icon

Bojíte sa operácie žlčníka? Ako prekonať strach?

895526
23. feb 2024

Ahojte, prosím bol niekto teraz nedávno na operácií žlničníka? Ako ste prekonali strach ? Nakoľko mám 2 malé deti , veľmi sa bojím že sa niečo stane , nikdy som nemala taký pocit , strach . Ak máte niekto skúsenosti a rady ako to prekonať budem Vám veľmi vďačná 🙏. Ďakujem

Strana
z2
unicornlady
23. feb 2024

Idú ti vyberať celý žlčník? (lebo žlčníkové kamene sa robia laparoskopicky, mala som také dievčatá na izbe a mali tuším len 3 rezy)

Neviem, aké máš problémy. Ale skús si opakovať, že potom ti bude lepšie.
(toto pomáhalo mne. Ja mám vyoperovanú štítnu, ale mne bolo už tak fyzicky a psychicky zle, že som sa na operáciu asi aj tešila, že mi konečne bude lepšie. Bez štítnej to síce nie je ideál, ale je mi lepšie)

monicatko20
23. feb 2024

@895526 ja som bola na laparke , mali mi vyberať kamene, nakoniec išiel von celý žlčník. Operovali ma na súkromnej klinike..v deň operácie som prisla, večer operovali, ráno o 7mej som odchádzala.. Ja som to mala frisko za sebou a vďaka bohu úžasná pooperačná starostlivosť 😊 Neboj to zvládneš 🥰

dadis
23. feb 2024

@895526 Mam to za sebou, nevij, zvladnes to. Ide o velmi beznu operaciu, robi sa laparoskopicky, teda az tak velmi nebude zatazujuce pre tvoje telo a rychlejsie sa zotavis..mala som 3 male ranky na bruchu, dalo sa ti zvladnut, po par dnoch som malovala kuchynu 🙈😅..pocas dvojtyzdnivej PN, doktorka ma nechcela po tyzdni pustit do prace, ze mam byt aspon 2t po operacii doma, tak som sa nudila 🙈🤣

dadis
23. feb 2024

@monicatko20 Vzdy vyberaju s kamenmi aj zlcnik.

luliu
23. feb 2024

@unicornlady celý žlčník vyberajú laparoskopicky, kamene sa nevyberaju samostatne v dnešnej dobe

unicornlady
23. feb 2024

@luliu Je to možné, ja som mala operáciu cca 10rokov dozadu, keď boli so mnou na izbe aj ženy, ktorým brali kamene (a nemyslím si, že aj žlčník, len kamene spomínali). Asi sa to teraz robí inak.

majive
23. feb 2024

Čoho sa bojíš narkózy ?

zuzada29
23. feb 2024

@895526 chápem tvoj strach, myslím ze je skor z toho ze ak by sa niečo pokazilo , že ostanú po tebe 2 malé deti. Odkedy mam deti ja, prežívam takýto strach opakovane aj keď nejdem na operáciu, ale sa len necítim dobre. Je to zodpovednosť. Tazke je radiť co pomáha na prekonanie strachu. Povedať si, že by si nebola prvá ani posledná, pripraviť sa na to a všetko vysvetliť manželovi, keby niečo, alebo si povedať ze to zvládnete a bude všetko OK? Porozprávajte sa aj s manželom o tom.

895526
autor
23. feb 2024

@monicatko20 tak to sa teším s tebou že si tak super dopadla 🙂👌 ja som tiež rozmýšľala nad súkromnou klinikou, ale nakoľko mám aj iné zdravotné problémy tak pre mňa je lepšie ísť asi do normálnej nemocnice nakoľko musím byť deň vopred prijatá a dostať určite lieky pred operaciou. Maju ma operovať v BA u milosrdných tak snáď to nejak zvládnem, ďakujem ti za tvoju skúsenosť.

895526
autor
23. feb 2024

@dadis ďakujem ti krásne za odpoveď a povzbudenie , tak snáď to zvládnem , nakoľko mám aj iné zdravotné problémy musím ísť o deň skôr do nemocnici ale budem to musieť nejak zvládnuť 🙏 dúfam ze my nebude zle z narkózi ešte som nikdy nebola uspana skôr sa asi najviac bojím tej 🤔 a vo bude kwd sa zobudím ako to budem zvládať 🙏

895526
autor
23. feb 2024

@unicornlady ahoj áno idú my vyoperovat celý žlčník, nakoľko my povedali ze kamene sa už neberaju 🤔 zatiaľ nejaké veľké bolesti nemám len sem tam ale je my doporučené ho dat von čím skôr... tak snáď to nejak prežijem 🙏 a ďakujem za tvoju skusennost .

monicatko20
23. feb 2024

@dadis
@luliu baby nebudem sa hádať, ale mýlite sa..znamenu idú robiť teraz zákrok kde budú vyberať - rozpúšťať len kamene..žlčník mu brat nebudú 😉

dadis
23. feb 2024

@monicatko20 Ale to len endoskopicky a len zo zlcovodu, ci?

