Celiakia - preukaz ZŤP a prehodnotenie stavu

bublinka127
14. máj 2016

Ahojte, pred dvoma rokmi som dostala ZTP preukaz na zaklade vsetkych predlozenych vysledkov. Teraz mi prišla výzva na doloženie lekárskych nálezov nie starsich ako 6 mesiacov, pretože idú prehodnotiť môj zdravotný stav a rozhodnúť či mi nechajú preukaz ZTP. Máte niekto s týmto skúsenosti?
Druhá vec je že moja gastroenterologička mi robí odbery a to len krvné 1x ročne a to bolo v lete, teraz v marci to bola len bežná konverzačná kontrola, kde mi dala len papier o tom, ze diagnoza trva, odporucenie bezlepkovej diety a o polroka krv. Volala som jej ze ci treba nieco specialne napisat na Urad...tvrdi ze nie.
dakujem
M

hrjanka
14. máj 2016

nie, nič viac netreba, mám celiakiu už dlhé roky a vždy mi len lekár napíše, že dodržiavam diétu, stav nezmenený a je nutné v liečbe pokračovať...to stačí aj úradníčkam na UPSVAR, a to prehodnocovali môj stav už asi trikrát.

adush123
14. máj 2016

Ahojte i mna uz 2x tento rok vyzvali aby moj lekar prehodnotil moj zdr.stav ( celiakiu mam od narodenia s malou prestavkou) a ziadaju i kolonoskopiu 😠 neviem ci sa mi podari jej vyhnut bez odobratia ztp i prispevku. Mate s tym skusenost???

zuzanars
14. máj 2016

Baby to nemyslíte vážne!!!! Čo tam chcú na UPSVaR prehodnocovať. Raz keď celiakiu máme, tak ju budeme mať do konca života. Možno tak ešte u detí je to otázne. Nejde o nič, len to že človeka oberajú úrady o čas. Treba to vybehať, vystáť si rad atď. Ešte sa Vás opýtam, aké odbery Vám robia na gastro pri kontrole? Môj dr. mi berie krv 2krát ročne, ale len taký bežný krvný rozbor. Robia Vám aj niečo viac...nejaké tie IGG, podľa čoho vie doktor zistiť, či diétu držíte dobre.

esterienka
14. máj 2016

Mne chce doktor robit kazde dva roky gastroskopiu,ale ja sa jej nejak zatial vyhybam.. a asi ju ak odmietnem,preco ma chcu trapit,ked dietu dodrziavam prisne a citim sa dobre? A kazdy pol rok mi beru krv..

zuzanars
14. máj 2016

A rozbor krvi je aky? Robia Vam aj protilatky, kde by bolo vidieť, že či je diéta učinná?

katka1981
14. máj 2016

@bublinka127, to je normalne, nasej dcerke to plati asi 5 rokov. Nic dolozis papiere kt. vyzaduju a je. Nemozu nic, lebo papier z biopsie plati stale, je to len byrokracia. Celiaticka budes do konca zivota, na zakl. robenie biopsie. A zatial ta nemozu donutit ist na dalsiu, viem to od dr. Kabatovej a ona riesi s uradmi taketo veci.

katka1981
14. máj 2016

@adush123, napis, dr. Kabatovej, na nete najdes na nu kontakt. Nemozu od teba ziadat ziadnu kolonoskopiu ani biopsiu, lebo ked drzis dietu, crevo mas uz zahojene, zas im len hrabe. Nedavno sme toto riesili na stretnuti celiatikov. Alebo kontaktuj pana Hajtasa, je to neskutocne mily pan. Poradi ti.
Občianske združenie celiatikov
Ing. Mikuláš Hajtáš, predseda OZC Bratislava
Jégého 9, 821 08 Bratislava
Tel: 02 / 556 42 718; 682 86 907; 0905 88 16 39
Fax: 02 / 556 42 719
E-mail: mhajtas@mail.t-com.sk,
khajtasova@mail.t-com.sk, ozc@mail.t-com.sk

katka1981
14. máj 2016

@zuzanars, baby vobec sa necudujte, ved oni teraz prehodnocuju kazdeho. Mam znamu, kt. ma rakovinu, je na invalidnom dochodku, ma metastazy vsade a teraz ju maju prehodnocovat, ona sa uz z toho smeje, lebo ona je uz na tom tak zle, ze je sama metastaza a oni zvazuju zrusit jej invalidny, takze co je proti tomu celiakia. Nam ked malu uznali za ZTP tak napisali, ze o 5 rokov budu prehodnocovat. Zatial to plati tak, ze bipsia sa robi len raz pred zacatim diety a potom vas uz nemozu nutit, ved je to chujovina, crevo bude zahojene, ale diagnoza ostava.

