icon

Bolesti tela a hrdla po pôrode. Máte s tým skúsenosti?

filipko
30. mar 2010

Ahojte maminy,

asi mesiac po porode ma v noci zacalo bolet dost neznesitelne hrdlo a nato hned rano aj cele telo a mala som pocity slabosti.
Uz sa s tymto trapim pol roka, stale sa mi to opakuje, tyzden mam pokoj a zase sa bolesti hrdla aj tela vratia. Mate s tym skusenosti???

latvia
30. mar 2010

nemam, ale radila by som ti ist na vyter, ci tam nemas nejaku rezistentnu pliagu v krku ktora sa ti vracia..

strapco13
31. mar 2010

filipko..presne ako radi latvia...len s upresnenim, aby si sla na krcne, nech tam Ti spravi dr vyter..u obvodnej si daj odobrat ASLO, LATEX.CRP, sedimentaciu,..ci nie je niekde zapal v tele

filipko
autor
31. mar 2010

baby bola som, ale bola som vtedy ked som mala zapal prsnika...
takze mi ho aj diagnostikovali, doktorka mi robila dvakrat krvne testy, vsetko som mala v poriadku, vytery mi robili tiez dva krat...
bola som dokonca aj u psychologicky, ta mi zase povedala ze moze ist o larvovanu depresiu, ktora zostava v tele a sposobuje bolesti, ale nejak sa mi to nezda...no neviem...ale aj tak dakujem za rady...

latvia
31. mar 2010

filipko, to je ok, krvne testy sa robia pri kazdom zapale, ale ASLO a LATEX nerobi vacsina doktorov(cest vynimkam).....kazdopadne vyter hrdla na ORL je na mieste, moja segra mavala kazdy druhy tyzden zapal, vybrala 3 antibiotik a az potom jej robili vyter 🙄 a zistili rezistentnu bakteriu ktora moze sposobit neskor problemy so srdcom a oblickami....vykynozili sme ich slivovicou 😀 takze radsej na ten vyter chod, budes mat istotu ze ti nesarapati v krku nejaka potvora 😉

filipko
autor
31. mar 2010

Ok, zistim aky vyter mi robili...
dik

filipko
autor
31. mar 2010

latvia, a ako dlho pila tu slivovicu a v akych davkach? Myslis ze ju mozem popijat aj ked kojiiiiiim. 😝

strapco13
31. mar 2010

latvia..dobra rada..ze slivovica 😀 😀 ..vypalujeme cerva? 😀

filipko..larvovana depresia moze mat rozne priznaky..hlavne rozne bolesti...tak skus sa ponorit do seba, ci tam nenachadzas nejaky problem...zvysena unava /haha..matka s dietatom, ktora nie je unavena/, problemy v partnersve, v sexualnej stranke
dalsie..mozno mas suche hrdlo..to zvykne niekedy az boliet..kedze kojis je zvysena potreba tekutin..jednak zvysit pitny rezim, mozes klokat Vincentku alebo skus preplach nosa morskou solou, tak ze ju nechas zatiect az do hrdla a skus neprehltnut

latvia
1. apr 2010

strapco 😀 😀
filipko, kloktala nou hrdlo, hrozilo ze ak jej v opakovanom vytere najdu tu mrchu tak musi ist na vybratie mandli....tak kloktala odusu 😀 a pomohlo, vyter bol negativny 😎

strapco13
1. apr 2010

latvia..vsak hej..alkohol ma dezinfekcne ucinky 😉 ..ale potom musela asi zuby hodinu drhnut..slivovica ma fajnu vonju 😀

latvia
1. apr 2010

😀 hej? neviem, asi jej to nevadilo 😅 ale tehule by asi tiez zuby umyvat mali, bo tehula pachnuca slivkou, to nerobi dobry obraz 😅 😉

strapco13
1. apr 2010

to hej 😝 ..ja tiez nema rada mamicky s cigaretkou 😝

filipko
autor
2. apr 2010

dakujem vam za rady, vyskusam a dam vediet...
strapco, tiez si myslim ze to je psychycke, no neviem ako sa toho zbavit, to ponorenie 😀 nie je jednosuche...

zuzadula
2. apr 2010

ahoj filipko 🙂. tak presne to co popisujes, som mala aj ja. Ked sa mi narodil syn, tak som po prichode domov bojovala s prsnikmi a ked sme to zvladli, tak ma podchvilou zacalo.. hlavne pri nocnom dojceni boliet hrdlo a citila som slabost. Vzdy som to liecila len tak ludovo, cajiky, viac oddychu a podobne. Neviem, ci to je reakcia tela na oslabenie z dojcenia a po porode, ale ked sa teraz pri tvojej otazke na to divam spatne, tak ma napada este jedna vec... a to je porucha stitnej zlazy, ktora sa u mna prejavila po prvom porode, len sme to s lekarom nerozpoznali. Az po druhom porode mi navrelo hrdlo ako zapasnikovi a diagnoza bola na svete. Podla mna tie bolesti ´hrdla po prvom porode mohli suvisiet... ale nemam to overene. Co mam overene je, ze porucha stitnej zlazy sa moze prejavit po takej velkej hormonalnej zmene, ako je porod.. a hlavne sa moze pekne schoavat za stavy podobne depresii. Takze by bolo mozno vhodne spravit kontrolu hormonov stitnej zlazy.. robi sa to v ramci krvnych testov.. teda, ak ti to uz nerobili. drzim prsty 🙂

