icon

Bojím sa, že zomriem. Panické stavy a úzkosť

mylittlebiglife
11. máj 2017

Mam 32 rokov, dve deti, relatívne dobrý zivot. V manželstve nám to občas škrípe, hádame sa s manželom ale vieme ze sa velmi lúbime. Preto sme sa rozhodli pre dalsie dieta, som tehotná v 22 tt. Uz od detstva mam však rôzne úzkosti, strachy a mam pocit ze sa to zhoršuje. Posledné 2-3 roky som začala trpieť úzkosťami a panickým strachom, najmä zo smrti. Ked vidím všetkých tých mladých ludi co zomierajú, hovorím si ze sa to môže stať aj mne. Rakovina, infarkty, porážky, komplikácie pri pôrode. Posledné mesiace sa mi to tak zhoršilo ze takmer každý den prežijem v strese. Potom si hovorím ze z toho stresu sa mi môže niečo stať. Mávam tlaky na hrudi, bolesti hlavy, búšenie srdca, je toho vela... Pár krát som bola v nemocnici. NaposledY sa mi to stalo v pondelok ked som dostala na prevádzke v lese búšenie srdca 180 za minútu, nevedela som dýchať, chodiť, myslela som ze je koniec. Utekala som na pohotovosť kde mi vzali krv a našli mi aj nejaké zvýšené Kardio parametre (troponin & nt pro bnp). To ma vystrašilo este viac a povedala som si - možno to nie je psychické ale možno mi naozaj niečo je, mozno mam problem so srdcom... Dali mi holter na srdce, robili mi echo... Čakám na výsledky. Strašne sa bojim ze skoro zomriem a nechám tu svoje deti same. Ja mam rada zivot a chcem tu este byt. Ale urcite nie v takomto stave, kazím si týmito myšlienkami zivot a nielen sebe ale aj okoliu... Prosim poraďte mi co mam robit. Chodila som asi 2 roky na psychoterapiu a asi pol roka (uz dávno) som brala aj lieky (xanax a citalex) a cítila som sa lepsie. Teraz v tehotstve ale lieky nemožem brat ani nechcem... Mala som pocit ze to zvládam ale ide to dole vodou. Je to psychické alebo je mi niečo? Nebaví ma behať po doktoroch každý tyzden a na pohovost aspon 1-2x za mesiac... Bože ja sa tak strašne bojim. Najradšej by som počula ze mam len nejaký psYchicky problem a inak som zdravá. Ale pri ďalšom rozčúlení (ako to býva s detmi a manželmi) si zas budem hovoriť ze toto moje srdce nezvládne... Mávala som totiž úplne hysterické záchvaty hnevu a viem sa hádať úplne do nepríčetnosti... Neviem ako dalej ale viem ze takto nemožem. Prosim poraďte mi, dúfam ze ma niekto podobne skúsenosti... Ďakujem

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
dada_99
12. máj 2017

Suhlasim s babami, ktore napisala ze nech vyhlada odbornu pomoc...taketo stavy su veru normalne neni a ziadny normalny clovek ich nema...treba to riesit cim skor aby sa nestalo to najhorsie...

maaaaaaaria7
12. máj 2017

@tequelinka naváža sa, lebo sa vyjadruješ ako blbec. to, že má psychické problémy, že má stavy, ktoré nie sú normálne, neznamená, že nie je normálna.
nauč sa vyjadrovať sa. Keď ona nie je normálna tak ani ty

emilia25
12. máj 2017

Kazdy clovek sa boji smrti a obzvlast si to uvedomi pri detoch.tiez kolko razy nad tym vsetkym uvazujem ale ja s takymi myslienkami radsej poprosim boha nech nas tu necha este dalsich 10rokov co budeme na dochodku.ale nemam take stavy ze hned tuto sekundu umrem.naozaj smrt clovek vidi na kazdom kroku.pre taketo stavy tiez odporucam zajst k lekarovy a uzivat lieky.tych 180 tepov tiez nie je dobre ale mas silne srdce inak by to uz nevydrzalo.drzim palce az to pominie.

eeffka
12. máj 2017

@mylittlebiglife najdi si psychologa alebo mozno aj psychiatra.
Nikto nechce byt mrtvy ale az umries tak co? bude po tebe a uz ti bude vsetko jedno, svet sa tocit neprestane. Keby som sa mala trapit tym co bude ked tu nebudem tak sa mozem rovno niekde ist zavesit a skratit to.

loginexistuje
12. máj 2017

@mylittlebiglife stitna zlaza sa vysetruje kazdej tehotnej resp. hormony SZ takze ak by bol tam problem to by si vedela.

