.nemyslim, ze dlhodobo bude fungovat vztah zdravy a clovek s psych.diagnozami, ten zdravy sa jednoho dna zobudi, ze toto nie je vyrovnany vztah. Cize autorke drzim palce, nech jej laska pokracuje a nech sa navzajom podporuju.

bosorka2302
3. apr 2022

@vlastnynazor cosi to nedaju

fodorka
8. apr 2022

@nikita4567 napis IP

lenkasalonka
Autor odpoveď zmazal
jankajam
12. aug 2023

@nikita4567 Veľmi pekne popísané a s láskou😊

jaskolka
12. aug 2023

@vlastnynazor áno, môžu žiť aj takto ľudia (teda obaja s nejakou poruchou) ale pointa je, aby bola správne liečena a sledovaná. V tomto prípade ak jeden odmieta liečbu a lieky, toto nebude fungovať dlhodobo.

mariamaria7055
26. máj 2025
@bosorka2302

@nikita4567 mala som taky vztah ale rokmi ta znici uplne, vzdy tam budu tie strihy

@bosorka2302 radšej z krátkej cesty späť. Zničí všetko čo chceš ty

mariamaria7055
26. máj 2025
@83lenka83

@nikita4567 zdravý človek má čo robiť s chorým vo vzťahu a nie to dvaja chorí ľudia. Znicite sa navzájom. Ty potrebuješ stabilitu a nie večne sa báť čo s ním bude. Ja by som s ním nebola.

@83lenka83 je to pravda, nikdy viac, zažila som to

mariamaria7055
26. máj 2025
@alexnina777

@nikita4567 ahoj, nie som odborník, ale myslím že na to aby ste toto dokázali spolu zvlázdnuť potrebujete obidvaja, a spolu odbornú psychologickú/ psychiatrickú pomoc od odbornika. To ako spolu možte fungovať, Vám pomože povie len odborník , takú radu tu na koníkovi nikdy nedostanete. Nič v zlom ale toto sú ťažké diagnózy na to aby ti radili ludia z “obývačky” bez toho aby to bola odborná rada. Títo ľudia s bipolárnou poruchou majú aj sklony k sebevraždám a ide to mimo chápania bežných ľudí, lebo je to určitá chemická porucha v mozgu ktorú postihnutý človek nevie ovládať. Radím čo najskor vyhladaj pre ňho/ Vás odbornú pomoc psychlóga, psychiatra. Hlavne to nie je hanba ale nevihnutnosť. Rozchod vobec nemusí byť
riešenie. Veľa šťastia prajem.

@83lenka83
@alexnina777 má pravdu. Treba to rýchlo skončiť. Nie jeto hanba, ale ochrana samej seba pred neustálymi náladami a pohromami

Strana
z2