filipko
autor
3. apr 2010

Zuzadula, velmi pekne dakujem za odpoved, krvne testy mam OK, aspon to tvrdi moja lekarka. A ako dlho si sa s tym trapila? Bolelo ta aj telo? Potom to same vymyzlo?
Ja mam taku skusennost, ze ked jeden den prehanam s upratovanim , varenim, a este idem aj na nakupy, tak na druhy den som strasne ubolena a slaba.

ciarka
5. apr 2010

ahojky baby, aj ja sa chcem pridat.Po porode ma bolievalo hrdlo asi kazdy mesiac,al.raz za 2 mesiace a to vyse roka, vzdy som skoncila s antibiotikami a hotovo.Lenze to moj problem neriesilo,bola som aj u imunologa a ten povedal ze mam znizenu imunitu a liecil ma liekmi,ale nepomahalo to a bolo to rovnake. Tak som sa objednala druhej imunologicke a ta mi zistila ze mam nieco so stitnou zlazou a poslala ma endokrinologicke, som objednana o 2 mesiace, tak som zvedava co zisti. Som si myslela ze takyto problem mam len ja. Ale tiez si myslim ze to suvisi s hormonmi, pretoze to bolo po porode.

filipko- a tiez to mam ako ty,ze ked to prehanam s upratovanim, obchodmi,varenim v jeden den tak na druhy den sa citim strasne slaba.

zuzadula
6. apr 2010

ahoj filipko 🙂 .. no ano, ked si spominam, tak tie bolesti presli.. postupne.. mam pocit, ze tak ako sme si navykli na kojenie a nastala v starostlivosti a dojceni maleho akasi pravidelnost, tak sa ukludnilo aj hrdlo. Na bolesi tela si moc nespominam.. len viem, ze som bola chudokrvna.. a z toho slaba.. ale tiez mi robili testy a stitna zlaza v tom nebola.. spojitost so stitnou sa vynorila az po druhom porode. Tak sa mozno skus na to spytat lekarky.. neviem, ci sa to bezne robi v ramci krv. obrazu.

zuzadula
6. apr 2010

aha.. az teraz som si vsimla, ze pobnu diagnozu ma pravdepodobne aj ciarka.. ahoj ciarka 🙂 no ja som este uvazovala, ze to moze byt aj nasledok intubacie.. lebo moj porod skoncil sekciou. Ale najpravdepodobnejsie mi to pride ta stitna.. ta celkova slabost tomu uplne nasvedcuje.. si pamatam, ze po druhom porode to bolo priserne.. hrdlo nebolelo.. ale vobec som nevladala.. totalne.. a nik mi neveril.. az ked boli vysledky z tej stitnej, tak sa lekari zhrozili!!! Tak filipko nevahaj.. a ziadaj vysetrenie... nedaj sa len tak odbyt!!! drzim prsty.. a ak by to aj bola stitna, tak nemusis mat obavy.. dnes je to dobre liecitelne.. a hlavne, si pamatam, na to, ako som to zacala byt po zalieceni opat JA 🙂.. ako by som sa prebudila z nejakeho sna.. alebo co!!! Drzim prsty.. nech to dobre dopadne 🙂

petot
7. apr 2010

Popri vyšetreniach, nezabudnite podstatne zvýšiť dávky vitamínu C. Je to dobré tak pre posilnenie imunity, ako aj pre štítnu žľazu. Dlhodobo vyššie dávky sú účinnejšie, napríklad 3x denne po 1000mg s jedlom, treba viac piť a vyhnúť sa prípravkom s umelými farbivami, sladidlami apod. Takéto dávky sú nevhodné pri poruchách obličiek, metabolizmu železa/medi a deficiencii G6PD.

Posilňovanie imunity je beh na dlhé trate, ale stojí za to. Mne to začalo zaberať po cca 2 mesiacoch užívania, postupne sa vytratili nielen pravidelné zápaly hrdla a sínusitídy, ale aj sprievodné opary na ústach. Po 4 mesiacoch som opary už vôbec nedostával.