Sla by som cim skor za psychiatrom (tiez maju dlhe objednavacie lehoty a na prvo vysetrenie sa čaká) ale potrebujes liečbu lebo sa to moze zhorsovat postupujucim tehotnenstvo a najma porodom ...

z neliecených stavov ako mas ty sa uplne v pohode moze vyvinut paradna poporodna depresia a moze to skoncit aj tragicky .. nepodcenuj to .. ak ma manzel problem vezmi ho k lekarke s so sebou.

mylittlebiglife
autor
12. máj 2017

Som objednaná u psychiatra. Buduci tyzden skôr to nešlo. Dnes som bola k výsledkom z Holtera, vyšlo to dobre, našla mi počas 24 hodin len 9 komorovych extrasystol ale to je vraj normálne a majú to aj zdraví ľudia. Inak EKG, echo mam ok. Jedine ten jeden parameter nt pro bnp mam zvyseny tak toho jedine sa bojim ze prečo... Vravím si ze hádam neumrem. Teraz mávam najhoršie stavy vecer pri zaspávaní, divne práve ked som v klude. Idem si ľahnúť o 21:00 aby som si oddýchla a do 1:00 rano neviem zaspať, mam pocit úzkosti (ako ked sa bojíte pred skúškou alebo pocit strašnej tremy alebo pocitu pred pohrebom...) a potom mi začne ako keby preskakovať srdce - nepravidelne bit. Normálne mam v sebe taký nepokoj ze neviem vydržať v klude lezat... To je hrozne.

maaaaaaaria7
12. máj 2017

@mylittlebiglife mávam podobné stavy... nie sme samy.. je nás veľa.. veľmi nepríjemné.. úzkostná porucha je veľmi nepríjemná diagnóza,,, držím palce

mandala77
12. máj 2017

@mylittlebiglife mne príde, z toho čo píšeš, že to už máš nejaký nábeh na arytmiu, ktorá ale môže byť práve dôsledkom dlhodobej úzkosti a strachov. Mala som známeho, mal úzkosti a k tomu arytmiu, veľmi mu to znepríjemňovalo život a aj jeho okoliu. Úzkosti veľmi prenášal na syna. Nie je to dobré ani pre deti, ak úzkosť a strachy ovplyvňujú Tvoj život.
Ako som spomínala, ak nechceš lieky, volila by som Tradičnú čínsku, oni vedia pomôcť. Zameriavajú sa na príčinu, nie na dôsledok ochorenia. Aj keď je to finančne náročné. Každopádne veľa sily!

mylittlebiglife
autor
12. máj 2017

@mandala77 "mala si známeho" , to znamená ze uz nežije? Ja mam tiež pocit ze si tu arytmiu mozno aj sama spôsobujem.

mandala77
12. máj 2017

@mylittlebiglife 🙂 žije. Mi nenapadlo, že keď to tak napíšem, že to tak vyznie, ale to je možno práve Tvojim vnímaním, že Teba to napadlo ako prvé. Mali sme vzťah, rozišli sme sa a nie sme v kontakte. Ale bolo to veľmi náročné s ním byť.

dorottka
12. máj 2017

@tequelinka definuj normalnost. Tu ide skor o to, ze cloveku mozes odporucit psychiatra, pretoze ma problem zvladat zivotne situacie, ale to automaticky neznamena, ze je nenormalna, proste nieco nedava a potrebuje pomoc. Je clovek, co odmietne narocnu pracu kvoli stresu nenormalny, lebo normou je stres zvladat? Alebo zena, ktora nechce deti, lebo normou je ich mat? Mne to pride cudne, ze ty jej to vravis, pretoze nedavno si tu mala prispevok, kde ti tiez vela ludi vynadalo do nenormalnosti a pritom sama vies, ze nenormalna nie si, len sa na veci pozeras inak 🙂