kvetka18
14. máj 2016

Sranda, mne vobec neberu krv, iba sa ma na gastre opyta, ako sa mam a ci dodrziavam dietu a to je vsetko 😊 naco Vam ju beru? Co zistuju?

katka1981
14. máj 2016

@kvetka18, to je divne, lebo na gastre ti krv brat musia, ked ti dojde prehodnocovanie alebo budu urady ziadat tvoje vysledky, budes mat pruser. Lebo ty si povinna chodit na tie odbery, aj kvoli prispevku. Ano, je to preto aby bolo vidno ake mas hodnoty, krvny obraz, protilatky atd. Tvoj lekar setri sice prachy poistovni ale to co robi nie je vobec ok.

bublinka127
autor
14. máj 2016

@kvetka18 no poistovna si udajne vyzaduje 2x kontrolu počas roka aby ti nezanikol narok na predpis potravin, takze raz rocne idem na krv a raz rocne na konzultaciu...
takze idem na Urad zaslat len potvrdenie od doktory, ze CELIAKIU stale mam a musim drzat dietu...
uvidim, ake bude rozhodnutie posudkoveho lekara.

prasiatko30
14. máj 2016

To za celiakiu davaju ztp na slovensku😵😵😵😵

bublinka127
autor
14. máj 2016

@prasiatko30 ano davaju ale tiez to posudzuju rozne, jedna dostane a ta druha nie

kvetka18
14. máj 2016

@katka1981 musim sa ho opytat nabuduce, mne brali krv jedine ked som bola tehotna. Ved tam chodim roky a nikdy mi to nepovedal, predpise proviant a dovi. Ja prispevok nedostavam a keby to bolo povinne tak by mi to bral nie? Ved aj tak chcu na urade polroka stare vysledky, tak sa urobi ked to bude aktualne, ci? m

bublinka127
autor
14. máj 2016

@kvetka18 ano chcu lekarske nalezy nie starsie ako 6 mesiacov, mne moja doktorka brala krv v auguste, takze ich na urad ani neposielam...doktorka musi podla mna vykazovat do poistovne ze ako celiaticka chodis na odbery a zaroven ti poistovna na zaklade toho prispieva na potraviny na predpis. Ja nepoberam prispevok, nesplnam ten zarobok.

katka1981
14. máj 2016

@kvetka18, no nie je to v poriadku, dr. ta zanedbava. Ja chodim s malou, a tam jej robili najprv krv po pol roku, teraz po roku. Im teraz strasi, oni vsetko idu prehodnocovat. Radsej keby dosli na lieky co celiakiu odstrani.....

kvetka18
14. máj 2016

@bublinka127 to viem, ze raz za pol roka musi byt navsteva u gastra, ale nikdy mi nezobral krv. A si predstavte, ze ja mam normalne ztp a moja kolegyna dostala ztp s doprovodom...tak to uz je sila, niekomu nedaju a druhemu daju s doprovodom a nemala to po znamosti

adush123
14. máj 2016

@katka1981 dakujem. Riesila som to i smojim gastro tak uvidim co tam do spravy v septembri napise. K tomu kojim i 3mes dcerku. Budem ich kontaktovat tiez.

katka1981
15. máj 2016

@kvetka18, vies co podla mna je to o lekarovi,kt. posudzuje. Moja maminka ma daleko horsie diagnozy ako celiakia a ta krava jej neuznala nic, lebo to je tak vzacna choroba, ze lekari hovno o tom vedia a liecit sa neda. Skoda reci. Aj to, idu prehodnocovat cloveka s metastazami, kt. uz rozmysla kde zoberie peniaze na svoj pohreb? Idem prec nech neplacem.

dankuk
23. jan 2022

@zuzanars ano, na gastre mi spravia kazdy rok odber krvy, kde sleduju aj protilatky. Aby vedeli, ze dodrziavam dietu. Neviem ake mate vy skusenosti, ale u nas akoby lekari neverili, ze pacient dodrziava dietu. A este som sa pytala na vitamin D, ci ho nemam znizeny. Lekar, ze urcite nie, ale skontrolovali pri odbere. Nakoniec boli hodnoty nizke (v lete, po dovolenke na slnku), takze musim doplnat aj tabletkami.