B-komplex, vitamín D, selén a zinok majú takisto význam. Pozrite aj http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf

zuzadula
7. apr 2010

ahoj petot 🙂 .. tak je fajn vidiet tu aj zastupcu opacneho pohlavia... a este chapjuceho .. xi,xi .. nic v zlom 🙂 Vies, len nevim ako je to s tymi vysokymi davkami vit. C v obdobi dojcenia.. aj filipko je dojciaca mamina.. a co do seba da, to sa objavi aj v mliecku.. ja by som to s tymi pripravkami neprehanala.. alebo az po konzultacii s lekarom.. Ale faj, ze tebe sa to osvedcilo.. a ze si uz fit 🙂

ciarka
7. apr 2010

Ahojky...

zuzadula- a tebe zistili zvysenu al. znizenu cinnost stit.zlazy? A ako si sa liecila? Liekmi? A ako dlho si ich uzivala?

zuzadula
7. apr 2010

ahoj ciarka 🙂 no mne zistili znizenu cinnost.. a este vela autoimun. latok.. teda ta stitna vlastne vyrabala latky sama proti sebe.. tak hrozilo pri jej velkosti, ze pojde von.. ale objednala som v Narodnom endokrinolog.ustave v Lubochni a tam mi nasadili lieky a tie fajn zabrali :-ň Stitna sa zmensila.. aj hodnoty boli lepsie.. ale uz musim dozivotne uzivat lieky.. co su vlastne hormony stitnej zlazy, ktore ona nevie vyrobit.. chodim tak raz za rok na kontrolu.. a je to zatial OK 🙂 Jaj lieky znasam v pohode.. je to len jedna tabletka na lacno hned po prebudeni.. a to je vsetko.. 🙂 A ty si uz bola na vysetreni?

filipko
autor
7. apr 2010

dakujem vam vsetkym za rady, asi si tu stitnu pojdem dat skontrolovat. Uvidim, co zistia.

petot
7. apr 2010

zuzadula: 🙂
Vitamín C potrebuje aj dieťa. V mliečku sa tie dávky prejavujú len veľmi mierne. Nadbytok sa vyciká, každopádne lepšie keď si telo zoberie z nadbytku toľko, koľko potrebuje, než aby trpelo nedostatkom. 🙂

Viaceré príznaky po pôrode (bolesti kĺbov, slabosť, vypadanie vlasov atď) by mohli byť aj príznakmi skorbutu (klinickej choroby z nedostatku vitC) a myslím, že vzhľadom k veľkému fyziologickému stresu a nárokom popôrodného hojenia, ani by sa veľmi nebolo čomu čudovať. Mamičkám sa testy na hladinu vitC rutinne nerobia, ale keby sa robili, tak 24h po pôrode a následné dni by boli tie čísla asi veľmi, veľmi zaujímavé (a zaiste by nešlo o príjemné prekvapenie).

Preto si myslím, že nikde nie je vitC tak potrebný, ako u ženy pred pôrodom a po ňom. 😉

ciarka
7. apr 2010

zuzadula-
no mne napisala imunologicka len podozrenie na znizenu cinnost stit.zlazy a odoslala ma endokrinologicke, idem tam prvy krat, tak ani neviem co mam cakat a objednala ma o 2 mesiace.
Tak fajn,ze tebe sa to upravilo. A ty si mala aj zvacsenu ti stit. zlazu?

ciarka
7. apr 2010

endokrinolog. vysetrenie to malo byt

ciarka
7. apr 2010

zuzadula- a tebe zistili tu znizenu cinnost po porodddde?Alebo si to mala aj predtym

zuzadula
13. apr 2010

ahoj ciarka 🙂 ano.. ochorenie sa mi prejavilo az po porode.. teda pravdepodobne.. lebo predtym mi nikto stitnu neskumal.. hoci priznam, ze pocas VŠ som dost schudla.. a to mohla mat na svedomi stitna.. tak neviem.. ale skor si myslim, ze spustacom bol porod .. ano, mala som ju zvacsenu.. skoro na cely krk.. ale to naozaj nemusi byt zakonite pri kazdom...

cestovatelkaandrea
13. apr 2010

filipko, ja som tiez mavala bolesti hrdla velmi casto po porode. vzdy to preslo do anginy, na ktoru som musela brat antibiotika. dost mi to bralo energie, lebo som sa z jednej este poriadne nevyliecila a o dva tyzdne som mala uz druhu.
postupne sa to upravilo, ked som drobcovi zacala odsavat menej mliecka po zavedeni prikrmov. no a odkedy som prestala odsavat mlecko (po ukoncenom 9.mesiaci) tak som bolesti hrdla nemala. tak zatial tuk tuk .
doktor mi to odovodnil tak , ze som mala po porode oslabenu imunitu, a kojenie (v mojom pripade odsavanie) spolu s pracou ma vycerpavali.
tymto ta nechcem odradzat od kojenia, len ti chcem povedat, ze po zavedeni prikrmov sa ti to moze zlepsit ako aj mne 😉

filipko
autor
17. apr 2010

cestovatelka andrea,

ano andrejka, ja to tiez tak vnimam, malicku budem asi o mesiac prikrmovat tak som zvedava ci to pomoze. potom napisem. Zatial som zacala uzivat homeopatika, musim povedat ze pomohli ale zatial nie az na 100 %, tak budem trpezliva.
Kojit samozrejme budem, toto ma urcite neodradi, tiez by som chcela vydrzat aspon tych 9 mesiacov.

cestovatelkaandrea
20. apr 2010

filipko este jedna rada, ak ta zacina boliet hrdlo tak si skus vykloktat hrdlo slanou vodou. mne to velmi pomahalo. skoda, ze som sa to dozvedela az po nasadi stvrtych antibiotik. mozno to pomoze aj tebe ak budes mat problemy 😉