dorottka
12. máj 2017

@dada_99 co najhorsie sa moze stat? Nezabije sa, ved sa boji smrti. Pani sa len potrebuje upokojit a odstranit zo zivota co najviac stresorov, vratane myslienok, chovania, s ktorym nie je stotoznena a podobne. Preco maju uzkostnu poruchu hlavne zeny, ktore su ucene, ze hlavne maju byt slusne, ze hento sa nepatri, tamto sa nepatri, toto je chore, tamto je nenormalne, toto treba dosiahnut, toto spravna zena robi, takto sa spravna matka citi a podobne? Zeny, ktore si to nepripustaju maju omnoho lepsi zivot. Nech si najprv precita o uzkosti, myslim, ze veeeeelmi vela pochopi uz zo samotneho citania a snad identifikuje, co je problem.

mandala77
12. máj 2017

@tequelinka ...Tvoj dedko bol psychiater?... Ktovie čo by povedal na Teba... .... .... ... ... ... ...

juliet86
12. máj 2017

@mylittlebiglife skus najst psychoterapiu co ti aj pomaha. Ja odporucam institut virginie satirovej. Pogugli si. Plus by si si mala nastudovat mindfulness meditacie a zapracovat ich do zivota. Do toho joga. Magnezko. Milgammu n. Potrebujes zmenit v sebe a vo svojom zivote to co ti sposobuje tieto stavy a prezivania. Drzim palce.

eliska13
12. máj 2017

@mylittlebiglife samozrejme, ze si ju sposobujes sama🙂ved si stale v napati strachu.Tiez mam uzkostnu poruvhu a miernu depresiu.Mala by si znova brat AD su take co mozes aj v tehotenstve.Nie si nenormalna len ustrachanejsia a davaj pozor nech to nehovoris pred detmi, aby aj oni sa nenaucili tomu strachu a kazde dieta sa boji o mamu

amyqce
12. máj 2017

clovek je uplne normalny, pokial sa nachadza vo svojej zone komfortu.
akonahle ju opusti, sprava sa neracionalne.
to je vsetko...kto nezazil, nech sa k tomu prosim nevyjadruje.

dorottka
12. máj 2017

@eliska13 jj toto s tymi detmi je super poznamka. Moja mama aj otec su presne taki, boja sa aj tiena, neistoty, vsetko je hrozna katastrofa, problem, koniec sveta, ja som to od nich hrozne pochytila. ALE! Da sa toho zbavit, im sa to doteraz nepodarilo, mne viac menej hej, resp. som zistila, ze moja original povaha je skor pohodacka, len som mala na sebe nenormalne nanosy toho nauceneho chovania a rozmyslania.

nellinka171
12. máj 2017

Ahoj, ja ta chapem velmi dobre, kedze zazivam to iste..tiez uz par rokov trpim uzkostou a panickou poruchou, no narozdiel od teba sa riadne liecim a psychiatricku navstevujem cca raz za mesiac. Lieky beriem stale, bohizial neda sa mi bez nich fungovat. Prve tehotenstvo som brala taktiez lieky aj pocas tehotenstva sice lan mizive mnozstvo pol tabletky denne, vsetko v poriadku,malicka ma 3 roky takmer a chvalabohu je to sikovne zdrave dievcatko klop klop klop 😉.. Stav som mala stabilizovany roky vsetko bolo super, zila som si kludnym zivotom 😉 no v okrobri som otehotnela druhy krat (babo sme planovali) a stav sa mi rapidne zhorsil, z pol udeziavacej tabletky som musela ist na celu a opat sa citim ok, ponalicky budem finisovat,mam mesiac do terminu porodu, babatko je podla vysetreni uplne v poriadku, vyvyja sa ukazkovo, dufam ze bude vsetko v poriadku aj po narodeni 😉... Stavy presne tie isté ako opisujes ty, hlavne ten strach zo smrti a smrtelnych chorob, neustaly strach a myslienky na to ze chcem byt so svojou rodinou, uzivat si zivot a nechcem umriet, neskor som si zacala nahovarat ze co ak za zbláznim a tazko psychicky ochoriem ze nebudem vediet o svete a budem odkazana na druhych niekde zavreta na psychiatrii 🙈 strasne nieco a nik kto to nezažil to nikdy nepochopi, preto to ani nikto taky nekomentujte prosim!!! No a tym ti chcem povedat ze urcite nasadit liecbu, vsetci odborníci sa zhoduju ze radsej mensia davka liekov ako matka v takychto stavoch lebo babatku kortizol co sa ti vylucune v tomto strese strasne skodi, viac ako lieky ktorych negativny vplyv na dieta nikdy nebol nijako dokazany. Je kooooopec mamicie co sa liecia a uzivaju antidepresiva a deticky su uplne zdravé a v poriadku!!! Veeelni ti drzkam palce, neboj bude dobre!!! Ako mne hovori moja psychiatricka, vsetky stavy su docasne, treba myiet na to a dobrou liecbou budes coskoro fit ba 1000000 % 😘😘😘