895526
autor
23. feb 2024

@monicatko20 inak máš pravdu mojej koleginy idú tiež,,zevraj ,, len kamene vyberať a to jej idú robiť v Trnavskej nemocnici , ked som sa ja nato pýtala môjho doktora , tak my povedal ze to sa už nerobí, že sa vyberá xely žlčník, nakoľko zevraj sa kamene aj tak po čase spravia zas, tak neviem ci je to o doktoroch alebo ako to vlastne naozaj je ... mňa idú operovať v BA u milosrdných a tam vyberajú celý žlčník. 🤔

monicatko20
23. feb 2024

@dadis nie priamo zo žlčníka mu to idú vyberať, ale áno endoskopicky..každopádne to napríklad, by som ja neriskovala..tiež by som sa bála, že sa kamene vytvoria zas.. 🙄
@895526 tento známy ide tiež do BA ale neviem kde presne.. má to po známosti u niekoho zajednane.. mne ho vybrali tiež a nechýba mi 🤣 minimálne nie tie neuskutočné záchvaty fuj ..

andrea78
23. feb 2024

@monicatko20 kde si presne bola, prosim Ta? Vdaka

895526
autor
23. feb 2024

@monicatko20 tak to ti verím zevraj tie záchvaty sú strašne ja som chvála bohu ešte nemala ani jeden ale môže sa to stať aj mne a musím preto čím skôr ho dat von mam 1,5 cm kameň zevraj je to dosť veľký tak budem musieť ho dat von aj kwd sa extrémne bojím 😱 ako to budem znášať ked sa zobudím psychicky a fyzicky.

895526
autor
23. feb 2024

@majive asi predovšetkým sa bojím toho ked sa zobudím ako my bude a ako to budem zvládať 🫣

weba
23. feb 2024

Ahoj, úplne ťa chápem... prvý záchvat som mala v tehotenstve, pokračovali aj po pôrode...len čo som prišla z pôrodnice, na chirurgii som si vypočula že idete na operáciu... straaasne som sa bála, však bábätko doma a čo keď sa neprebudim z narkózy...no trpela som pol roka,schudla 10 kg... keď som už jedla len sucháre a ryžu,tak som sa odhodlala ísť na operáciu...strach som mala riadny, ale ako som sa prebrala z narkózy, všetko zo mňa opadlo, už som neriešila bolesť, bola som rada,že to dopadlo dobre a banovala som že som nešla už dávno na operáciu...
Držím palce nech ti to dobre dopadne, viem ako sa cítiš...

monicatko20
23. feb 2024
monicatko20
23. feb 2024

@895526 nezaregistrovala som, či ti idú robiť laparku alebo ťa budú otvárať?

luciferka93
23. feb 2024

Samotnej operácie sa netreba báť, pred operáciou dajú pirulu taky oblbovak aby si nebola v strese, uspia a zobudíš sa až po. Mne zle nebolo, len sa mi trocha točila hlava pri prvom vstavanie, sestričky pomohli a bolo to už fajn... Dôležité je hýbať sa po operácii čím viac lezis tým je aj vstavanie horšie... Po pôrode som sa cítila 100x horšie ako po žlčníku takže niet sa čoho báť. Pondelok som prišla, operovali a stredu som šla domov, a rovno k obvodnej s angínou 🫣😄 neboj sa zvládneš to, je to bežná rychla operacia ☺️ držím palce 🍀

895526
autor
23. feb 2024

@monicatko20 budem mat laparku .

895526
autor
23. feb 2024

@luciferka93 ďakujem za tvoju skusennost 🙏, snáď to budem aj ja tak nejak mat ... no ja si budem musieť určite asi vypísať nejaký ten oblbovak lebo asi to len tak ja nedám 🫣 a ďakujem za radu snáď to prežijem a budem sa snažiť potom čo najskôr hýbať.

michelle567
23. feb 2024

@895526 a určite ho už ideš vyberať keď záchvaty nemáš?

oriesocek
23. feb 2024

Bola som operovana minulý mesiac na zlcnik. Ked porovnám operaciu platniciek, tak zlcnik oproti tomu bola dovolenka. Pár hodín po operacii som už chodila, bolesť nebola veľká. Prvú noc som mala infuziu od bolesti. Potom som už ani lieky nemala...

laurikalalinka
23. feb 2024

@895526 Čoho sa bojíš??? Nemáš prečo,vopred si nešťastie privolávaš sama,nemysli na nič zlé,všetko dopadne dobre,musíš tomu veriť,a hlavne po operácii neupadni do nejakej depresie,jeden orgán hore,dole,jazvy sa zahoja a budeš fungovať tak ako doteraz.🙂🙂🙂

dadis
24. feb 2024

@michelle567 Ani ja som nemala zachvaty akamen mal 1,5cm a moj lekar, co je kamarat mi to odporucal dat prec.
1. kamen v zlcniku sposobuje chronicky zapal, ktory sice nemusis pocitovat, ale je tam a je to neustala zataz organizmu
2. moze sposobit casom rakovinu

jaga18
24. feb 2024

@895526 mne tiež našli 15 mm kameň na zlcniku. Záchvaty nemám, ale bolesť pod rebrami po jedle dosť často. Mne ale povedali, že to nie je na operáciu, vraj 1 kameň je nič, vraj to je na diétu. Ale desim sa záchvatov, bola by som radšej, keby šiel ten kameň von 😏

luciferka93
24. feb 2024

@895526 oblbovak ti dajú určite dávajú pred každou operáciou aby človeka ukludni, sú to lekári vedia čo robia, a určite ti bude lepšie bez žlčníka ako mať problémy so zlcnikom... Ja som mávala bolesti počas tehotenstva, vtedy mi ho zistili a nebola to žiadna sranda 😉 prvých par hodín budeš taka nijaká ale potom bude fajn, ranka boli iba keď si chceš sadnúť a to ti oni ukážu ako si sadat, a budeš si vtedy ranu držať. Po 4 dňoch som fungovala s ročným synom, len som ho nebrala na ruky. Takze isto to zmaknes ľavou zadnou. Daj vedieť potom ze ako ☺️

Strana
z2