rondicka
12. máj 2017

@mylittlebiglife ono je to prave v tom klude,ked si lahnes a si ako tak v pohode,vtedy to pride
Prezivala som to iste,prve tyzdne som spala pri lampe alebo zapnutom TV,bala som sa toho ticha a tmy,lebo prichadzali tie myslienky najviac,,,a potom to uz ide jedno s druhym..myslienka-strach-panika-tazke dychanie-busenie srdca-zavrate,,vsetko so vsetkym suvisi,,AD beriem uz 9rokov a stale mam obcas problem prekonat tie ataky.+ mam aj tetaniu,takze velmi dobre viem,ako sa citis a ake hrozy prezivas...pytam sa stale,ci to muselo postretnut prave mna😔
Takze,lieky Ti pomozu urcite,nie hned,ale pomozu..neboj,bude lepsie..ja som stale taky hypochonder,je to neprijemne,ale zial,je to tak..najhorsie je ,ze sa citim zle aj fyzicky..darmo,zistila som ,ze psychika je mocna carodejka😢

nellinka171
12. máj 2017

@rondicka uplne suhlasim... Psychika je neuveriteľne mocna 🙈 ale paradoxne teraz ked mam dobre obdobie a nemam stavy tak si poviem ved ako som mohla si take veci nahovarat, ved to je uplne iracionalne atd..ale "vtedy" clovek nerozmysla reálne 😞 a este dodam ze napriklad ja pri nasadeni liekov alebo ked zvysim davku tak sa mi prechodne este pohorsi na cca tuzdwn dva a potom uz je dobre liecky zaberu a ideme dalej 😀

mylittlebiglife
autor
12. máj 2017

@nellinka171 konečne mam pocit ze mi niekto rozumie. Ja sa za to strašne hanbím, hanbím sa aj chodiť na pohotovost ze ma zase vysmejú ale hovorím si "co ak mam teraz naozaj zlyhanie srdca".? Je to strašný zivot. A pritom chcem len dobre sebe aj rodine, aby som nič nezanedbala a bola tu este dlho...

dorottka
12. máj 2017

@rondicka ved toto, ono liecba pomoze, ale mnohym ludom sa to po vysadeni vrati, u mna to tak bolo a asi pri piatom kole AD som si povedala, ze tak to nejde, nechcem byt na furt na tabletkach, cize slo to sice pomalicky a obcas to velmi bolelo, ale donutilo ma to k akciam, ktore som uz spominala, aj ked boli drasticke. Prave tie mali najvacsi dosah na moj stav, ta psychohygiena a naucit sa poznat seba samu svojimi ocami a nie ocakavaniami druhych. Clovek musi mat k sebe empatiu a davat sa na prve miesto - nie, nie je to sebectvo, ako to tlaci do hlavy spolocnost, je to najdolezitejsi vztah, ktory clovek ma, ostatni ludia vedia utesit, povzbudit, ale ten boj clovek aj tak robi sam. To vacsinou zistia ludia, az ked sa im nieco vazne stane a vtedy pochopia, ze vacsina vztahov kvoli ktorym sa obmedzovali, potlacali alebo snazili, su im aj tak na nic, pretoze ti ludia sa proste vyparili alebo naopak este vas davaju dolu.

dorottka
12. máj 2017

@mylittlebiglife a opat... preco sa hanbis, je ti trapne a podobne? Ved si normalne vsetko pochod a nechaj povysetrovat, mozes sa vykaslat, co si kto o tom mysli. Na tom nie je nic zle, u teba je problem prave to, ze sa citis ako uboziacka kvoli tomu, ze inym sa zdas iracionalna, a to ti stav zhorsuje najviac. Klud. Mas na to pravo. Zdravotnictvo zlyhalo uz tolkokrat, ze nejake posmesky ci blbe hlasky mozes s pokojom anglicana ignorovat... seriozny doktor to v zivote neurobi a to, ze to nechape rodina - nemaj im to za zle, malokto chape, co sa ho netyka, nenechaj sa tym stiahnut. Role sa mozu polahko vymenit

nellinka171
12. máj 2017

@mylittlebiglife presne viem 😓 mne najviac pomáha ked mi niekto stale hovori ze mi nic nie je atd..moj muz je opak mna, totalby salamista a optimista tak ten mi stale hovori ze su to len tie moje stavy atd atd, niekesy mam nervy ze to cele zlahcuje 😀 ale nadruhej strane mi s tym pomaha velmi.. A potom.moja doktorka je uzasna. Vzdy ked uz pridem s mojimi fobiami a s tym ze sa mi to zase vracia tak uz sa smeje nooo co moja zase mame nador na mozgu, ci infarkt? Alebo porazku 😂😂😂 potom sa jej zase pekne vykecam, ona ma zase pekne upokoji ze to je vo.mne a ze jw to psychika a ze kevy mam taku vaznu nevyliecitelnu chorobu tak uz sa ro prejavuje inak a len by sa to zhorsovalo atd atd, inak zaklad je mat dobreho psychiatra...

lienka737
12. máj 2017

Choď k psychiatrovi, toto už je na tabletky. Chytáš paniku, úzkosť...
Každá desiata žena trpí nejakou formou psychickej poruchy, neviem, prečo by si sa mala hanbiť.

A ked už, tak nikto o tom nemusí vedieť. Určite lepšie brať lieky ako takýto život.

evahora
12. máj 2017

@mylittlebiglife ...ja som sa bavila s neurologom ci ma vplyv na arytmiu stav chrbtice...zevraj nie, ale urcite u niektorych ludi je zmena rytmu srdca vyvolana aj polohou tela..cize skus si najst pri zaspavani polohu kde mas pocit ze busenie je minimalne..ja som tak nemohla spat na lavej strane..na pravej to bolo ok. Inak je to pomerne castny poznatok ludi ktori vnimaju nepravidelnost cinosti srdca pri zaspavani..pulz sa spomaluje a nie kazde srdce to dokaze rovnomerne.

lienkat
12. máj 2017

Ahoj, ja v tomto odbore pracujem 🙂 Ak si už v minulosti antidepresíva užívala, je pravdepodobné, že sa im nevyhneš ani teraz. Úzkosti a strach sa často prejavujú telesnými príznakmi ako búšenie srdca, zvýšenie tlaku alebo nejaké bolesti..keď sa probém nerieši môže sa to zhoršiť, teda čím skôr sa začne s liečbou tým lepšie a tým rýchlejšie sa to zalieči a budeš zase ok 🙂 Neobávala by som sa liekov kvôli tehotenstvu, najväčšia opatrnosť pri užívaní antidepresív je prvé tri mesiace, potom je možné nasadiť antidepresívum pri ktorom je najmenšia pravdepodobnosť rizika pre plod...určite je to lepšie riešenie ako byť stále v strese a prežívať úzkosti, pretože to prenášaš aj na svoje bábo...samozrejme je fajn zapojiť aj psychoterapiu, naučiť sa relaxovať, skús si pozrieť na nete "autogenny tréning", to ti môže pomôcť pri pravidelnom nácviku...

jana_eyre
12. máj 2017

@mylittlebiglife necitam celu diskusiu, nemam moc casu teraz..len chcem povedat, zo moj psychicky stav sa v tretom tehotenstve tiez dost zhorsil.. Ja mam ocd a velky strach o svojich blizkych.. Ako som bola tehotna, bolo tocasto neznesitelne.. Este stale 8m po porode to mam horsie ako predtym, ale pomali sa davam do normalu.. Pripisujem to aj hormonom a teraz chorobam posledneho syna.. Je velmi chorlavy a to nevplyva na moju hlavu moc dobre.. Ale verim, ze casom sa to zlepsi ako vzdy.. Ak ta to vwlmi obtazuje, bude najlepsie zajst za odbornikom, aj ked viem ze pri detoc je to tazko.. Ja sa tam tiez chystam ak to este bude pretrvavat...